Pas op voor de reuzenberenklauw
Het Guiness Book of Records (oude uitgave) beschouwt de reuzenberenklauw als het grootste onkruid ter wereld
Gepubliceerd: 14 juli 2023
IVN-gidsen Rob Borst en Ruud de Raadt hebben de koppen bij elkaar gestoken, foto’s samengevoegd en zie hieronder het resultaat van hun verhaal over de reuzenberenklauw, nu uitbundig bloeiend op veel plekken langs rivieren, bosranden, bermen en op dijken.
De reuzenberenklauw is een plantensoort die bekendstaat om zijn grote omvang en potentieel gevaarlijke eigenschappen. De plant heeft grote bladeren en kan een hoogte bereiken van 2 tot 5 meter. De stengel is hol. De plant produceert witte bloemen die in grote schermen groeien. Hij behoort daarom tot de schermbloemenfamilie. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus en werd in sommige gebieden geïntroduceerd als tuin- of sierplant. De reuzenberenklauw kan zich snel verspreiden en wordt beschouwd als een invasieve plant. Hij komt ook in de duinen voor, maar moet/wordt zo snel mogelijk verwijderd. Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn bij het bestrijden van de reuzenberenklauw om schade aan de natuurlijke omgeving en mensen te voorkomen.
Waarom is hij gevaarlijk?
Hoewel het er indrukwekkend uitziet, kan de gewone reuzenberenklauw gevaarlijk zijn vanwege het sap dat fototoxische stoffen bevat. Als het sap op de huid terechtkomt en de zon schijnt wordt de huid met het sap blootgesteld aan het zonlicht en kan het zelfs ernstige brandwonden en blaren veroorzaken. Zonder zon is de werking van het sap minder heftig.
Het is wel opmerkelijk hoe verschillende volkeren (of mensen in landen) tegen planten aankijken. De Nederlanders vinden het blad lijken op een berenklauw. Overigens wordt de beer van het wilde zwijn bedoeld. Echter in Spanje (perejil gigante) vinden de mensen dat de plant blijkbaar op hele grote peterselie lijkt.
Gelukkig heeft elke plant een overkoepelende naam, namelijk de Latijnse, Heracleum Mantegazzianum. Deze heeft uiteraard ook een betekenis. Heracleum komt van Herakles of Hercules (Griekse held) en Mantegazzianum van een Italiaanse natuurkundige met de naam Mantegazzi.
Het Guiness Book of Records (oude uitgave) beschouwt de reuzenberenklauw als het grootste onkruid ter wereld. In Nederland hebben we ook nog de gewone berenklauw, maar die is een stuk kleiner (tot 1,5 meter).
Op bijgaande foto’s staat de reuzenberenklauw. De volgorde van de foto’s spreekt voor zich, van knop tot volwassen plant. En daarnaast nog enkele aanvullende foto’s (o.a. blad, stengel).
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.