Oud en jong planten samen in Bergen

Leuk om naar te kijken, en goed voor vlinders en insecten

Een drukte van belang bij de Tuindorpweg. Na een eerder verzoek van de buurtvereniging aan de gemeente om de bestaande struiken in het plantsoen te vervangen door een meer gevarieerde beplanting, was het nu zover. Samen met leerlingen van groep 8 van de Matthieu Wiegmanschool hebben zij, onder aanmoediging van bewoners van De Marke, de tussenberm versierd met kleurige vaste planten. Leuk om naar te kijken, en goed voor vlinders en insecten.

Deze actie maakt deel uit van de derde GroenSpoor Plantestafette, waarin acht gemeenten samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en instellingen werken aan meer biodiversiteit en een mooie omgeving. Planten zorgen voor een fijn uitzicht tijdens een wandeling, én zorgen voor een betere waterafvoer de grond in. Dat gaat wateroverlast bij hevige regenval tegen.
Bij de gezellige start in de Matthieu Wiegmanschool vertelde Ineke Wynia van landschap Noord-Holland over de verschillende planten uit de border zoals de blauwbloeiende smeerwortel. Hommels zijn dol op de blauwe bloemen. Het is een echte inheemse plant, dat wil zeggen een plant die hier van nature thuishoort. Dat is belangrijk, want op deze planten zoeken insecten hun eten, een schuilplek en planten zij zich voort.

Vervolgens gaven de leerlingen met de ‘startschop’ het startsein voor het evenement. En niet alleen de leerlingen staken de handen uit de mouwen: de bewoners sloten enthousiast aan bij de jeugd. Zo ook de 90-jarige bewoner die het naar eigen zeggen geweldig vond om met de kinderen te kunnen planten! Toen alle planten en struiken in de grond zaten, kregen alle deelnemers een zakje biologische bolletjes mee naar huis om hun eigen tuin wat op te fleuren.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.