Portretten van vrouwen in Noord-Holland in verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog (filmpje)

Trijntje van Keulen was zestien jaar oud. Eerst brengt ze illegale kranten rond en uiteindelijk helpt ze ook bij liquidaties en overvallen

Portretten van vrouwen in Noord-Holland in verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog (filmpje)

Journaliste Roos Elkerbout van NH Media was diep onder de indruk van de verzetsvrouwen die het Noord-Hollands Archief in de tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet‘ een stem en een gezicht geven.

Klik hier voor het filmpje.

Zij dook nog dieper in de verhalen van vier van deze vrouwen en maakte daar korte documentaires over. In de aankomende weken worden de portretten van Trijntje van Keulen, Frieda Belinfante, Freddie Overstegen en Greta Tak-Bosboom getoond. In de films komen NHA medewerkers Mart van de Wiel en Marianne Hamersma als ook nabestaanden en andere mensen die de verzetsvrouwen hebben gekend aan het woord en vertellen zo meer over deze vrouwen.

De eerste film vertelt het verhaal van Trijntje (Truus) van Keulen, die al aan het begin van de oorlog, vanaf haar zestiende, betrokken raakt bij verzetswerk, illegale kranten rondbrengt en uiteindelijk ook helpt bij liquidaties en overvallen.

Bron: onh.nl