Deel

advertentie

Overkill

Column: Kraantje

Overkill

‘Hoe vaak is er niet gezegd dat vrouwen te weinig in de media aanwezig zijn, maar het tij lijkt te keren, de afgelopen tijd zijn ze niet meer weg te slaan. Zo wist het boegbeeld van BBB, Caroline, zelfs toen het nieuws niet over haar ging alsnog de media-aandacht op zich te vestigen. In een opzichtige “how can I make this about me”-tweet, ging ze uitleggen waarom ze vooral niet van de partij zou zijn bij het korte bezoekje van de president van een in oorlog verkerend Oekraïne. Vervolgens ging de volledige media aandacht online en elders niet zozeer naar het bezoek uit, maar naar de afwezigheid van iemand met één zetel in de Tweede Kamer. Missie geslaagd, alle kranten, nieuwsrubrieken en overige nieuwsmedia vermelden je actie. Marketingtechnisch slim gespeeld, maar de voordelen op lange termijn zijn nog ongewis.

Dan was er nog de arrestatie van gothic adept advocate Inez Weski, die in haar eentje minstens twee eeuwen aan strafeisen heeft verdedigd. Je zou verwachten dat iemand die zoveel zware jongens heeft verdedigd zoveel haar op haar tanden heeft dat ze zich niet onder druk van haar cliënten zou laten zetten. Maar een cliënt die in staat was een ontsnapping vanuit de zwaarst bewaakte gevangenis van het land te organiseren, blijkt zelfs een advocaat van haar statuur onder druk te laten bezwijken.’

‘Over bezwijken gesproken, van de week was ik nietsvermoedend ’s avonds aan het zappen toen er een tafelgast werd aangekondigd die de helende kracht van gebedsgenezing kwam verkondigen, ene Corlien Doodkorte. En alsof de duvel ermee speelde (en haar achternaam), in de live uitzending viel ze op weg naar het podium zo hard dat ze buiten bewustzijn was en hevig bloedde. De tafelheer en vrouw van dienst bleven rustig zitten en deden live verslag van het voorval. “Een van de gasten is gevallen en het gaat niet goed. Ze wordt nu op dit moment overeind geholpen.  Ze is aan het bloeden en het gaat echt niet goed. Oh wat vervelend, heel vervelend allemaal.”’
’Ach, ze doen tegenwoordig alles voor de kijkcijfers.’ ‘Verbijsterend,  maar dit gebeurde echt recht voor hun neus en ze reageerden door niét te handelen maar verslag te blijven doen, alsof het aan de andere kant van de wereld was.’

‘Aan de andere kant van de wereld is nog een vrouw in het nieuws, yogadocente Denise, die om nader tot zichzelf te komen niet in een ijsbad met Wim Hof stapte of zich ontslakte in een hot yoga studio, waar je niet alleen in je eigen zweet maar ook dat van alle andere aanwezigen kan baden als het een beetje lekker hot is. Niets van dit alles, om in hogere yogasferen te geraken, ging ze naar Mexico om zich verder te ontwikkelen als yogadocente. Daartoe moest ze ook een kriya-detox doen om het lichaam van binnen te reinigen; twee liter lauwwarm water op een lege maag drinken en direct daarna een trits yoga-oefeningen doen. Het hogere bewustzijn bestond in haar geval uit acute misselijkheid en veelvuldig overgeven waarbij haar slokdarm perforeerde. Ze was zo verlicht van geest dat ze verzuimd had een reisverzekering af te sluiten. Nu gaan haar vrienden met de digitale pet rond om de privékliniek waar ze ligt te betalen.‘

‘Ik vraag me altijd af waarom? Waarom moet je de halve wereld over vliegen om te ontspannen, wat is er mis met een retraite om de hoek, Bergen aan Zee of desnoods op Vliebiza in plaats van naar Bali, Mexico of de Malediven?’
‘Sommigen mensen hebben het nodig om op deze wijze weer met zichzelf in contact te komen, ze willen terug naar de basis, zichzelf ontdekken, weten wat de essentie in het leven is, zonder de sleur van alledag. Dat kan natuurlijk alleen maar op dit soort paradijs-achtige locaties, waar je met enige moeite naar toe kan komen.’

‘Als je werkelijk weer wil dat alles tot de essentie is teruggebracht en om ook op onmiskenbare wijze te ontdekken wat de essentie in het leven is, wat daadwerkelijk belangrijk is zonder dat je je zorgen over uiterlijkheden hoeft te maken, is er sinds een jaar of wat een alternatieve bestemming: Oekraïne. Gek genoeg zie je daar zelden mensen die op zoek zijn naar spirituele verlichting, daar willen ze alleen maar bevrijding.

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

La Grande Bouffe

24 november 2023

Column: Rob van de Pas

Aan die film uit 1973 moest ik denken toen ik vorige maand de Twentse kiloknaller in de krant van Wakker Nederland zag  verschijnen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug