Deel

advertentie

Pindasoep én wijn…

Door: Anouk Mak

Pindasoep én wijn…

Mijn moeder kon koken als de beste. Ik was gek op haar pindasoep en heb in het verleden regelmatig haar recept gebruikt. Het werd op een gegeven moment een traditie dat ik pindasoep maakte op mijn verjaardag. Later heb ik de traditie nog een aantal jaren voortgezet op mijn dochters verjaardag. Toen zij haar verjaardag op een andere manier ging vieren in plaats van in een woonkamer vol met familie en vrienden, stopte de traditie tot spijt van een aantal vrienden.

Ik maakte altijd zo’n grote hoeveelheid dat ze vaak de dag erna met een pannetje aan de deur kwamen om wat van de soep mee naar huis te nemen. Ik heb de pindasoep ook een keer als ‘soep van de dag’ gemaakt bij eetcafé De Lamoraal toen ik daar werkte. Een jaar later kwam Bas naar me toe toen ik bij De Lamoraal op het terras zat. Er zat een Duits stel binnen aan een tafel die naar mijn pindasoep vroegen. Ze hadden het jaar daarvoor bij De Lamoraal gegeten en mijn pindasoep besteld. Speciaal voor de pindasoep waren ze weer gekomen. De teleurstelling was groot dat de soep er niet meer was, om de teleurstelling een beetje te verzachten heb ik ze het recept gegeven. Inmiddels is het zo’n vijftien jaar geleden dat ik pindasoepsoep heb gemaakt. Hoogste tijd om te zien of ik nog weet hoe het moet…

Ingrediënten 8 personen:
Voor een grote pan
2 liter water
2 potten 100% pindakaas à 350 ml
1 hele biologische maïskip (vegetarische versie 1 Chinese kool)
2 bouillonblokjes (kip- of groentebouillon)
1 grote blik maïskorrels
400 gram sperziebonen
350 gram taugé
2 rode pepers
sambal brandal

Voor de vegetarische versie, die ik nu gemaakt heb, is de kip vervangen door Chinese kool.

Bereiding:
Voor de versie met kip:
Kook de kip ongeveer een uur in 2 liter water. Het is belangrijk dat hij goed gegaard is zodat het kippenvlees makkelijk loslaat van het bot. Haal de kip vervolgens uit de pan en laat afkoelen in een diep bord. Maak de kip schoon. Alleen het kippenvlees bewaar je voor de soep. Vellen en botten mogen weg.
Zeef het water waar je de kip in hebt gekookt. Doe de bouillonblokjes in het gezeefde water en breng op een laag pitje weer aan de kook.

Voor de vegetarische versie:
Doe twee liter water in een soeppan en breng aan de kook met 2 groentebouillonblokjes.
Snij de rode pepers in ringetjes, wel de zaadjes verwijderen. De Chinese kool in reepjes snijden.
Doe olijfolie in een pan en bak op laag vuur de pepers. Voeg na een paar minuten de koolreepjes toe en bak 5 minuutjes.

Voor de rest van de bereiding:
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 tot 4 centimeter.
Was de taugé en spoel de maïskorrels af in een zeef.
Als het water kookt, 2 potten pindakaas toe te voegen.
Roer het tot één geheel en voeg de sperziebonen toe. Kook 5 minuten mee en voeg de gebakken kool toe (of het kippenvlees). Doe de maïskorrels erbij. Verwarm het geheel en doe er sambal bij. Ik gebruik meestal 1 eetlepel. Als laatste voeg je de taugé toe, bewaar een beetje voor de garnering.

Nog even goed roeren en in een grote soepkom schenken. Een extra toefje taugé er bovenop als garnering en serveren.

Eet smakelijk

En dan natuurlijk nog een wijnadvies. Er wordt wel gezegd, bij soep hoort geen wijn. Ikzelf zie dat heel anders en zal daar vast de enige niet in zijn.
Zorg dat de wijn niet al te droog is. De soep is best pittig door de rode peper en sambal en de pindasmaak is ook ruim aanwezig.
Denk aan een witte ronde wijn met niet teveel zuren zoals een Viognier, Gewürztraminer of Pinot Gris uit de Elzas.
Ik heb er een glas Franse Viognier bij gedronken. De Nusswitz Orénia blanc uit de Rhône. De wijn is gemaakt van een blend op basis van Viognier, aangevuld met Grenache, Marsanne en Roussanne. De wijngaarden liggen op hellingen van de omliggende bergen op zo’n 100 tot 170 meter hoogte. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een natuurlijke frisheid in de wijnen. Het is een aromatische wijn, de geur heeft florale tonen en aroma’s van abrikoos. In de mond voelt hij rond, vol en zacht van smaak, met tonen van rijp fruit, munt en zachte zuren.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Pindasoep én wijn… Pindasoep én wijn…
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Wat drink je het beste bij een Japanse ramen…

24 mei 2024

Deze fles wijn trek ik open bij zo’n dampende kom comfort

Het verschilt een beetje wat voor bouillon je eet natuurlijk. Zo zijn de zoutere bouillons als shoyu, shio en miso lekker met een frisse witte wijn zoals een riesling. Lees hier ons recept voor eenvoudige echte Japanse misosoep met ramen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Ramen, Japanse noedelsoep (foto’s)

24 mei 2024

Van oorsprong is het gerecht Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden....

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair. En... geloof mij, het is een delicatesse mits goed bereid.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

De lekkerste wijnen voor de zomer

10 mei 2024

De zon kleurt onze wangen rood, de temperaturen stijgen en we brengen steeds meer tijd door buiten...

Het is de tijd van de lange, zwoele zomeravondjes, met goed gezelschap, goed eten, en natuurlijk een lekker glas wijn. Ben jij een echte wijnliefhebber en wil je weten welke wijntjes je deze zomermaanden zeker moet uitproberen?

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Bij een Vlaams stoofpotje hoort natuurlijk een fijn biertje…

30 maart 2024

Zolang de smaken elkaar niet wegdrukken, zit je goed

Belgisch bier is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De hele wereld kijkt jaloers naar de creativiteit van de Belgische brouwers. Voor elke gelegenheid en voor elk gerecht is er een bier. En voor elk bier bestaat een bijhorend glas dat de smaak volop tot z’n recht laat komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de UNESCO onze biercultuur in 2017 officieel erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Terug