Deel

advertentie

Partij voor de Dieren

Column: Rob van de Pas

Partij voor de Dieren

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren. Ja, naast mijn activiteiten voor de Lokale Liberalen heb ik mij in 2020 aangesloten bij het politieke dierenfront. Komt ook wel een beetje door mijn Ingrid. Zij is een militante dierenactiviste. Vrouwen in bontjassen zijn haar ultieme target, bro’s met slangenleren ‘pattas’ kunnen een verbale muilpeer onder de gordel krijgen en veeboeren die hun varkens met stroomstootwapens de kar injagen, kunnen een weinig diplomatieke aanspreekvorm verwachten. Opzouten met die dierenkwellers. Ik ben het met haar eens, maar haak wel af als ze in een uiterste poging een vlieg probeert te redden én zelfs reanimeren, omdat het insect wil meedrinken met haar favoriete Chardonnay. Ook muggen mag ik niet doodslaan, maar die moet ik onder politie-escorte begeleiden naar het open venster om elders in de straat de lokale Dracula uit te hangen.

Elitair
Eigenlijk is het lidmaatschap van zo’n dierenpartij een beetje elitair. Behalve ouderdom is er niets meer wat ons bedreigt om je echt druk over te maken. Kinderen zijn uit huis. Nou ja…, ze zijn er nooit geweest. Subtiel verwijdert met een doosje tissues van Kleenex. Kleinkinderen werden in diezelfde volgorde per decreet onterft en het klimaat redt zichzelf echt wel. Kijk, je kan met je linkse of idealistische kont op de A12 in Den Haag gaan zitten?! Die weinig inclusieve gasten van Extinction Rebellion gaan daar het klimaat niet mee redden. Dat hoeft van mij ook niet. Geef het klimaat nou eens de ruimte om schoon schip te maken. Terug van zeven naar drie miljard aardklootbewoners. Die overblijvers gaan gewoon naar een basic bestaan zoals Abraham Maslow het bedoeld heeft. Een onderlaag met: ademhalen, eten, drinken, seks, slapen, kleden en onderdak! Meer heb je niet nodig, toch? Daarna bekijk je maar of je nog een hogere positie in Maslows Piramide kunt bereiken. Voor de goede orde: de Samsung of IPhone ligt dan gewoon onbereikbaar in het souterrain van de Piramide.

Integriteit
Terug naar de actualiteit. Afgelopen week vond ‘mijn bestuur’ dat Esther Ouwehand ‘wegens een integriteitskwestie’ geen lijstrekker mocht worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Een ‘integriteitskwestie’ !? What the f#ck is dit nu weer? Van elk conflict, discussie, gesprek, aanraking, handkus, stemverheffing of praten met consumptie maakt dat woke tuig een ‘INTEGRITEITS-KWESTIE’. Je bent werkelijk volledig overgeleverd aan die linkse, inclusieve deugtypes die jou de maat nemen als je niet binnen hun geestelijk beperkte Madurodam-wijkje loopt. Een Duitse waterwerper erop, bitte!

Animal Farm
De afgelopen dagen moest ik, als lid van de dierenclub, denken aan de roman van de Britse schrijver en journalist George Orwell. In zijn boek Animal Farm beschrijft hij hoe de dieren, met name de varkens en wat bloeddorstige honden, de macht overnemen op de boerderij waar zij ondergeschikt zijn aan de mens. Uiteindelijk wordt het één grote puinhoop. Van utopie naar dystopie. De Stalinistische varkens gaan rechtop lopen en gedragen zich tenslotte als mensen.

Het inmiddels afgetreden bestuur van de Partij voor de Dieren presenteerde zich twintig jaar geleden als een idealistisch en democratisch initiatief. Opkomen voor de dieren… en nog wat andere kwetsbaren. Ruikend en snuivend aan de macht werden het Marxistische lemmingen. Ze storten zichzelf, nog geen tien weken vóór de Tweede Kamerverkiezingen, massaal van de rots. Hoe handig is dat? Het zijn de corrumperende effecten van het omgaan met macht. Van idealisten tot de nieuwe Berlusconi’s van de Boerderij der Dieren.

Ik ga toch nog even wachten met overmaken van mijn contributie voor 2024…
Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug