Deel

advertentie

Plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in de ban

Herbruikbaar wordt de norm

Plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in de ban
Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers, -bestek en -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan in de horeca, op kantoor en op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo komt er een verbod op het gratis verstrekken van eenmalig plastic maaltijdverpakkingen voor ‘on the go’, zoals frietbakjes. Het doel is het verder terugdringen van zwerfafval.
Dit staat beschreven in de ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik die door het ministerie van I&W is gepubliceerd en waarin onderscheid wordt gemaakt tussen consumptie ter plaatse en ‘on the go’. De nieuwe regels voor consumptie ‘on the go’ gaan in per 1 juli 2023 en voor consumptie ter plaatse per 1 januari 2024.

Wat betekent het voorstel?
Het voorstel wil het gebruik van plastic bekers en maaltijdverpakkingen aan banden leggen en herbruikbaar als de norm introduceren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘consumptie ter plaatse’ en ‘consumptie on the go, take away en maaltijdbezorging’. Zie ook deze infographic.

Consumptie ter plaatse
Voor ter plaatse opeten of opdrinken kun je kiezen tussen onderstaande opties (of een combinatie van A, B, C):
A. Alleen wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B. Herbruikbare verpakkingen en drinkbekers gebruiken.
C. Eenmalig plastic verpakkingen en drinkbekers gebruiken, mits jij als ondernemer ervoor zorgt dat deze verwerkt worden in een systeem met hoogwaardige recycling (het materiaal kan weer terug komen als voedselcontactmateriaal).

Consumptie ‘on the go’, take away en maaltijdbezorging
Voor de plastic wegwerpverpakking van dranken en maaltijden om mee te geven of te laten bezorgen heb je drie opties (of een combinatie van A, B, C):
A. Alleen wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B. Je moet de gast een keuze bieden: een herbruikbare beker/verpakking of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs. (Die meerprijs is nog niet bekend, het kan ook dat de meerprijs aan de ondernemer wordt overgelaten zoals bij de plastic tasjes.)
C. Gasten nemen hun eigen beker of box mee (Bring Your Own (BYO)) of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs.

Bezwaren KHN
KHN begrijpt goed dat eenmalige plastic maaltijdverpakkingen en drinkbekers een belasting zijn voor het milieu. De horeca vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van afval, maar heeft wel gevraagd om meer tijd om deze nieuwe regels in te voeren. Daarnaast heeft KHN bij het ministerie aangegeven dat horecaondernemers geen geld hebben om te investeren door gevolgen van corona en de energiecrisis. KHN heeft in december 2021 input geleverd op de regeling, onze bezwaren zijn hier te vinden: KHN nogmaals haar bezwaren kenbaar gemaakt via de internetconsultatie.

Het ministerie is deels aan deze bezwaren tegemoet gekomen door de datum van invoering met een half jaar uit te stellen. KHN zou nog wel graag zien dat horecaondernemers een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen voor de extra kosten die ze moeten maken door deze nieuwe regels.

Europa tegen wegwerpplastic
Europa wil dat lidstaten feller optreden tegen wegwerpplastic. In Nederland worden jaarlijks ruim zeven miljard plastic wegwerpdrinkbekers en – voedselverpakkingen voor onmiddellijke consumptie gebruikt en weggegooid, circa negentien miljoen per dag. Conform de Richtlijn wegwerpplastics moeten alle lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende reductie in het gebruik van plastic wegwerpbekers en –voedselverpakkingen realiseren ten opzichte van 2022. Nederland kiest er nu dus voor om het gebruik van wegwerpbekers (vanaf 1 januari 2023) en -voedselverpakkingen (vanaf 1 januari 2024) aan banden te leggen. Afgelopen zomer ging het verbod op de verkoop van single use plastics (SUP) als rietjes en roerstaafjes in.

Wil je meer weten?
Het ministerie van I&W organiseert op 19 april een stakeholderwebinar over dit onderwerp, waarin een mondelinge toelichting wordt gegeven op de regeling. Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via [email protected]l.

Bron: KHN.nl

advertentie

Meer 'Horeca':

Veiling: Restaurant Fisher’s Bergen

30 november 2022

De kijkdagen zijn: 1 december van 9-12 & 6 december van 10-12 uur.

Restaurant Fisher’s wordt door (MTP Auctions) geveild en krijgt het een nieuw bestemmingsplan, namelijk het bouwen van appartementen

Horeca: coronacrisis overleeft, maar lukt dat ook met de energiecrisis?

25 november 2022

Support Your Locals!

Vakantieparken en hotels zijn volgeboekt en een tafel reserveren in een restaurant valt niet mee. De horecaprijzen zijn bovendien flink omhoog gegaan, zonder dat de bezoekers zich daardoor laten afschrikken. Het klinkt als een ideale situatie voor de ondernemers.

Eindelijk weer een kerst zonder avond lockdown

25 november 2022

Bij restaurants Fabel's en Wonder's hebben ze al flink hun best gedaan...

De Bergense horeca maakt zich op voor super gezellige feestdagen. En ook de sfeervolle straatverlichting hangt inmiddels door het dorp heen.

Rondje horeca 44: Victor en Elvira openen wijnbar in Bistro ElVi

25 november 2022

Elvira: “Naast de 60 wijnen tellende wijnkaart beschikken we over een prachtige geklimatiseerde wijnkast met 100 meer exclusieve wijnen

Chef Victor Fielmich en gastvrouw-sommelier Elvira Kemman hebben afgelopen zomer hun Bistro ElVi  geopend. Het paar serveert er Franse klassiekers in een hedendaags jasje gemaakt van veelal regionale producten.

Ruim 90 procent van de hoteliers maakt zich zorgen over de gestegen energiekosten, blijkt uit een peiling van Misset Horeca

18 november 2022

Zo betaalt een van de respondenten met een groot hotel (ruim 200 kamers) nu ruim € 21.000 per maand méér dan voorheen

Voor velen van hen is de TEK een wassen neus, dus zien ze zich – bij energiekosten die tot wel 300 procent zijn gestegen – genoodzaakt maatregelen te nemen in hun hotel. Dat gaat van de sauna sluiten en de temperatuur van het zwembad terugschroeven tot de verlichting deels uitschakelen of de bar sluiten.

Horecaondernemers Bergen, Egmond en Schoorl ontmoeten nieuwe raadsleden

18 november 2022

Afgelopen woensdag bij strandpaviljoen Nautilus aan Zee

Dat was een fijne kennismaking met de nieuwe raadsleden van de gemeente Bergen en bestuur en leden van KHN - Koninklijke Horeca Nederland Bergen, Egmond, Schoorl bij Nautilus aan Zee.

Rondje horeca 43: de feestdagen zijn in aantocht. Waar gaan we dit jaar uit eten…

18 november 2022

Support your locals!

Nederlanders kijken uit naar Kerstmis. Van alle respondenten houdt 85% (heel erg) van kerst, 53% gaat (waarschijnlijk) bij anderen eten, terwijl 48% (waarschijnlijk) thuis gasten ontvangt. 62% van de respondenten zegt graag te koken tijdens de feestdagen en 67% is van plan zelf (een deel van) het kerstmenu te bereiden.

Merlet Theater: heerlijke muziek én lekker eten

11 november 2022

Wanneer: diverse data in november

Geniet bij Restaurant Hotel Merlet van een heerlijk verblijf en avondvullend programma. Speciaal voor deze gelegenheid hebben wij de lounge omgebouwd tot theater waar u in de maand november kunt genieten van prachtige theaterconcerten. De line-up voor het Merlet Theater is bekend! 

Rondje horeca 42: Thanksgiving is kalkoendag… (filmpje)

11 november 2022

Thanksgiving (donderdag 24 november) & Black Friday: twee dagen lang genieten. Let’s celebrate!

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november en dat is dit jaar op 24 november.

Bijeenkomen in stijl bij blooming Het Hof

11 november 2022

Zakelijke events en vergaderingen op een exclusieve locatie in het bos

Bij blooming Landgoed Het Hof in Bergen (NH) kom je in stijl samen. Een prachtige vergader- en evenementenlocatie op een rustige plek in het bos. De bijzondere ligging maakt ontmoetingen op deze plek voor gasten extra aangenaam.

Rondje horeca 41: Sterrestaurant Merlet stijgt met twee plaatsen naar plek 31 in top honderd van de Lekker (filmpje)

4 november 2022

Ook restaurant Onder de Linde heeft een mooie recensie in de Lekker

Chef-kok Jonathan Zandbergen kookt steeds smakelijker. Vanaf de heerlijke amuses tot en met het dessert word je in dit prachtig in de duinen gelegen restaurant van Martin en Carla van Bourgonje verrast door fantastische gerechten. Publiekstrekker van jewelste.

Cafés lijden het meest onder een recessie…

28 oktober 2022

De horecasector kende een uitstekend tweede kwartaal dit jaar

In totaal kwam de omzet zelfs boven de gerealiseerde omzet van het pre-corona jaar 2019 uit. Ook de zomerperiode lijkt goed te zijn geweest. Ondanks dit goede herstel moet de sector zich klaar maken voor een onzekere winter. Dit blijkt uit cijfers van de Rabobank.

Rondje horeca 40: we drinken weer bier als vanouds…

28 oktober 2022

Kabinet wil belasting op alcoholvrij bier verhogen

De bierverkopen in ons land zijn terug op het niveau van voor de coronacrisis. We bezoeken weer massaal de horeca voor een glas pils, terwijl thuis minder gerstenat wordt gedronken. Dat blijkt uit cijfers van Nederlandse Brouwers.

Schoorlse bokkentocht

28 oktober 2022

Wanneer: op zaterdag 29 oktober vanaf 14.00 uur

Op deze zaterdag vindt de Schoorlse Bokkentocht plaats. Daarbij staat het herfstbockbier centraal. Dit weekend gaat ook de wintertijd in, dus er kan uitgeslapen worden op zondag! De uitbaters van zeven etablissementen...

Rondje horeca 39: wat levert de Kunst10Daagse de horeca eigenlijk op?

21 oktober 2022

Nieuw strandpaviljoen in Camperduin, een beetje zoals De Republiek in Zandvoort...

Onderschat is wellicht de commerciële functie van de Kunst10Daagse: in die 10 dagen is door de ongeveer 30.000 bezoekers in totaal ruim 3.3 miljoen euro uitgegeven.

Rondje horeca 38: ere wie ere toekomt…

14 oktober 2022

vanaf 1 november in de winkels

We schrijven in deze rubriek in de Flessenpost al 17 jaar wekelijks over eten, drinken en horecaondernemers.

Bergenaren in de media: Robbert Peek, zo kun je een failliet restaurant doorstarten

14 oktober 2022

Hij startte in 2020 een failliet restaurant door, Zilt in Bergen aan Zee

Faillissement-specialist en restauranthouder Robbert Peek verwacht een 'hete winter en een koud voorjaar' met een storm aan faillissementen in de horeca.

Rondje horeca 37: Komen de terrassen op het Ruïneveld volgend jaar nog terug?

7 oktober 2022

In veel steden en dorpen moeten de terrassen vanaf eind oktober weer terug naar de oorspronkelijke omvang, van voor de coronacrisis

Vanwege het coronavirus mochten de terrassen in heel Nederland in 2020 uitgebreid worden. Dat maakte het voor bezoekers eenvoudiger om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, en moest helpen om de horeca door de crisistijd heen te slepen. Bergen verlengde de maatregel in 2021, en eerder dit jaar deed de gemeente dat opnieuw.

Nederland krijgt over het hele jaar naar verwachting zo’n zestien miljoen toeristen uit het buitenland over de vloer

30 september 2022

Dat is bijna 80 procent van het totaal van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis

Dat meldt toerismebureau NBTC. Het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie gaat, is dit jaar waarschijnlijk tien procent hoger dan voor de pandemie.

Rondje Horeca 36: serene stilte

30 september 2022

Nog twintig nachtjes slapen...

Zomerseizoen 2022 is ten einde. We hebben misschien wel een van de mooiste zomers ooit achter de rug en dat gaf veel horecaondernemers de kans om de kas weer een beetje te spekken.

blooming group zoekt Algemeen Directeur

23 september 2022

Een unieke werkomgeving, een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonus

We zijn een van de leukste bedrijven en we proberen letterlijk en figuurlijk een van de groenste bedrijven van Nederland te zijn.

Amusetour in aantocht

16 september 2022

Wanneer: zondagmiddag 9 oktober

De Amusetour Nederland organiseert unieke culinaire belevingen door heel Nederland! De Amusetour is sinds 2006 een succesvol concept met inmiddels duizenden bezoekers op jaarbasis.

Rondje Horeca 33: Wat er de afgelopen jaren zo al veranderde in de branche

9 september 2022

Bergen heeft mede dankzij een prachtige zomer, goed kunnen 'draaien' en zodoende weer wat spek op de botten gekregen

We leefden massaal mee toen zij keer op keer tijdens de coronacrisis de deuren moesten sluiten. Hoewel er staatssteun was, was dit voor veel bedrijven onvoldoende.

Merlet x De Librije

9 september 2022

Op 25 september mag Merlet het team van De Librije weer terug verwelkomen

In 2019 vond de eerste editie plaats. Sindsdien zijn er door Jonathan Zandbergen van Restaurant Merlet diverse chefs collaborations georganiseerd in samenwerking met nationale en internationale sterrenchefs.

Rondje Horeca 32: amusetour in aantocht

2 september 2022

Wanneer: zondagmiddag 9 oktober

De Amusetour Nederland organiseert unieke culinaire belevingen door heel Nederland! De Amusetour is sinds 2006 een succesvol concept met inmiddels duizenden bezoekers op jaarbasis.

Horecatrends…

26 augustus 2022

Gaan we dat in Bergen ook beleven?

Het blurren van bepaalde branches is al een tijd aan de gang. En restaurants in een retailomgeving zijn in principe niets nieuws: we kennen allemaal de broodjeszaak in het tuincentrum of de koffiecorner in de Hema.

Rondje Horeca 31: horeca leeft op…

26 augustus 2022

Taverne Open Air Festival morgen van start

De Noord-Hollandse economie groeide met 10 procent dankzij toerisme. De economie presteerde sowieso boven verwachting goed in het tweede kwartaal van dit jaar. Vergeleken met een jaar eerder was het een plus van 5,3 procent.

Ze bestellen glazen speciaalbier en witte wijn van respectievelijk vijf en zeven euro dat het een lieve lust is…

19 augustus 2022

Column: Rob Hoogland

Ook zoiets: de terrassen zitten vol. Op zich niet ongewoon bij deze temperaturen, en tot mijn grote vreugde stel ik daarbij vast dat hotpants en blote meisjesnavels weer helemaal in zijn. Al haast ik mij met verwijzing naar die laatste constatering te verklaren dat ik in volle overgave de boomergordel heb omgegespt, het hedendaagse disciplineringsinstrument dat mannen van mijn leeftijd tot het besef kan dwingen dat er alleen dan een actieve rol dient te worden gespeeld indien daar schriftelijk en in vijfvoud om is gevraagd.

Rondje Horeca 30: Horeca en sport… gaat dat samen? (filmpje)

19 augustus 2022

Omwonenden dienen handhavingsverzoek in m.b.t. de Story Bistrobar

Het fameuze Molenkrocht tennistoernooi gaat vandaag vrijdag 19 augustus van start. Vorig jaar gingen we met Jan Donders in gesprek en maakten een sfeerimpressie. Tien dagen lang sport, lekker eten en drinken. Kortom heel veel gezelligheid.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug