Deel

advertentie

Plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in de ban

Herbruikbaar wordt de norm

Plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in de ban
Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers, -bestek en -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan in de horeca, op kantoor en op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo komt er een verbod op het gratis verstrekken van eenmalig plastic maaltijdverpakkingen voor ‘on the go’, zoals frietbakjes. Het doel is het verder terugdringen van zwerfafval.
Dit staat beschreven in de ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik die door het ministerie van I&W is gepubliceerd en waarin onderscheid wordt gemaakt tussen consumptie ter plaatse en ‘on the go’. De nieuwe regels voor consumptie ‘on the go’ gaan in per 1 juli 2023 en voor consumptie ter plaatse per 1 januari 2024.

Wat betekent het voorstel?
Het voorstel wil het gebruik van plastic bekers en maaltijdverpakkingen aan banden leggen en herbruikbaar als de norm introduceren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘consumptie ter plaatse’ en ‘consumptie on the go, take away en maaltijdbezorging’. Zie ook deze infographic.

Consumptie ter plaatse
Voor ter plaatse opeten of opdrinken kun je kiezen tussen onderstaande opties (of een combinatie van A, B, C):
A. Alleen wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B. Herbruikbare verpakkingen en drinkbekers gebruiken.
C. Eenmalig plastic verpakkingen en drinkbekers gebruiken, mits jij als ondernemer ervoor zorgt dat deze verwerkt worden in een systeem met hoogwaardige recycling (het materiaal kan weer terug komen als voedselcontactmateriaal).

Consumptie ‘on the go’, take away en maaltijdbezorging
Voor de plastic wegwerpverpakking van dranken en maaltijden om mee te geven of te laten bezorgen heb je drie opties (of een combinatie van A, B, C):
A. Alleen wegwerpverpakkingen gebruiken zonder plastic.
B. Je moet de gast een keuze bieden: een herbruikbare beker/verpakking of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs. (Die meerprijs is nog niet bekend, het kan ook dat de meerprijs aan de ondernemer wordt overgelaten zoals bij de plastic tasjes.)
C. Gasten nemen hun eigen beker of box mee (Bring Your Own (BYO)) of een eenmalig plastic verpakking tegen een meerprijs.

Bezwaren KHN
KHN begrijpt goed dat eenmalige plastic maaltijdverpakkingen en drinkbekers een belasting zijn voor het milieu. De horeca vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van afval, maar heeft wel gevraagd om meer tijd om deze nieuwe regels in te voeren. Daarnaast heeft KHN bij het ministerie aangegeven dat horecaondernemers geen geld hebben om te investeren door gevolgen van corona en de energiecrisis. KHN heeft in december 2021 input geleverd op de regeling, onze bezwaren zijn hier te vinden: KHN nogmaals haar bezwaren kenbaar gemaakt via de internetconsultatie.

Het ministerie is deels aan deze bezwaren tegemoet gekomen door de datum van invoering met een half jaar uit te stellen. KHN zou nog wel graag zien dat horecaondernemers een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen voor de extra kosten die ze moeten maken door deze nieuwe regels.

Europa tegen wegwerpplastic
Europa wil dat lidstaten feller optreden tegen wegwerpplastic. In Nederland worden jaarlijks ruim zeven miljard plastic wegwerpdrinkbekers en – voedselverpakkingen voor onmiddellijke consumptie gebruikt en weggegooid, circa negentien miljoen per dag. Conform de Richtlijn wegwerpplastics moeten alle lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende reductie in het gebruik van plastic wegwerpbekers en –voedselverpakkingen realiseren ten opzichte van 2022. Nederland kiest er nu dus voor om het gebruik van wegwerpbekers (vanaf 1 januari 2023) en -voedselverpakkingen (vanaf 1 januari 2024) aan banden te leggen. Afgelopen zomer ging het verbod op de verkoop van single use plastics (SUP) als rietjes en roerstaafjes in.

Wil je meer weten?
Het ministerie van I&W organiseert op 19 april een stakeholderwebinar over dit onderwerp, waarin een mondelinge toelichting wordt gegeven op de regeling. Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via [email protected].

Bron: KHN.nl

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 35: geen zomerterras meer op het Ruïneveld, dan maar een winterterras…

15 september 2023

Wat elders kan, kan in Bergen ook?

Voor velen in ons dorp was de teleurstelling groot toen er dit jaar geen zomerterras op het Ruïneveld kwam.

Kom dit weekend fijn bij Het Hof dineren!

15 september 2023

Met de mooie weersvoorspellingen kun je ook lekker buiten zitten... culinair & cultuur

Ontdek vrijdag de schoonheid van Het Hof en proef de Hoftuin tijdens het kunstdiner. Een unieke dinerervaring, omringd door kunst & geschiedenis en begeleid door Tillie van der Poel.

Rondje horeca 34: Indische Foodfestival Pasar Kecil

8 september 2023

Ik ben een groot liefhebber van Aziatisch voedsel

Normaal gesproken schrijf ik alleen over culinaire onderwerpen en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen van Bergen. Maar tsja... dit keer toch even over onze directe buren in Alkmaar, want wij hebben nu eenmaal helaas nog geen Indisch Foodfestival.

Bergense horeca in de media: Soul Beach en Prince George genomineerd

8 september 2023

Soul Beach is in Bergen aan Zee het meest zuidelijk gevestigd en Prince George zit rechts op het strand in Camperduin

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

Rondje horeca 33: de tapjes kunnen weer open

1 september 2023

Bergen Live & Jazz&Sail van start

Vanavond start het fameuze muziek- én drinkfeestje in Bergen weer. Vorig jaar was het alleen op de vrijdag, maar dat waren nog de naweeën van corona.

Merlet Latin Night, Salsa & Zuid-Amerikaanse barbecue

1 september 2023

Dit jaar viert de sous-chef van Grand Café Bourgogne Nico Blanco zijn 5-jarig jubileum bij Merlet

Geniet van een avond met Spaanse tapas, Argentijnse klassiekers en gerechten van de barbecue. Latin Moves zal heerlijke salsamuziek verzorgen.

Rondje horeca 32: impressie van het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi (filmpje)

25 augustus 2023

Niet aan te slepen...

Afgelopen woensdag brachten we op een zonovergoten dag een bezoek aan het honderdste Molenkrocht Tennistoernooi. Tout Bergen was aanwezig.

Rondje horeca 31: waarom ik Taverne Open Air zo’n fijn festival vind

18 augustus 2023

Zaterdag 26 augustus is het weer zo ver...

Eigenlijk ben ik dus helemaal geen festivalganger. Nooit geweest ook, want ben nu eenmaal niet zo'n muziekmens. En hoewel de line-up ook dit jaar weer geweldig is, kom ik voornamelijk voor de mensen, de gezelligheid én het lekkere eten.

Horeca in de media: vijf jaar geleden verkocht hij zijn chocoladebedrijf Dobla voor 150 miljoen euro en ging hij verder als investeerder

18 augustus 2023

Arthur Dontje en Herman Verhagen openen luxe beachclub Prince George in Schoorl

In april opende Arthur Dontje met zakenpartner en beste vriend Herman Verhagen een nieuw strandpaviljoen in Schoorl...

Rondje horeca 30: zomers weer in aantocht, dus hoogste tijd…

11 augustus 2023

...om bij een fijn strandpaviljoen in Bergen aan Zee neer te strijken

Wat dacht je van een bezoekje aan het nieuwe Soul Beach in het meest zuidelijke puntje van het strand in Bergen aan Zee? Je bereikt het of over het grote duin of via de hoofdafgang. Dat laatste is tien minuten wandelen langs de vloedlijn.

Jouw evenement bij Het Hof organiseren?

11 augustus 2023

Een 40-jarig huwelijk, verjaardagsfeest, high-tea, familiedag, babyshower, borrel of diner... de opties zijn eindeloos

Het Hof in Bergen betekent een en al heerlijckheid met het oog op cultuur, natuur, kunst en gastronomie. Een hoffelijke belevingsplek die voorziet in gastronomische hoogstandjes. Besloten privébijeenkomsten spreken hier tot de verbeelding in het prachtige monument.

Strandpaviljoens hebben het moeilijk deze zomer

4 augustus 2023

Maar... gelukkig komen Duitsers nog

De regenachtige weken in juli zorgen voor lege terrassen bij strandtenten. Maar weer of geen weer, de Duitse toerist blijft een trouwe klant.

Rondje horeca 29: ik heb hier zin in…

4 augustus 2023

Eten en drinken op de mooiste locatie die Bergen te bieden heeft

De Hoftuin (bij het oude Hof) bevindt zich op een idyllische plek, in een prachtige bosrijke omgeving en omhuld door beukenhagen. Het is een oase van rust en een betoverende plek om te zijn.

’Restaurant Loetje verslaat Van der Valk en McDonald’s met gemiddelde jaaromzet’

4 augustus 2023

Ook Loetje Bergen doet het goed...

Het nog immer vooral biefstuk serverende restaurant Loetje prijkt bovenaan de lijst van restaurantketens met de hoogste gemiddelde omzet per vestiging in ons land. Op de tweede plaats staat het Van der Valk restaurant en als derde eindigt het restaurant van Ikea, waar nog altijd Zweedse gehaktballetjes populair zijn.

Rondje horeca 28: nieuwe tearoom in Bergen (filmpje)

28 juli 2023

Bergen is weer een nieuw horecabedrijf rijker...

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij Elco van Banketbakkerij Roos. Daar waar eerder op de hoek Dorpsstraat-Ruïnelaan slagerij Patric Le Grand gevestigd was, is vanaf aanstaande maandag Tearoom Roos gevestigd.

Liefhebbers van Fruit de Mer… Opgelet!

28 juli 2023

Waar en wanneer: Beach Restaurant Prince George op woensdag 2 augustus a.s. 14:00-20:00

Een exclusief arrangement: rijkgevulde tafel met Fruit de Mer, brood met boter van De Boterfabriek en heerlijk luxe dessert.

Het herstel binnen de horeca komt voornamelijk door zelfstandigen…

21 juli 2023

Opgaande lijn na coronatijdperk

In 2020 daalde deze nog met 40 procent door de coronacrisis. In 2021 groeide de horeca licht. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Nationale Rekeningen.

Rondje horeca 27: New coffeeshop in town… (filmpje)

21 juli 2023

LOTZ koffiecorner op het Plein

Eerder deze week ging de Flessenpost op bezoek bij de charmante Charlotte. Ze heeft afgelopen woensdag haar gezellige en sfeervolle coffeeshop op het Plein geopend.

Kom deze zomer naar Het Hof voor culturele events met diner

21 juli 2023

Met o.a. elke donderdag: het Filmdiner met Cinebergen

De aankomende zomerweken organiseert blooming diverse culturele events bij Het Hof.

Interview met Nico over zijn achtergrond en vijf jaar Merlet

14 juli 2023

Waarom u de Latin Night op 3 september zeker niet mag missen!

Waar liggen jouw roots?

Bergense horeca in de media: Garnalencocktail en gefrituurde brie: bij het Huis met de Pilaren in Bergen is al decennia niets veranderd

14 juli 2023

Ad Besseling werkt al 54 jaren in het Huis met de Pilaren dat nu zijn eigendom is

Nostalgie is ook niet meer wat het is geweest. Maar bij het Huis met de Pilaren in Bergen, waar de kelner-eigenaar al 54 jaar crépes en fruit flambeert en Boeuf stroganoff aan tafel bereidt, blijft altijd alles het zelfde.

Maak het jezelf makkelijk. Bestel een picknickmand bij Zilt in Bergen aan Zee

7 juli 2023

Het is dé tijd van het jaar om gezellig met het gezin of met de vriendengroep te gaan picknicken...

Hoe gemakkelijk is het dan om de rijk gevulde picknickmand slechts alleen te hoeven ophalen in plaats van alles zelf te regelen?! Daarnaast zit Zilt direct bij de strandafgang om daar eventueel de heerlijke picknick te laten plaatsvinden. 

Schoorl is een nieuwe horecazaak rijker, ‘WideWood’

30 juni 2023

Bij Widewood draait het om lekker én gezond eten...

Afgelopen donderdag 29 juni was het zover. De deuren van Widewood Schoorl konden eindelijk open. Welkom bij Widewood, een prachtige nieuwe zaak voor ontbijt, lunch en borrel in het hart van Schoorl.

Terugblik op een geweldig weekend met Heerlijk Bergen (filmpje en foto’s)

30 juni 2023

Een zonovergoten en druk bezocht culinair evenement

Na drie jaar (corona) kon dan eindelijk weer het Bergense culinaire feestje van start gaan.

Rondje horeca 23: Soul Beach, the place to be in Bergen aan Zee

9 juni 2023

Op de braai liggen onder andere een Butcher’s Steak en een sappige côte de boeuf langzaam te garen...

Een gezellige groep strandliefhebbers geniet aan een bourgondisch gedekte tafel vol mezzes uit het Midden-Oosten van een goed glas wijn. De haard brandt en er wordt gelachen en gekletst terwijl het avondzonnetje vrolijk naar binnen schijnt door de raampartijen rondom.

Whiskyproeverij in Schoorl in De Blinkerd

9 juni 2023

Wanneer: 24 juni a.s.

Menno`s Borrelhuis presenteert Whisky in het theater! Met de brand ambassador van Nederland, Tony van Rooijen, beleef je een virtuele rondreis naar Glenfiddich, waarbij je meer komt te weten over de historie en smaak van de desbetreffende brand.

Caféhouders geloven in toekomst bruine kroeg: ‘Bieden nog steeds huiskamer’

9 juni 2023

De toekomst van de bruine kroeg...

Liefst 575 cafés sloten er vorig jaar in Nederland, zo blijkt uit recent onderzoek van BoldData. Het bedrijf dook in de gegevens van de Kamer van Koophandel en signaleerde dat het aantal sluitingen weer wat hoger lag dan de jaren daarvoor.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug