Deel

advertentie

Psychologie van de ‘koude grond’

Column: Rob van de Pas

Psychologie van de ‘koude grond’

Tijdens mijn dagelijkse wandeling door ons Bergerbos liep ik vanmorgen, voorzien van ‘twee oortjes’ en Spotify, inspiratie op te doen voor mijn tweewekelijkse column. Normaal ga ik zitten en rollen de volzinnen spontaan uit mijn spreekwoordelijke Waterman. U weet wel, zo’n vulpen die je nooit in een vliegtuig moet opendraaien.
Maar goed, ik liep dus op de Sparrenlaan na te denken met welk gevoel ik u, als één van mijn ruim 5000 lezers, het weekend in zou laten gaan. Ga ik u verrassen, verblijden of het bloed onder de nagels vandaan halen? Hoofdredacteur annex uitgever Harry S. van Het Flesje had mij al via de WhatsApp hoopvol gevraagd of het zou gaan lukken én of hij wellicht de deadline naar uiterlijk 11:00 uur vrijdagmorgen moest verplaatsen? Ik schreef: “doe maar Har, want onder druk wordt alles vloeibaar.”

Writers block
Niet dat ik een ‘writers block’ aan het ontwikkelen ben, maar als je een angst voor een ‘witte bladzijde’ voelt aankomen dan moet je wat. Het kan tenslotte een keer gebeuren. Je staart dan naar een leeg scherm. Er komen geen woorden in je hoofd op. Je hebt geen zin meer om te schrijven of je hebt geen onderwerp. Je vertoont vermijdingsgedrag, afleidingsmanoeuvres: koffie zetten, rekeningen betalen, mails wegwerken. Of je pakt je telefoon, twee oortjes en Spotify.
Mijn pseudo ‘writers block’ wordt niet gevoed door gebrek aan onderwerpen, maar door een tsunami van onderwerpen waar je gewoon níet meer over wilt schrijven. Niet over corona, niet over complottokkies, niet over Willem de Duivel en zijn Viruswaanzinnigen, niet over militante bejaarde figuranten die de Haagse politie te lijf gaan, niet over engerdjes die middels persoonlijke berichten mij ziektes toewensen die een man fysiek gezien per definitie niet kan krijgen, niet over gasten die na drie keer heen-en-weer argumenteren een vergelijking met de nazi’s of Hitler in hun onderbouwing menen te moeten maken. Wegwezen met die reptielenbreinen!

Stop making stupid people famous
Mijn Ingrid, die vanmorgen mijn opvallende stilte bij het verwerken van het dagelijkse bakje yoghurt met bessen, aardbeien en muesli al was opgevallen, vroeg heel prudent: “Heb jij je column al af, want ik heb hem nog niet gehoord voordat je hem naar Harrie stuurt…?” Mijn antwoord was redelijk duidelijk en ik gaf aan dat de ochtendwandeling in het bos een oplossing zou moeten gaan bieden, want ik had absoluut géén zin meer om over ‘sneuneuzen’ te gaan schrijven. Waarop ze spitsvondig zei: “That’s my baby, don’t make stupid people famous anymore.”
Terwijl ik de deur uitliep, riep ze mij nog na met de stimulerende volzin: ”Hey, Robbie, schrijf wat leuks over je vak, meneer de psycholoog van de koude grond…?”

Narcisme
Oh ja, dat kan altijd en is misschien wel zo zinvol. De hele wandeling moest ik daardoor denken aan een CEO die met mij een aantal uitdagende sessies voor ‘personal and business coaching’ wil afspreken. Zijn psycholoog had de diagnose ‘narcisme’ al bij hem vastgesteld en nu denkt hij dat ik hem daarbij verder kan helpen. En ik denk dat natuurlijk ook, want anders wordt het geen facturabele vriendschap met deze ‘cliënt’.
De man is charmant, welbespraakt en extravert. Want mensen met narcistische trekjes kunnen heel aantrekkelijk zijn hoor. Het zijn wel ruimtepakkers. Heel veel ruimte kunnen ze innemen.
Hoe ga ik daarmee om? Draag ik hem op handen, praat ik hem naar de mond? Ga ik als coach de confrontatie met aan, met het risico dat ik de woede van de narcist over mijzelf afroep? Zal ik hem dan maar alvast een voorschot laten betalen?

Kijk, narcisme begint vaak met een jeugd vol verwaarlozing, of juist met een verstikkende hoeveelheid aandacht van de ouder. Narcistische persoonlijkheden overdrijven hun eigen prestaties. Ze geloven dat ze uniek zijn en recht hebben op een speciale behandeling. Ook nemen ze, zoals genoemd, veel ruimte in, letterlijk en met woorden, en zijn niet echt empathisch. Iemand met narcistische trekjes kan je het gevoel geven dat hij superieur is aan jou.
Prima! Herken je iemand? Stuur ze gerust door.

Robbie, PvdKG

advertentie

Meer 'Columns':

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug