Deel

advertentie

Petje af voor HOED

Column: Rob van de Pas

Petje af voor HOED

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren. Ik stond in de rij bij mijn eigen dokter Teun. Het was allemaal goed georganiseerd. Heel even wachten, papiertje met vragen of ik ‘zwanger ben of ben geweest’ afgeven, bovenarm ontbloten, op houten stoeltje gaan zitten en tijdens een praatje pot duwt dokter Teun de flinterdunne naald in de rechterbovenarm. Klaar! Over twaalf weken terugkomen voor mijn tweede spuit met AstraZeneca en voor nú het verzoek om nog even een kwartiertje te wachten in de grote HOED-wachtkamer met Bergense mondkapjes.

Tinder & Second Love
Dan kom je in zo’n wachtruimte allemaal Bergenaren tegen die rond mijn leeftijd zijn. Van sommige denk je: ‘Zo, is zij al 60-plus? Die is goed geconserveerd!’ En van de dikke kale man naast haar stel je vast dat die gast nooit zo oud zal worden zoals hij er nu uitziet. Maar dat terzijde, ik jok wel eens over mijn leeftijd. In mijn profielen op Tinder en Second Love bluf ik altijd dat ik pas begin vijftig ben en tot op heden kom ik daar goed mee weg. Je bent overigens zo jong als je je voelt en in je hoofd blijf je, als je mazzel hebt, hangen in levensfase van een late twintiger.

Mindset
Daarnaast speelt mindset en het vermogen tot ‘doorbraak denken’ een belangrijke rol in de kijk op het leven en het bijpassende gedrag. De Engelsen definiëren dat heel treffend. Voor iemand met veel GROWTH MINDSET geldt: failure is an opportunity to grow. En iemand met veel FIXED MINDSET hanteert: failure is the limit of my abilities. Overigens heeft ieder mens invloed op zijn eigen mindset, maar dat vraagt wel serieuze veranderingen in de wijze waarop je het burgerlijke bestaan hebt opgetuigd. Denk bij die veranderingen maar aan een echtscheiding, onterf je kinderen, ga verhuizen, neem andere vrienden, kies nieuwe kennissen, sta nieuwe media toe en lees af en toe een boek. Kortom, anders kijken, anders denken en het dus anders gaan doen. Succes!

NO SHOW
Terug naar mijn lokale prikevent. Ik was koud thuis om de vaccinatie-ervaringen met mijn wederhelft te delen of haar mobieltje ging over. Telefoontje van de Bergense HOED. Een vriendelijke arts aan de ‘andere kant van de lijn’ vroeg of zij interesse had in een vaccinactie met AstraZeneca en of ze die dan direct kon komen ophalen? ‘Natuurlijk, ik kom er nú aan..!’, riep ze bijna opgetogen. Een half uur later was ze weer thuis mét een AZ-prik. Maar wat was nu de reden dat ter elfder ure ook Bergense vijftigers plotseling werden uitgenodigd? Wat bleek? Een aanzienlijk deel van de doelgroep die was uitgenodigd voor het vaccin kwam die middag doodleuk niet opdagen. Een DIKKE NO SHOW dus.

Anti-vaxxers en COVID-tokkies
Kijk, dat ergert mij dan wel! Als je ergens voor wordt uitgenodigd; en dan heb ik het niet over een vrijblijvende bijeenkomst waar je Tupperware, Herbalife of WC-eend wordt geadviseerd, dan kom je gewoon opdagen of je maakt kenbaar dat je níet komt.  Je wordt namelijk door dat prikje in de gelegenheid gesteld om je vrijheid, na dertien maanden lockdown en avondklok, terug te krijgen. Een coronaprikje is namelijk de toegangspoort naar een vrije en weer normale samenleving. Weet je het nog? De afgelopen dertien maanden liep je op Facebook de hele wereld te beledigen en was Lange Frans je beste en enige betrouwbare vriend in de boze wereld van de kinderbloed-drinkende elite!

Oké, oké, je bent dus anti-vaxxer of je vertrouwt AstraZeneca niet. Dat kan, want met diezelfde individuele vrijheid kun je gewoon bepalen of je wel of niet ‘te prikken’ gaat. Maar, dat ontslaat je niet van je morele en fatsoenlijke plicht om even te bellen of te mailen naar de HOED met de mededeling: ‘voorlopig in mijn lijf geen vaccin’.  Prima!

Vreemde smetten
Tokkies-gedrag is dit. Het is die hufterige groep uit de samenleving die zeikt, klaagt, rotzooi trapt, mondkapjes weigert, de boel ondermijnt, bedreigt, obstrueert, irriteert, traineert, het eigenbelang voorop stelt en met een grote platte bek loopt te schreeuwen naar onze politici, bestuurders, politieagenten en boa’s. En ik maar denken dat die blanke enclave achter de Hollandse duinen van vreemde smetten vrij is. Niet dus! Zo… die ergernis over die kleine groep vaccin-frustraten is eruit.

Waar het hier feitelijk om gaat, is dat we gelukkig in ons dorp een groep Huisartsen Onder Eén Dak hebben, die in deze barre tijden nuchter acteren, anticiperen, organiseren,  logisch en creatief nadenken om onze samenleving weer zo snel mogelijk op de rit te krijgen. Daarvoor maak ik een diepe buiging en neem ik graag mijn petje voor jullie af.
CHAPEAU!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Kleur bekennen

17 september 2021

Column: Rob van de Pas

Als je als columnist ‘kleur bekent’ is de kans groot dat de lezer vanuit zijn of haar perceptie een dubbele bodem zoekt. In mijn communicatietrainingen roep ik vaak: ‘Laat OMA maar thuis hoor!’ Wie is OMA dan..? OMA staat voor...

Natuurbescherming?

17 september 2021

Column: Kauw

Kauw zocht wat vrienden op in ’t Hof. Daar zijn de geruchten ook doorgedrongen dat de gemeente fors gaat ingrijpen. Er moeten 23 bomen worden gekapt… Kauwenfamilies in de scheve oude lindes zijn compleet gestrest.

Andere Koek…

10 september 2021

Column: Kraantje

‘Dit was wel weer een week om nog lang van na te genieten; de zon is letterlijk en figuurlijk achter de wolken vandaan gekomen. Stralend weer, blije mensen op het strand, de terrassen, lange rijen bij de ijssalons, zomerjurkjes...

De helaasheid der dingen

10 september 2021

Column: JoMo

Ik moest aan dit boek van Dimitri Verhulst denken, toen ik de week aan mij voorbij zag trekken. In dat boek formuleert Verhulst de onnavolgbare zin: 'God schiep de dag en wij slepen ons er doorheen', in dit geval een week gevuld met voorvallen, waaronder een zonovergoten weekeinde...

Niet te geloven…

3 september 2021

Column: Kauw

Zoveel respons als ik kreeg op mijn vorige verhaal. Eerst maar even vertellen dat de wethouder ook Kauw leest en graag met mij wilde kennismaken en zo geschiedde.

PPIO’21! Nieuwe wijn in oude zakken?

3 september 2021

Column: Rob van de Pas

We krijgen een nieuwe politieke beweging in Bergen. De lokaal bekende Hendrik Borst (64) en mede aandeelhouder van Flessenpost Nederland BV heeft het initiatief genomen om een politieke partij te starten.

Schandalig

27 augustus 2021

Column: Kraantje

‘Heb je nog trek in wat calorie-arms om lekker van te smullen?’ ‘Caloriearm? Altijd goed, hoewel je met deze zomerse temperaturen je bikini body zelden maar hoeft te tonen.’ ‘

Verwarring

27 augustus 2021

Column: JoMo

Als ik mij erger aan het bombastisch exhibitionisme van de Gayparade, ben ik homofoob. Als ik mij verzet tegen godsdienstextremisme, ben ik een heiden.

‘Rectalificatie!’

20 augustus 2021

Column: Rob van de Pas

Twee weken geleden werd mijn column in onze digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen bijna, let wel bijna de Charly Hebdo-ervaring van ons Madurodam aan Zee.

Klaar mee…

20 augustus 2021

Column: Kauw

Chagrijnig zit ik in de toren van de Ruïnekerk. Waarom ik mij zo rot voel? Ik heb nu al meer dan 50 keer verteld over een of andere misstand hier in dit ‘lieftallige dorp’. En wat denk je? Je schiet er geen fluit mee op. Erger nog, men vindt het wel amusant, zo’n kauw die zich uitlaat over zaken die ertoe doen.

Komkommertijd?

13 augustus 2021

Column: Kraantje

‘Van de week liep ik naar mijn kledingkast en werd ik intens verdrietig. Schaamde je je voor al je aankopen, kreeg je last van geweten, dat je CO2 afdruk zo groot is?

Rare sporten

13 augustus 2021

Column: JoMo

Er zijn veertig sporten met een Olympische status. Er komen nieuwe bij en sommige verdwijnen weer. Het duiven schieten is bijvoorbeeld geschrapt. In 1900 werden er nog 300 levende duiven afgeknald, waarvan 21 door de Belg...

Bergen! Wat gaan we doen?

6 augustus 2021

Column: Rob van de Pas

Als ik naar de huidige deplorabele situatie in het centrum van Bergen kijk, dan vraag ik mijzelf hardop af: ‘Hoe lang nog? Hoe lang laten we deze situatie bestaan?

Twijfels

6 augustus 2021

Column: Kauw

In het bos tegenover museum Kranenburgh reed een vervaarlijke machine met bovenin een man met een zaagmachine. Hij keek goed naar de bomen en zaagde er daarna de dooie takken uit.

Olympisch klatergoud

30 juli 2021

Column: JoMo

Toen Pierre de Coubertin in 1890 de Olympische Spelen nieuw leven inblies, kon hij niet vermoeden hoe zijn idealen 130 jaar later volledig vermorzeld zouden zijn. De Coubertin had bij de start...

Vakantie

30 juli 2021

Column: Kraantje

Columniste Kraantje is de sombere Nederlandse zomer even ontvlucht. Dus deze week geen column van haar hand. Geniet Kraantje!

Tik tok

23 juli 2021

Column: Kauw

Al mijmerend zag ik vanuit mijn oude stekkie in de lindeboom hoe vaak de terrasbezoekers op hun phones keken. Gewoon terwijl men samen zit te praten.

Nieuwe burgervader Lars is onderweg

23 juli 2021

Column: Rob van de Pas

We hebben een nieuwe Burrie en Robbie is het nie..! Ik kwam zelfs  niet door de eerste selectieronde. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk liet mij nog vóór de finish struikelen...

Hete brij

16 juli 2021

Column: Kraantje

‘Het belooft een zware zomer te worden.’ ‘In sommige delen van het land is het een natte zomer.’ ‘Nat of droog, het wordt in ieder geval niet de hete zomer die ons in het vooruitzicht werd gesteld.

Op de spies drijven

16 juli 2021

Column: JoMo

Het CDA heeft recentelijk bij paus Franciscus een verzoek ingediend tot heiligverklaring van Pieter Omtzigt.

De Zondvloed

25 juni 2021

Column: Kraantje

‘Heb jij het droog weten te houden?’ ‘Drooggehouden? Overdrijven is ook een kunst, heel leuk dat we in de achtste finales staan. Maar zo bijzonder was het voetbal tot nu toe nog niet.’

Zeesnot

25 juni 2021

Column: JoMo

Soms lijken dingen niet wat ze zijn. We kampen momenteel met een gigantische woningnood en voor jonge mensen is er simpelweg niet aan een huis te komen. Het aanbod is laag en de prijzen sky-high.

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

21 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Terug