Pas op met dit droge warme weer voor open vuur en sigarettenpeuken…

Veiligheidsregio schaalt op naar fase 2

Tijdens deze bijzonder warme nazomerdagen neemt het risico op een natuurbrand toe, waarschuwt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Fase 2 (extra alert) is woensdag ingegaan. In de rest van Nederland worden (nog) geen extra maatregelen getroffen om een natuurbrand te voorkomen.

Het opschalen van het risiconiveau houdt in dat terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten nu extra alert dienen te zijn. De natuur intrekken mag nog steeds, maar iedereen wordt door de veiligheidsregio gevraagd ’het gezonde verstand te gebruiken’. “En meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.”

Menselijk handelen
Volgens de veiligheidsregio ontstaat negentig tot vijfennegentig procent van de natuurbranden door onbewust of bewust menselijk handelen. Stookverboden (barbecue, kampvuur, koken op open vuur op campings en ander open vuur) worden niet opgevolgd, of bezoekers parkeren niet op de daarvoor aangewezen plekken waardoor een hete uitlaat in contact komt met droog gras. Ook nog smeulende sigarettenpeuken zijn een bekende boosdoener.