Deel

Overzicht...

Klik hier voor een overzicht van evenementen de aankomende weken

Overzicht...

Wil je ook je evenement vermeld zien in de Flessenpost? Dat kan! Stuur je persbericht naar: info@flessenpostuitbergen.nl

 

Nachtvlindersafari in de Schoorlse Duinen

Als wij naar bed gaan, worden de nachtdieren actief. Hoe korter de nacht, hoe drukker het is. Nachtvlinders zijn dan op zoek naar nectar, elkaar en (daarna) een plekje om hun eieren af te zetten. In de Schoorlse Duinen zijn de afgelopen paar jaar al bijna 500 soorten nachtvlinders waargenomen. En dat trekt ook andere liefhebbers. Nachtzwaluwen en vleermuizen jagen langs de bosranden en boven de heidevelden op zoek naar lekkere hapjes. Op 23 juni organiseert de nachtvlinder werkgroep van de KNNV in samenwerking met Staatsbosbeheer deze nachtexcursie, zodat u kunt meegenieten. In het duin staat op vier plekken een lamp met een laken om nachtvlinders te lokken als het echt donker is. Bij elke lamp staat een deskundige om meer te vertellen over de nachtvlinders die te zien zijn. In de schemering voorafgaande aan de donkerte zijn er wandelexcursies in de omgeving om te kijken en luisteren naar nachtzwaluwen en vleermuizen.

We verzamelen om 21:30 uur bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1. Na een korte introductie gaat u op de fiets of wandelend onder leiding van een gids het duin in naar het excursiegebied. Als het pas echt donker is zijn de nachtvlinders goed te zien het wordt dus een latertje. Of de nachtvlinders, de vleermuizen of de nachtzwaluwen zich laten zien is afhankelijk van het weer en de temperatuur. Vanaf eind mei kunt u zich aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/nachtvlindersafarischoorl


Een Vollemaanwandeling in de Schoorlse Duinen

De volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Staatsbosbeheer maakt het samen met Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging, mogelijk om dit moment in de Schoorlse Duinen te beleven. Samen dwaal je in het duister door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen. Op het uitkijkpunt bij Catrijp zijn de ondergaande zon en de maan samen te zien. Hier vertelt de gids van Metius meer over de maan aangevuld met de verhalen over de Schoorls Duinen door een Schoorlse Duinengids. Deze 2 uur durende wandeling is op woensdag27 juni en start om 21.00 uur bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Denk aan warme kleding en schoenen waarop je goed kan wandelen. De kosten zijn € 8,00 p.p. Aanmelden kan online via de website: www.staatsbosbeheer.nl/vollemaanschoorl. Honden zijn niet toegestaan. We gaan het hoge duin beklimmen en de wandeling is daardoor niet geschikt voor mindervaliden.


Opening Elfendeurtjesroute Schoorlse Duinen

Zondag 1 juli opent Staatsbosbeheer om 10.30 uur de nieuwe elfendeurtjesroute in de Schoorlse Duinen. Op deze dag zijn alle kinderen van harte welkom. Alle kinderen mogen als elfje verkleed komen. Samen met de dieren lopen we de route langs de 8 elfendeurtjes. We maken dan de namen van de elfjes, die achter de deurtjes wonen, bekend. De route is speciaal voor kinderen van 3 tot 6 jaar en laat ze kennismaken met de dieren die in de Schoorlse Duinen leven. Elk elfje heeft zo een dier als beste vriend. Bijvoorbeeld Elfje Fier en de rode bosmier zijn dikke vrienden. Samen spelen ze vrolijk in het bos. Na het onthullen van de gehele route is er voor alle kinderen limonade en een koekje. De deelname aan de opening is gratis. Vanaf 12 uur kan de elfendeurtjesroute, met de rugzak en de opdrachten, gelopen worden. Per kind zijn de kosten € 5,-, inclusief toverstafje, een pakje drinken en een koekje. Na 1 juli dagelijks te lopen. Ook leuk voor de BSO, een verjaardagspartijtje of om het schooljaar mee af te sluiten. Alleen dan is reserveren noodzakelijk.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00-19.00 uur. Het centrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.


Zondag 1 juli op de Segway X2 door de Schoorlse Duinen       

Geen duin te hoog voor de Segway X2! Stap eens samen met de boswachter op dit bijzondere vervoersmiddel en ontdek op een sportieve manier de Schoorlse Duinen.

Het gebied dat je met de Segway X2 bezoekt is een stuk groter dan te voet. Met lage snelheid rijd je over uitdagende paden, slalommend langs natuurlijke hindernissen.

Segways gebruiken weinig energie en maken weinig geluid. En uit ervaring kunnen de boswachters zeggen dat het gewoon erg leuk is! Wat is een Segway? Een Segway PT X2 is een zelfbalancerend, tweewielig, elektrisch, duurzaam en schoon vervoermiddel.

De Segway kan maximaal 18 km p/u. Op 1 acculading kan je een afstand tot 38 km afleggen. Je stuurt de Segway door je lichaamsgewicht te verplaatsen. Tijdens een korte training van een kwartier leer je hoe je de Segway op een veilige manier berijdt. Voor de start teken je een verklaring van deelname op eigen risico.

Meer informatie: www.segway-noordholland.nl.

Op zondag 1 juli a.s. om 10.15 biedt Staatsbosbeheer in samenwerking met Oxygen Events weer een Segway excursie aan door de Schoorlse Duinen. Een unieke manier van natuurbeleving, uiteraard alleen op de officiële paden, met respect voor de prachtige omgeving en andere gebruikers van het duingebied. Met uw deelname aan deze excursie steunt u Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen. Een deel van de opbrengst maakt het mogelijk om activiteiten voor scholen te ontwikkelen en aan te bieden.

Deelnemers aan deze tour zijn sportief, wegen maximaal 100 kg (i.v.m. het zware terrein) en zijn min. 16 jaar. Deelnemers moeten makkelijk op en af kunnen stappen (25 cm hoogte!) en tegen een stootje kunnen. De tocht duurt ca 2,5 uur en is ongeveer 18 km lang. Boeken kunt u op: http://www.staatsbosbeheer.nl/segwayschoorl  De kosten voor deze unieke ervaring zijn € 69,50 euro p.p. U vertrekt vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 in Schoorl. Betaald parkeren tussen 10:00 en 19:00 uur.


Kabouter Zako gaat kamperen

Kabouter Zako heeft eindelijk vakantie. Wat zou hij graag eens willen kamperen. Hoe komt hij aan een tent? Kom kijken naar deze vrolijke voorstelling van Poppentheater Belletje Sterk

De poppenvoorstelling is voor alle kinderen van 2 tot 8 jaar en stiekem ook voor volwassenen. De voorstelling begint om 11.00 uur en om 14.00 uur en duurt 40 minuten. Aansluitend knutselen de kinderen een kabouter van een wilgentak.

Deze voorstelling van poppentheater “Belletje Sterk” is op zondag 27 mei en zondag 24 juni 2018. Aanvang 11.00 en 14.00 uur. Een kaartje kost €8,00 inclusief kaboutersap. Voor iedereen vanaf 3 jaar. Vooraf reserveren is noodzakelijk via de site: www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00-19.00 uur. Het centrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.


Mierenexpositie Schoorlse Duinen

Mieren, mieren en nog eens mieren. Overal kom je ze wel tegen, tussen de straatstenen, in de bloembak en soms zelfs in je huis. Ook in de Schoorlse Duinen leven heel veel mieren. Van de ruim 80 soorten die er in Nederland leven komen er minstens 25 voor in de Schoorlse Duinen. De bekendste is van alle mieren is de Rode Bosmier. Kom je te dicht bij hun nest dan spuiten ze met hun mierenzuur om zich te verdedigen. Maar ook de grote mierenhopen die ze maken spreken tot de verbeelding. Tot en met 4 augustus kunt u ze van dichtbij bekijken in het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Buitencentrum Schoorlse Duinen en “IJgenweis, Eten&Drinken” liggen aan de Oorsprongweg 1 te Schoorl en is iedere dag geopend van 10 tot 17 uur.

Honderden mieren krioelen in hun mierenhoop in het buitencentrum

In het centrum kunt u van dichtbij zien hoe de bosmierenkolonie te werk gaat. In hun eigen ‘arena’ bouwen ze een mierenhoop, zoeken ze eten en moeten ze oppassen voor hun vijand ‘de mierenleeuw’. Daarnaast is het mogelijk om te testen of je net zo sterk bent als een mier. De informatieposters vertellen u alles over de rode bosmier en hun sociale samenleving. Nog niet genoeg gezien? Ga dan op pad om te mieren in de Schoorlse Duinen aan het werk te zien. Er is een speciale mierenroute uitgezet. De routeboekjes kunt u tegen een kleine vergoeding verkrijgen aan de balie. Maak u dag compleet met een heerlijk kopje koffie of thee of geniet van een heerlijke biologische lunch op het zonnige terras van “IJgenweis, Eten & Drinken”.

Sociale samenleving

Een mierenkolonie bestaat uit een of meerdere koningin(nen) en soms wel meer dan een miljoen werksters. Al die werksters hebben een specifieke taak. Van nestbouwers tot verkenners en van voedselverzorgers tot kraamverzorgers. Zoveel mieren met verschillende taken, dat vraagt om een goede samenwerking. En dat is waar de mieren goed in zijn!

De zonnetrein Schoorlse Duinen

Vanaf zondag 3 juni rijdt Frank Hoogvorst weer in het duin met zijn Zonnetrein. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl, omdat mensen die minder ter been zijn zo ook  de duinen kunnen beleven. Tijdens deze 1,5 uur durende rit vertelt Frank een aantal wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl.  Minder validen en ouderen kunnen op deze manier (weer) het duin beleven en de zilte zeelucht opsnuiven. De Zonnetrein wordt voortbewogen door een elektro trekker, die voor een deel zijn voeding krijgt van op het dak gemonteerde zonnecollectoren. De trein bestaat uit een trekker en twee wagons met zitplaatsen voor in totaal 31 personen! De zonnetrein vertrekt elke woensdag en zondag om 13.00 vanuit Buitencentrum Schoorlse Duinen, en de kosten zijn € 10,00 per persoon. Bij voldoende deelname is er ook een rit  om 15.00 uur De trein is op andere dagen en tijden ook  voor groepen te reserveren, eventueel in combinatie met diverse arrangementen. Meer informatie vindt u op www.zonnetreinschoorl.nl.


Examenstress… laat je niet afleiden en zet je biebmodus aan!

In aanloop naar de eindexamens laten de bibliotheken ook dit jaar zien dat ze alle faciliteiten in huis hebben die scholieren en studenten helpen om ‘Glansrijk’ te kunnen slagen.

#Biebmodus
De bibliotheek is de plek waar je in alle rust kunt studeren en kunt focussen op je eindexamen. Geen afleiding van apps, likes, vlogs, blogs, broertjes, ouders of andere stoorzenders, enkel aandacht voor wat op dat moment belangrijk is: glansrijk slagen voor je eindexamen. De slogan van dit jaar is dan ook “Laat je niet afleiden, zet je biebmodus aan!”.

Glansrijk slagen
De online campagne ‘Glansrijk’ werd vorig jaar met groot succes voor het eerst ingezet tijdens de centraal landelijke eindexamenperiode. Dit jaar komt daar een commercial bij, die op verschillende online radiozenders te horen is.

“Ook dit jaar verwachten we weer veel scholieren in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, aldus directeur Erna Winters. “Alle scholieren zijn welkom om bij ons te studeren voor hun eindexamens. Net als vorig jaar bieden wij ook dit jaar weer alles wat je nodig hebt om glansrijk te slagen zoals studeer- en stilteplekken, gratis wifi en natuurlijk heerlijke koffie.”

 


EXPOSITIE “WAAROM SCHRIJF JE ME NIET”, Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling

Van 24 mei tot en met 21 juni staat de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid, van de Lotty Veffer Foundation, rondom de herdenking van Kamp Schoorl in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. Deze Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling gaat over het leven van vijf mensen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van hun brieven en dagboeken wordt hun tocht door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen beschreven, tot aan hun dood of bevrijding. De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen.

In de tentoonstelling wordt ingegaan op de vraag welke betekenis deze verhalen uit de Tweede Wereldoorlog hebben. Vier vertellers leggen in korte films in een stemhokje actuele dilemma’s voor over privacy, communicatie, censuur en over vluchten. Toen én nu.

De expositie is dagelijks te bezoeken in Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1, van 10.00 tot 17.00 uur. Gekoppeld aan de expositie bieden Comité Kamp Schoorl en de Lotty Veffer Foundation lesprogramma’s aan voor de groepen 8 van het basisonderwijs en voor het voortgezet onderwijs.

Kamp Schoorl

Deze tentoonstelling is rondom herdenking van Kamp Schoorl op 11 juni. Comité Kamp Schoorl organiseert de jaarlijks herdenking. Kamp Schoorl aan de voet van de Schoorlse Duinen was Nederlands eerste concentratiekamp. Na de razzia’s van februari en juni 1941 zijn de 689 Joodse gevangenen eerst naar dit kamp afgevoerd. Hiervandaan werden zij naar Buchenwald en vervolgens Mauthausen gedeporteerd. Slecht twee van deze groep hebben het kamp overleefd. Totaal zaten er in Kamp Schoorl 1900 gevangenen. Voor velen van hen betekende Kamp Schoorl de eerste etappe van de lange lijdensweg naar en in nazi-kampen elders.


Buiten beeldhouwen Heerlijk om te doen in de lente, naar binnen gaan en een beeld naar buiten brengen.. Door het beeldhouwen met beitels leer je beslissingen te nemen, 3-dimensionaal te denken, en in een Zen-staat helemaal in het nu te zijn. Hierdoor komt er ruimte vrij om een heel eigen beeld te maken. Heeft u dat altijd al graag willen doen, maar is het er nooit van gekomen..? Nergens meer aan denken, alleen doen..In Albast/Speksteen/Serpentijn/Kalksteen hakken met beitels in allerlei prachtige kleuren steen of hout. Voor beginners of gevorderden. Abstract of figuratief. Maandagmorgen van 09.30 tot 11.30 uur.  Maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Atelier Xerxa, Oosterweg 18  Bergen. € 13,50 per keer, materiaal en stenen aanwezig. Voor meer informatie : Judith van Lunsen 06-51292648 judith@xerxa.nl

 


De kofferbakmarkt is een Noord–Hollands gebruik, overgevlogen uit Engeland, waarbij particulieren vanuit hun auto allerlei spullen te koop aanbieden. Omdat je nooit weet wat er allemaal uit de rommelhokken en van de vlieringen tevoorschijn komt, is het elke keer de moeite waard om een paar uurtjes rond te snuffelen. De kans is zeer groot dat je met iets leuks naar huis gaat.

Sportlaan 7
Schoorl

Datum
Elke zondag van april t/m september 2018
Behalve tijdens het Concours Hippique Schoorl (derde weekend juli)

Openingstijden
09.30 – 16.00 uur


Opening mierenexpositie Schoorlse Duinen Mieren, mieren en nog eens mieren. Overal kom je ze wel tegen, tussen de straatstenen, in een bloembak en soms zelfs in je huis. Ook in de Schoorlse Duinen leven heel veel mieren. Van de ruim 80 soorten die er in Nederland leven komen er minstens 25 voor in de Schoorlse Duinen. De bekendste van alle mieren is de Rode Bosmier. Kom je te dicht bij hun nest dan spuiten ze met hun mierenzuur om zich te verdedigen. Ook de grote mierenhopen die ze maken spreken tot de verbeelding. Tot en met 3 augustus kunt u ze van dichtbij bekijken in Buitencentrum Schoorlse Duinen. Er is dan een geheel nieuwe wisselexpositie geopend, speciaal in het teken van de Rode Bosmier. Buitencentrum Schoorlse Duinen en “IJgenweis, Eten&Drinken” liggen aan de Oorsprongweg 1 te Schoorl en zijn iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

_________________________________________________________________________________

Via Bergen naar Spanje
Op een mooie locatie in Noordoost-Spanje wordt van 3 t/m 10 juni een gezellige en leerzame cursusweek Spaans (met muziek, excursies en tapas) georganiseerd.
De docente is de Bergense Mertina Meijer. Het gaat om een cursus Spaans voor semi-gevorderden (A1/B1) Meer info? www.instituto-martina.nl Of mail even naar cursusinspanje@gmail.com


Heb je altijd al eens willen leren golfen? Maandelijks organiseert golfschool Sluispolder een uitgebreide kennismakingscursus. In 2 uur wordt u meegenomen langs de verschillende technieken, de oefenfaciliteiten, de baan en het clubhuis. Wij laten u niet alleen zien wat golf inhoudt, maar heten u ècht welkom op onze prachtige baan & in ons gezellige clubhuis.

Programma:
• Ontvangst met koffie & taart
• Presentatie; wat is golfschool Sluispolder?
• Putten, chippen, swingen
• Scramble op de par 3 baan
• Prijsuitreiking

Leren golfen stap voor stap
Als PGA-erkende golfschool werken wij volgens het 9-stappenplan van de NGF. Stap 1 staat hierbij voor beginnende golfer en stap 9 voor de professionele golfer. Nieuw dit jaar is dat de stappen steeds zijn opgedeeld in 5 uur les. U kunt dus makkelijker instappen in een groep op uw eigen niveau. Bovendien hoeft u zich niet gelijk voor 10 weken vast te leggen maar kunt uw golfcursus makkelijker inplannen in uw reeds drukke agenda. De groepslessen bestaan uit een minimum van 4 en maximaal 8 personen.

Wilt u de ook een Stap vooruit maken in golf? Kijk in de agenda voor de eerstvolgende beschikbare datum. Of neem contact op met Esther Haarman via 072-5111555 of mail golfschool@sluispolder.nl en zij kan u informeren over data, tijden en beschikbaarheid!

Kosten: € 29,- per persoon (incl. ballen & materiaal)

Golfbaan sluispolder
Sluispolderweg 7, 1817 BM Alkmaar


Zin in yoga op de vroege ochtend? Jetty Stammes van Yogabergen geeft iedere vrijdagochtend een vroege yogales  in yogastudio de Berkeley  Nesdijk 20 H in Bergen, achter natuurwinkel Organics. Op de vrijdagochtend is de foyer al open vanaf 7.45 voor een kop thee. De les is van 8.15 tot 9.15 uur.
De zaal is ruim en er is persoonlijke aandacht. De afwisselende yogalessen zijn altijd aan de hand van een verdiepend thema. Bij mooi weer is de les  in de  tuin. Yogamatten, meditatiekussens en dekentjes zijn aanwezig. Zin om eens deel te nemen?
Bel Jetty Stammes

Wij zijn een Jeu des boules groep in Bergen. Wij zijn dringend op zoek naar nieuwe leden voor de donderdag. We spelen van  half twee tot half vijf en het hele jaar door. Natuurlijk als het goed weer is. Wie heeft er zin. Aanmelden bij ctl4348 @gmail.com  of 072 5894934

 


Holistische massage in hotel blooming

Afgelopen zomer is er een team van holistische masseurs gestart in hotel blooming in Bergen onder de naam Be MASSAGE. De massages zijn niet alleen voor gasten van het hotel maar ook voor mensen uit de omgeving.

Behalve op de fysieke beleving richt de holistische massage zich ook op de verbinding van lichaam en geest. In onze beleving zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden en in voortdurende wisselwerking. Het gaat bij ons om de kwaliteit van de aanraking door contact te maken en aanwezig te zijn bij de persoon op de tafel. We hebben verschillende soorten massages op het menu staan maar bij elke massage geldt dat deze is afgestemd op de persoon op de tafel.

De massages zijn met name geschikt voor mensen die moeite hebben met zich te ontspannen; zeggen veel “in het hoofd” te leven; stress en daarmee lichamelijke klachten ervaren. De massage helpt weer de juiste balans te vinden.

Vanaf 18 februari organiseren we maandelijks “be blooming on Sunday” van 15:00 tot 17:00. Dit is een workshop waarbij we uitleg geven over de verschillende essentiële olieën die we in onze massages gebruiken. Daarna kunnen mensen zelf aan de slag om een eigen scrub, bodycream en bruisbal te maken. Ook kun je op ‘ be blooming on Sunday ‘ ervaren wat een stoelmassage is. De kosten zijn €15,00.

Meer informatie

Be MASSAGE
Openingstijden: Maandag tot en met zaterdag van 9:30 tot 22:00 en zondag van 9:30 tot 17:00.
Locatie: blooming hotel, Duinweg 5, Bergen
Contactpersoon: Barbera Muller
0623489206
info@bemassage.nl

www.bemassage.nl


Denk mee voor jubileum-expo HVB

De Historische Vereniging Bergen (HVB) bestaat binnenkort 25 jaar. Dit heugelijke feit zal worden gevierd met een grote pop-up expo over de geschiedenis van Bergen in de Petrus en Pauluskerk op zaterdag 16 juni 2018. Ook wordt een speciaal boek uitgegeven over feest en vermaak in Bergen door de eeuwen heen. De 1900 leden van de bloeiende vereniging, èn nieuwe leden die zich ter plekke aanmelden, kunnen het boek bij de eendaagse tentoonstelling gratis afhalen.

Voor zowel tentoonstelling als boek wil de HVB graag inbreng van de Bergenaren. Alle inbreng is welkom. Denk aan oude voorwerpen, historische foto’s en filmpjes, maar ook leuke verhalen of anekdotes over feest en vermaak. De komende maanden wordt daarnaast gevraagd naar materiaal over wisselende onderwerpen. Deze week: KINDERFEESTEN.

Hebt u bijzondere, spannende of grappige jeugdherinneringen aan Sint Nicolaas, Sint Maarten of bijvoorbeeld de Luilakviering in Bergen? Of voorwerpen die met deze kinderfeesten te maken hebben? Neem dan contact op via redactie@hvb-nh.nl of telefoonnummer 072-5814552. Voor de leukste bijdragen vanaf nu tot juni zijn drie aantrekkelijke prijzen beschikbaar!


Buikdansles voor beginners en gevorderden in Bergen
Gevorderdenlessen op maandagmiddag en woensdagochtend
in het T&O-gebouw aan de Kogendijk.
Wie doet er mee?
Voor informatie mail naar:
emailmarijke@icloud.com


 

 

Terug