Pakketjes aannemen populairste vorm van burenhulp anno 2023

Gevolgd door planten verzorgen en het bewaren van de huissleutel

Pakketjes aannemen populairste vorm van burenhulp anno 2023

Het aannemen van pakketjes, het verzorgen van de planten, en het bewaren van de huissleutel zijn de meest populaire vormen van burenhulp, blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor* – het platform dat buren met elkaar verbindt – en de Vrije Universiteit Amsterdam onder ruim 18.000 Nextdoor gebruikers. Het onderzoek toont aan dat tweederde van de respondenten (65%) een prettige omgang tussen buurtgenoten belangrijk vindt, waarbij de kwaliteit van het contact belangrijker is dan de frequentie ervan. Vandaag – Wereld Vriendelijkheidsdag – roept Nextdoor alle buren op om eens extra naar elkaar om te kijken en hulp aan te bieden.

Hulp om de hoek
Het jaarlijkse buurtonderzoek laat zien dat de meest gangbare vormen van burenhulp het aannemen van pakketjes (86%), het in de gaten houden van elkaars woning of het verzorgen van planten (68%) en het bewaren van huissleutels (59%) zijn. Maar het delen en hergebruiken van spullen komt ook regelmatig voor. Maar liefst een derde van alle Nederlanders (33%) geeft aan met enige regelmaat spullen te delen of hergebruiken, zoals het delen van een auto of het weggeven van spullen. En bijna een kwart van de Nederlanders (24%) verzorgt of laat regelmatig huisdieren uit van buren, bijvoorbeeld tijdens vakanties.

Wereld Vriendelijkheidsdag
‘Ons jaarlijkse buurtonderzoek laat duidelijk zien dat Nederlanders niet te beroerd zijn om buren een handje te helpen, en dat is fijn’, zegt Geert Mol, Country Lead Nextdoor Nederland. Hij vervolgt: ‘Op Wereld Vriendelijkheidsdag en iedere andere dag, roepen we onze buren op om elkaar te ondersteunen wanneer dat nodig is. Dit doen we omdat we geloven in de transformerende kracht van gemeenschap: samen staan we sterker.’

Beter een goede buur dan een verre vriend
Goede buurtcontacten komen altijd van pas. Heb je een oppas nodig voor je huisdier of zoek je een schoonmaker? Ga je op vakantie en hebben je planten water nodig, of wil je op een andere manier hulp bieden aan, of ontvangen van je buurtgenoten? Het is snel geregeld via de Nextdoor app.