Reactie van Lezers…

Geachte Redactie...

Reactie van Lezers…

Heeft u ook ergens een mening over? Laat het ons weten via: [email protected]

 

Restaurant fisher

Op donderdagavond 10 oktober organiseerde Fishers restaurant in Bergen aan Zee samen met de Flessenpost een vijf gangen diner, dat verzorgd werd door topkok Remco Sterk. Vele Bergenaren waren aanwezig.
En genoten van het heerlijke menu. Er heerste een heel gezellige sfeer en Yvonne is een geweldige gastvrouw, die met haar dochter Romy en medewerkers de gasten voortreffelijk verzorgden. Tot mijn verbazing kreeg ik van “Flessenpost uit Bergen” een fles Moet et Chardon. Mijn dank hiervoor! Fishers restaurant is een aanrader! Irene Oudes


Nadat onze dochter van vijftien tot tranen toe geroerd was van de toespraak van Gretha Thunberg gisteren, en kwaad werd op onze generatie “die al dertig jaar niets deed”, hebben we besloten om haar te helpen met het voorkomen van de door het meisje op tv aangekondigde “massale uitroeiing en het verdwijnen van hele ecosystemen”.
We gaan onze dochter dus weer een toekomst geven. En de planeet vier graden afkoelen. Dat doen we als volgt:
Ze gaat voortaan op de fiets naar school, want wegbrengen met de auto kost brandstof. Natuurlijk wordt het straks winter en dan wil ze met de bus, maar zolang dat een dieselbus is, lijkt dat ons niet bevorderlijk voor het Klimaat. Nu vraagt ze natuurlijk om een elektrische fiets, maar we hebben haar de verwoestingen aan de natuur laten zien ten gevolge van de Lithiumwinning, dus het wordt gewoon trappen. Is goed voor haar, wij fietsten vroeger ook naar school.
Om alvast te wennen aan “het van het gas af moeten” hebben we de radiator in haar kamer afgekoppeld. Het daalt er nu ‘s avonds tot twaalf graden, maar in de winter zou het weleens kunnen gaan vriezen. In dat geval hebben we beloofd dat ze een extra trui, muts, maillot en handschoenen krijgt.
Om dezelfde reden hebben we afgesproken dat ze voortaan alleen een koude douche neemt. Kleding wassen doet ze voortaan zelf, met het wasbord, want de wasmachine is nu eenmaal een stroomverbruiker en de wasdroger al helemáál. Dat kan natuurlijk niet meer.
Nu we het toch over de kleding hebben, die ze nu heeft zijn allemaal synthetisch, dus gemaakt van aardolie. Maandag brengen we daarom alles naar de Kringloper. We hebben een eco-winkel gevonden waar uitsluitend kleding wordt verkocht uit ongeverfde en ongebleekte linnen, wol en jute. We denken niet dat het haar mooi staat, zelfs dat ze uitgelachen gaat worden zo kleurloos en zonder BH, maar dat is wat ze ervoor over moet hebben, voor Het Klimaat. Katoen is uit den boze, dat komt uit verre landen en er worden bestrijdingsmiddelen voor gebruikt.
We zagen zojuist op haar Instagram dat ze best kwaad is geworden. Dit was de bedoeling niet. Maar straks om 19:00 zetten we de WiFi uit en die gaat pas morgen na het avondeten weer even aan. Op die manier sparen we elektriciteit, heeft ze geen last van elektrostress en is ze totaal geïsoleerd van de buitenwereld, zodat ze zich beter op haar huiswerk kan concentreren. Om elf uur ’s avonds halen we de stroom eraf, donker is dan echt donker. Dat scheelt een hoop CO2.
Ze gaat niet meer mee op wintersport. Ze gaat niet meer mee op welke vakantie dan ook, want onze vakantiebestemmingen zijn praktisch onbereikbaar met een fiets. Terug naar de CO2-uitstoot en voetafdruk van je overgrootouders betekent domweg dat je ook leeft zoals je overgrootouders en die hadden nooit vakantie en zelfs geen fiets.
Dan hebben we het nog niet over eten gehad. Geen CO2-afdruk betekent geen vlees, geen vis en geen gevogelte maar ook geen vleesvervangers op basis van soja (dat groeit immers waar eerst regenwoud was) en ook geen geïmporteerd voedsel, want dat heeft een negatief ecologisch effect. En absoluut geen chocolade uit Afrika, geen koffie uit Zuid-Amerika en geen thee uit Azië.
Uitsluitend nog Nederlandse aardappelen, groenten en fruit dus en alleen van de koude grond, want broeikassen draaien op verwarmingsketels, CO2 en kunstlicht. Dat is slecht voor Het Klimaat. Brood kan nog, maar boter, melk en eieren, kaas en yoghurt, kwark en room komen van kippen en koeien en die stoten CO2 uit. Geen margarine en niks meer uit de frituurpan, want dat vet is palmolie uit plantages op Borneo waar eerst regenwoud groeide. Geen ijsjes in de zomer. Geen wijn. Geen frisdrank en geen bier, die belletjes zijn immers CO2. Ze wilde wat kilo’s kwijt, nou, dat gaat lukken.
Ook gaan we alle plastic uitbannen, want dat komt uit chemische fabrieken. Ook alles van staal en aluminium moet weg. Weleens gezien wat een energie zo’n hoogoven verbruikt of een aluminiumsmelterij? En ten slotte krijgt ze geen make-up, zeep, shampoo, crème, lotion, conditioner, tandpasta en medicijnen meer en het maandverband wordt van linnen. Net als vroeger.
Op die manier willen we de massa-extinctie en het verdwijnen van hele ecosystemen tegengaan. Voor haar. Zij gelooft er in.
Olav ten Broek


Goeden middag. Flessenpost,
Vandaag op deze zonnige stranddag, heb ik me afgevraagd,
Of er goed toezicht is bij strandafgangen , i.v.m. zoveel fiets, scooter en auto verkeer. Oppassen ………geblazen !!

A.E.Biesheuvel


Afsluiting markt: Het feit dat tijdens marktdagen de kerkstraat open blijft is mij volkomen een raadsel.

A is het straatje veel te krap voor parkerende auto’s. Het zou al een stuk schelen als dat weg is. Misschien dan aankleden met wat anders zodat her geen racebaan wordt.
B het is een brok ergernis voor menigeen zowel de bewoners als de toeristen. Ik heb regelmatig bij de allerliefste op het terras gezeten en de discussie opgezet wanneer er weer te grote auto’s perse erdoor willen. De mensen begrijpen er niets van. Zo’n idillysche kern en dan dit.
Tja al was het inderdaad bij evenementen en marktdagen. Zou top zijn.
Ik denk eerder dat er meer mensen komen bij de betreffende ondernemers omdat het prettiger winkelt. Nu rijden wij althans maar om met de fiets dus dan naar ergens anders halen. Hoop dat er genoeg mensen reageren om het besluit te enthousiasmeren.  Mooi dat we mee mogen denken en reageren.
Marjon Esman
Bergen NH

Ik ben het helemaal eens met het geplaatste stukje en ik zal het nog sterker vertellen!
In Egmond aan zee heeft n groepje mensen die het nieuwe beleid te lang vinden duren een oplossing gevonden ,zodat er gehandhaaft MOET worden vooruitlopend op de nieuwe plannen.
Ze leveren verhuur huizen aan,en vragen cq eisen handhaving hier op aan.
Gemeente zegt dat ze dat dan moeten doen.
Het gaat niet om echt overlast van n buur,maar ze hebben last van de parkeer problemen,en de verstoorde leefomgeving,waar de discussie om ontstaan is.
Het doel is om weer huizen vrij te krijgen voor de bewoners,maar de huizen zijn te duur, en worden dus weer verkocht aan mensen van buiten Egmond,die zoals veel duitsers de woning n paar weken per jaar bewonen.
Ze willen geen spookdorp,maar met dit toekomstige beleid creeeren ze er juist een.
Iedereen die hier mee te maken gaat krijgen zwijgt uit angst om in de picture te komen,of zoekt naar wegen om de regels met voeten te treden.
Woonhuis mag niet recreatief verhuurt worden staat in het bestemmingsplan, en dat dit al 60 jaar oogluikend werd toegestaan maakt ook niet uit tis gewoon nu zwart,of wit.
Burgemeester heeft aangegeven bij de info avonden dat er niet gehandhaaft zal worden,maar vervolgens zegt ze op de laatste vergadering voor het zomerreces,dat belanghebbende altijd n verzoek tot handhaving kunnen doen.
Ja hoe kan je het verzinnen…….?
Ik zou nog wel veel meer kunnen vertellen,en sorry dat het bol staat van de schrijf fouten,maar het zit mij zeer hoog,dat wij deze kant op gaan,en waar je jezelf afvraagt wie in godsnaam zo n vuil spel speelt,om een verrader te zijn.
Ivm de privacy wet verteld de handhaver niet om welke belanghebbende het gaat,en dat geeft n heel raar onderbuik gevoel,en het betreft zeker al rond de 30 woningen.
Als jullie met deze info iets willen doen prima,maar deze e-mail is zeker niet geschikt om letterlijk te gebruiken sorry!

Met vriendelijke groet n betrokken,gedupeerde Egmondse


Plannen voor Het Hof

Wethouder Klaas Valkering en zijn team verdienen een dikke pluim.

Rond Het Hof is een soort interbellum ontstaan. Een relatieve rustperiode in de strijd tussen de ‘rekkelijken en preciezen. In dit geval geen godsdienststrijd, maar een conflict tussen orthodoxe natuurbeschermers én natuurliefhebbende ondernemers. De orthodoxen willen helemaal niets en de ondernemers willen levendigheid en vermaak. Daar moet dus de gulden middenweg worden gevonden.

Het grappige is dat Het Hof vroeger zelfs ‘zware industrie’ faciliteerde middels de milieuonvriendelijke houtzagerij bij de Zwarte Schuur. Het hoofdgebouw van Het (Oude) Hof (blooming) was slechts het begin van een veel groter plan. Het Oude Hof is aangelegd in 1643 in opdracht van Anthonis Studler van Zurck, makelaar in aandelen van de Oost-Indische Compagnie. Alleen het oostelijke bouwhuis, dat in de nieuwbouwplannen van Studler van Zurck was opgenomen bestaat nog.

Bedrijvigheid is er altijd geweest op en rond Het Hof en dat kun je niet zomaar terugdraaien. Er zijn milieufreaks in Bergen die het liefst paard en wagen het alleenrecht willen geven, maar dat is alleen leuk voor borrelpraat bij Het Huis met de Pilaren.

De Zwarte Schuur als filmtheater ondersteunt ons culturele leven, de Kennemer ruiters zijn een mooie combinatie van (jeugd)sport en dieren, de boerderij herbergt creatieve en spirituele ondernemers die mensen inzicht geven in het eigen gedrag en ontwikkeling.

Het Hof, als hoofgebouw, is ideaal geschikt voor kwaliteits-horeca zoals blooming die hoog in het vaandel heeft staan.

En ja, daar mag dan af en toe ook een bescheiden feestje worden gevierd.

Nee, geen festivals met dikke decibels, lachgas en rondscheurende scootertjes met schreeuwende bontkraagjes.

Kwaliteit met een grote K.

Rob van de Pas


Nieuw Vertrouwen?

De Bergense coalitiepartijen hebben Bernt Schneiders opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de bestuurscultuur.

De gemeenteraad in zijn geheel is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente inclusief de oppositiepartijen. Vreemd dat niet de gemeenteraad maar alleen de coalitiepartijen de opdracht hebben gegeven. Hieruit blijkt maar weer dat er sinds de vorige raadsperiode en het formatieakkoord niet veel veranderd is..De twee oppositiepartijen doen kennelijk niet mee bij deze opdracht.Dit is hetzelfde gedrag als voorheen waarbij de coalitiepartijen alles konden doordrukken zoals de  4 hete hangijzers. Geen kritische nog zinvolle argumenten konden daar iets aan veranderen. Om over gebrek aan inspraak maar niet te spreken. Hoezo Nieuw Vertrouwen?

Deze actie doet heel erg denken aan de bestuurscultuur van de vorige raadsperiode, waarbij de coalitiepartijen uiteindelijk door de inwoners werden afgestraft met een verlies van 4 zetels. Kennelijk is men dat al weer vergeten. En de voormailge oppositiepartijen zijn kennelijk vergeten hoe het voelt om door de coalitie buitengesloten te worden.

Ik hoop dat de heer Schneiders zo zorgvuldig zal zijn wel de gehele gemeenteraad bij zijn onderzoek te betrekken.

AF.T. van der Oord

Egmond aan den Hoef


Een andere kijk op ‘De Opstandelingen’

Deel 2

De eerste uitzending van Sophie Hilbrands programma De Opstandelingen, die over Bergen ging, was veruit het ‘spannendst’. Hoe zou het crisisoverleg over die aflevering zijn verlopen op de burelen van de gemeente Bergen? Nou, misschien wel zo:

HH: ik heb jullie bij elkaar geroepen om jullie te vertellen …ehh… te overleggen hoe we moeten reageren op dat programma De Opstandelingen. Want zo kan het niet met mij. Ik ben wel drie uur geïnterviewd en dan maken ze er dit van…

Raadslid A: Dat is …

HH: Fijn dat jullie het daarmee eens zijn. Het zou mooi zijn als er een open brief van jullie aan de inwoners zou komen met een weerwoord

Raadslid B: Nou, dat …

HH: Fijn dat jullie het daarmee eens zijn. Ik heb een gerenommeerd communicatiebureau gevraagd om die brief op te stellen.

Raadslid A: Nou, kunnen we dat …

HH: Fijn dat jullie het daarmee eens zijn. Die hebben in Amsterdam de communicatie rond de noord-zuidlijn gedaan. En nou geloven alle inwoners daar dat die veel duurder is geworden en dat de bouw ook nog eens jaren langer heeft geduurd. Knap he?

Raadslid B: Maar dat …

HH: … Duur? Jawel, maar we moesten nou eenmaal toch wat doen en jullie zelf iets laten verzinnen kan natuurlijk niet. Daarbij komt dat onze eigen communicatieadviseur wilde dat ik inhoudelijk zou reageren. Die snapt het dus niet. Vandaar …

Raadslid A: En hebben ze …

HH: Ja, een briljante strategie. We moeten de aandacht van ons afleiden en de ambtenaren erbij betrekken …

Raadslid B: O, hoe …

HH: Fijn dat jullie het daarmee eens zijn. Ze kunnen zich niet verdedigen. Ze worden bedreigd. Ze zijn bang. Dat is natuurlijk niet zo, maar ze mogen niks zeggen, dus ze kunnen dit gelukkig ook niet ontkennen… Briljant he?

Raadslid A: Dat vastgoed…

HH: Niks mis mee, we zeggen dat die panden allemaal voor weinig verkocht zijn conform ons sociaal beleid met als uitgangspunt verliesmaximalisatie.. of ehh nee.. geen winstmaximalisatie.. Zoiets… Neemt het communicatiebureau ook mee…

Raadslid A: Die brief …

HH: Die brief, die jullie dus hebben geschreven, wordt straks uitgedeeld. Het is dus echt jullie brief. Logisch dat jullie het daar dan ook mee eens zijn.

Raadslid B: En wij …

HH: Wij blijven buiten schot, want wij herkennen ons natuurlijk nergens in.

Raadslid A: maar …

HH: Dat hebben we opgelost. Er staat ook in de brief dat wij altijd klaar staan voor onze inwoners, dat we heel goed tegen kritiek kunnen, en zelfs dat wij heel af en toe een klein foutje maken. Dat is niet zo, maar dat moest er in van het communicatiebureau. Ze gaan ons trouwens ook helpen om dat MANIFEST om zeep te helpen.

Raadslid B: Komt dan…

HH: Natuurlijk komt dan alles goed. Met jullie brief hebben we een mooi slot van dit overleg. Ik ben reuze blij met jullie constructieve inbreng en jullie hartverwarmende steun. Dat deed me echt goed. Net zoals de steun van alle inwoners, burgemeesters en mensen die bij mij door de straat rijden.
Ben ik ook erg blij mee volgens het communicatiebureau…
Vergeten jullie de brief niet te ondertekenen bij het kruisje?

Raadslid B: Dus…

HH grijnst en zegt: precies. We gaan gewoon door op de ingeslagen weg.
En ze geeft zichzelf een kletsende high five.

Jan Grondhout


Helemaal mee eens (met dit artikel), het is toch belachelijk dat de gemeente vergunning geeft voor 77 recreatie woningen in onze gemeente die, verkocht worden om vervolgens het hele jaar verhuurd te worden terwijl de verhuur van inwoners aan banden worden gelegd, dit zal ons dorp geen goed doen. Rekron heeft op een of de andere manier veel invloed ,dat er meer naar deze organisatie word geluisterd dan naar de eigen burger!
Dirk Blaauboer


Beste redactie,

Het is belachelijk dat je je eigen huis niet verhuren mag .
In een plaats als bergen waar iedereen mee profiteert van de gasten
Die verblijven in bergen, de horeca en winkels ga zo maar door .
Er kan ook spraken zijn dat iemand een lange reis  wil maken en dat
Alleen kan bekostigen omdat hij of zij  hun huis gaan verhuren.
Wie bepaald er nou dat jou eigendom niet verhuurd mag worden .
Als gewoon particulier kan het ook dienen om wat te kunnen sparen
Voor later , er kunnen nog tientallen redenen zijn , een verbouwing .
Een kustplaats als bergen is enorm geliefd bij vakantiegangers .
Ik begrijp ook dat er mensen zijn die speciaal huizen kopen in bergen
Om alleen te verhuren als geldbelegging , kijk daar ben ik op tegen .
Maar de gewone man die een wat exstra geld kan gebruiken moet buiten
Schot blijven vindt ik .
Ondertussen verhuren veel Bergenaren hun huis omdat het zo een dure tijd is , en
Zij zitten wel met dit probleem in hun maag .
Ik mag hopen dat er een eind komt aan deze rare ideeën .
Ik verhuur trouwens zelf niet mijn huis , maar maak mij wel kwaad over dit onderwerp .

Hartelijke groet J Binnewijzend.


Beste redactie,

Omdat reageren op artikelen in de gemeentekrant helaas niet mogelijk is toch even een reactie naar de Flessenpost. Jammer dat de gemeentekrant dit overigens niet faciliteert.
Als je echt voor bewonersparticipatie gaat zou dit  toch gewoon mogelijk moeten zijn, b.v. onder de altijd met dezelfde wollige taal omgegeven columns van de gemeenteraadsleden.

De reactie van de fracties en B&W in de gemeentekrant over de BNN/VARA uitzending zijn weer een mooi staaltje collectieve ontkenning.
Het is de dames en heren van deze fracties blijkbaar totaal ontgaan dat zij slaafs al jaren deelgenoot zijn van de leugen, de wegkijk- en ontken cultuur in dit dorp.

Ik heb de afgelopen jaren diverse malen rechtstreeks raadsleden aangesproken via de mail over een aantal algemene dorpsonderwerpen, maar slechts van twee kreeg ik een reactie, die overigens niet verder kwamen dan “de begroting moet wel sluitend blijven” en “wij hebben nu eenmaal niet de meerderheid”. Er was er maar één in al die jaren die ooit 1x de moeite heeft genomen om persoonlijk met mij in gesprek te komen en dat was Hans Haring.
Maar vooral het college van B&W met de secretaresse van de burgemeester voorop, hadden voor mij geen tijd. Dat zijn de feiten. Doe nu dan wanneer het je even uitkomt niet alsof dit anders is.

Het feit dat men volledig voorbij gaat aan het feit dat dit college met in haar kielzog de gemeenteraad een grondig imagoprobleem heeft wat ze voor 100% aan zich zelf heeft te wijten en het feit dat de gemeenteraad al kibbelend zichzelf altijd belangrijker heeft gevonden dan de belangen van de burger, geeft maar weer aan hoe inhoudsloos nu deze reactie is.

Ik denk met weemoed aan Jan Schaeffer, de veel te vroeg overleden wethouder van Amsterdam: Mooie woorden, maar in gelul kun je niet wonen.
Beste gemeenraadsleden en beste College B&W: Als u serieus genomen wilt worden, moet u ons – de burger – ook serieus nemen.
En na het fantastische artikel in de Gemeentekrant zou ik zeggen: Voeg de daad bij het woord.

Met vriendelijke groet,
Ruud de Bree


Goedemiddag redactie,

Rumble in the Jungle – Zaire 30 oktober 1974 – Moh. Ali knocks down George Foreman.

Fred Vos deelt een punch uit aan B+W/Hafkamp, Sophie geeft hem een podium hiervoor  en de bekende Bergense  nomenclature meldt zich via een ex-onderzoeks-journalist.
In de streamline hiervan komen nog wat andere onfrisse zaken aan het licht…

Zou het Hetty niet sieren om gewoon op te stappen, borsten vooruit, fier en blij, en zo ruimte te geven aan nieuw elan – dat verdient Bergen

groet
Gert Jan Hoogland
bewoner van de BUCH…..


Naar aanleiding van de film in de Flessenpost over de verkoop van gemeentepanden tegen een veel lagere prijs als de W.O.Z.waarde, heb ik nog de volgende vragen:
1. Hoe kan het dat de gemeente Bergen de woningen in haar beheer zo heeft laten “verkrotten” dat de werkelijke waarde zoveel lager uitvalt als de W.O.Z.? Een verhuurder heeft toch de plicht om zijn woningen goed te onderhouden? Plichten decennia lang verzaakt?
2. Hoe kan het dat de gemeente niets over de vervuilde grond wist waarop haar eigen woning stond?
3. Hebben de huurders niet decennia lang teveel belasting betaald vanwege de hoge W.O.Z. en moeten deze huurders daarvoor niet gecompenseerd worden? Als de woningen ook slecht geïsoleerd waren heeft de huurder daar veel te hoge energierekeningen voor betaald.
4. Waarom zijn de onverhuurde panden niet in de openbare verkoop geweest en heeft er daardoor geen marktwerking plaats gevonden?
5. Wie is er verantwoordelijk geweest voor het slechte beheer van gemeente-eigendommen en welke gemeente-panden staan nu nog te “verkrotten”?
6. Hoe luidde precies het verzoek van de gemeente aan de makelaars waarop ze de waardes hebben bepaald? Kortom welke instructie kregen ze van de gemeente?
Ik zou graag hierop antwoord krijgen van de gemeente.
M.A.E.P.
Aant Elzinga

Beste redactie,

Al ruim 10 jaar volg ik de lokale politiek en de gemeenteraad activiteiten. Ik zie mezelf als een betrokken buitenstaander.
Zo ben ik globaal wel op de hoogte welke hete hangijzers er in onze gemeente spelen en de hoofdrolspelers in deze onderwerpen.
Zo ook het dossier Vos. Even los hoe je daar na goede analyse inhoudelijk naar kijkt is dit dossier en helaas nog vele anderen (o.a. herinrichting dorpskern) wel een ernstige aanwijzing voor alle betrokkenen met het gemeentebestuur als voorbeeldfunctie om eens goed in de spiegel te kijken waarom het nu telkens zo fout gaat.
Je kunt niet om de constatering heen dat waar er problemen zijn en hardnekkig in stand worden gehouden door vooral het aanhouden van het ‘eigen gelijk’ mevrouw Hafkamp wel heel vaak een rol dan wel hoofdrol vervult.

Na het zien van de TV uitzending was ik toe aan een wederwoord. Ik word op mijn wenken bediend met Flessenpost. Het interview van 40 minuten lever ik graag in op de ‘meter van het leven’. Na afloop beklemt mij een vreemd gevoel.
Aan de andere kant van het verhaal – hun weerwoord – zie ik een haast klinische jurist in de functie van de wethouder en de burgemeester die niet verder komt dan dat ze het allemaal heel vervelend vindt maar tegelijkertijd dat ze niets fout heeft gedaan. Een laatste poging van de interviewer over empathie wordt ook koel en analytisch afgedaan. Nog even los van de manier waarop beiden de OZB systematiek verklaren.
Als dat klopt hebben we met deze regeling de grootste willekeur die je maar kunt bedenken. Men zegt 2x dat de OZB waarde niet klopt. Die hebben n.b. zelf vastgesteld.

De vraag die mij nu bezig houdt is hoe wij Bergen weer op de rit krijgen. Op de kaart staan we al. Ik denk dat ieder rechtschapen organisatie adviseur in het bedrijfsleven maar één advies zou geven aan de Raad van commissarissen:
Neem netjes afscheid van uw management en zet er nieuw management neer. In dit geval dus burgemeester en ambtelijke top.
Netjes afscheid nemen mag wat kosten. Daar moeten we niet benepen over doen. En vervolgens zorgvuldig nieuwe leiding neerzetten.
Het kan allemaal netjes zonder mensen te beschadigen. Als we zo doorgaan gebeurt dat wel; aan beide kanten.

Met vriendelijke groet,
Ruud de Bree
Groet


Liftplekken: Goed idee. Vroeger moest je ook eerst even checken bij wie je in de auto stapte.
En hoeveel ‘boeven’ rijden hier nu rond?? Misschien goed om met z’n tweeën te liften (vooral voor meiden/vrouwen). Goed voor de duurzaamheid!!


Grappig dat verhaal in de gedrukte zomereditie van de Flessenpost.  Maar de mannen van nu gaan er helemaal aan voorbij dat het bij de Botenclub ooit begonnen is als een bedankje voor alle medewerkers en vrijwilligers.

Met een zeiltje over het terras en een vriendenband  voor alle leden.
Twee aparte tenten , dat dan weer wel; de zeilers en vissers waren wel apart Maar verder met muziek en plezier voor de Kantine Container
Wat daarna al snel werd tot een steeds grotere en uiteindelijk ” de Tent ” Waarin de Ship&Horse Band op steeds groter werd.
Daar ging je heen op zondag na 2 dagen brollen in het  dorp.
Heb daar de beste herinningen van het einde van de zomer en het begin van het nieuwe schooljaar aan overgehouden.  Was echt top en heb volgens mij nog het windjack uit 1983  ergens bewaard.  Omdat het kon!! Was toen elk seizoen een sweater, trainingsbroek,of shirt met “het” logo.
Heb zelf nog vanaf een grote trailer van Johan Koopman ongekoelde flesjes bier staan verkopen als jochie van 14 omdat de tent eens was ingestort en het feest toch wel door moest gaan…  dat is mijn Botenclub beste Jazz geweest.
Gr  Marcel Weijers

Treiterpraatjes

Al een lange tijd erger ik mij aan de manier waarop mensen in het dorp uitlatingen doen over de plannen en de betrokken ondernemers.

Zo worden er uitlatingen gedaan over de burgemeester en wethouder die niet alleen stuitend zijn maar ook nog eens super onfatsoenlijk.
Een ex wethouder zou zich diep moeten schamen omdat hij mensen aan zet tot haat en ze zelfs aanmoedigt om planschades in te dienen.Hij is zelfs DE specialist en misschien verdient hij er wel zijn brood mee…….
En hoe was het in zijn periode gesteld met bergen centrum? Heeft hij niet (te) veel geld uitgegeven aan onzinnige plannen waar ze de uitkomst al van wisten?
Nee 1 Frans maakt nog geen zomer…..
En dan degene die vind dat hij maar te pas en te onpas mag schreeuwen op zijn Facebook over de plannen zonder constructief met een oplossing te komen.
Ook daar verleert een  Vos niet zijn streken. Omdat hij ruzie heeft met het college en de ambtenaren mag hij openbaar aan stemmingmakerij doen en zo zijn frustraties uiten.
Fatsoen is deze persoon vreemd. Wees een kerel en strijdt zoals het hoort.

En laten we niet vergeten dat er ook nog iemand is die uiteraard schreeuwt omdat hij niet kan winnen van Lex Schrama. Onze jan zijn grond snijdt geen hout!!
Maar ondertussen blijven de Bergenezen zitten met een centrum wat er niet mooier op wordt, ook al is er wel een kletsmeijer die zegt dat hij voor een mooier Bergen staat.

Jammer dat de partijen niet met elkaar om tafel willen gaan en alles weer op scherp gezet gaat worden. Zo ook met het Parkhotel waar twee personen bakzeil moesten halen omdat ze hun huiswerk totaal niet gedaan hadden.  En het resultaat ? Een boze ondernemer die er eigenlijk wel klaar mee is. Hij had het zo goed en mooi voor ogen en wilde investeren en extra kosten maken om er iets moois van te maken.

En zo ook Lex Schrama die met zijn familie veel goeds heeft gedaan in Bergen. Ze hebben risico’s genomen en zijn er in geslaagd een mooi gebouw neer te zetten waar veel mensen blij mee zijn. Nu willen ze verder gaan en blokkeren een stel mensen de plannen omdat ze in prive hun gelijk niet kunnen krijgen en het blijkbaar de ondernemers in Bergen niet gunnen om winst te maken.

Ik roep het college op om nu eens op te treden tegen deze mensen die ook het predicaat “ raadslid” niet eens verdienen of lid zijn van stichtingen of partijen die uiterlijk Bergen willen beschermen en mooi willen maken maar alleen maar voor eigen gewin gaan.
Ik zou het uitmuntend vinden als het college morgen opdracht geeft om de lelijke flat al vast te slopen op het plein en te starten met de uitvoering van de plannen.

En vrienden van Facebook ik plaats dit nu maar in de flessenpost omdat “ die toch door de gemeente betaald wordt” en jullie nu wel in jullie commentaar uiteraard met modder zullen gooien.

Rob Burgering


De Merelhof wordt al maandenlang geterroriseerd door hangjongeren helaas

De pittoreske aanblik van weleer is verleden tijd. Er worden scooterraces gehouden, zowel overdag als ’s nachts rondgehangen en vuil achtergelaten door Bergense scholieren. Bewoners worden bespot, uitgescholden en omver gereden. Om over het parkeren van aanhangers in de berm maar te zwijgen. Dat is weer een andere vorm van terrorisme.
Jammer want het is het enige stukje historisch Bergen waar nog rust en ruimte was om te wandelen in een omsloten natuur.

Het is geen reclame voor Bergen, echter de situatie wordt zo langzamerhand onhoudbaar.
Wij mailen anoniem want iedereen is hier bang voor represailles. Dus alleen plaatsen als het anoniem kan.
Zowel politie als jongerenwerker als gemeente kennen de situatie maar oplossen lukt niet. Als je een melding doet, krijg je te horen dat het afval er niet ligt volgens hen en als het er wel zou liggen(wat ze ondanks de foto’s dus tegenspreken), dan is het van de bewoners. Zodoende krijg je geen hulp maar een trap na van de betreffende afdeling.

Jammer allemaal.


Reactie op het artikel van Jan Grondhout.

Mijn complimenten voor het heldere en uitstekende analyse van het formatieakkoord.

Met zijn opmerking dat de uitspraak in het formatieakkoord over het respecteren van de uitspraken van de Raad van State overbodig en vanzelfsprekend is ben ik het hartgrondig eens. Het is nogal aanmatigend en arrogant Als of je de keuze hebt om uitspraken van de Raad van State te negeren.

In een gesprek met de adviseur van de Raad van State werd beter naar de bezwaarmakers geluisterd dan in alle inspraak mogelijkheden die de gemeente aanbiedt bij elkaar.

Wil men het vertrouwen van de inwoners terugwinnen dan zal de inspraak/participatie heel anders ingevuld moeten worden dan tot nu toe het geval is geweest.

Als dit goed georganiseerd word en er echt naar mensen met een andere mening wordt geluisterd dan zullen er wellicht minder zaken aangespannen worden bij de Raad van State.

A.F.T. Van der Oord

Egmond aan den Hoef


Recreatieve verhuur in Bergen

Bergen, Egmond en Schoorl hebben een lange toeristische geschiedenis. Over het algemeen voelen toeristen zich hier welkom en gedragen zij zich als nette medeburgers. Onze gemeente leeft direct en indirect van recreatie.

Het gemeentebestuur wil nu de structurele en recreatieve verhuur aanpakken.

‘De’ bewoners van Bergen zouden schoon genoeg hebben van steeds nieuwe buren en bijbehorende overlast. De problemen in Amsterdam zouden een legitimatie zijn voor de aanpak in Bergen. De voorzieningen staan op de tocht en recreatieve verhuur zou leiden tot leegstand. Allemaal onbewezen stellingen.

Er zal heus wel eens wat te mopperen zijn, maar ik heb nergens een meerjarig representatief onderzoek kunnen vinden, waaruit blijkt dat het in Bergen opeens de spuigaten uitloopt met de overlast en leegstand.

De bordjes ‘Zimmer Frei’ hebben plaatsgemaakt voor websites als Airbnb, Aanzee en Strandbergen, maar structureel is er weinig veranderd.

De plannen van de Gemeente lijken vooral gebaseerd op aannames.
Aan de demografische verschillen tussen de dorpskernen wordt voorbij gegaan.
Er wordt geen verschil gemaakt tussen wel of niet in de gemeente ingeschreven huiseigenaren. Er wordt geen rekening gehouden met huiseigenaren, die verhuur nodig hebben om zelf op vakantie te kunnen gaan of het onderhoud van hun huis te bekostigen. Geen onderscheid tussen wel of niet aan de kust gelegen woningen. De vakantiespreiding wordt weer teruggedraaid naar de maanden juli en augustus.

Hoewel ik geen belanghebbende ben, maak ik me zorgen over de inbreuk op het eigendomsrecht. In een niet zo ver verleden werden huizen gevorderd, nu heten we de Duitsers welkom en dat lijkt me winst voor alle betrokkenen!

Tegen elke vorm van overlast, zowel van eigen burgers als van toeristen, moet uiteraard worden opgetreden, of gehandhaafd zo u wilt. Maar dat lijkt me een overzichtelijk klusje vergeleken met de handhaving van nieuwe regels die de recreatieve verhuur aan banden moet leggen.

Bestuurders van Bergen, bezint eer ge begint. Buiten het toerisme, de aanverwante horeca en detailhandel is er weinig werkgelegenheid in Bergen. Laten we onze zegeningen tellen en niet om zeep helpen.

Fritjof van Rees Vellinga


Beste Redactie

Ik geloof de wetenschappers, die zeggen dat het al eeuwen zo gaat. De natuur doet het dan beter, dan slechter. Waar is trouwens de zure regen gebleven? Daar maakte ook iedereen zich druk om.
Het zou enige zin hebben, om ons druk te maken als heel Europa meedeed, of liever de hele wereld. Nu is het zo dat ons piepkleine landje o.ooo3  % of weet ik veel bespaart tegen miljoenen aan euro’s.
Dit kan beter besteed worden aan de zorg, onderwijs, woningen voor jongeren en betere pensioenen. We zijn in dit land hartstikke gek.

Ruud Klaver


Beste redactie,

College Bergen in beroep tegen gaswinningsplan. In het  artikel beperkt het college van B&W zich tot het uitspreken van hun bezorgdheid over deze gaswinningsplannen in de regio Bergen.

Wat ik mis in dit draaiboek is een helder protocol voor schade afhandeling in geval van aardbevingen. De kans dat dit in onze regio gaat gebeuren is minimaal denkbeeldig en wordt  steeds waarschijnlijker.
Het lijkt mij als onderdeel van goed ondernemerschap, koopmanschap en goed bestuur dat de minister en alle betrokkenen bij deze besluitvorming van deze plannen ook de budgettering meeneemt van de mogelijke schade aan de lokale infrastructuur. Ook die van particuliere huizenbezitters.

Dit stukje aanpak mis ik helaas. Wellicht dat het huidige college van B&W inclusief de voltallige gemeenteraad zich iets minder bezighoudt met het project “lijmen Jan, lijmen met z’n allen” en wat meer druk uitoefent op een helder en evenwichtig schadeprotocol.

Met vriendelijke groet,
Ruud de Bree


Reactie op de column van JoMo

Dhr. De Moel reageert wel heel gemakzuchtig boven vanaf zijn apenrots om serieuze insprekers direct “woedezoekers” te noemen.

Door in te spreken volgens de toch al beperkte mogelijkheden in commissie en raadsgesprek maakt men gebruik van het recht om een andere visie of mening naar voren te brengen. Zoals is gebeurd bij het dorpscentrum Bergen, de fusielocatie in Egmond aan den Hoef, het plan Watertorenweg in Egmond aan Zee en bij hotel Nassau Bergen.

Dat inspraak bij een meerderheid van de gemeenteraad niet goed valt, is te betreuren.

Genoemde groepen komen met goede argumenten zoals o.a. het rapport van de StAB, adviesorgaan voor de Raad van State, over de fusielocatie laat zien.

Dat het vorige college met gelegenheidsargumenten strooide om onwelgevallige meningen weg te wuiven wordt hiermee bevestigd. De ervaring bij de voornoemde projecten leert dat zij alleen uitgevoerd moeten worden conform de voorstellen van het college. De makke schapen van de collegepartijen keurden de plannen vervolgens goed in de gemeenteraad.

Alle zogenaamde inspraak daar omheen is helemaal voor niets geweest. Niet gek dat insprekers die zeer serieus en kundig werk verricht hebben woedend zijn.

Te meer daar de belangen van direct belanghebbenden zoals voetbalverenigingen en projectontwikkelaars volop gehonoreerd worden.

Het huidige college, of wat er nog van over is, stond voor een democratiseringsproces bij het vaststellen van hun plannen. Wethouder Westerkamp moest dan ook weggestuurd worden door de huidige oppositiepartijen met het gelegenheidsargument dat hij niet snel genoeg was met de alternatieven betreffende het dorpscentrum Bergen. Naar Westerkamps argument dat zorgvuldigheid geboden is werd niet geluisterd. Wrang genoeg dat naderhand bij de aangevraagde spoedprocedure de Raad van State blijkt dat zij nog 12 weken extra nodig heeft om alles zorgvuldig te bestuderen. Als de gemeente het eerder zorgvuldiger had aangepakt was die vertraging wellicht niet nodig geweest.

Dat zou je toch ook mogen verwachten van het politiek bedrijf van de gemeente Bergen.

Ik ben benieuwd wat de formateur brouwt na de immense stilte van enkele weken.

A.F.T. Van der Oord


Geachte,

Graag wil ik reageren op de ingezonden stukken van 8 februari.
Eerst wil ik graag zeggen dat ik niet tegen de verhuur ben van recreatiewoningen in onze gemeente, maar dat ik (ik denk ook andere hoteliers met mij) voor een betere regulering ben.
De situatie is namelijk nu zorgelijk, waar Bergen vroeger vol zat met kleine pensionnetjes en hotels hebben deze steeds minder bestaansrecht. De ene na de andere verdwijnt en dit heeft een reden.
Wanneer je een hotel of pension runt, heb je te maken met regelgeving die niet mild is. Je valt in de zwaarste catagorie voor de brandveiligheid, hierbij komt kijken dat je een brandmeldinstallatie moet hebben, brandafscheidingen, brandwerende deuren en veel meer, een enorme kostenpost die de gast niet of nauwelijks merkt. Een legionella beheersplan, 2x per jaar komt een laborant monster nemen en testen (dit is niet goedkoop). Een elektragarant keuring 1x per 2 jaar.
En werkelijk nog veel meer (Videma, Buma stemra, ga zo maar door).
Al deze regelgeving kost de ondernemer tien duizenden euro’s per jaar.
Als je een huis koopt en deze recreatief gaat verhuren hoef je aan geen enkele van deze regelgeving te voldoen.
Als ik zie dat een appartement voor €30.- per nacht wordt verhuurd, kan ik hier niet tegenop omdat mijn kosten simpelweg hoger zijn.
Ik pleit daarom al een aantal jaren voor versoepeling van de regelgeving voor hotels en een simpele eerlijke regelgeving voor de verhuur van woningen.
Met vriendelijke groet,
Bart Dijkstra
Hotel Breeburg

Beste JoMo,

Ken jij de uitdrukking ‘perceptie is projectie’? Of, zoals we op de lagere school zeiden: ‘wat je zegt ben je zelf’?
Je moet wel tamelijk radeloos zijn als je een journalist beschuldigt en daarbij gemakshalve het merendeel van de inwoners wegzet als querulant, herrieschopper en dwarsligger.
Maar goed, je bent je morele kompas al wat langer kwijt, getuige je column ‘Kruisig hem’ van april 2018, waarin je het als voorzitter van het CDA ondubbelzinnig opnam voor onze met strafontslag gestuurde ambtelijk projectleider en een aardig inkijkje gaf in de mores van…. ja van wie eigenlijk…?
“In de meeste culturen is het gebruikelijk, dat er betaald wordt voor een opdracht of een gunst”, schreef je in die column.
Over oliemannetjes gesproken…
Bergen hoort kennelijk bij die cultuur en dan heb je meteen de reden dat het ‘zo langzamerhand een imago heeft van Armorica, het Gallische dorpje van Asterix en Obelix’.
Verwonderlijk is dat inderdaad niet.

Jan Grondhout

Lees hier de column.


Betaalbare woningen.

Ben geen econoom maar als je 60.000 woningen per jaar bouwt en je hebt er een veelvoud nodig dan is het geen wonder dat de prijzen de pan uit reizen. En dit is al jaren zo en wij ons maar afvragen waarom zijn de huizen zo duur. Nu hebben we personeel te kort. Achter mijn huis in Bergen is nieuwbouw gepleegd met weinig personeel. Het was een groot gedeelte prefab. Oplossing: meer prefab en agrarische gronden om te zetten in bouwgrond. En speculatie van grond zien te voorkomen.


Oude wijn in nieuwe zakken?

In één van zijn bevindingen stelt informateur de heer Huiberts: ”dat bij de meeste partijen (de oude coalitie?) burgerparticipatie te veel een doel op zichzelf is geworden. Het heeft gediend als excuus voor het gebrek aan daadkracht en besluitvorming in de gemeenteraad en om de grote onderlinge verdeeldheid te verbloemen. Dan slaat burgerparticipatie om in onmacht en frustratie gevolgd door het verder vergroten van de afstand tussen burger en politiek.” Tot zover citaat NH dagblad.

Wat een gotspe… Verharding, frustratie en onmacht bepalen juist de onvrede onder de Bergense bevolking vanwege het ontbreken van inspraak bij de besluitvorming. De voormalige coalitie kon toch al makkelijk scoren met hun plannen aangezien ze een grote meerderheid hadden.

Het was te verwachten dat zij daarom Gemeentebelangen, die burgerparticipatie als speerpunt had tijdens de verkiezingen, buiten de gesprekken houden. BBB mag ook niet meedoen. Die hadden ze als huidige oppositie alleen maar nodig om een wethouder naar huis te sturen. Daarmee brachten ze de inspraak voor het Dorpscentrum Bergen om zeep, nog voor die begon. Een stuitende vertoning, overigens zonder redelijke argumentatie.

Het scenario voor een nieuwe coalitie had Janina Swart kennelijk al voor ogen. Wellicht samen met de andere oppositiepartijen. Een coup mogelijk gemaakt met de meerderheid van 1 stem.

De bestuurlijke chaos die ze daarmee zelf veroorzaakte moet opgelost worden met nieuwe coalitie onderhandelingen om uit de impasse te komen. Nog geen jaar na het ondertekenen van een bestuursakkoord door bijna de voltallige gemeenteraad!

Een stabiele meerderheid, zoals dhr. Huibers beoogt, is wenselijk maar zonder een andere houding t.a.v. participatie en inspraak zal de kloof tussen bestuur en inwoners alleen maar groter worden.

A.F.T. Van der Oord

Egmond aan den Hoef


“De vlucht vooruit” oftewel “De ondraaglijke lichtheid van het ‘vergaan’!”
In zijn column “Vooruitblik via de achteruitkijkspiegel…” van vrijdag 18 januari spreekt de heer R. van de Pas (anchorman de Flessenpost) behartigenswaardige woorden.
Moge op zijn analyse van de ontstane politieke situatie in Bergen nog wel iets aan te merken zijn; het laatste deel van zijn column – “Vers bloed”- slaat de spijker op zijn kop.
“De jongere garde moet en zal lef gaan tonen en naar de spreekwoordelijke macht grijpen. Vertrouwen, daadkracht en onderling respect tonen.” (einde citaat)
De vraag is alleen of dat gebeurt? Want de voortekenen zijn niet gunstig.
Weliswaar kondigt informateur Hans Huibers ‘vers bloed’ aan maar hij handelt er niet naar.
Het interview met hem in dezelfde Flessenpost toont immers een ontluisterend beeld: Janina Swart heeft hem gebeld, iedereen (dat is de gevestigde orde) is van goede wil en over een paar weken ligt er een coalitieakkoord met een meerderheid van de Raad.
Geen spoor van reflectie, geen enkele duiding van het verleden of analyse van de ontstane situatie.
Nee, met in de cockpit de geroutineerde brokkenpiloten wordt de “vlucht vooruit” aangevangen met de ondergang als zekere bestemming.
Als captain aan de stuurknuppel diezelfde Janina Swart die het prijzenswaardige initiatief van vier nieuwe politici (Laura Hoogendonk (VVD Bergen NH), Meis De Jongh en Mariëlla van Kranenburg (Gemeentebelangen BES) en Froukje Krijtenburg (GroenLinks Bergen)) direct genadeloos neersabelde en overbodig verklaarde.
Snap werkelijk niet dat de heer Huibers en de onderhandelaars van de VVD en GL Kies Lokaal niet direct vriendelijk doch dringend hebben verzocht een andere onderhandelaar aan te wijzen.

Dat Huibers zich de tijd niet gunt om met mensen buiten de Raad te spreken over de onvrede is onverstandig en riskant.
Maar dat zelfs de aangediende jonge garde alles uit de tweede hand moet vernemen en geen podium krijgt is onvergeeflijk.
Maar blijkbaar sluit hij zich met de oude garde liever op in de “Zeezaal” om daar en petit comité de hoge hoed te vullen.
Wat daar straks uit komt, als er al iets uit komt!, belooft op deze manier niet veel goeds.
Terwijl dit mooie dorp zoveel beter verdient!

Haye van der Werf


Beste Teuntje,

Allereerst chapeau voor het stuk in de Flessenpost al weer daterend van mei 2018.

Ook wij waren op de informatieavond gisteren in de Marke. Wij zaten daar op persoonlijke titel en delen volledig jouw/jullie verhaal. Te idioot voor woorden dat sommigen “al jaren in overtreding” zouden zijn met hun (niet) inschrijving en/of tweede huis dat een tijd leegstaat. So what? Leegstand even tijdelijk in een straat geeft nog geen overlast en BugelHajema haalt totaal onterecht de vergelijking met overlast van recreatieve verhuur in Amsterdam aan. Daarbij is zeker niet bewezen dat de woningen zonder inschrijving allemaal hun woning verhuren.

Rolkoffers… hier in Bergen… feestjes, drugs? In ieder gezin worden feestjes gehouden, geven die geen overlast? Waar waren de concrete klachten dan? Ja… in een mailbox en het feit dat “ze er zijn”. Zeer overtuigend argument.

En wat inderdaad wanneer je iets voor je oude dag zou willen reserveren? Mag dat niet meer? Terwijl de belastingdienst ons echt wel weet te vinden als huiseigenaar! Box 3, beter wordt het niet. Lees, op jacht naar schijnconstructies.

En de dromen die mensen hebben en trots zijn op het feit dat ze een 2e huis in Bergen hebben kunnen kopen? Gaan we dan met een ieder een persoonlijk gesprek aan als gemeente omdat hij of zij toch wel zwaar benadeeld wordt. Wie trekt de scheidslijn, binnen welke marge, of zal ik zeggen binnen welk VENSTER kunnen bewoners nog bewegen?

Onterecht de aanpak die de gemeente voorstelt die helaas al in beton gegoten lijkt te zijn en volledig mank gaat met de persoonlijke verhalen die we gehoord hebben. Misschien is het echt een idee om een krachtige bewoners/eigenarenformatie te vormen om te kijken of we nog een solide tegenoffensief kunnen voeren om deze voorgestelde regels een halt in ieder geval voor een groot deel kunnen terugroepen.

Wij hoorden ongeveer 17 a 18 unieke verhalen die allemaal stuk voor stuk hout snijden en zeker in de kromme relatie tot de 900 zgn. leegstaande woningen die teruggegeven moeten worden aan de woningmarkt.

Wij zouden beiden eventueel willen meedenken met jullie ondanks dat we “slechts” bezorgde, betrokken inwoners zijn die hier met veel plezier wonen, Duitse vrienden hebben die hier heel graag komen, en die juist in de particuliere woningen willen verblijven omdat ze zoeken naar sfeer en authenticiteit. Sommige vrienden hebben met veel enthousiasme een tweede huis aangekocht maar staan daar nu niet ingeschreven omdat de kinderen nog afstuderen. En misschien willen ze zich wel nooit definitief vestigen? So what? Ze hebben hier kei en keihard voor gewerkt. En er was geen makelaar die hen destijds erop wees dat het in Bergen verboden is om een tweede woning te kopen.

(Overigens de meest lieve mensen die je graag als buur maar ook als huurder wou wensen!)

O ja…wonen we niet in het deel van Noord Holland waar nog echt wel ruimte is om de zo door de gemeente gewenste starterswoningen te bouwen? Ja, dat is een ander verhaal in Amsterdam maar die vergelijking wordt niet gemaakt.

Onze monden vielen open tijdens deze bijeenkomst. Is het een idee om een forum op te richten van verontruste huiseigenaren om de krachten te bundelen en nog een barst in het beton te slaan?

Hartelijke groet Femke Bos en Paul Scholten


Museumhoeve Overslot
Boordevol historie, cultuur en muziek
ja, zelfs een plek voor ontluikende romantiek
goed voor 10.000 bezoekers… en de rest
de oudste hofstede in ons gewest!
Dit moet echt open blijven, zo vinden er velen
zo’n cultureel bolwerk dat wil je graag delen
nee, niet als restaurant, dat is toch te zot
maar als museumhoeve Overslot!
Jos Hof, lokaal historicus

Beste redactie,

Mijn wens voor 2019 is dat er gewerkt gaat worden aan de bestrating en inrichting van het centrum van Bergen. Het eens zo mooie en verzorgde middelpunt van het dorp verloederd en verslonst, en dit wordt ook gezegd door toeristen die hier al jaren komen!

Kom eens binnenrijden, maak een wandeling en kijk om U heen, burgemeester en wethouders, onze vertegenwoordigers! Het is een schande wat je ziet, om je te schamen!

Uitstel van bouwplannen wil niet zeggen dat je niets meer aan verzorging hoeft te doen!

Trees smulders-meijer


Beste redactie,

Goed dat er ook aan dit onderwerp (Wie het snapt… mag het zeggen) aandacht wordt besteed. “Het zijn de kleine dingen die het hem doen” Een leuk liedje met nog steeds veel actuele zeggingskracht. 
Er zijn in het leven zeker belangrijkere zaken dan het parkeerbeleid van de gemeente Bergen. Maar ook kleine dingen kun en moet je goed regelen. Daarom blijft dit een triest gebeuren in Bergen wanneer het om behoorlijk bestuur gaat. Dat mogen de ambtenaren, de burgemeester en de voltallige gemeenteraad (mooie verkiezingsbelofte over vrij parkeren ?) zich aanrekenen. 

Helaas, 2019 begint met een valse start. Maar het jaar is lang en ik ben optimist. Maar tegelijkertijd ook realist…..
1 Winkelcentrum de Mare
2 AH super Alkmaar
3 Winkel centrum Heiloo
En als je echt benzine wilt verspillen ten behoeve van behoorlijk lokaal bestuur is Schagen een goede optie.
Allemaal gratis parkeren, al of niet met blauwe doorstroomkaart.

Beste verantwoordelijken in Bergen: het kan dus wel…
Aan de middenstand ligt het niet: In Bergen, Schoorl en Groet zitten prima zaken waar ik graag mijn boodschappen doe. Maar dit walgelijke parkeerbeleid is niets anders dan een graaibelasting met ultieme uitlokking van een boete. Het verschil tussen regeren en negeren is flinterdun. Zo ontstaan dus de gele hesjes. Mijn hoop is voorlopig gevestigd op de telefoniste van het gemeente huis. Ik vrees voor de ‘in gesprek toon’…

Met vriendelijke groet
Ruud de Bree

De verziekte politieke cultuur in Bergen

De vorige collegepartijen die nu in de oppositie zitten zijn hier mijns inziens verantwoordelijk voor. Zij hebben d.m.v. politiek armpje drukken verschillende projecten doorgedrukt zonder inspraak laat staan draagvlak te creëren. Zelfs goede argumenten deden er niet toe.

Onterechte geheimhouding en manipulaties waren hen niet vreemd om hun doel te bereiken. Dit heeft geleid tot een regenteske houding naar de inwoners toe en gezorgd voor veel gemor en onvrede in de Bergense samenleving.Hopelijk komt de onderste steen boven van de werkwijze in de verschillende spraakmakende projecten.

Intussen is er door deze erfenis voor het huidige college een bijna onwerkbare situatie ontstaan. Het zal tijd worden dat de huidige oppositie voor de ontstane situatie zijn (of haar?) verantwoordelijkheid neemt en enige zelfreflectie toont. Zij zijn de aanjagers geweest van deze bestuurlijke chaos in de gemeente Bergen en de verziekte politieke cultuur.Men zou dan ook verwachten dat de heer Bruin van Behoorlijk Bestuur Bergen zich achter het college zou scharen die voor een democratischer bestuurscultuur staat.Uiteindelijk ontleent zijn partij het bestaansrecht daaraan.

De heer Westerkamp blijkt een maatje te groot voor de benepen Bergense politiek en heeft ,door te stoppen, daaraan zijn consequenties verbonden. De verziekte cultuur, ingezet door het vorige college, heeft daarmee zijn voorlopige hoogtepunt bereikt.

A.F.T. Van der Oord

Egmond aan den Hoef


Eco-dorp Bergen

Ik lees nu pas jullie oproep van september om iets te melden over het plan een ecodorp in Bergen te bouwen, als er al iets te melden is. Het klopt dat er over de ontwikkeling niets te melden is. Ik volg dit initiatief al enige jaren op afstand.

Ik, en velen met mij, willen graag wonen in een ecodorp, zoals dat ook elders in het land is gerealiseerd. Echter dit initiatief zal nooit letterlijk van de grond komen, zolang het zwaar aangezette idealisme van de initiatiefnemers meer realistische stappen in de weg staat. Zo moeten alle te nemen besluiten niet bij meerderheid, maar unaniem, door overtuiging worden genomen. Dat kan een leuk experiment zijn voor democratische besluitvorming, maar een dorp bouw je er niet mee. Er is ook geen haast. Er is vertrouwen dat het initiatief langzaam (heeeel langzaam tot nooit) groeit. Een ander punt is dat wil je echt woningen bouwen er  geïnvesteerd moet worden. Er wordt op het terrein geknutseld met leem en stro, maar daarmee bouw je nog geen huizen, die ook nog moeten voldoen aan allerlei voorschriften.

Over de noodzaak van investeren wordt nergens gerept. Ik vind het jammer dat op het terrein, dat voor een prikkie is gekocht, het ecodorp niet van de grond zal komen. Ik vind het ook onverantwoord vanuit het belang het ecologisch wonen breed te bevorderen. Er kan een mooi ecodorp komen, belangstelling (en dus potentiële investeringsbereidheid) genoeg. Een aanwinst voor Bergen en een voorbeeldproject voor de toekomst. Het helpt als vanuit de Bergense gemeenschap (ik woon niet in Bergen)  kritische aandacht voor en lokale discussie over het project komt. Er is nu een opvallende radiostilte. Vandaar dat ik reageer op jullie oproep.

Michel van Berkum


Nieuw Plan Bergen Centrum?

Om tot een nieuw plan Bergen Centrum te komen is 2,9 miljoen nodig. Tijd voor een creatieve oplossing.

Lijkt me een mooie kans om daarbij de fusielocatie Egmond aan den Hoef te betrekken. Als daar een alternatief voor gevonden kan worden dan liggen er zo enkele miljoenen op de plank. Deze megalomane fusielocatie is alleen al gezien de demografische ontwikkeling van de Egmondse bevolking overbodig. Het scheelt bovendien ook nog eens een blijvende last op de jaarlijkse begroting. Zeker gezien het feit dat deze fusielocatie een schip van bijleg zal worden. De huur te betalen door de voetbalverenigingen staat niet in verhouding tot de lasten voor de gemeenschap. Dus bezint eer ge begint. Dan kunnen de financiën geen belemmering meer zijn voor een nieuwe op te starten procedure voor het centrum plan Bergen.

A.F.T. Van der Oord

Egmond aan den Hoef