Deel

advertentie

Passanten in de tijd…

Column: Rob van de Pas

Passanten in de tijd…

“Wie het langste leeft, heeft de meeste uitvaarten…!” Het is mijn favoriete tegeltje als het gaat over de vergankelijkheid van het leven. Vanaf het moment dat we beginnen aan de helse klus in warme baarmoeder zijn we al op weg naar het kille einde. Wanneer dat laatste moment zich exact aandient, blijft in vele gevallen ongewis. Gelukkig maar, want anders wordt de beleving van het leven een somber en droevig traject.

Highlander
Ik sta zelf niet zo vaak stil bij de dood. Ergo, tegen beter weten in gedraag ik mij soms zelfs als Connor MacLeod, de (bijna) onsterfelijke Highlander. Of dat komt door mijn sterke voorkeur voor Schotland en de ‘landwijnen’ uit de Hooglanden of door mijn eigen Hollandse mindset, ik zal het weleens analyseren? Waar ik wel wat mee heb, zijn uitvaarten. Het is ‘het laatste feestje’ waar je zonder eigen spreektijd in het middelpunt van de belangstelling komt te liggen. In een stemmige bijeenkomst van rond de zestig minuten wordt de houten kist overladen met de favoriete bloemen en loftuitingen. Passende muziek zorgt voor een herbeleving van het leven van de man of vrouw die tussen de zes planken ligt.

De mortuis nil nisi bene
Over de doden niets dan goeds, het oude Latijnse adagium De mortuis nil nisi bene wordt veelal uitgelegd als een aansporing om over de doden, die zich immers niet kunnen verdedigen, alleen maar goede dingen te zeggen. Maar hebben we er weleens over nagedacht om die goede dingen gewoon bij leven uit te spreken?

Uitbehandeld
Zaterdag 10 september werd ik tijdens ons bezoek aan de markt in Bergen gebeld door een goede vriendin van mij. Zo’n moment waarvan je voor altijd weet: ‘Waar was je toen Kitty belde?’
“Hoi Robbie, nou het is definitief hoor. Ik ben uitbehandeld en heb misschien nog twee maanden te gaan. Ik kan nog één kuurtje doen, maar dan lig ik van de zes maanden vier maanden in het ziekenhuis. En dat ga ik dus niet doen! Het is klaar!”
Mijn grote mond stond langer dan gemiddeld vol met tanden. Het enige wat ik kon uitbrengen was “Jeetje Kitty… dit klinkt wel heel heftig!” Waarop Kitty reageerde met: “Dat is het ook en ik heb het volledig geaccepteerd. Volgende week zondag de 18e organiseren mijn vier kids een Levensfeest in Heeg als voorbereiding op mijn 65e verjaardag die ik niet meer levend ga meemaken. Komen jullie ook…?”. Ik moest ons gesprek nog even resetten en antwoordde volmondig: “Ja, natuurlijk zijn we erbij…!”

Afsluitdijk
Met een ambivalent gevoel in onze buik reden we die zondag rond het middaguur richting het Friese Heeg. Het regende pijpenstelen en de levensgrote windmolens langs de Afsluitdijk maakten er tegen de achtergrond van de donkere wolken geen vrolijke rit van.
Even na drieën arriveerden Ingrid en ik bij Grand Café De Watersport in Heeg. We werden hartelijk begroet door de vier kinderen van Kitty, kregen een glaasje bubbels en liepen direct door naar Kitty, die er zeer monter bij zat. De begroeting was warm en vooral positief.

Die middag in Heeg werd een onvergetelijk feest met ruim honderd intieme gasten. Een Levensfeest met weliswaar een verdrietig randje, maar vooral veel warmte, liefde, waardering en respect. Kitty kon, als stralend middelpunt, haar eigen bijzondere leven herbeleven. Prachtig gekozen woorden van haar jongens, een indringend gedicht ‘Ik ga je missen…’ van dochter Clair, zus An zong het aangrijpende lied ‘Heb het leven lief’ en tweelingzus Carola nam ons mee in het soms ondeugende leven van een eeneiige tweeling. Een middag en avond met veel humor, met een lach en een stevige traan. Kortom, ook over een lévende Kitty niets dan goeds.

Lieve Kitty, het is een voorrecht jou te hebben ontmoet. We blijven nog even bellen, appen, mailen, facetimen of we rijden nog een keer naar Heeg. Voorlopig vieren we het leven…! Magere Hein zetten we gewoon in de gang!
BIG HUG
Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug