Pindasoep én wijn…
Door: Anouk Mak
Gepubliceerd: 1 april 2022
Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt. Het werd op een gegeven moment een traditie dat ik pindasoep maakte op mijn verjaardag. Later heb ik de traditie nog een aantal jaren voortgezet op mijn dochters verjaardag. Toen zij haar verjaardag op een andere manier ging vieren in plaats van in een woonkamer vol met familie en vrienden, stopte de traditie tot spijt van een aantal vrienden.
Ik maakte altijd zo’n grote hoeveelheid dat ze vaak de dag erna met een pannetje aan de deur kwamen om wat van de soep mee naar huis te nemen. Ik heb de pindasoep ook een keer als ‘soep van de dag’ gemaakt bij eetcafé De Lamoraal toen ik daar werkte. Een jaar later kwam Bas naar me toe toen ik bij De Lamoraal op het terras zat. Er zat een Duits stel binnen aan een tafel die naar mijn pindasoep vroegen. Ze hadden het jaar daarvoor bij De Lamoraal gegeten en mijn pindasoep besteld. Speciaal voor de pindasoep waren ze weer gekomen. De teleurstelling was groot dat de soep er niet meer was, om de teleurstelling een beetje te verzachten heb ik ze het recept gegeven. Inmiddels is het zo’n vijftien jaar geleden dat ik pindasoepsoep heb gemaakt. Hoogste tijd om te zien of ik nog weet hoe het moet…
Ingrediënten 8 personen:
Voor een grote pan
2 liter water
2 potten 100% pindakaas à 350 ml
1 hele biologische maïskip (vegetarische versie 1 Chinese kool)
2 bouillonblokjes (kip- of groentebouillon)
1 grote blik maïskorrels
400 gram sperziebonen
350 gram taugé
2 rode pepers
sambal brandal
Voor de vegetarische versie, die ik nu gemaakt heb, is de kip vervangen door Chinese kool.
Bereiding:
Voor de versie met kip:
Kook de kip ongeveer een uur in 2 liter water. Het is belangrijk dat hij goed gegaard is zodat het kippenvlees makkelijk loslaat van het bot. Haal de kip vervolgens uit de pan en laat afkoelen in een diep bord. Maak de kip schoon. Alleen het kippenvlees bewaar je voor de soep. Vellen en botten mogen weg.
Zeef het water waar je de kip in hebt gekookt. Doe de bouillonblokjes in het gezeefde water en breng op een laag pitje weer aan de kook.
Voor de vegetarische versie:
Doe twee liter water in een soeppan en breng aan de kook met 2 groentebouillonblokjes.
Snij de rode pepers in ringetjes, wel de zaadjes verwijderen. De Chinese kool in reepjes snijden.
Doe olijfolie in een pan en bak op laag vuur de pepers. Voeg na een paar minuten de koolreepjes toe en bak 5 minuutjes.
Voor de rest van de bereiding:
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 tot 4 centimeter.
Was de taugé en spoel de maïskorrels af in een zeef.
Als het water kookt, 2 potten pindakaas toe te voegen.
Roer het tot één geheel en voeg de sperziebonen toe. Kook 5 minuten mee en voeg de gebakken kool toe (of het kippenvlees). Doe de maïskorrels erbij. Verwarm het geheel en doe er sambal bij. Ik gebruik meestal 1 eetlepel. Als laatste voeg je de taugé toe, bewaar een beetje voor de garnering.
Nog even goed roeren en in een grote soepkom schenken. Een extra toefje taugé er bovenop als garnering en serveren.
Eet smakelijk
En dan natuurlijk nog een wijnadvies. Er wordt wel gezegd, bij soep hoort geen wijn. Ikzelf zie dat heel anders en zal daar vast de enige niet in zijn.
Zorg dat de wijn niet al te droog is. De soep is best pittig door de rode peper en sambal en de pindasmaak is ook ruim aanwezig.
Denk aan een witte ronde wijn met niet teveel zuren zoals een Viognier, Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas.
Ik heb er een glas Franse Viognier bij gedronken. De Nusswitz Orénia blanc uit de Rhône. De wijn is gemaakt van een blend op basis van Viognier, aangevuld met Grenache, Marsanne en Roussanne. De wijngaarden liggen op hellingen van de omliggende bergen op zo’n 100 tot 170 meter hoogte. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een natuurlijke frisheid in de wijnen. Het is een aromatische wijn, de geur heeft florale tonen en aroma’s van abrikoos. In de mond voelt hij rond, vol en zacht van smaak, met tonen van rijp fruit, munt en zachte zuren.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.