Plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in de ban
Herbruikbaar wordt de norm
Gepubliceerd: 1 april 2022
Dit staat beschreven in de ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik die door het ministerie van I&W is gepubliceerd en waarin onderscheid wordt gemaakt tussen consumptie ter plaatse en ‘on the go’. De nieuwe regels voor consumptie ‘on the go’ gaan in per 1 juli 2023 en voor consumptie ter plaatse per 1 januari 2024.
Wat betekent het voorstel?
Het voorstel wil het gebruik van plastic bekers en maaltijdverpakkingen aan banden leggen en herbruikbaar als de norm introduceren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘consumptie ter plaatse’ en ‘consumptie on the go, take away en maaltijdbezorging’. Zie ook deze infographic.
Consumptie ter plaatse
Voor ter plaatse opeten of opdrinken kun je kiezen tussen onderstaande opties (of een combinatie van A, B, C):
A. Alleen wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B. Herbruikbare verpakkingen en drinkbekers gebruiken.
C. Eenmalig plastic verpakkingen en drinkbekers gebruiken, mits jij als ondernemer ervoor zorgt dat deze verwerkt worden in een systeem met hoogwaardige recycling (het materiaal kan weer terug komen als voedselcontactmateriaal).
Consumptie ‘on the go’, take away en maaltijdbezorging
Voor de plastic wegwerpverpakking van dranken en maaltijden om mee te geven of te laten bezorgen heb je drie opties (of een combinatie van A, B, C):
A. Alleen wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B. Je moet de gast een keuze bieden: een herbruikbare beker/verpakking of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs. (Die meerprijs is nog niet bekend, het kan ook dat de meerprijs aan de ondernemer wordt overgelaten zoals bij de plastic tasjes.)
C. Gasten nemen hun eigen beker of box mee (Bring Your Own (BYO)) of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs.
Bezwaren KHN
KHN begrijpt goed dat eenmalige plastic maaltijdverpakkingen en drinkbekers een belasting zijn voor het milieu. De horeca vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van afval, maar heeft wel gevraagd om meer tijd om deze nieuwe regels in te voeren. Daarnaast heeft KHN bij het ministerie aangegeven dat horecaondernemers geen geld hebben om te investeren door gevolgen van corona en de energiecrisis. KHN heeft in december 2021 input geleverd op de regeling, onze bezwaren zijn hier te vinden: KHN nogmaals haar bezwaren kenbaar gemaakt via de internetconsultatie.
Het ministerie is deels aan deze bezwaren tegemoet gekomen door de datum van invoering met een half jaar uit te stellen. KHN zou nog wel graag zien dat horecaondernemers een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen voor de extra kosten die ze moeten maken door deze nieuwe regels.
Europa tegen wegwerpplastic
Europa wil dat lidstaten feller optreden tegen wegwerpplastic. In Nederland worden jaarlijks ruim zeven miljard plastic wegwerpdrinkbekers en – voedselverpakkingen voor onmiddellijke consumptie gebruikt en weggegooid, circa negentien miljoen per dag. Conform de Richtlijn wegwerpplastics moeten alle lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende reductie in het gebruik van plastic wegwerpbekers en –voedselverpakkingen realiseren ten opzichte van 2022. Nederland kiest er nu dus voor om het gebruik van wegwerpbekers (vanaf 1 januari 2023) en -voedselverpakkingen (vanaf 1 januari 2024) aan banden te leggen. Afgelopen zomer ging het verbod op de verkoop van single use plastics (SUP) als rietjes en roerstaafjes in.
Wil je meer weten?
Het ministerie van I&W organiseert op 19 april een stakeholderwebinar over dit onderwerp, waarin een mondelinge toelichting wordt gegeven op de regeling. Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via [email protected].
Bron: KHN.nl