Deel

advertentie

Plaats delict

Column: Kraantje

Plaats delict

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen. Willem is het prototype oude hippie die zelfs in de herfst of beter gezegd vroege winter van zijn leven nog steeds zijn wilde haren en anti-autoritaire houding heeft. Kritisch op de overheid en heersende normen en waarden van de maatschappij. Maar ook een vat vol tegenstrijdigheden.  Of dat ligt aan het slechter wordende kortetermijngeheugen of zijn lifestyle van drank, shag en wiet, wie zal het zeggen.

‘Gaat het een beetje Willem, kom je wel in de feeststemming nu er geen bezoek mag komen?’ ‘Leuk dat je aan me denkt maar maak je over mij geen zorgen. Met mij gaat het uitstekend, ik maak me meer zorgen over onze maatschappij. Wat een makke schapen zijn er toch, allemaal maar klakkeloos achter de regering aanlopen. Het lijkt wel alsof iedereen gedrogeerd is. Nou, dat willen ze ook met dat prikken, maar mooi dat ik me niet laat inpakken. En trouwens die regels, die zijn ook zo onduidelijk. Dan moeten we weer dit dan weer dat. Neem nou vorige week, met al die sneeuw en ijs.’

‘Wat was dat weer fantastisch. Alsof moeder natuur medelijden met ons had; al dat binnenblijven ’s avonds, geen carnaval, geen wintersport, geen après ski. Eindelijk eens geen virologen, parlementariërs of OMT-leden als talkshowgasten op tv. Ineens werd er een blik schaatsers, KNSB bobo’s en ijsmeesters opengetrokken. Je kon gewoon wintersport in eigen land beleven zonder al die uren in de auto te hoeven zitten. En ook zo gezond voor alle kinderen, ze kwamen spontaan van achter hun schermen vandaan en waren buiten aan het spelen. Op straat was iedereen vriendelijk, uitgelaten en blij. Hier was het helemaal geweldig, geen wintersport in de bergen maar in Bergen.’

‘Allemaal leuk en aardig, maar ik zag ook dat niemand zich meer druk maakte over dat corona. Mensen gingen massaal het ijs op, massaal de natuur in, massaal de stadsparken in, allemaal kris kras door elkaar heen. Het viel ineens allemaal hartstikke mee. Dat hele coronacrisis verhaal, het is gewoon massapsychose. Iedereen laat zich maar van alles aanpraten door de overheid.’

‘Deze week verdween de sneeuw wel letterlijk voor de zon.’ ‘Net zoals die avondklok’, zei Willem er meteen achteraan. ‘Ik snap niet dat niet meer mensen in opstand komen. Mooi dat de regering het lid op de neus krijgt met die avondklok. Er gaan ieder jaar mensen dood aan de griep en nu ineens is het erg?

Dat mensen die nu sterven ineens als slachtoffers van corona worden bestempeld, is ook zo raar. Een medisch ethicus zei het heel mooi in de krant: “slachtoffer dat ben je als je op straat wordt doodgeschoten maar je kunt geen slachtoffer zijn van een virusinfectie. Dat is een ziekte die je kan treffen, dat is ons lot al eeuwenlang.” Een beetje relativering is wel op zijn plaats, maar dat doen ze weer niet in Den Haag.’

‘Hier in het dorp is afgelopen week wel degelijk een slachtoffer gevallen.’ ‘Waar heb je het over?’ ‘Het barstte van de week ineens van de sirenes, helikoptergeluiden en politieagenten. Ik dacht in eerste instantie dat de landelijke eenheid weer een klopjachtoefening hield. Bleek het geen oefening maar een echte schietpartij op klaarlichte dag met een triest einde. En dat midden in het dorpscentrum.’ ‘Heb ik niet gelezen dat op dat foeilelijke plein in Bergen aan Zee, waar je niet dood wil worden gevonden geschoten was? Kunnen al die klagers weer eens over wat anders zeuren dan een overvloed aan toeristen. Die blijven vanzelf wel weg als het zo doorgaat. Waar moet dit trouwens naar toe? Zijn mensen nog wel veilig daar? Is er wel voldoende politie? Moet de overheid daar niet eens iets aan doen?’

‘Hoor ik het goed, moeten ze er in Den Haag iets aan doen? Moet er meer politie komen?’ ‘Jazeker, ze zijn er toch om de rechtsstaat te beschermen. Of moeten we net als in Amerika allemaal met een wapen op zak gaan rondlopen?’

advertentie

Meer 'Columns':

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Terug