Deel

advertentie

Psychologie van de ‘koude grond’

Column: Rob van de Pas

Psychologie van de ‘koude grond’

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column. Normaal ga ik zitten en rollen de volzinnen spontaan uit mijn spreekwoordelijke Waterman. U weet wel, zo’n vulpen die je nooit in een vliegtuig moet opendraaien.
Maar goed, ik liep dus op de Sparrenlaan na te denken met welk gevoel ik u, als één van mijn ruim 5000 lezers, het weekend in zou laten gaan. Ga ik u verrassen, verblijden of het bloed onder de nagels vandaan halen? Hoofdredacteur annex uitgever Harry S. van Het Flesje had mij al via de WhatsApp hoopvol gevraagd of het zou gaan lukken én of hij wellicht de deadline naar uiterlijk 11:00 uur vrijdagmorgen moest verplaatsen? Ik schreef: “doe maar Har, want onder druk wordt alles vloeibaar.”

Writers block
Niet dat ik een ‘writers block’ aan het ontwikkelen ben, maar als je een angst voor een ‘witte bladzijde’ voelt aankomen dan moet je wat. Het kan tenslotte een keer gebeuren. Je staart dan naar een leeg scherm. Er komen geen woorden in je hoofd op. Je hebt geen zin meer om te schrijven of je hebt geen onderwerp. Je vertoont vermijdingsgedrag, afleidingsmanoeuvres: koffie zetten, rekeningen betalen, mails wegwerken. Of je pakt je telefoon, twee oortjes en Spotify.
Mijn pseudo ‘writers block’ wordt niet gevoed door gebrek aan onderwerpen, maar door een tsunami van onderwerpen waar je gewoon níet meer over wilt schrijven. Niet over corona, niet over complottokkies, niet over Willem de Duivel en zijn Viruswaanzinnigen, niet over militante bejaarde figuranten die de Haagse politie te lijf gaan, niet over engerdjes die middels persoonlijke berichten mij ziektes toewensen die een man fysiek gezien per definitie niet kan krijgen, niet over gasten die na drie keer heen-en-weer argumenteren een vergelijking met de nazi’s of Hitler in hun onderbouwing menen te moeten maken. Wegwezen met die reptielenbreinen!

Stop making stupid people famous
Mijn Ingrid, die vanmorgen mijn opvallende stilte bij het verwerken van het dagelijkse bakje yoghurt met bessen, aardbeien en muesli al was opgevallen, vroeg heel prudent: “Heb jij je column al af, want ik heb hem nog niet gehoord voordat je hem naar Harrie stuurt…?” Mijn antwoord was redelijk duidelijk en ik gaf aan dat de ochtendwandeling in het bos een oplossing zou moeten gaan bieden, want ik had absoluut géén zin meer om over ‘sneuneuzen’ te gaan schrijven. Waarop ze spitsvondig zei: “That’s my baby, don’t make stupid people famous anymore.”
Terwijl ik de deur uitliep, riep ze mij nog na met de stimulerende volzin: ”Hey, Robbie, schrijf wat leuks over je vak, meneer de psycholoog van de koude grond…?”

Narcisme
Oh ja, dat kan altijd en is misschien wel zo zinvol. De hele wandeling moest ik daardoor denken aan een CEO die met mij een aantal uitdagende sessies voor ‘personal and business coaching’ wil afspreken. Zijn psycholoog had de diagnose ‘narcisme’ al bij hem vastgesteld en nu denkt hij dat ik hem daarbij verder kan helpen. En ik denk dat natuurlijk ook, want anders wordt het geen facturabele vriendschap met deze ‘cliënt’.
De man is charmant, welbespraakt en extravert. Want mensen met narcistische trekjes kunnen heel aantrekkelijk zijn hoor. Het zijn wel ruimtepakkers. Heel veel ruimte kunnen ze innemen.
Hoe ga ik daarmee om? Draag ik hem op handen, praat ik hem naar de mond? Ga ik als coach de confrontatie met aan, met het risico dat ik de woede van de narcist over mijzelf afroep? Zal ik hem dan maar alvast een voorschot laten betalen?

Kijk, narcisme begint vaak met een jeugd vol verwaarlozing, of juist met een verstikkende hoeveelheid aandacht van de ouder. Narcistische persoonlijkheden overdrijven hun eigen prestaties. Ze geloven dat ze uniek zijn en recht hebben op een speciale behandeling. Ook nemen ze, zoals genoemd, veel ruimte in, letterlijk en met woorden, en zijn niet echt empathisch. Iemand met narcistische trekjes kan je het gevoel geven dat hij superieur is aan jou.
Prima! Herken je iemand? Stuur ze gerust door.

Robbie, PvdKG

advertentie

Meer 'Columns':

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Een praatje

11 september 2020

Column: Kauw

Op het Plein zitten twee oudjes op het bankje. “Weet je Jaap, wij liepen als kind toch zeker nog zo’n tien kilometer op een dag hè”. Het schijnt dat men nu amper de twee kilometer haalt.”

Vroegâh was alles betâh

11 september 2020

Column: Rob van de Pas

Vroeger was alles anders. Echt waar, alles was anders en waarschijnlijk ook véél beter. Je wist gewoon waar je aan toe was, want niet elke verandering is tenslotte een verbetering.

Asociaal, Obsoleet

4 september 2020

Column: Kraantje

‘Als er een ding is dat in deze tijd duidelijk wordt, is wat er toch een aso’s zijn. Het lijkt wel of het er ook steeds meer worden.’

Aan het krassen herkent men de oude reiger

4 september 2020

Column: JoMo

Elke donderdagavond speel ik een partijtje tennis; een typische mannenavond. Op alle drie banen van De Molenkrocht worden...

De maakbare mens

28 augustus 2020

Column: Kauw

Zittend op een scherm bij Lady Papa kon ik als notoire luistervink het gesprek opvangen van twee stellen. Ik vermoed vakantiegangers die...

Het betere milieu

21 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Gelukkig is het over, het is afgelopen met het tropische weer. Ik trok het niet meer, echt ik liep de hele dag te puffen van de hitte.

Vrijheid

21 augustus 2020

Column: JoMo

In Nederland dien ik rechts te rijden en te stoppen voor een rood licht. Daar stoor ik me al heel lang aan. Ik voel mij beperkt in mijn bewegingsvrijheid en beknot in mijn keuzes.

Aluhoedjes aan zee…

14 augustus 2020

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een ‘alu-hoedje’ is.

Verdeeld…

14 augustus 2020

Door: Kauw

Hoe hoger een kauw vliegt, hoe groter de kans dat hij de leider is. Dat is namelijk de moedigste kauw van allemaal. Hij stelt de regels...

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Terug