Overhandiging petitie motorgeluidsoverlast in Den Haag
Geachte leden van de Commissie Infrastructuur en Waterstaat...
Gepubliceerd: 9 september 2022
Met deze brief vragen wij (gemeente Bergen, Bloemendaal en Krimpenerwaard) uw aandacht voor de noodzaak om de geluidsoverlast door motorvoertuigen via toegesneden wet- en regelgeving te beteugelen. Deze vorm van geluidsoverlast is een groeiend probleem waarmee wij en andere gemeenten in ons land worden geconfronteerd. Het ontbreekt ons echter tot op heden aan een goed instrumentarium, anders dan het afsluiten van wegen, om deze vorm van overlast goed aan te pakken. Wij ontvangen elk jaar steeds meer klachten van inwoners over geluidsoverlast door onder andere motorfietsen.
Oorzaken van geluidsoverlast
De achterliggende oorzaken van dit probleem zijn meerledig. Deels is het een kwestie van gedrag bij (een deel van) de berijders van een voertuig. Deze gebruikers ervaren deze vorm van excessief geluid kennelijk als behorend bij de rijstijl en de uitstraling van hun voertuig. Vaak worden de zogenoemde dB-killers uit de uitlaat verwijderd, juist met als doel om extra geluid voort te brengen.
In veel andere gevallen worden – na verwijdering van de fabrieksuitlaten – speciale uitlaten gemonteerd die er specifiek op gericht zijn extra geluid te produceren. Personenauto’s worden voorzien van zogenoemde ‘pretuitlaten’, bedoeld om juist opvallend veel extra geluid uit te stoten.
Deels is deze geluidsoverlast ook toe te schrijven aan de almaar groeiende verkoopcijfers van motorfietsen (zie recente cijfers BOVAG). Steeds meer motorrijders bevolken, vaak groepsgewijs en vaak juist in de weekenden en op andere vrije en feestdagen, in groten getale de wegen en weggetjes in onze gemeenten.
Het probleem is dat tot nog toe veel van de motorfietsen niet, zoals bijvoorbeeld personenauto’s, behoeven te voldoen aan geluid begrenzende Euronormen. En waar dat wel het geval is, ligt die toegestane Euronorm voor motorfietsen aanzienlijk hoger dan die voor personenauto’s. Dit betekent dat het merendeel van de motorfietsen meer lawaai mag maken dan maatschappelijk aanvaardbaar en acceptabel is.
Handhaving
Voor de handhaving betekent dit dat de gemeenten tot dusverre juridisch met lege handen staan als het gaat om het beteugelen van deze vorm van geluidsoverlast. Eigenlijk is de enige uitweg voor gemeenten nu om bepaalde wegen of weggedeelten al dan niet tijdelijk af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. In de praktijk betekent dit vaak echter vooral een verschuiving van de problematiek en ongemakken voor de inwoners. Handhaving is op basis van het huidige juridisch instrumentarium en met de huidige krapte aan handhavers vrijwel onbegonnen werk.
Verzoek om maatregelen
Er is naar onze mening nog een dwingende andere reden om nu op korte termijn tot een set van juridische maatregelen te komen. Die reden hangt direct samen met de relatief hoge uitstoot van fijnstof, koolmonoxide en stikstofoxide door motoren. Tal van onderzoeksrapporten van gerenommeerde instituten zoals bijvoorbeeld RIVM, TNO en Europese Commissie bevestigen dit onomstotelijk. Juist in het licht van de urgentie om stikstof uitstoot te verminderen, zie kabinetsbeleid voor stikstof, is het niet langer houdbaar om de motorfietsen buiten beschouwing te laten. Ook die categorie weggebruikers zal haar bijdrage moeten gaan leveren. En de huidige praktijk wijst uit dat dit alleen zal gebeuren als daar een goede wettelijke basis voor komt/is.
Het leggen van die wettelijke basis ligt in uw handen als Tweede Kamer, dan wel bij het kabinet. Binnen een dergelijk juridisch instrumentarium zou in onze optiek ook het invoeren van een verplichte jaarlijkse APK voor motorfietsen een plek dienen te krijgen. Bovendien zou de Omgevingswet een aanvulling moeten krijgen die provincies en gemeenten concreet de mogelijkheden gaat geven om paal en perk te stellen aan de geluidsoverlast en schadelijke uitstoot door motorfietsen en daarmee de veiligheid en leefbaarheid [wordt] verbeterd.
Voorkomen van lappendeken aan maatregelen
Wij doen deze oproep aan uw Commissie ook, omdat wij inmiddels berichten ontvangen dat bepaalde gemeenten nu – noodgedwongen – hun eigen instrumentarium gaan opzetten. Op zichzelf zijn dat logische en prima initiatieven, om daarmee tegemoet te komen aan de klachtenstroom van omwonenden. Wij juichen dergelijke initiatieven toe, maar hopen tegelijkertijd dat er landelijk geen lappendeken aan maatregelen per gemeente gaat ontstaan. Ook daarom zijn wij van mening dat dit probleem nu met grote urgentie door de rijksoverheid dient te worden opgepakt.
Oproep aan de Commissie
Wij roepen uw Commissie op om bij het kabinet op korte termijn aan te dringen met maatregelen [komen] die dit groeiende probleem terug kunnen dringen en vragen u ons te informeren over de door u ondernomen stappen.
Deze brief en ons initiatief wordt onderschreven door de in de bijlage genoemde gemeenten.