Deel

advertentie

Piet Bruinooge is burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de veiligheidsregio

‘Waar het kon, heb ik buiten de lijntjes gekleurd’

Piet Bruinooge is burgemeester van Alkmaar en voorzitter van de veiligheidsregio

In deze functie heeft hij het sinds half maart op veel terreinen voor het zeggen in Noord-Holland Noord. Vanaf dat moment staat hij, zoals hij het zelf zegt, ook “24/7 op standje ‘aan’”.

Hier doet hij zijn verhaal:
“De eerste overleggen over corona had ik met de directies van de veiligheidsregio en de GGD. Die kwamen medio februari op gang. Toen kreeg ik te horen: er waart een vreemd virus rond, we weten niet precies wat het doet en wat gaat gebeuren, maar het is goed ons voor te bereiden. Eind die maand heb ik een eerste signaal afgegeven aan de gemeenteraad. Op 12 maart kwam het kabinet met een reeks verscherpte maatregelen, de zondag erop kwamen de sluiting van de horeca, de sportclubs en de scholen daar overheen. Boem. Lockdown. Ineens zaten we in GRIP4, de hoogste alarmfase, en heb je als voorzitter van de veiligheidsregio net zo plotseling verregaande bevoegdheden. Dan denk je: ‘Oei!’”

“Het was in die fase onzekerheid alom wat de klok sloeg, ook in het regionale crisisberaad. We weten nu nog steeds niet heel veel, maar toen wisten we helemaal niets. We wisten niet wat er precies aan de hand was, we wisten niet hoe erg het zou worden. Het was navigeren in het donker. We hebben in die fase met misschien 10 procent van de kennis 100 procent-besluiten moeten nemen.”

“Het was heftig. Er heerste ongeloof, het besef wat er gebeurde, daalde bij iedereen maar langzaam in. Niemand had zoiets ooit meegemaakt. Ik was zelf net een beetje herstellende. In januari had ik er een maandje uitgelegen, zat het allemaal net even niet lekker. De huisarts had nog gezegd: begin met halve dagen. Maar dat is in dit vak gewoonlijk al niet te doen – laat staan in zo’n crisis. Inmiddels sta ik sinds half maart 24/7 op standje ‘aan’ en dat begint op te breken. De vermoeidheid slaat toe. Tegelijkertijd slaap ik slecht. De voortdurende onzekerheid blijft malen. Ik vóel de verantwoordelijk en die weegt zwaar.”

“In de crisis heb ik pijnlijke beslissingen moeten nemen, zoals het sluiten van de horeca. Maar ik heb er steeds bewust voor gekozen te laten doorgaan wat kon. Ik wilde niet doorschieten en wilde alles kunnen uitleggen. Waar het kon, heb ik buiten de lijntjes gekleurd. Bungalow- en recreatieparken bijvoorbeeld mochten openblijven als huisjes eigen toilet en sanitair hadden. Dan was er geen ‘traffic’ en geen noodzaak tot sluiting. Mijn vrouw en ik hebben zelf een klein vakantiehuis in Zeeland, dat over alle voorzieningen beschikt en waar mijn kleindochter tijdelijk verbleef met een medestudent. Zij moest terug naar haar studentenflat in Breda toen daar het besluit viel daar wél alle parken te sluiten. Dat was een beslissing waarin voor mij geen logica viel te ontdekken.”

“In onze regio hadden we de crisisorganisatie en -structuur snel op orde. Alle oefeningen betaalden zich in dat opzicht dubbel en dwars uit. Wat we echter nooit hebben voorzien, was een crisis van deze duur. Bestuurlijk zijn we daar zo pragmatisch mogelijk mee omgegaan. Ik kan als voorzitter van de veiligheidsregio niet wekelijks met 17 burgemeesters overleggen, maar ik heb wel voortdurend gespard met vijf collega’s: wat is nodig? Hoe pakken we dit aan? Wat is juist om te doen? Natuurlijk ben ik eindverantwoordelijk, maar er is niets mee mis met je oor te luisteren te leggen, collega’s erbij te betrekken en het draagvlak te onderzoeken. De verhoudingen in de regio zijn mede daardoor voortdurend goed gebleven.”

“Hoewel de gehele situatie hectisch was en voortdurend veranderde, vond ik de situatie in de zorg persoonlijk het beangstigendst. Toen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bleef toenemen, de IC’s overvol raakten en de situatie simpelweg nog niet beheersbaar was, heb ik me regelmatig écht afgevraagd hoe het moest als we mensen niet zouden kunnen helpen. Van alles wat ik in die periode heb gezien, heeft het beeld van de IC die ik bezocht ook de meeste indruk gemaakt.”

“Persoonlijk heb ik deze crisis ook gevoeld, net als iedereen, zou ik bijna zeggen. In mijn werk natuurlijk, maar het ergste was dat ik mijn kinderen en kleinkinderen wekenlang niet heb kunnen zien. Allemaal wonen ze in Zeeland – en in zo’n situatie is dat ver, heel ver weg. Niet kunnen bepalen waar of naar wie je toeging, was een beknotting van de persoonlijke vrijheid, waarvan ik zelf vind dat die pijn deed. Je komt amper buiten de deur, ziet nauwelijks andere mensen. Thuiswerken: natuurlijk noodzakelijk, geen discussie mogelijk, maar ik zit nu al maandenlang elke dag tegen drie beeldschermen aan te kletsen. En daar ben ik geen burgemeester voor geworden, om tegen schermen aan te praten.”

“Nu de maatregelen voor een groot deel zijn versoepeld, kan en mag er meer. Aan de ene kant is dat mooi, want iedereen is eraan toe. Aan de andere kant – dat blijf ik benadrukken – is het risicovol. Want we zijn er nog niet, het virus is nog niet weg en er is heel veel ongewis. Het enige wat we zeker weten, is dat we niet weten hoe het straks gaat. Het is, in die zin, écht een bizarre tijd.”

advertentie

Meer 'Politiek':

Beton gestort voor nieuwe zwembad De Beeck

22 januari 2021

De oplevering is gepland in april 2022

De bouw van zwembad De Beeck gaat in volle vaart en ligt op schema. Vrijdag 15 januari zijn de vloeren van het zwembadgedeelte gestort.

Gemeente houdt poot stijf. Geen Lidl supermarkt in oude ABN-Amro gebouw

22 januari 2021

De bestuursrechter doet op 3 maart uitspraak in deze zaak

De gemeenteraad besloot In mei vorig jaar dat er geen Lidl in het voormalige pand van ABN-Amro zou mogen komen.

Betere mobiele bereikbaarheid in Schoorlse Duinen

22 januari 2021

Nieuwe zendmast in Hargen aan Zee

De oude zendmast op het grote parkeerterrein in Hargen aan Zee is aan vervanging toe. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe, hogere telecom zendmast...

Bergen in de media: Waterberging voormalig vliegveld groeit uit zijn jasje

22 januari 2021

In totaal kostte het project 2,3 miljoen euro

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt aan een nieuw plan voor de waterberging in de polder tussen Alkmaar en Bergen.

Heeft u ‘Prangende vragen’ aan wethouder Antoine Tromp?

22 januari 2021

Binnenkort opname nieuwe aflevering voor FlessenpostTV

Heeft u ‘Prangende vragen’ aan wethouder Antoine Tromp? U kunt uw vragen mailen naar [email protected]

Profielschets nieuwe burgemeester

22 januari 2021

Met input van inwoners en vanuit gemeenteraad en college, is onlangs een concept profielschets opgesteld

De gemeente Bergen zoekt een nieuwe burgemeester. Dr. J.P. (Peter) Rehwinkel neemt het ambt waar sinds maart 2020.

VVD Bergen pleit voor financiële tegemoetkoming ondernemers precariobelasting

15 januari 2021

De VVD heeft hiervoor een motie geschreven die zij op de raadsvergadering van 28 januari a.s. zal indienen

Met het oog op de verlenging van de lockdown en het feit dat ondernemers in de niet-essentiële retail en horeca financieel hard geraakt worden...

Corona actueel… de verlening van de lockdown kan voor ondernemers in onze gemeente de definitieve nekslag betekenen…

15 januari 2021

De Flessenpost gaat in gesprek met burgemeester Peter Rehwinkel over de laatste stand van zaken

Burgemeester Peter Rehwinkel praat de inwoners van de gemeente Bergen bij in tijden van de coronacrisis.

Vergunning mountainbikeroute Schoorl verleend

15 januari 2021

Veiligheid staat voorop bij nieuwe route

Sinds 2015 wordt al gesproken over de aanleg van een nieuwe mountainbikeroute in de Schoorlse duinen.

Regionale publiekspeiling over gevolgen klimaatverandering

15 januari 2021

Het is nodig om maatregelen te nemen waardoor we minder kwetsbaar zijn voor klimaatverandering

Drijft u bij een stevige regenbui uw tuin of straat uit? Is het met tropische temperaturen niet uit te houden in uw betegelde tuin?

Aanpassingen in buurtbussen in het licht van de coronamaatregelen

15 januari 2021

VVD-raadslid Cees Roem (l) en voorzitter buurtbus BES Arnold Vocking (r) op werkbezoek

Op zaterdag 9 januari jl. ging oud-wethouder Verkeer en Vervoer en huidig VVD-raadslid Cees Roem op uitnodiging van de voorzitter Buurtbus BES, de heer Arnold Vocking, op werkbezoek.

Nieuwe inrichting dorpshart Schoorl

15 januari 2021

Veiligheid voorop bij nieuw ontwerp kruispunt Laanweg-Sportlaan

Het kruispunt op de Laanweg en de Sportlaan in Schoorl is toe aan vernieuwing. Na grondig onderzoek kiest het college van Bergen voor het ontwerp dat...

De BUCH wil extra budget voor coronabeleid

8 januari 2021

College B&W Bergen NH vraagt goedkeuring aan gemeenteraad voor twee ton extra budget voor uitvoeren coronamaatregelen

De ambtelijke werkorganisatie BUCH heeft naar schatting zes ton extra nodig voor het uitvoeren van maatregelen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Update: Door een aantal obstakels is de live uitzending maandagavond helaas geannuleerd.

7 januari 2021

Wie verdient een mooi schilderij van Nanette Heijnen?

Door een aantal obstakels is de live uitzending maandagavond helaas geannuleerd. Een aantal video's en acties zijn al voorbereid, die zijn in een andere vorm en op een later moment te zien.

Kom jij uit je schuld?

1 januari 2021

Inloopspreekuur Geldzaken

Ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland hebben grote geldzorgen of betalingsachterstanden. Door de coronacrisis neemt dat aantal helaas toe.

Gratis adviesgesprek voor het energiezuinig en comfortabel maken van uw woning

1 januari 2021

Wethouder Erik Bekkering: “De gemeente Bergen stelt gratis adviesgesprekken beschikbaar voor woningbezitters die geholpen willen worden"

Wilt u graag uw woning verduurzamen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Vraag dan nu een gratis telefonisch consult of keukentafelgesprek aan bij het energieloket Duurzaam Bouwloket.

Mooie geste van het bestuur van de gemeente Bergen

1 januari 2021

De kaart was bijgesloten bij de laatste Gemeentekrant van dit jaar

De gemeente Bergen heeft in december vele duizenden kaarten laten drukken, bedoelt als hart onder de riem voor de inwoners.

Kennemer Wonen, ondertekening prestatieafspraken BUCH 2021-2024

18 december 2020

Directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen kijkt terug op een proces dat in een lastige tijd toch succesvol is afgerond

Elke vier jaar maken gemeenten en Kennemer Wonen, samen met de huurdersorganisaties afspraken over de gezamenlijke prestaties over (nieuwbouw van) woningen...

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college

18 december 2020

Ruud Bredewold interviewt wethouder Erik Bekkering in de vuurtoren van Egmond aan Zee

Ruud Bredewold stelt ‘Prangende vragen’ aan wethouder Erik Bekkering van KiesLokaal. Locatie: Vuurtoren J.C.J. van Speijk in Egmond aan Zee.

Natuurorganisaties: geen woningbouw in binnenduinrand Egmond

18 december 2020

Bebouwing is strijdig met gemeentelijk beleid

Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland hebben bezwaren tegen plannen van de gemeente Bergen voor nieuwe woningbouw in Egmond.

Kom jij uit je schuld?

18 december 2020

Inloopspreekuur Geldzaken belangrijke schakel bij geldzorgen

Ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland hebben grote geldzorgen of betalingsachterstanden. Door de coronacrisis neemt dat aantal helaas toe. De gemeente wil dat aantal terugdringen...

Corona actueel…

16 december 2020

De Flessenpost gaat in gesprek met burgemeester Peter Rehwinkel over de laatste stand van zaken

Burgemeester Peter Rehwinkel praat de inwoners van de gemeente Bergen bij in tijden van de coronacrisis.

Thomas (11) eerste kinderburgemeester gemeente Bergen (filmpje)

18 december 2020

Thomas: "Ik had niet verwacht dat ik het zou worden"

De 11-jarige Thomas Meereboer uit Bergen wordt de eerste kinderburgemeester van de gemeente Bergen. Thomas werd gekozen uit een selectie van vijf kandidaten.

Gedeputeerde Cees Loggen van de provicie Noord-Holland wil meer woningen, maar… (filmpje)

11 december 2020

dat geldt dan blijkbaar niet voor de gemeente Bergen

In een filmpje van 12 juli 2019 presenteert de nieuwe VVD-gedeputeerde Cees Loggen zich. Hij maakt zich hierin sterk voor meer woningbouw, maar... nou ja, kijkt u...

Akkoord over herontwikkeling Dorpsplein Bergen

18 december 2020

De Bakemaflat en de andere sterk verouderde en verloederende panden worden wel gesloopt om plaats te maken voor een nieuw plein

De gemeente Bergen en de Bewonersvereniging Bergen Centrum hebben een akkoord bereikt over de herontwikkeling van het Dorpsplein in het centrum van de kern Bergen.

Afvalinzameling blijft tot eind 2022 bij HVC

11 december 2020

Wethouder Erik Bekkering: “We zijn een hele groene gemeente, maar we hebben nog een slag te maken in de manier waarop we met ons afval en onze grondstoffen omgaan

Het college van de gemeente Bergen kiest ervoor om de inzameling van huishoudelijk afval ook in 2022 nog door HVC te laten verzorgen.

Besluit over bestemmingsplan Aldi Bergerweg in nieuwe jaar in gemeenteraad

11 december 2020

Tijdens de vergadering tekende zich een ruime meerderheid af voor de verplaatsing van de Aldi naar de locatie aan de rand van het dorp

Het college van Bergen heeft gisteren aan de gemeenteraad voorgesteld om de besluitvorming over het bestemmingsplan Aldi Bergerweg te laten plaatsvinden in de raadsvergadering van 28 januari. De gemeenteraad stemde eerder (30 juni) unaniem in met het bestemmingplan. Het plan is vervolgens na een zienswijze van de provincie op een aantal punten aangepast. In het bestemmingsplan wordt nu meer aandacht besteed aan een verkeersveilige aansluiting van het bouwplan op de Bergerweg. Ook is een speciaal beeldkwaliteitsplan opgesteld. Gisteravond stond dit gewijzigde bestemmingsplan op de raadsagenda. Tijdens de vergadering tekende zich een ruime meerderheid af voor de verplaatsing van de Aldi naar de locatie aan de rand van het dorp Bergen. Vlak voor de stemming stelde het college aan de raad voor om nog even te wachten met definitieve besluitvorming. “Het college wil een rustmoment inbouwen door de provincie nog een reactie op de gewijzigde plannen te vragen. Daarom zijn de plannen vandaag per post naar Haarlem verstuurd met het verzoek om voor de raadsvergadering van januari te reageren”, zegt wethouder Klaas Valkering. Het plan is dat de Aldi uit het Centrum van Bergen verhuist naar de huidige locatie van horecagroothandel Scholten. Bij de supermarkt worden 14 appartementen en 24 woningen gerealiseerd.

Vernieuwde MKB-versnellingsprogramma GO!-NH voor ondernemers

11 december 2020

De sprekers – o.a. Zita Pels, het team GO!-NH en veel ondernemers - namen live deel aan de discussie

Vanaf nu kunnen grote en kleine ondernemers zich inschrijven voor het vernieuwde MKB-versnellingsprogramma van de provincie Noord-Holland, GO!-NH. GO!-NH...

Voortgang participatie Bergen Oost

11 december 2020

Verkeer naar en van de te ontwikkelen gebieden wordt daarom in de toekomst deels via de Churchilllaan geleid

De komende jaren vinden in Bergen Oost meerdere ontwikkelingen plaats; zo wordt op dit moment zwembad de Beeck herbouwd en komt er woningbouw op het terrein van de vertrokken voetbalvereniging BSV.

Bijzondere initiatieven in een buitengewone tijd

11 december 2020

Wethouder Erik Bekkering doet een oproep.

Bergenaren zijn trots op hun restauranthouders en daar is ook alle reden toe; we worden hier verwend met een goede, bourgondische variëteit in zowel aanbod als kwaliteit.

Lezers met een mening: De halsbandparkiet is een plaag…

4 december 2020

Nu zijn ze zelfs gearriveerd in de polder bij de Schapenlaan en Teugelaan

Zoals al jaren bekend veroorzaken in het centrum van ons mooie dorp de Groene Halsbandparkieten grote overlast! Ze "krijsen en schreeuwen" namelijk ontzettend hard. Ook 's nachts. Dus met je raam open slapen, kun je wel vergeten.

Colleges zetten in op verbod carbidschieten

4 december 2020

Het kabinet besloot eerder dat het verboden is om vuurwerk af te steken tijdens de komende jaarwisseling

De colleges van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo willen één duidelijke lijn trekken door carbidschieten te verbieden.

Egmondse ondernemers en Taskforce door in 2021

4 december 2020

Misschien een leer momentje voor ondernemers in Bergen en Schoorl?

Donderdag 19 november werd in een vergadering van de Algemene Raadscommissie positief gereageerd op het voornemen van ondernemersvereniging Egmond Actief om een BIZ te organiseren.

College stuurt brief naar minister over motorenoverlast

4 december 2020

Afgelopen zomer kregen we opmerkingen als "Het lijkt hier soms wel de TT van Assen"

Het college heeft een brief gestuurd naar minister Cora van Nieuwshuizen over de geluidsoverlast van motoren in de gemeente Bergen.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug