Deel

advertentie

Petje af voor HOED

Column: Rob van de Pas

Petje af voor HOED

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren. Ik stond in de rij bij mijn eigen dokter Teun. Het was allemaal goed georganiseerd. Heel even wachten, papiertje met vragen of ik ‘zwanger ben of ben geweest’ afgeven, bovenarm ontbloten, op houten stoeltje gaan zitten en tijdens een praatje pot duwt dokter Teun de flinterdunne naald in de rechterbovenarm. Klaar! Over twaalf weken terugkomen voor mijn tweede spuit met AstraZeneca en voor nú het verzoek om nog even een kwartiertje te wachten in de grote HOED-wachtkamer met Bergense mondkapjes.

Tinder & Second Love
Dan kom je in zo’n wachtruimte allemaal Bergenaren tegen die rond mijn leeftijd zijn. Van sommige denk je: ‘Zo, is zij al 60-plus? Die is goed geconserveerd!’ En van de dikke kale man naast haar stel je vast dat die gast nooit zo oud zal worden zoals hij er nu uitziet. Maar dat terzijde, ik jok wel eens over mijn leeftijd. In mijn profielen op Tinder en Second Love bluf ik altijd dat ik pas begin vijftig ben en tot op heden kom ik daar goed mee weg. Je bent overigens zo jong als je je voelt en in je hoofd blijf je, als je mazzel hebt, hangen in levensfase van een late twintiger.

Mindset
Daarnaast speelt mindset en het vermogen tot ‘doorbraak denken’ een belangrijke rol in de kijk op het leven en het bijpassende gedrag. De Engelsen definiëren dat heel treffend. Voor iemand met veel GROWTH MINDSET geldt: failure is an opportunity to grow. En iemand met veel FIXED MINDSET hanteert: failure is the limit of my abilities. Overigens heeft ieder mens invloed op zijn eigen mindset, maar dat vraagt wel serieuze veranderingen in de wijze waarop je het burgerlijke bestaan hebt opgetuigd. Denk bij die veranderingen maar aan een echtscheiding, onterf je kinderen, ga verhuizen, neem andere vrienden, kies nieuwe kennissen, sta nieuwe media toe en lees af en toe een boek. Kortom, anders kijken, anders denken en het dus anders gaan doen. Succes!

NO SHOW
Terug naar mijn lokale prikevent. Ik was koud thuis om de vaccinatie-ervaringen met mijn wederhelft te delen of haar mobieltje ging over. Telefoontje van de Bergense HOED. Een vriendelijke arts aan de ‘andere kant van de lijn’ vroeg of zij interesse had in een vaccinactie met AstraZeneca en of ze die dan direct kon komen ophalen? ‘Natuurlijk, ik kom er nú aan..!’, riep ze bijna opgetogen. Een half uur later was ze weer thuis mét een AZ-prik. Maar wat was nu de reden dat ter elfder ure ook Bergense vijftigers plotseling werden uitgenodigd? Wat bleek? Een aanzienlijk deel van de doelgroep die was uitgenodigd voor het vaccin kwam die middag doodleuk niet opdagen. Een DIKKE NO SHOW dus.

Anti-vaxxers en COVID-tokkies
Kijk, dat ergert mij dan wel! Als je ergens voor wordt uitgenodigd; en dan heb ik het niet over een vrijblijvende bijeenkomst waar je Tupperware, Herbalife of WC-eend wordt geadviseerd, dan kom je gewoon opdagen of je maakt kenbaar dat je níet komt.  Je wordt namelijk door dat prikje in de gelegenheid gesteld om je vrijheid, na dertien maanden lockdown en avondklok, terug te krijgen. Een coronaprikje is namelijk de toegangspoort naar een vrije en weer normale samenleving. Weet je het nog? De afgelopen dertien maanden liep je op Facebook de hele wereld te beledigen en was Lange Frans je beste en enige betrouwbare vriend in de boze wereld van de kinderbloed-drinkende elite!

Oké, oké, je bent dus anti-vaxxer of je vertrouwt AstraZeneca niet. Dat kan, want met diezelfde individuele vrijheid kun je gewoon bepalen of je wel of niet ‘te prikken’ gaat. Maar, dat ontslaat je niet van je morele en fatsoenlijke plicht om even te bellen of te mailen naar de HOED met de mededeling: ‘voorlopig in mijn lijf geen vaccin’.  Prima!

Vreemde smetten
Tokkies-gedrag is dit. Het is die hufterige groep uit de samenleving die zeikt, klaagt, rotzooi trapt, mondkapjes weigert, de boel ondermijnt, bedreigt, obstrueert, irriteert, traineert, het eigenbelang voorop stelt en met een grote platte bek loopt te schreeuwen naar onze politici, bestuurders, politieagenten en boa’s. En ik maar denken dat die blanke enclave achter de Hollandse duinen van vreemde smetten vrij is. Niet dus! Zo… die ergernis over die kleine groep vaccin-frustraten is eruit.

Waar het hier feitelijk om gaat, is dat we gelukkig in ons dorp een groep Huisartsen Onder Eén Dak hebben, die in deze barre tijden nuchter acteren, anticiperen, organiseren,  logisch en creatief nadenken om onze samenleving weer zo snel mogelijk op de rit te krijgen. Daarvoor maak ik een diepe buiging en neem ik graag mijn petje voor jullie af.
CHAPEAU!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

21 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Terug