Overzicht: en wat is er verder te doen...

Klik hier voor een overzicht van evenementen de aankomende weken

Op zaterdag 24 februari organiseert Zwemschool De Beeck Bergen van 18.00-20.00 uur een groot zwemfeest in zwembad Hoornse Vaart. Het feest is bedoeld voor iedereen die zwemles volgt bij De Beeck óf die ooit bij De Beeck is afgezwommen. Op vertoon van Sportpas of zwemdiploma bij de kassa mag een ieder gratis naar binnen.

 Gratis toegang
Het zwemfeest op 24 februari is gratis toegankelijk voor iedereen die momenteel lessen volgt bij Zwemschool De Beeck Bergen en voor iedereen die in het verleden een zwemdiploma bij De Beeck heeft gehaald. Op vertoon van het zwemdiploma van De Beeck mag jong en oud komen zwemmen en feesten. Kinderen die momenteel bij de zwemschool les hebben, dienen bij de kassa hun Sportpas te overhandigen. Alle kinderen zonder zwemdiploma zijn verplicht zwembandjes te dragen en moeten in het diepe worden begeleid door een volwassene. Eén begeleider heeft gratis toegang. Overige begeleiders betalen € 2,55.

Degenen die nooit bij De Beeck hebben gezwommen, maar wel willen komen feesten, zijn uiteraard van harte welkom. Zij betalen € 2,55 bij de kassa van zwembad Hoornse Vaart. Hier geldt de leeftijdsgrens tot 14 jaar. Begeleiders van deze kinderen betalen eveneens € 2,55.

Meer informatie
Ga voor meer informatie over dit evenement naar www.debeeck.nl/zwemfeest of neem contact op met Zwemschool De Beeck Bergen via debeeck@hollandsportbv.nl.


Duurzaam dineren bij Het Hof

Wanneer: 1 februari vanaf 18.30 uur

De Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, vraagt al enige tijd aandacht voor de ernstige vervuiling – door plastic – van zee en oceaan. In 2014 maakte hij het probleem zichtbaar door een recordpoging ’downwinden’ met kite langs de Nederlandse kust, van de Belgische grens tot het Duitse Waddeneiland Borkum. In 2015 nam hij zijn gezin mee op een zeiltocht van vijf maanden over de Noordzee en de Oostzee waarbij zij dagelijks op plastic jaagden. “Als je er op gaat letten, zie je het overal. Vroeger viel me dat plastic niet zo op als er een klein stukje onder het zand vandaan kwam steken, maar inmiddels wel. Pas als je focus verandert, merk je hoeveel het is”.

Inmiddels is hij er in geslaagd om de focus van duizenden Nederlanders te veranderen. Na zijn Noordzee-oversteek en zijn indrukwekkende 1200 km lange suptocht op zijn plastic afvalboard over de Rijn verzamelde hij 55.000 handtekeningen, ruim genoeg om het probleem – er komen in Nederland jaarlijks 14 miljoen PET-flesjes in het milieu terecht – in Den Haag op de agenda te krijgen. Tinga’s motie is om statiegeld in te voeren op kleine PET-flesjes. Voor februari 2018 staat het op de politieke agenda. blooming steunt de missie van Dopper: schoon water in elke oceaan, uit elke kraan. Vanaf begin 2018 ontvangen alle zakelijke gasten van blooming hotel in combinatie met een vergaderarrangement een eigen Dopper. Deze kan men tijdens het verblijf zelf vullen bij acht waterpunten in en om het hotel. Gasten nemen na afloop hun Dopper mee om ook thuis de single-use fles gedag te zeggen. blooming is het eerste hotel dat op deze manier een vaste samenwerking aangaat met Dopper.

1 februari 2018
18.30 uur ontvangst met aperitief, 3 gangen diner incl. drankjes, koffie, thee en friandises.
Kaarten € 75,00 p.p.
Reserveren vóór 26 januari 2018 via marieke@weareblooming.com
LET OP: er zijn maar een zeer beperkt aantal plekken beschikbaar.

Het Hof Eeuwigelaan 1 1861 CL Bergen


De Eerste Bergense poëzie pub quiz

Op 31 januari organiseren Carlo Cahn en Zeger de Ruiter in de Taverne een unieke poëzie quiz. De vragen worden afgewisseld door Sjoerd Kuyper en Theo Olthuis die voordragen uit eigen werk en top muziek van en door Emile den Tex.

– mooie prijzen – iedereen kan meedoen en het is geheel gratis – aanvang 20.00 uur


4  jazzimprovisatieworkshops

In de eerste helft van het nieuwe jaar geeft saxofonist/workshopleider Victor Posch 4 jazzimprovisatieworkshops op rij, waarin wordt toegewerkt wordt naar een presentatie voor publiek. De eerstvolgende workshop in deze serie is op ZONDAG 21 JANUARI 2018 van 10.30 – 12.00 uur in het Harmoniegebouw in Bergen (NH).

In de workshops komen niet alleen allerlei improvisatieoefeningen aan bod, maar ook het improviseren aan de hand van akkoordenschema’s, het samenspelen en het spelen van een aantal nummers uit de jazz- en bluestraditie. Er wordt naar gestreefd om te komen tot een vast repertoire. De enige vereiste is om een beetje noten te kunnen lezen, de rest volgt vanzelf.

Om iedereen maximaal aan bod te laten komen, kunnen er maximaal 12 muzikanten per workshop meedoen. Prijs per workshop 15 euro p.p. inclusief bladmuziek, huur ruimte etc., te betalen ter plekke.

Informatie en opgeven (een paar dagen tevoren) via victorposch@zonnet.nl / www.victorposch.nl / tel. 06 13230949.


Vierhandig pianospel op één vleugel!

Zondagmiddag 21 januari a.s. is er een presentatie door leden van de quatre-mainsgroep Alkmaar en omstreken. Verschillende duo’s spelen voor elkaar en voor publiek in de Nieuwe Beuk op de Dorpsstraat 20 te Bergen.

Er is weer een gevarieerd programma met voornamelijk lichte muziek.

Verder is er gelegenheid onder het genot van een hapje en een drankje elkaar een goed en muzikaal nieuw jaar te wensen.

Als u het leuk vindt om te komen luisteren, bent u van harte welkom!

De aanvang is 14.00 uur. De toegang is gratis; wel is een vrijwillige donatie welkom.


Denk mee voor jubileum-expo HVB

De Historische Vereniging Bergen (HVB) bestaat binnenkort 25 jaar. Dit heugelijke feit zal worden gevierd met een grote pop-up expo over de geschiedenis van Bergen in de Petrus en Pauluskerk op zaterdag 16 juni 2018. Ook wordt een speciaal boek uitgegeven over feest en vermaak in Bergen door de eeuwen heen. De 1900 leden van de bloeiende vereniging, èn nieuwe leden die zich ter plekke aanmelden, kunnen het boek bij de eendaagse tentoonstelling gratis afhalen.

Voor zowel tentoonstelling als boek wil de HVB graag inbreng van de Bergenaren. Alle inbreng is welkom. Denk aan oude voorwerpen, historische foto’s en filmpjes, maar ook leuke verhalen of anekdotes over feest en vermaak. De komende maanden wordt daarnaast gevraagd naar materiaal over wisselende onderwerpen. Deze week: KINDERFEESTEN.

Hebt u bijzondere, spannende of grappige jeugdherinneringen aan Sint Nicolaas, Sint Maarten of bijvoorbeeld de Luilakviering in Bergen? Of voorwerpen die met deze kinderfeesten te maken hebben? Neem dan contact op via redactie@hvb-nh.nl of telefoonnummer 072-5814552. Voor de leukste bijdragen vanaf nu tot juni zijn drie aantrekkelijke prijzen beschikbaar!


Buikdansles voor beginners en gevorderden in Bergen.
Gevorderdenlessen op maandagmiddag en woensdagochtend
in het T&O-gebouw aan de Kogendijk.
Wie doet er mee?
Voor informatie mail naar:

Mindfulness training
In de Berkeley aan de Nesdijk, start op 22 januari een mindfulness training. Deze training is praktisch en ervaringsgericht, geschikt voor alle leeftijden. In een mindfulness training leer je jezelf nog beter kennen en krijg je praktische tools aangereikd die effect hebben op je focus, rust in jezelf vinden en ontstressen. Meer info en aanmelding via www.mirjamlugthart.nl of 06-54315377.

Winter Woonstyling Workshop

De kerstdecoratie is opgeruimd – wat nu? Want het is nog lang geen voorjaar! Dus vier de winter en maak het gezellig thuis: tijdens deze workshop zijn er handige tips en heel veel inspiratie om thuis een winterse sfeer te creëren met leuke zelfmaak-ideeën. Verder maken wij mooie decoraties om thuis op te hangen.

Versla de winterblues en schrijf je in voor deze gezellige workshop in Bergen! (Dag en tijdstip nader te bepalen)

Meer informatie en inschrijven via: shelley@alifestyle4all.nl


Duin- en strandwandeling

Zondag 21 januari nemen IVN gidsen u mee naar mooie plekjes in de duinen en gaan samen met u jutten op het strand. De route gaat door de kalkrijke duinen ten zuiden van Bergen aan Zee waar ook in deze tijd van het jaar erg veel is te ontdekken. Op de terugweg over het strand wordt actief gejut: verzamelen van allerlei spullen die op het strand zijn te vinden.

De start van de wandeling is op zondag 21 januari om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee. De hele excursie inclusief uitleg duurt ca 2 uur.

(na de rotonde bij begin Bergen aan Zee rechtdoor en dan eerste weg links Paulineweg. Dan bordjes “IVN-Parnassia” volgen.)  Deelname € 2,50. kinderen gratis.

Kijk ook op www.ivn.nl/nkl 


Engelenhealing in Bergen

Op woensdag 7 februari 2018 verzorgen Karin en Robert Gilhuijs op de Lucebertschool, Zakedijkje 38A in Bergen, een Engelenhealing. De avond zal worden geopend met een algemene groepsboodschap van Aartsengel Raphaël en de Engelen van het Licht en een inleiding, waarna Robert vanuit meditatieve staat een groepshealing zal geven en de groep en ieder individueel liefdevol zal aanraken met de genezende energie die de Engelen van het Licht ons toesturen.

Voor verdere informatie en/of opgave deelname kunt u terecht via de website www.karoszorg.nl of 0223-522149.


Wat is er dan leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes.

Zondag januari gaat IVN gids Willem Babyn een winterse wandeling maken door het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen. De meteorologische  winter is ingegaan. In deze periode is er veel te zien in de natuur. En helemaal als de temperaturen hoger dan gemiddeld zijn. Met een IVN-gids op pad voor een duin- en boswandeling; zoeken naar diersporen, vogels, paddenstoelen, bomen, struiken, bessen en mossen. Kortom een wandeling vol aangename en mooie verrassingen voor het hele gezin!

De start is om 10.15 bij de parkeerplaats Uilenvangerweg (ligt aan de Zeeweg naar Bergen aan Zee vlakbij de schaapskooi ca. 300 meter na de rotonde rechts). Het einde is rond 12 uur bij de Schaapskooi waar de bezoekersruimte van het IVN geopend is. Daar is koffie etc. te verkrijgen en kan gebruik gemaakt worden van het toilet. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Er wordt een bijdrage gevraagd van 2,50 pp, kinderen gratis. Een duinkaart is verplicht voor het Noord-Hollands Duinreservaat (er is een kaart-automaat bij de parkeerplaats).


Wintersprookje

Het sneeuwt, het sneeuwt! Eindelijk !Vrouw Holle woont bij de Toverput. Wie wil haar graag helpen? Wie schudt de kussens zo goed als ze kan ? Kom kijken hoe dit sprookje goed afloopt. En na afloop maken we een eigen sneeuw -kabouter. Deze voorstelling van poppentheater “Belletje Sterk” is op zondag 11 februari. Aanvang 11.00 en 14.00 uur. Een kaartje kost €8,00 inclusief kaboutersap. Voor iedereen vanaf 3 jaar. Vooraf reserveren is noodzakelijk via de site: www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk.  Buitencentrum Schoorlse Duinen is elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00-19.00 uur. Het centrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl.


Bergense singer-songwriter YORI SWART

Op zaterdagavond 10 februari 2018 zingt de Bergense singer-songwriter YORI SWART in het pittoreske Witte Kerkje De Terp in Oudorp.
Het concert begint om 20.00. Voorafgaand aan het concert, om 18.00 uur, verzorgt MARCO KOOKT een drie gangen menu op restaurant niveau in De Wijkplaats direct naast het kerkje. Aankomend singer-songwriter talent Mijke Dhondt, recent winnaar van Just Sing 2017 in Alkmaar, zingt in het voorprogramma. Na afloop van het concert is er nog tijd voor een drankje. Diner en Concert: 55 euro p.p. Losse kaarten voor het concert 18,50 euro, inclusief een glas glühwein. Kaarten bestellen via: info@marcokookt.nl of via WhatsApp: 06-53909406. Verdere info op www.marcokookt.nl

 


Beeldhouwen met Beitels 

Met een frisse blik van een nieuw jaar beeldhouwen. Nergens meer aan denken, alleen doen.. In Albast/ Speksteen/Serpentijn of hout hakken met beitels in allerlei prachtige kleuren steen. Voor beginners en gevorderden. Abstract of figuratief. Maandag ochtend van 09.30 tot 11.30 uur

In het Atelier Xerxa achter bij Galerie Pi
Oosterweg 9  Bergen
Kosten: € 13,50 per keer, materiaal en stenen aanwezig.

Voor meer informatie: www.xerxa.nl

Judith van Lunsen 06-51292648


Ruïnekerk organiseert cultuurreis

Vanuit de Ruïnekerk wordt een cultuurreis naar Armenie-Georgië georganiseerd. Van 25 april tot 8 mei heeft de jaarlijkse kerkreis een exotische bestemming. De twee landen op de grens van Europa en Azië bieden volop cultuur met een link naar onze tijd: spiritualiteit, kunst, cultuur en politiek. De deelnemers wachten een betoverend landschap rond de berg Ararat met kloosters, musea, bijzondere volken en herinneringen aan de Sovjettijd en de Armeense genocide. Bel voor meer informatie naar ds. Engele Wijnsma, tel. 06-28737837 of e-mail naar: dedominee@kerkinbergen.nl


KCB-tentoonstelling Salon van Nieuwe Leden

KunstenaarsCentrumBergen (KCB) opent het nieuwe tentoonstellingsjaar traditioneel én verfrissend met een Salon van Nieuwe Leden. Elf kunstenaars die in 2017 toetraden als lid presenteren hun werk in de KCB-expositieruimte in Museum Kranenburgh.

Het zijn opnieuw vertegenwoordigers van uiteenlopende disciplines waaronder schilder- en tekenkunst, beeldhouwkunst, fotografie en vormgeving.  De tentoonstelling is tot en met 11 maart te zien.
De deelnemende kunstenaars aan de Salon van Nieuwe Leden 2018 zijn: Bram Bus (beelden, installaties) | Fennanda Eleveld (schilder, graficus) | Gertjan Evenhuis (beeldhouwer) | Marina van der Kooi (beeldhouwer) | Jeronimus van der Leeden (beeldhouwer, vormgever) | Liesbet Tol (schilder) | Marli Turion (schilder, tekenaar) | Joséphine Verbist (schilder) | Frieda Verbree (fotograaf) | Anneke de Witte (beeldhouwer) | Bastiaan Zuid (schilder)


Vrijwilligersavond Oranje Vereniging Bergen

Ter voorbereiding op het nieuwe jaar en Koningsdag op 27 april, zet Oranje Vereniging Bergen woensdag 24 januari haar vrijwilligers van de afgelopen jaren in het zonnetje met een leuke en informatieve avond. Koningsdag is onmogelijk zonder vrijwilligers, informeren van de scholen met entreebewijzen voor de kinderspelen, social media, sponsorcommissie, invulling van het muziekprogramma en voor in de ochtend de begeleiders van de kinderspelen. In elke kraam in de stationsstraat staan twee vrijwilligers om de kinderen een prachtige dag te bezorgen. Met 28 kramen zijn er dan ook minimaal 56 vrijwilligers nodig.
Woensdag 24 januari wordt een avond voor de vrijwilligers van Koningsdag. De organisatie zorgt voor een hapje en drankje. Vrijwilligers kunnen zich via www.oranjeverenigingbergen.nl nog aanmelden voor het komende jaar. Het gaat om een paar uur helpen achter een kraam.