Prijsstijging woningmarkt houdt aan, meer transacties, woningaanbod neemt af in de Duinstreek

In het vierde kwartaal is het totaal aantal transacties in de gemeente Bergen NH t.o.v. een jaar geleden (vierde kwartaal 2022) flink gestegen...

In het vierde kwartaal 2023 verkochten NVM-makelaars meer woningen en tegen licht gestegen prijzen. Dat blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter Brainbay over het vierde kwartaal van 2023. NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal van 2023 bijna 36.500 bestaande koopwoningen, 12% meer ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het vierde kwartaal van 2023 434.000 euro. Dat betekent voor het derde kwartaal op rij een prijsstijging. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu +5,3% hoger dan in het vierde kwartaal 2022. Aan het einde van het afgelopen kwartaal stonden 11% minder woningen te koop dan in het derde kwartaal 2023 en zelfs 26% minder ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee verder toe. De nieuwbouwmarkt herstelt zich enigszins in het vierde kwartaal 2023, maar blijft nog altijd op een historisch laag niveau.

De resultaten van het vierde kwartaal 2023 laten zien dat kopers en verkopers vertrouwen tonen in de markt. De dalende hypotheekrente en stijgende inkomens dragen daar zeker aan bij. Daardoor zien we het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden. Dat wakkert de concurrentie tussen kopers aan. De cijfers zijn er duidelijk over: het aantal kopers dat overbiedt op de vraagprijs neemt dan ook weer toe.”

“Voor een gezonde woningmarkt is evenwicht tussen vraag en aanbod een vereiste en daar is nu absoluut geen sprake van. De markt van bestaande koopwoningen en nieuwbouw zijn communicerende vaten. Méér nieuwbouw ontlast de markt van bestaande woningen waar het aanbod nu krimpt en de prijzen stijgen”, aldus Tineke van Aalst, makelaar bij Duynstreek Makelaars. “Bij nieuwbouw niet alleen starterswoningen bouwen maar juist ook woningen voor doorstromers en senioren.”

Regio Duinstreek (gemeente Bergen NH)
In het vierde kwartaal is het totaal aantal transacties in de gemeente Bergen NH t.o.v. een jaar geleden (vierde kwartaal 2022) flink gestegen. Er werden in totaal 97 woningen verkocht (+59%). In Bergen zijn in het afgelopen kwartaal vooral meer vrijstaande huizen en appartementen verkocht.

Transactieprijzen daalden iets t.o.v. voorgaand kwartaal naar gemiddeld € 626.000,-, de prijzen stegen t.o.v. een jaar eerder (+8%). Met name appartementen stegen flink in dit kwartaal (+40,2%) t.o.v. voorgaand kwartaal. De transactieprijs voor vrijstaand is nu gemiddeld € 988.000,- en hiermee t.o.v. voorgaand kwartaal en voorgaand jaar ook gestegen met resp. 3,8% en 9,1%. De gemiddelde prijs voor appartementen is gestegen naar € 527.000,- in het vierde kwartaal. In de andere segmenten was juist een daling zichtbaar.

Van alle woningen in Bergen wordt nu gemiddeld 16% boven de vraagprijs verkocht, dat is iets meer  t.o.v. het vorige kwartaal (15%) maar veel minder t.o.v. een jaar eerder (33%). De gemiddelde verkooptijd loopt nog iets op naar 133 dagen t.o.v. het vorige kwartaal (129 dagen) en ligt hiermee een stuk hoger t.o.v. een jaar eerder (79 dagen). Tegelijkertijd zien we dat het woningaanbod verder terugloopt naar 128 t.o.v. 150 woningen in het derde kwartaal van 2023.
De gemiddelde vraagprijzen ten opzichte van vorig jaar blijven bijna gelijk op gemiddeld € 939.000,-. Aan het eind van het vierde kwartaal staan er 128 woningen in aanbod; dit is minder t.o.v. het derde kwartaal 2023 (150).

Conclusie
“Wij merken dat het woningaanbod in Bergen weer iets afneemt, dit heeft waarschijnlijk te maken met het seizoen. Doorgaans is het voorjaar en de zomerperiode toch de beste tijd om een woning aan te bieden.” De vraagprijzen blijven t.o.v. het vorige kwartaal aardig op peil en de transactieprijzen stabiel. In enkele woningsegmenten (appartementen en vrijstaand) zijn de prijzen gestegen. Wij zullen zien of deze stijging verder zal doorzetten. Dit laatste verwachten wij gezien de verder dalende hypotheekrente in de komende maanden en gestegen inkomens. Het beschikbare woningaanbod wordt kleiner en zorgt voor meer concurrentie tussen kopers. Dit geldt zeker voor hele unieke objecten met een unieke ligging; deze objecten komen namelijk niet vaak beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Duynstreek Makelaars. 072-2020125 (duynstreek.nl).
Bron: NVM/NHN.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Prijsstijging woningmarkt houdt aan, meer transacties, woningaanbod neemt af in de Duinstreek