Deel

advertentie

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

Door: Anouk Mak

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie

Inspiratie Ottolenghi – je waant je in Italië als je dit recept proeft

3 aubergines
2 el olijfolie voor de saus en wat extra voor over het gerecht
arachideolie om de aubergines in te bakken
5 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden
1 à 2 chilipepers, zaadjes verwijderen en in ringetjes snijden
2 blikken Rom tomaten à 400 g
5 takjes oregano
honing
45 g Parmigiano Reggiano geschaafd
20 g basilicumblaadjes
300 g spaghetti (De Cecco)
peper en zout

Snij de aubergine in plakken van 1 cm. Bestrooi met zout en peper en doe een dotje honing op iedere schijf. Bak de schijven om en om in een koekenpan met arachideolie tot ze diep goudbruin zijn. Leg ze in een schaal en laat ze afkoelen.

Gebruik een diepe pan voor de saus. Ik gebruik hier een Le Creuset braadpan voor, een fantastische pan om sausen in te bereiden.
Doe twee eetlepels olijfolie in de pan op halfhoog vuur. Voeg de knoflook en chilipepers toe en bak al roerend 1 à 2 minuten totdat de knoflook goudbruin is. Voeg de tomaten, oregano en een halve theelepel zout toe. Maal er wat peper overheen. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen tot de saus dik is. Verwijder daarna de takjes oregano en doe de plakken aubergine in de saus. Roer het geheel goed door.

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Vang een deel van het kookvocht op bij het afgieten.

Schep de spaghetti in de pan met saus en meng het geheel goed. Voeg tweederde van de Parmigiano Reggiano toe en tweederde van de basilicumblaadjes. Als de saus te dik is, kun je wat van het apart gehouden kookvocht toevoegen.

Verdeel de spaghettisaus over vier diepe borden. Bestrooi met de overgebleven Parmigiano Reggiano en de basilicumblaadjes. Sprenkel er 1 eetlepel olijfolie overheen.

Wijnsuggestie:
Pasta alla Norma is een Siciliaans gerecht. Bij dit Siciliaanse gerecht hoort een sappige en kruidige Siciliaanse wijn. Mijn suggestie is een Nero d’Avola.
Nero d’Avola is de belangrijkste rode druif van Sicilië en een belangrijke inheems ras van Italië.

Ik heb er de Graffetta Nero d’Avola bij gedronken van de producent Rocca di Castagnoli.
Deze wijn heeft in de neus véél fruit, met name rijp rood fruit. Daarnaast een mediterrane kruidigheid en wat aardse tonen. Dat komt ook terug in de mond. Hij is daarnaast heel fris en sappig, maar heeft ook mooie zuren met milde tannines en een lange afdronk. Het is een karakteristieke maar ook verfijnde Siciliaan.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie Pasta alla Norma – voor 4 personen met een fijne wijnsuggestie
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Recordoogst in 2022 voor Nederlandse wijnboeren

24 maart 2023

Hierdoor kwam de oogst uit op 9800 hectoliter wijn, 300 hectoliter meer dan in 2018

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat schrijft de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maandag. De recordoogst hangt samen met het warme weer van afgelopen zomer.

Culinaire tip van de week: wat dacht je van zelf lekker een kippetje bereiden? (filmpje)

24 maart 2023

Zo moeilijk is dat niet...

Gebraden kip met citroen, tijm en knoflookboter.

Culinaire tip van de week: de allerlekkerste New York Hotdog

17 maart 2023

Bereidingstijd 15 minuten

In New York maken ze misschien wel de lekkerste hotdog van de hele wereld. Een heerlijk zacht broodje dat zich onderscheidde door een worstje te combineren met het zoute van bacon, het zoete van ahornsiroop en de bijzondere smaak van truffelmayonaise. En het mooie is: je kunt deze heel erg goed thuis namaken! Ik doe naast deze ingrediënten verder alles op de hot dog waar ik van houd: ketchup, mosterd en zuurkool.

Wijn-spijs-combinatie: asperges

10 maart 2023

Door: Renée Bakker

De eerste asperges liggen alweer in de winkels. Het water loopt mij nu al in de mond. Tijd om weer eens op ontdekkingstocht te gaan voor een goede wijn-spijs-combinatie. Dan ben ik maar alvast voorbereid.

Culinaire tip van de week: spaghetti vongole

10 maart 2023

Misschien wel de allerlekkerste Italiaanse pasta ooit...

Spaghetti vongole, de klassieke pasta met venusschelpen, is er eentje om verliefd op te worden. Hij is binnen een mum van tijd klaar, dus zorg dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet zodat je in één ruk door kan.

Culinaire tip van de week: home made pizza met o.a. octopus

3 maart 2023

Zo lekker... misschien nog wel fijner dan bij de Italiaan

Eigenlijk een heel eenvoudig gerecht maar alles hangt natuurlijk af van de ingrediënten.

De beste Italiaanse wijn volgens de Italiaanse sommeliers

24 februari 2023

Italiaanse wijn met de beste prijs/kwaliteit

In een land dat regelmatig de grootste wijnproducent ter wereld is (stuivertje wisselen met Frankrijk) en met vierhonderd officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, heeft men wel kijk op een lekker wijntje.

Gevulde aubergine-waaiers. Italië op z’n best!

24 februari 2023

Recept van May Anema

Deze aubergines uit de oven zijn echt heerlijk comfortfood! Alleen al de geur in de keuken doet je verlangen naar Italië! Je kunt dit gerecht als hoofdmaaltijd eten, maar ook als bijgerecht serveren.

De schnitzel is wat ondergewaardeerd (filmpje)

10 februari 2023

De geschiedenis (1134) van dit gerecht gaat terug naar Noord-Italië...

Wat is precies een schnitzel? Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip.

In the spotlight… cannonau

3 februari 2023

Door: Renée Bakker

Hèhè, dry january is weer tot zijn eind gekomen. Dus we kunnen weer. Tijd om een bijzondere druif in de spotlight te zetten, namelijk: cannonau.

Boerenkoolstamppot!

3 februari 2023

Zoals de kip hoort bij het ei hoort boerenkoolstamppot bij de winter!

Met boerenkoolstamppot kun je alle kanten op. De lekkerste boerenkoolstamppot maken, doe je met het recept van Henk.

Wijn Domein Bergen

16 februari 2023

Wil jij elke dag kunnen rondlopen over je eigen wijngaard?

Maar je hebt op dit moment niet de financiële middelen voor de aanschaf van een stuk geschikte grond, de juiste wijnstokken, speciale machines en apparatuur, vakkundig personeel? Een eigen wijngaard is een flinke investering.

Dit zijn de foodtrends van 2023

20 januari 2023

De populairste voorspellingen op een rijtje...

Ieder jaar voorspellen de grote foodplatforms de foodtrends voor het komende jaar. Ook voor 2023 is er al een flinke lijst uitgebracht met de nieuwste trends.

Frans georiënteerd maar toch anders…

6 januari 2023

Door: Renée Bakker

Allereerst een heel fijn & gezond 2023 gewenst. Ik hoop dat iedereen heerlijke feestdagen heeft gehad en vooral lekkere wijnen heeft mogen ontkurken! vind het altijd leuk om op zoek te gaan naar bijzondere wijnen, en bij toeval bestond ons wijnarrangement met kerst alleen uit Franse wijnen, met uitzondering van het aperitief: Agustí cava van Anouk!

In januari weer even terug naar normaal…

6 januari 2023

Comfortfood om van te likkebaarden

Ziek in bed, met liefdesverdriet op de bank of last van een flinke baaldag omdat het regent? Dan zijn de ultieme comfortfoods de redder in nood! Niet moeilijk om te maken, geen uren in de keuken maar wel optimaal genieten. Deze week: strascinati met pesto.

Hertenbiefstuk met jachtsaus

16 december 2022

Recepten van Bergenaar Henk van den Berg

Wederom een klassieker in de december feestmaand, probeer het, niet moeilijk en heerlijk, Ik geef vandaag een recept voor vier personen, heb dit gerecht donderdag jl. voor 13 personen gekookt met natuurlijk stoofpeertjes , spruitjes en aardappelpuree.

Koken naar de wijn

9 december 2022

Door: Renée Bakker

Met het oog op alle heerlijke kerstdinertjes, borrels en andere gezellige dagen vond ik het tijd voor een paar leuke wijn-spijs adviezen. Bekijk het eens andersom. In plaats van een mooie wijn bij een gerecht zoeken, zoeken we een lekker gerecht bij de wijn.

Herfst… hoogste tijd voor een oer-Hollandse hachee

11 november 2022

Het recept is niet moeilijk, vergt niet veel voorbereiding maar kost wel wat tijd omdat het vlees zo’n 2,5 tot 3 uur moet stoven

Serveer met bijvoorbeeld gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug