Deel

advertentie

Pindasoep én wijn…

Door: Anouk Mak

Pindasoep én wijn…

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt. Het werd op een gegeven moment een traditie dat ik pindasoep maakte op mijn verjaardag. Later heb ik de traditie nog een aantal jaren voortgezet op mijn dochters verjaardag. Toen zij haar verjaardag op een andere manier ging vieren in plaats van in een woonkamer vol met familie en vrienden, stopte de traditie tot spijt van een aantal vrienden.

Ik maakte altijd zo’n grote hoeveelheid dat ze vaak de dag erna met een pannetje aan de deur kwamen om wat van de soep mee naar huis te nemen. Ik heb de pindasoep ook een keer als ‘soep van de dag’ gemaakt bij eetcafé De Lamoraal toen ik daar werkte. Een jaar later kwam Bas naar me toe toen ik bij De Lamoraal op het terras zat. Er zat een Duits stel binnen aan een tafel die naar mijn pindasoep vroegen. Ze hadden het jaar daarvoor bij De Lamoraal gegeten en mijn pindasoep besteld. Speciaal voor de pindasoep waren ze weer gekomen. De teleurstelling was groot dat de soep er niet meer was, om de teleurstelling een beetje te verzachten heb ik ze het recept gegeven. Inmiddels is het zo’n vijftien jaar geleden dat ik pindasoepsoep heb gemaakt. Hoogste tijd om te zien of ik nog weet hoe het moet…

Ingrediënten 8 personen:
Voor een grote pan
2 liter water
2 potten 100% pindakaas à 350 ml
1 hele biologische maïskip (vegetarische versie 1 Chinese kool)
2 bouillonblokjes (kip- of groentebouillon)
1 grote blik maïskorrels
400 gram sperziebonen
350 gram taugé
2 rode pepers
sambal brandal

Voor de vegetarische versie, die ik nu gemaakt heb, is de kip vervangen door Chinese kool.

Bereiding:
Voor de versie met kip:
Kook de kip ongeveer een uur in 2 liter water. Het is belangrijk dat hij goed gegaard is zodat het kippenvlees makkelijk loslaat van het bot. Haal de kip vervolgens uit de pan en laat afkoelen in een diep bord. Maak de kip schoon. Alleen het kippenvlees bewaar je voor de soep. Vellen en botten mogen weg.
Zeef het water waar je de kip in hebt gekookt. Doe de bouillonblokjes in het gezeefde water en breng op een laag pitje weer aan de kook.

Voor de vegetarische versie:
Doe twee liter water in een soeppan en breng aan de kook met 2 groentebouillonblokjes.
Snij de rode pepers in ringetjes, wel de zaadjes verwijderen. De Chinese kool in reepjes snijden.
Doe olijfolie in een pan en bak op laag vuur de pepers. Voeg na een paar minuten de koolreepjes toe en bak 5 minuutjes.

Voor de rest van de bereiding:
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 tot 4 centimeter.
Was de taugé en spoel de maïskorrels af in een zeef.
Als het water kookt, 2 potten pindakaas toe te voegen.
Roer het tot één geheel en voeg de sperziebonen toe. Kook 5 minuten mee en voeg de gebakken kool toe (of het kippenvlees). Doe de maïskorrels erbij. Verwarm het geheel en doe er sambal bij. Ik gebruik meestal 1 eetlepel. Als laatste voeg je de taugé toe, bewaar een beetje voor de garnering.

Nog even goed roeren en in een grote soepkom schenken. Een extra toefje taugé er bovenop als garnering en serveren.

Eet smakelijk

En dan natuurlijk nog een wijnadvies. Er wordt wel gezegd, bij soep hoort geen wijn. Ikzelf zie dat heel anders en zal daar vast de enige niet in zijn.
Zorg dat de wijn niet al te droog is. De soep is best pittig door de rode peper en sambal en de pindasmaak is ook ruim aanwezig.
Denk aan een witte ronde wijn met niet teveel zuren zoals een Viognier, Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas.
Ik heb er een glas Franse Viognier bij gedronken. De Nusswitz Orénia blanc uit de Rhône. De wijn is gemaakt van een blend op basis van Viognier, aangevuld met Grenache, Marsanne en Roussanne. De wijngaarden liggen op hellingen van de omliggende bergen op zo’n 100 tot 170 meter hoogte. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een natuurlijke frisheid in de wijnen. Het is een aromatische wijn, de geur heeft florale tonen en aroma’s van abrikoos. In de mond voelt hij rond, vol en zacht van smaak, met tonen van rijp fruit, munt en zachte zuren.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Pindasoep én wijn… Pindasoep én wijn… Pindasoep én wijn…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: een Surinaams hoogstandje

29 september 2023

Roti met kip, kousenband, massala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat…

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug