PWN controleert bomen in het Noordhollands Duinreservaat op veiligheid

In de herfst en winter stormt het steeds vaker. Tijdens een heftige storm kunnen takken afbreken of bomen omvallen

Daarom controleert PWN dit jaar weer alle bomen langs verharde wegen, parkeerplaatsen, erven van omwonenden en buitenranden van het Noordhollands Duinreservaat.

Elk jaar voert PWN systematisch boomveiligheidscontroles uit in de duinen door bomen langs wegen, paden, parkeerplaatsen en randen van het gebied te controleren op loshangende takken, ziektes en holtes. Bomen die niet door de keuring komen, worden gemerkt met een oranje kruis. Afgekeurde bomen kunnen dood of hol zijn, maar het gaat soms ook om bomen waarbij je de zwakheden niet direct ziet. De methode die wordt gebruikt heet VTA, dat staat voor Visual Tree Assessment.
Afhankelijk van de situatie kiest PWN vervolgens voor één van de volgende maatregelen: het snoeien van dood hout en loshangende takken uit bomen die verder gezond zijn of het omzagen of omduwen van bomen. In oktober en november starten deze kap- en snoeiwerkzaamheden.

Boswachter Paul van der Linden: ‘”Ik ben veel in het duingebied en zie bezoekers vaak terugkomen en genieten van dit mooie landschap. Het controleren van bomen is een belangrijke taak voor PWN, maar het is ook belangrijk dat bezoekers zelf ook goed blijven uitkijken. Met controles kunnen we helaas niet voorkomen dat er bijvoorbeeld door een hevige storm takken uit de bomen vallen. Blijf zelf dus ook alert.”