Deel

advertentie

Pindasoep én wijn…

Door: Anouk Mak

Pindasoep én wijn…

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt. Het werd op een gegeven moment een traditie dat ik pindasoep maakte op mijn verjaardag. Later heb ik de traditie nog een aantal jaren voortgezet op mijn dochters verjaardag. Toen zij haar verjaardag op een andere manier ging vieren in plaats van in een woonkamer vol met familie en vrienden, stopte de traditie tot spijt van een aantal vrienden.

Ik maakte altijd zo’n grote hoeveelheid dat ze vaak de dag erna met een pannetje aan de deur kwamen om wat van de soep mee naar huis te nemen. Ik heb de pindasoep ook een keer als ‘soep van de dag’ gemaakt bij eetcafé De Lamoraal toen ik daar werkte. Een jaar later kwam Bas naar me toe toen ik bij De Lamoraal op het terras zat. Er zat een Duits stel binnen aan een tafel die naar mijn pindasoep vroegen. Ze hadden het jaar daarvoor bij De Lamoraal gegeten en mijn pindasoep besteld. Speciaal voor de pindasoep waren ze weer gekomen. De teleurstelling was groot dat de soep er niet meer was, om de teleurstelling een beetje te verzachten heb ik ze het recept gegeven. Inmiddels is het zo’n vijftien jaar geleden dat ik pindasoepsoep heb gemaakt. Hoogste tijd om te zien of ik nog weet hoe het moet…

Ingrediënten 8 personen:
Voor een grote pan
2 liter water
2 potten 100% pindakaas à 350 ml
1 hele biologische maïskip (vegetarische versie 1 Chinese kool)
2 bouillonblokjes (kip- of groentebouillon)
1 grote blik maïskorrels
400 gram sperziebonen
350 gram taugé
2 rode pepers
sambal brandal

Voor de vegetarische versie, die ik nu gemaakt heb, is de kip vervangen door Chinese kool.

Bereiding:
Voor de versie met kip:
Kook de kip ongeveer een uur in 2 liter water. Het is belangrijk dat hij goed gegaard is zodat het kippenvlees makkelijk loslaat van het bot. Haal de kip vervolgens uit de pan en laat afkoelen in een diep bord. Maak de kip schoon. Alleen het kippenvlees bewaar je voor de soep. Vellen en botten mogen weg.
Zeef het water waar je de kip in hebt gekookt. Doe de bouillonblokjes in het gezeefde water en breng op een laag pitje weer aan de kook.

Voor de vegetarische versie:
Doe twee liter water in een soeppan en breng aan de kook met 2 groentebouillonblokjes.
Snij de rode pepers in ringetjes, wel de zaadjes verwijderen. De Chinese kool in reepjes snijden.
Doe olijfolie in een pan en bak op laag vuur de pepers. Voeg na een paar minuten de koolreepjes toe en bak 5 minuutjes.

Voor de rest van de bereiding:
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 tot 4 centimeter.
Was de taugé en spoel de maïskorrels af in een zeef.
Als het water kookt, 2 potten pindakaas toe te voegen.
Roer het tot één geheel en voeg de sperziebonen toe. Kook 5 minuten mee en voeg de gebakken kool toe (of het kippenvlees). Doe de maïskorrels erbij. Verwarm het geheel en doe er sambal bij. Ik gebruik meestal 1 eetlepel. Als laatste voeg je de taugé toe, bewaar een beetje voor de garnering.

Nog even goed roeren en in een grote soepkom schenken. Een extra toefje taugé er bovenop als garnering en serveren.

Eet smakelijk

En dan natuurlijk nog een wijnadvies. Er wordt wel gezegd, bij soep hoort geen wijn. Ikzelf zie dat heel anders en zal daar vast de enige niet in zijn.
Zorg dat de wijn niet al te droog is. De soep is best pittig door de rode peper en sambal en de pindasmaak is ook ruim aanwezig.
Denk aan een witte ronde wijn met niet teveel zuren zoals een Viognier, Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas.
Ik heb er een glas Franse Viognier bij gedronken. De Nusswitz Orénia blanc uit de Rhône. De wijn is gemaakt van een blend op basis van Viognier, aangevuld met Grenache, Marsanne en Roussanne. De wijngaarden liggen op hellingen van de omliggende bergen op zo’n 100 tot 170 meter hoogte. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een natuurlijke frisheid in de wijnen. Het is een aromatische wijn, de geur heeft florale tonen en aroma’s van abrikoos. In de mond voelt hij rond, vol en zacht van smaak, met tonen van rijp fruit, munt en zachte zuren.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Pindasoep én wijn… Pindasoep én wijn… Pindasoep én wijn…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Een eenvoudig maar heerlijk najaars/wintergerecht

25 november 2022

Portobello-paddenstoelen gevuld met kaas en spek

Binnen een halfuurtje staat het gerecht op tafel...

‘Blind wine tasting’ bij Filmtheater Cinebergen

25 november 2022

Proef jij het verschil tussen een rosé en een rode wijn?

Op zaterdag 3 december vertoont Cinebergen de hartverwarmende documentaire Blind Ambition over de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld, inclusief inleiding van wijnexpert Cuno van ’t Hoff en na afloop een ‘blind wine tasting’.

Alsof je op wintersport bent: zuurkool met worst, ontbijtspek én bacon

18 november 2022

Elzasser zuurkool

Heerlijk voedsel na een koude dag. Wat heb je nodig?

Beleggen in aandelen is bekend, maar er zijn ook andere manieren om je geld te investeren

18 november 2022

Investeren in wijn: over tien jaar leveren flessen vier keer zoveel op

Renzo Rosa Bian, wijnbelegger: "Ik ging altijd met vakantie naar Italië", vertelt Rosa Bian, die zelf van Italiaanse komaf is.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Wijn proeven bij ‘Beau’

4 november 2022

Wij laten u de mooiste wijnen proeven die geleverd worden door POP4Wine en de chef-kok van ’t Landhuis maakt daar passende luxe gerechtjes bij

Op de hoek van de Slotlaan en de Laanweg hebben wij ons mooie en vooral gezellige atelier. Na eerst de wijnproeverij in Bergen te hebben gehad, zijn wij nu verhuisd naar Schoorl. Naast een prachtig pand hebben we een atelier laten zetten om onze gasten te kunnen ontvangen.

Fantastisch recept: lamsschouder of lamsbout

4 november 2022

Kooktijd 180 minuten

Masterchef winnaar 2014 Bart van Berkel maakt lamsschouder uit de oven, geserveerd met Jacob’s Creek Merlot. Het gerecht is ingezonden en uitgekozen voor Wine & Dine with Jacob’s Creek.

Gegratineerde bloemkoolschotel (foto’s)

28 oktober 2022

Met gekruid gehakt, aardappelpuree en krokant kaaslaagje...

Deze ovenschotel met bloemkool en gehakt is herfst/winter comfort food ten top.

Hoe lees je een etiket van een fles cava

21 oktober 2022

Door: Anouk Mak

Tijdens de zeswekelijkse prijsuitreiking van de rubriek ‘Ken je plekje’ in de Flessenpost uit Bergen vroeg de winnaar aan mij wat nou eigenlijk de term ‘Brut’ op het etiket van de uitgereikte fles cava inhoud. Hij was niet de enige die zich dat afvroeg onder de aanwezigen op het terras. Het idee dat eens uit te lichten in deze rubriek was geboren.

Over kunst gesproken. Als je een liefhebber bent van verfijnd koken…

21 oktober 2022

De kunst van het koken, hoogtepunten uit de klassieke Franse keuken

Julia Child schreef het eerste deel van Mastering the art of French cooking in 1961 en sindsdien is het internationaal een van de meest gebruikte en geliefde boeken over de klassieke Franse keuken.

Wijn…. we houden er zo van, maar waar is het nou precies van gemaakt en wat is de oorsprong?

14 oktober 2022

De uitleg volgens Wikipedia

Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie. Soorten wijn zijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijnen als champagne, cava en lambrusco.

Zin in een culinair orgasme?

14 oktober 2022

Wat dacht je van gerookte buikspek...

Buikspek koop je bij een van de slagers in het dorp. En als die het toevallig niet in huis hebben, dan heeft de DeKamarkt het zeker. Het recept is eenvoudig te maken en het resultaat is goddelijk. Je bent wel even bezig want de buikspek moet zeker 4 uur roken en daarna nog een uurtje de oven in, maar dan heb je ook wel wat.

En zo maak je een ultiem herfstgerecht: gehaktbal, spruitjes, stoofpeertjes en aardappelpuree

7 oktober 2022

Door Bergenaar Henk van den Berg

Nu de dagen korter worden en de herfst is ingezet, krijgen we weer zin in herfstige gerechten. Ik vind bovenstaande combinatie altijd lekker, makkelijk te maken en gezond!

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

30 september 2022

Door: Anouk Mak

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft.

Avocado toast met scrambled egg

30 september 2022

Recept van de Bergense May Anema

Nog steeds is de trend van avocado toast erg hot en je kunt dit dan ook bij bijna elke hippe tent bestellen. Ik vind deze bijzonder lekker door de combinatie van de romige avocado, knapperige noten en het zoet van de granaatappelpitjes.

Herfst… dus hoogste tijd voor een lekker stamppotje!

23 september 2022

Andijviestamppot met spekjes... Lekker en betaalbaar

Stimpe stamp met krokante spekjes... Love it!

Wijnstop 3: Priorat in het dorpje Poboleda

23 september 2022

Door: Renée Bakker

Na ongeveer een kwartiertje op onverharde wegen kwamen wij uit bij het laatste wijnhuis dat wij hebben bezocht tijdens onze vakantie: Het wijnhuis Mas Sinén van wijnmaker Salvador Burgos.

De Nationale Online Wijn Quiz 2022

23 september 2022

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!

Bent je achttien jaar of ouder en drink je wel eens een glas wijn? Zo ja, doe dan mee en verzeker je zelf ALTIJD & DIRECT van een mooie PRIJS!

Vietnamese springrolls met pittige tofureepjes

16 september 2022

Recept van Bergense May Anema

Dol ben ik op Vietnamese springrolls, omdat je ze kunt vullen met van alles wat nog in je koelkast ligt. Een restje ijsbergsla, een stuk paprika, wortelreepjes, verse kruiden, gerookte kip, gebakken garnalen en noem maar op! Maar bij mij thuis eten we ze het liefst zo:

Hoe open je het beste een fles cava of champagne? (filmpje)

9 september 2022

Door: Anouk Mak

Het is me deze zomer meerdere malen opgevallen dat het niet helemaal duidelijk is hoe een fles cava of champagne veilig geopend moet worden.

De duinen staan weer vol met rozenbottels

9 september 2022

Rozenbotteljam is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij jam...

Maar lekker is het zeker. En rozenbottels vind je vaak heel gemakkelijk in het wild. Ik denk dat dat eigenlijk ook wel de plek is om ze vandaan te halen. Ik heb ze nog niet eerder bij een groenteboer of supermarkt zien liggen.

Wijnstop 2: De Priorat

2 september 2022

Door: Renée Bakker

Na onze stop in Narbonne zijn wij doorgegaan naar de Priorat, een wijngebied in Spanje. Onbekend en dunbevolkt. Er wonen hier namelijk maar 9000 mensen verspreid over bijna 500 km². In de gemeente Bergen wonen bijna 30.000 mensen verspreid over 120 km². Om even aan te geven hoe vervreemd wij zijn geworden van de mens. Grapje.

Deze week een heerlijke Franse klassieker…

2 september 2022

Coq au vin

Eigenlijk is Coq au vin 'gewoon' Frans plattelandsvoer. Want wat moet je nu met een taaie haan. Tegenwoordig gebruiken we gelukkig gewoon malse kipdelen.

Klassieke Parijse uiensoep

26 augustus 2022

à la Les Halles

Deze robuuste uiensoep weerspiegelt het wezen van Parijs. De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in zowel grote als kleine bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Mijn eigen wijn(gaard)!

26 augustus 2022

Column: Friso Stilma

Nou ja… eigen wijn(gaard)… Ik heb dus een wijnstok gekocht op Wijndomein Bergen, wat feitelijk inhoudt dat ik de komende vijf jaar ‘eigenaar’ ben van deze ene wijnstok. Deze wijnstok heb ik eerder deze week zelf mogen planten en met een beetje geluk geeft deze stok over 2 à 3 jaar genoeg sap voor maar liefst twee flessen wijn!

Wijnstop 1: familie Fabre

19 augustus 2022

Door: Renée Bakker

Als ik dit schrijf, ben ik lekker op vakantie. 

Als de temperaturen weer oplopen, wordt het de hoogste tijd voor….

19 augustus 2022

Surinaamse saoto soep

Heb je een feestje op de planning of ga je voor een grote(re) groep koken? Maak dan eens Surinaamse saoto soep! Met dit recept zullen de complimenten je om de oren vliegen en ben je de volgende dag blij als je nog een kommetje voor jezelf over hebt…

Natuurwijn, de nieuwe wijntrend!

12 augustus 2022

Door: Anouk Mak

Mijn dochter zei een paar weken geleden tegen me, ‘mam ga natuurwijnen verkopen, dat is helemaal hip! Dé nieuwe wijntrend.’

Kippendijen Saltimbocca

12 augustus 2022

Recept van foodblogger en Bergenaar Henk van den Berg

Weer eens wat anders en makkelijk te maken. Maak dit regelmatig omdat het zo lekker is. Ik gebruik geen kipfilets maar kippendijen, die zijn zoveel smakelijker en niet droog.

Culinaire tip voor warme zomerse dagen…

5 augustus 2022

Pasta vongole (spaghetti met heerlijke venusschelpjes)

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Wijn van het seizoen: White Zinfandel

29 juli 2022

In samenwerking met Gallo Family Vineyards

Wijn van het seizoen: een nieuwe rubriek waarin we je regelmatig vertellen over een wijnsoort die goed bij het seizoen past. Vandaag vertellen we je alles over White Zinfandel, een wijn die perfect is voor in de zomer!

Partij Ons Dorp
close-link
Terug