Deel

Rainbow vlag in top bij gemeentehuis Bergen

Het is maar een vlag, maar wel een duidelijk statement

Rainbow vlag in top bij gemeentehuis Bergen

In navolging van veel Nederlandse gemeenten heeft vandaag ook Bergen de Rainbow vlag opgehangen als statement tegen de Nashville-verklaring. “Ook in onze dorpen mag je zijn wie je bent en houden van wie je wil.”

Wat is de omstreden Nashville-verklaring? Zes vragen (en antwoorden)
Het wordt een ‘homohaatmanifest’ genoemd en er is veel ophef over. Maar wat is de Nashville-verklaring nou precies en wie heeft ‘m ondertekend?

1. Wat is de Nashville-verklaring en waar komt ‘ie vandaan?

De Nashville-verklaring is een vertaling van het Nashville Statement, waarin staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks. Dat document werd in 2017 gepresenteerd tijdens een conferentie van de Southern Baptism Convention, het grootste protestantse kerkgenootschap van de Verenigde Staten.

‘Homohaatmanifest’

De makers van het document vonden dat er een te losse moraal bestond rond thema’s als homoseksualiteit, genderneutraliteit en transgenderisme. Het Nashville Statement werd in de VS door ruim 20.000 mensen ondertekend.

De Nederlandse vertaling van het document werd begin dit jaar gepubliceerd. Omdat de gelovigen in het manifest homoseksuele relaties afwijzen, noemen critici het een ‘homohaatmanifest’. Het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring onderzoeken op eventuele strafbaarheid.

2. Wat staat er in de verklaring?

De Nashville-verklaring heeft als ondertitel: ‘Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’. In het document wordt omschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks.

In de verklaring staat dat goede christenen homoseksualiteit altijd dienen af te wijzen. Ook wordt gesuggereerd dat daar genezing voor mogelijk is. Het manifest bestaat uit veertien artikelen. Veel mensen vallen al over het eerste artikel in de verklaring:

“WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen. Het doel van het huwelijk is de verbondsliefde tussen Christus en Zijn bruid, de Kerk, zichtbaar te maken.

3. Wat staat er in het manifest over homoseksualiteit?

Het woord homoseksualiteit komt een aantal keer voor in het manifest:

“WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoureuze relatie. Wij ontkennen ook dat het huwelijk een louter menselijk contract is in plaats van een verbond gesloten voor God.”

“WIJ BEVESTIGEN dat ons zelfverstaan als mannelijk of vrouwelijk bepaald moet worden door Gods heilige bedoelingen in schepping en verlossing, zoals Hij die openbaart in de Bijbel. WIJ ONTKENNEN dat het in overeenstemming met deze heilige bedoelingen is wanneer mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit.”

“WIJ BEVESTIGEN dat de zonde zorgt voor misvorming van seksuele verlangens, door ze niet op het huwelijksverbond, maar op seksuele onreinheid te richten. Deze misvorming omvat zowel heteroseksuele als homoseksuele onreinheid.”

“WIJ BEVESTIGEN dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn WIJ ONTKENNEN dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen.”

Artikel 13 gaat specifiek over transgenders:

“WIJ BEVESTIGEN dat de genade van God in Christus zondaren in staat stelt om tegen een transgender-zelfverstaan te strijden en dit verkeerde zelfverstaan te verloochenen en, door Zijn geduld, de door God ingestelde verbinding tussen het biologische geslacht en het zelfverstaan als mannelijk of vrouwelijk te aanvaarden.”

4. Wie hebben de verklaring ondertekend?

De Nederlandse verklaring kent ruim 200 ‘eerste ondertekenaars’ (zie onderaan dit document). Daaronder zijn (oud-) predikanten van verschillende kerkelijke stromingen en prominenten van met name de orthodox-protestantse kerk.

88 ondertekenaars zijn verbonden aan een gereformeerd kerkgenootschap of gereformeerde gemeente

77 ondertekenaars zijn verbonden aan een hervormd kerkgenootschap of hervormde gemeente

30 ondertekenaars zijn verbonden aan een protestants kerkgenootschap of protestantse gemeente

9 ondertekenaars zijn verbonden aan een evangelisch kerkgenootschap of evangelische gemeente

Van der Staaij

Ook SGP-leider Kees van der Staaij heeft de verklaring ondertekend. Veel mensen reageren met afschuw op de politicus. “Een Tweede Kamerlid dat een verklaring tekent die indruist tegen de grondwet en tegen de universele verklaring voor de rechten van de mens, hoort niet thuis in ons parlement”, klinkt het.

Aangifte

Van der Staaij zelf lijkt verbaasd over de ophef die is ontstaan over zijn naam onder de omstreden Nashville-verklaring. “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit.”

De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft aangifte gedaan tegen SGP-voorman Kees van der Staaij.

5. Betekent dit ‘homohaatmanifest’ dat iedere christen er zo over denkt?

“Nee absoluut niet”, zegt theoloog en antropoloog Miranda Klaver. “De groep die dit ondertekend heeft, is echt een minderheid onder protestantse gelovigen. De protestantse kerk heeft in een reactie al snel laten weten dat ze zich van de verklaring distantiëren, en op social media is te zien dat er veel gelovigen zijn die kiezen voor een inclusieve kerk.”

6. Het manifest wijst homoseksualiteit af. Is intolerantie binnen het christendom een trend?

Klaver: “Nee de trend is juist dat het de andere kant op gaat, dat er meer acceptatie komt van homoseksualiteit onder christenen. Ook binnen de conservatieve stromingen zie je dat er meer ruimte voor discussie over homoseksualiteit is. Sommige prominente leiders zien dat als een bedreiging en denken dat er behoefte is aan duidelijkheid over wat zij de bijbelse visie vinden op het huwelijk. Daarom hebben zij dit document gemaakt en ondertekend.”

Meer '#467':

Gemeente geeft uitleg over parkeren Jan Oldenburglaan

9 januari 2019

Waar het betaald parkeren wás (bij de winkels), blijft dat zo...

Graag reageer ik op jullie item over het parkeren in de Jan Oldenburglaan.

College geeft principeakkoord voor plannen T&O terrein Bergen

8 januari 2019

22 Sociale huurwoningen op T&O terrein

Het college vraagt groen licht aan de raad voor de plannen van woningbouwcoöperatie Kennemer Wonen om 22 sociale huurwoningen en een nieuw...

Uitreiking muzepenningen en sportpenningen gemeente Bergen

8 januari 2019

Kunst en cultuur verbindt en maakt de gemeente aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers

Burgemeester Hetty Hafkamp reikte afgelopen maandag vier muzepenningen van de gemeente Bergen uit aan Cootje Bronner, Maria Smook-Krikke...

Bewonersverenigingen Bergen sturen brandbrief naar de raad

4 januari 2019

Na de afgelopen verkiezingen zijn de tegenstellingen tussen twee blokken opnieuw pijnlijk zichtbaar geworden

Geachte leden van de raad, De bewonersverenigingen verenigd in Bergen Totaal willen graag hun grote bezorgdheid uiten over de gang van zaken in uw raad.

Foto van de week...

4 januari 2019

Jelte Tadema en Jeroen Klepper

Deze twee bekende Bergenaren en een clubje sponsoren stonden weer garant voor een succesvolle Champagne nieuwjaarsduik 2019.

VVD Bergen blaast coalitie op

3 januari 2019

Hans Huibers genoemd als nieuwe informateur

Afgelopen woensdagavond 2 januari heeft Janina Swart, fractievoorzitter van KIES Lokaal, in een uitgelekte e-mail...

Alle bezwaren Zeiler Stichting inzake Parkhotel ongegrond verklaard

4 januari 2019

Ook 'achterbuurman' André Thomsen krijgt nul op rekest

De bezwaren van de Mr. Frits Zeiler Stichting, vertegenwoordigd door Pieter Hoogcarspel...

Advertorial

Gegarandeerd afslanken met de virtuele maagband

Anne vertelt: “Ruim 13 jaar geleden ben ik mijn praktijk gestart in Heiloo en ik heb sindsdien al zeer veel mensen op een gezonde manier geholpen met afvallen.”

Vrijdag 4 januari David Bowie Undercoversessie

4 januari 2019

Programma Taverne aankomend weekend

David Bowie, 8 januari 1947 geboren, 10 januari 2016 overleden. Toonaangevend muzikant/acteur/kunstenaar.

KHN Bergen-Egmond-Schoorl

4 januari 2019

Koninklijke Horeca Nederland en de 7 kernwaarden

Door de zeven kwaliteitswaarden toe te passen in de horeca tonen horecaondernemers dat ze gastvrij zijn richting hun gasten en een goed werkgever zijn voor hun medewerkers.Robèr Willemsen, voorzitter KHN: "Met deze zeven kwaliteitswaarden werken we samen aan de beste gastvrijheid en zorgen we ervoor dat gasten mooie en waardevolle momenten beleven in de horeca. Zo geven we het imago van de horeca in Bergen een positieve boost.”De zeven kwaliteitswaarden Een lid van KHN... Verwelkomt iedere gast die zich aan de huisregels houdt Respecteert geldende wet- en regelgeving Gebruikt duidelijke en professionele voorwaarden Is een goed werkgever Is betrokken bij zijn leefomgeving en handelt hiernaar Heeft zorg en passie voor zijn gasten en producten Draagt bij aan het collectiefMeer info Bekijk ook de toelichting op de zeven kwaliteitswaarden.Aandacht voor kwaliteit De komende maanden geeft KHN iedere maand aandacht aan één van de zeven kwaliteitswaarden. KHN-leden kunnen rekenen op tips en tools die aansluiten bij deze waarden. Op die manier kunnen horecaondernemers zelf actief met de waarden aan de slag in hun zaak en werken we samen aan de beste gastvrijheid.

Magische ontmoetingen en spirituele ontdekkingen

4 januari 2019

Waar en wanneer: de Bieb op 16 januari van 19.30 tot 22.00 uur

Op deze woensdagavond kun je tijdens een spirituele avond in de bibliotheek in Bergen kijken en luisteren naar een lezing van Bo Baden.

Rondje horeca...1

4 januari 2019

Een mooi begin…

De sluiting van Nero en DjaDjan zo vlak voor de feestdagen galmde zeker op de eerste dag van het jaar nog na in het dorp.

Columnist bijt raadslid in de kuiten…

4 januari 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat ik mijn politieke en bestuurlijke ambities in en voor de gemeente Bergen ná deze column wel kan vergeten.

Gespreksavonden over recreatieve verhuur woonhuizen

4 januari 2019

U bent van harte welkom

De gemeente Bergen wil de recreatieve verhuur van woonhuizen binnen de perken houden. De gemeente wil daarom in januari hierover met de inwoners in gesprek gaan.

Topjaar voor Museum Kranenburgh

4 januari 2019

Landelijke en lokale fondsen steunden in 2018 het museum in haar belangrijkste activiteiten

Het museum mocht afgelopen jaar bijna 60.000 bezoekers verwelkomen, ruim zes procent meer dan in 2017.

Filmpje van de week...

4 januari 2019

Champagne nieuwjaarsduik 2019 Bergen aan Zee

Afgelopen dinsdag 1 januari 2019 verzamelden zich weer vele enthousiastelingen voor de jaarlijkse Champagne nieuwjaarsduik bij...

Sportweekend Egmond op 12 en 13 januari

4 januari 2019

Strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond en NN Egmond Halve Marathon

In dit weekend staat Egmond weer in het teken van een tweetal grote sportevenementen.

Karavaan zoekt wanhopige woningzoekers

4 januari 2019

Wil je je verhaal met Karavaan delen?

Voor een theaterproject rondom de actuele woningnood zoekt Karavaan, buitengewoon theater op locatie, wanhopige woningzoekers...

Educatietraject Oorlog in mijn Buurt Bergen

4 januari 2019

5 gastlessen, waarin kinderen uit groep 7 en 8 een gesprek hebben met een oudere die WWII heeft meegemaakt

De organisatie In mijn Buurt uit Amsterdam zal begin 2019 het bijzondere educatieproject Oorlog in mijn Buurt, dat zij in Amsterdam hebben geïnitieerd...

Charlotte Caspers in Museum Kranenburgh

4 januari 2019

De expert uit het 'Geheim van de Meester' laat nu haar eigen kunst zien

Van 19 januari 2019 t/m 5 mei 2019 presenteert Museum Kranenburgh ‘STUDIO CHARLOTTE...

Jip en Harry gaan voor u koken bij de Taverne

4 januari 2019

Wanneer: donderdag 10 januari

Nou ja, een culinair hoogstandje zal het eerlijk gezegd niet zijn, want het zijn natuurlijk goedwillende amateurs, maar...

Filmhuis Schoorl gaat van start in De Blinkerd

4 januari 2019

Wanneer: vrijdag 11 januari

Filmhuis Schoorl is een van de Stichting De Blinkerd deel uitmakende non-profit werkgroep die in het dorpscentrum De Blinkerd...

Einde verhaal?

4 januari 2019

Column: Henkoo

Het lijkt wel een satire. Ben je mede verantwoordelijk voor het verschijnen van een nieuwe politieke stroming in de Bergense politiek simpelweg door...

Bent u een mantelzorger van uw partner, kind, vriend of van iemand in uw naaste omgeving?

Bezoek dan het slimste huis...

Het Mantelzorgknooppunt Bergen organiseert voor mantelzorgers in de gemeente Bergen een bezoek aan het Slimste Huis Alkmaar.

Word ook Bedrijfsvriend van de Ruïnekerk

4 januari 2019

Wat hebben wij uw organisatie te bieden...

De Ruïnekerk is hét icoon in het centrum van het Noord-Hollandse dorp Bergen. De kerk is al eeuwenlang nauw verbonden met het culturele

Bergense politiek 2018 in vogelvlucht…

4 januari 2019

De hoogte én dieptepunten

2 februari: ‘Luizen in de pels’ sluiten zich aan bij Gemeentebelangen BES. Zowel Fred Vos van ‘Samen Bergen Verzetten’ (in de volksmond inmiddels 'Samen Bergen Verwoesten' genoemd)...

Terugblik op 2018 door Misset Horeca

4 januari 2019

Afgelopen oktober zaten we nog op het strand

Nog op de schaatsen begin maart en daarna een hele lange, warme zomer!

Heb jij wel genoeg champagne gedronken tijdens de feestdagen?

4 januari 2019

Drie glazen champagne drinken per dag om dementie te voorkomen

Champagne is zo’n drankje dat we niet dagelijks drinken. Meestal wordt het gedronken als we iets te vieren hebben...

Ben jij ook zo klaar met al dat eten en drinken?

4 januari 2019

10 goede ideeën om je lijn te herstellen na de feestdagen

Champagne, foie gras, hapjes… Tijdens de feestdagen is het moeilijk om zich niet te laten gaan en alle smakelijke gerechten te weerstaan...

Agenda Cinebergen t/m donderdag 10 januari

4 januari 2019

The Old Man and the Gun

Een liefdevolle ereronde voor acteur Robert Redford die met dit speelse verhaal over de bejaarde bankrover Forrest Tucker...

Inzameling kerstbomen. Verdien een extra zakcentje...

4 januari 2019

Wanneer: woensdag 9 januari

Op deze woensdag is het weer ‘oude kerstbomendag’. Bomen inleveren kan tussen 13.00 en 15.00 uur op verschillende plekken...

De beste wensen voor 2019 en... een overweging

4 januari 2019

Gaan we verbinden in het nieuwe jaar?

Eerlijk gezegd ben ik eigenlijk wel een beetje klaar met het woord verbinden. Omdat het inmiddels een politieke dooddoener is geworden.

En... hoe voel jij je?

4 januari 2019

Griepepidemie officieel losgebarsten

In Noord-Holland is een griepepidemie losgebarsten. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Food&Film met The Extraordinary Journey of the Fakir

4 januari 2019

Waar en wanneer: Cinebergen: donderdag 31 januari van 17:00 - 22:30

Op deze bijzondere donderdag presenteert chef-kok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant voorafgaand aan de film...

Zeldzame ‘super-bloed-wolfmaan' op komst

4 januari 2019

Wanneer: maandagochtend 21 januari

Sterrenkundigen en liefhebbers van natuurfenomenen wrijven zich in de handen. Op maandagochtend 21 januari vindt er volgens NASA...

Nieuwjaarsreceptie gemeente op maandag 7 januari 2019

14 december 2018

Waar: Zilte Zoen Schoorl

Het college van Bergen nodigt u graag uit voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op maandag 7 januari 2019.

Soiree

13 juni 2019

'Ik zie er toch niet uit als een afgeleefde middelbare zeikerd, hè?

Terug