Regio’s in Noord-Holland Noord zetten stappen in aanpak om verblijfsrecreatie te versterken
Het uitgevoerde onderzoek is onderdeel van het regionale plan van aanpak om te komen tot een samenhangende en integrale regionale programmering
Gepubliceerd: 10 juli 2020
De 18 gemeenten in Noord-Holland Noord hebben samen de ambitie om in 2030 de beste verblijfsrecreatiesector van Nederland te hebben. Het onderzoek onder de 120 verblijfs-recreatieve bedrijven in NHN, onderdeel van de aanpak die is omarmd om de ambities waar te maken, is nog maar net uitgevoerd en ondertussen is er een totaal nieuwe werkelijkheid ontstaan, waarbij deze sector keihard geraakt wordt. Voor nu is de voornaamste taak van de NHN-gemeenten zoveel mogelijk de schade zien te beperken en inzetten op de korte termijn gevolgen van de coronacrisis.
Toch wil de regio ook stilstaan bij de onderzoeksresultaten omdat juist nu een gezamenlijke aanpak harder nodig is dan ooit. Een regionale aanpak voor de recreatiesector kan deze economische motor in Noord-Holland Noord flink helpen in deze lastige tijd naar een gezonde toekomst. Als onderdeel van de aanpak is de vitaliteit van 120 verblijfs-recreatieve bedrijven onderzocht in de Regio Alkmaar en West-Friesland.
Uitkomsten onderzoeksresultaten
De belangrijkste conclusie van het onderzoek in de Regio Alkmaar en West-Friesland, uitgevoerd door Bureau voor Ruimte en Vrijetijd, is dat ongeveer 75% van de capaciteit (aantallen bedden) vitaal was tot het uitbreken van de coronacrisis. De resterende 25% van het aanbod heeft problemen, of dreigt daar in te belanden wanneer er geen acties worden ondernomen. Er zijn de nodige verschillen herkenbaar per deelregio en per gemeente. Zo heeft de regio Alkmaar, met de Noordzeekust daarin, een iets beter perspectief dan de regio West-Friesland, waar met name de vakantieparken in het agrarische buitengebied bedreigingen en problemen kennen waar de sector in samenspraak met de gemeenten mee aan de slag moet.
De recreatiesector is een belangrijke economische sector in Noord-Holland-Noord, goed voor 12.500 banen en met een bijzonder hoge economische impact van 700 miljoen euro.
Toeristisch aanbod
De regio Noord-Holland-Noord biedt, naast kwalitatief verblijfsaanbod, gastvrijheid, luxe en onderscheidende concepten een voor de toerist aantrekkelijke omgeving die van locatie tot locatie sterk verschilt. Zo is het toeristische aanbod te vinden bij de kust en het binnenwater en in agrarisch gebied of karakteristieke steden en dorpen. Alle gebieden zijn aantrekkelijk voor de toerist, maar bieden een totaal verschillende beleving en vragen daarmee ook om verschillend onderscheidend aanbod en verschillend ondernemerschap.
Regionale programmering
Het uitgevoerde onderzoek is onderdeel van het regionale plan van aanpak om te komen tot een samenhangende en integrale regionale programmering in Noord-Holland Noord. Deze aanpak komt voort uit de regionale visie op de verblijfsrecreatie waarin de ambitie is vastgelegd om van Noord-Holland Noord de meest vitale verblijfsregio van Nederland te maken. Vanzelfsprekend zijn er verschillen in de kansen en opgaven per deelregio, en zelfs per gemeente. Deze kansen en opgaven zijn nu beter in beeld gebracht waardoor het beter mogelijk wordt om per gebied te bepalen wat er kan worden gedaan om de sector te versterken. Wethouder Bekkering, lid van de stuurgroep Vitale Verblijfsrecreatie NHN: “Uiteindelijk gaat het bij de ondersteuning om lokaal maatwerk (één park één plan), maar duidelijk is dat veel zaken met elkaar samenhangen en dat het inefficiënt is om alle 18 gemeenten in de regio Noord-Holland Noord het wiel zelf te laten uitvinden. En uit het onderzoek is wel duidelijk geworden dat ook echt alle gemeenten een uitdaging hebben. De kracht zit in de regionale samenwerking, daar is de sector het meeste bij geholpen.”
Met de inzichten uit het onderzoek heeft elke gemeente inzicht in haar eigen lokale opgave om de ambitie van de visie te realiseren. Daarmee kan er, in nauw overleg met de ondernemers in de sector, een vertaling worden gemaakt naar tijd, geld en capaciteit én pragmatische samenwerking in de regio.
Waan van de dag
De eerste en grootste uitdaging voor dit moment is de coronacrisis. Vanuit de overheden (gemeenten, provincie Noord-Holland en Ontwikkelingsbedrijf NHN) wordt gekeken hoe de regio door de crisis heen – er erna – kan komen. Die uitdaging is groot en vraagt dan ook om creativiteit en flexibiliteit.
Foto: Cor Dekker