Peter R. de Vries was ook betrokken bij de oplossing van de verdwijning van de Bergense Marion en Romy

De toen 19-jarige Marion en haar 1-jarige dochtertje Romy verdwenen op zondag 8 juni 1997

Peter R. de Vries was ook betrokken bij de oplossing van de verdwijning van de Bergense Marion en Romy

Ruim vijf jaar na hun mysterieuze verdwijning werden de stoffelijke overschotten gevonden van Marion en Romy van Buuren. De politie vond de lichamen van de vrouw en haar dochtertje in de duinen tussen Egmond en Bergen op aanwijzing van een broer van de hoofdverdachte, Okan O.

Peter R. de Vries heeft de aanslag op zijn leven vorige week dinsdag in Amsterdam niet overleefd. Hij is in het bijzijn van zijn geliefden overleden in het ziekenhuis. “We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar”, laten zijn nabestaanden weten in een gezamenlijke verklaring. De Vries is 64 jaar geworden.

Klik hier voor de aflevering over Marion en Romy in 2016.

Een bericht uit de media op 2 augustus 2002
De toen 19-jarige Marion en haar 1-jarige dochtertje Romy verdwenen op zondag 8 juni 1997. Ze werden voor het laatst gezien toen ze in de auto van Okan stapten, die stond geparkeerd in Marions woonplaats Bergen. Sindsdien ontbrak elk spoor.

Okan beweerde dat hij zijn ex-vriendin Marion en zijn dochter Romy had afgezet bij het station in Alkmaar. De politie beschouwde hem sinds november 1997 als verdachte. Okan overleed in mei 1998 in het gevangenishospitaal van Scheveningen op 24-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij zat op dat moment vast wegens betrokkenheid bij een schietpartij die volgde op een bankoverval. Op zijn sterfbed beriep hij zich op het zwijgrecht.

Broer
Nu blijkt dat Okan een maand na de moord zijn broer in vertrouwen heeft genomen en heeft aangewezen waar Marion en Romy lagen begraven. Hij besloot dinsdag het jarenlange stilzwijgen te doorbreken, ging naar de ouders van Marion van Buuren en nam hen mee naar de duinen. “Daar heeft hij de plek aangewezen waarop wij de politie hebben ingeschakeld,” vertelde Marions moeder Corrie van Buuren eerder op vrijdagavond. “De politie is nog bezig met het verrichten van sectie op de lichamen, maar ik weet voor 99,9 procent zeker dat ze het zijn. Aan de ene kant ben ik opgelucht dat ze zijn gevonden, maar aan de andere kant is het ook een afknapper. Je durft er toch niet aan te denken dat ze er niet meer zijn.” Inmiddels is de identiteit van Marion vastgesteld.

Het duurde tot donderdag voordat de lichamen ook werkelijk werden gevonden met behulp van speurhonden en prikstokken. Het onderzoeksteam van de politie trof het graf aan op anderhalve meter diepte in een natuurgebied met een oppervlakte van ongeveer 1000 vierkante meter.

‘Groot geheim’
Volgens de politie gaf de broer, die ten tijde van de verdwijning van Marion en Romy 19 jaar oud was, de volgende verklaring: “Als jonge jongen kreeg ik een groot geheim van een oudere broer. Ik durfde daar niet over te praten. Ik ben nu ouder, ik denk anders en ik kan het niet langer voor me houden,” aldus de verklaring. De broer is inmiddels door de politie gehoord. Als familielid van Okan kan hij zich beroepen op het verschoningsrecht en is hij niet strafbaar.

Volgens F. Gerritsen, de leider van het onderzoeksteam, gaf de broer als tweede verklaring voor zijn lange zwijgen dat hij erg opzag tegen de oudere Okan, die in feite als zijn vader fungeerde. Ongeveer een maand geleden lanceerde justitie een nieuw offensief in het onderzoek, dat er in feite op neerkwam dat de familie van O. opnieuw werd benaderd. Dat leidde bij de broer uiteindelijk tot het inzicht dat hij moest praten.

Medeverdachten
Hij heeft nog geen aanspraak gemaakt op de uitgeloofde beloning van 25.000 euro. Volgens de Alkmaarse hoofdofficier van justitie A. van der Kerk is de belangrijkste vraag nu of Okan O. alleen heeft gehandeld of dat er meerdere verdachten in het spel zijn. Vooralsnog zijn er geen concrete aanwijzingen die duiden op een medeverdachte. Als er geen nieuwe sporen volgen, wordt het dossier gesloten, maakte Van der Kerk bekend. “Doden kun je nu eenmaal niet vervolgen.”