Deel

advertentie

Opstandelingen en het BING-rapport

Column: Gerrit Mollema

Opstandelingen en het BING-rapport

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om op jacht te gaan naar het Grote Kwaad binnen het gemeentebestuur van Bergen. Ze vlooien het kadaster na op bouwsels zonder vergunningen, zoeken bij de Kamer van Koophandel naar verboden nevenfuncties en scannen het archief van rechtbanken op vreemde vonnissen. Dat alles natuurlijk in dienst van de publieke zaak. Elke keer weer een ernstig karwei, het is dan ook meestal stil in de kamer.

Maar dan gooit Opstandeling 1 zijn armen in de lucht en roept: “Ik heb wat, ik heb wat!”
De twee anderen scharen zich om hem heen. Opstandeling 1: “Een van de huidige wethouders heet toch Houtenbos?”
Opstandeling 2: “Ja. Wat dan?”
Opstandeling 1: “Kijk, op het erf van Houtenbos staat een gigantisch duivenhok. En kijk hier, daar is geen vergunning voor verleend. Hebbes!”
Opstandeling 3 kijkt hem meewarig aan: “Jij woont nog niet zo lang in Bergen, hè?”
Opstandeling 1: “Nee.”
Opstandeling 2: “Precies. Anders zou je weten dat verspreid over het dorp hele nesten Houtenbossen zitten. En deze is in ieder geval niet de wethouder. Die woont op een ander adres.”

“Sorry”, zegt Opstandeling 1 en buigt zich weer naar zijn scherm.
Maar het is snel met de rust gedaan. Na een minuut klinkt er op de drie schermen een ‘ping’ en verschijnt de mededeling ‘Breaking news. BING-rapport openbaar.’
Kijk, daar hebben ze tijden op gewacht. In de daverende finale van de uitzending De Opstandelingen posteerde hun leider Fred Vos zich met presentatrice Sophie Hilbrand in het pikkedonker bij de woning van een ambtenaar die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de verkoop van een aantal gemeentelijke woningen onder de WOZ-waarde. Fraude! “Dus dit is na Erik van H. de volgende ambtenaar die gaat hangen?” wilde Hilbrand weten? Nou, dat kon Vos wel bevestigen.

Door alle commotie rond de tv-uitzending gaf de gemeente vervolgens opdracht aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten om de kwestie te onderzoeken.
En nu was het dan zover, het rapport lag er. Razendsnel gingen ze er doorheen. De teleurstelling was groot. BING had niets verkeerds kunnen vinden.
“Tsja”, zegt Opstandeling 1 na een poosje. “Eigenlijk is het geen verrassing.”
“Waarom niet?” wil Opstandeling 2 weten.

Opstandeling 1: “Nou, de naam zegt het al: Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Dus een overheidsinstelling die een andere overheid controleert. Dat is als de beroemde slager die zijn eigen vlees keurt. Aan zo’n uitslag kun je geen waarde hechten.”
Opstandeling 2: “Er is alleen een klein dingetje. BING is helemaal geen overheidsorgaan, maar een particulier bureau dat de opdracht van de gemeente Bergen heeft gekregen.”
Opstandeling 3 springt op: “Maar dat is nog veel erger! Dat bureau krijgt in ruil voor een grote zak geld de taak om iets uit te zoeken. Driemaal raden met welke conclusie ze dan komen. Ik herinner maar even aan het beroemde spreekwoord: wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.”
“Je hebt gelijk”, zegt Opstandeling 2. “En ik lees hier net dat ook een vastgoedadvocaat beweert dat het onderzoek niet deugdelijk is.”
“Een advocaat?” werpt Opstandeling 3 tegen. “Die moet je nooit vertrouwen.”
Opstandeling 1 kijkt bedrukt voor zich uit.
“Wat is er?” wil Opstandeling 2 weten.
Opstandeling 1: “Eh… ik durf het bijna niet te zeggen.”
Opstandeling 2: “Kom op. Waar zit je mee.”
Opstandeling 1: “Nou ja, ik bedenk me zojuist: als we nooit iemand of iets mogen vertrouwen, wat zitten we hier dan helemaal te doen. Dan kunnen we net zo goed stoppen.”

“Stoppen?” roept Opstandeling 3 verontwaardigd. “Opgeven? Nooit. Laat Fred het maar niet horen. Kom op, weer aan de slag.”
Even later zoomen ze alle drie via Google Maps in op wat pandjes binnen de gemeentegrenzen waarmee best eens iets mis zou kunnen zijn.

Gerrit Mollema

advertentie

Meer 'Columns':

Buitensporig

7 augustus 2020

Column: Kraantje

‘Het neemt toch toe hè? Ik was er al bang voor maar dat het zo wijdverbreid is vind ik schrikbarend.’

Inprenting

7 augustus 2020

Column: JoMo

Als mijn geiten het weiland delen met schapen en paarden, verloopt dat vredig, maar vrienden worden ze niet.

Anderhalve meter

31 juli 2020

Column: Kauw

“Dat is niet volgens de regels, geen anderhalve meter!”, hoorde ik een man in een groen pak roepen. Even verderop stonden jongelui bij elkaar geklit.

Robbie complottie eindelijk ontmaskerd

31 juli 2020

Column: Rob van de Pas

BILDERBERGEN aan ZEE* ‘Ladies and gentlemen, we got him’: dit zei een van de belangrijke onderzoeksjournalisten van Follow The Money...

Hokjes denken

24 juli 2020

Column: Kraantje

‘Wat lees ik nu weer, musea in Nederland dreigen om te vallen?’ ‘Nou dat is niet zo gek met al die coronaregels...

Het wordt stil in oktober

24 juli 2020

Column JoMo

De huizenprijzen blijven maar stijgen. De bouwproductie kan de vraag bij lange na niet bijhouden.

Robbie! De nieuwe coverboy van Qyoutis

17 juli 2020

Column: Rob van de Pas

‘Hoe ouder hoe gekker’, zult u na het lezen van mijn tweewekelijkse bijdrage aan de digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen misschien denken?

Diversiteit

17 juli 2020

Column: Kauw

Omdat al het geschreeuw van die kleine kauwen mij echt te veel werd, zocht ik de rust op in het bos.

Deug Niet

10 juli 2020

Column: Kraantje

‘Normaliter ben ik altijd dolblij als de vakantie begint, maar het is allemaal anders dit jaar hè. Het lijkt alsof we de vakantie...

Reces

10 juli 2020

Column JoMo

Ik had er eerlijk gezegd niet meer op gerekend. Het is stil in de gemeentepolitiek. Ik hoor niets meer van opstandelingen, dwarsliggers en oproerkraaiers.

Beste Bergense kaaskoppen

19 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben hélemaal klaar met dat gezeik over ‘institutioneel racisme’ in Nederland.

Over vroeger…

19 juni 2020

Column: Kauw

Allemaal etensresten vlak voor de deur door al die tafeltjes in de tuin van de Ruïnekerk. Om maar eens met twee titels van Bergense boeken te spreken...

De Vreemdeling

12 juni 2020

Column: Kraantje

‘Ze heeft het overleefd hè, wat een kanjer is het toch?’ ‘Je schoonmoeder die corona had?’ ‘Nee joh, Femke.’ Femke?’ Femke, de burgemeester van Amsterdam.

Live matters

12 juni 2020

Column JoMo

Wat begon met de verstikkende moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd door wederom een Amerikaanse politieagent, leidde tot wereldwijd protest...

Er was eens 1 juno

5 juni 2020

Column: Kauw

Ik zat een tijdje wat wanhopig op een fietsstuur nadat ik had gecontroleerd of er brood of koek in de fietstas zat.

Tussen Bergense BOA’s en Mokumse RAMBOA’s

5 juni 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds de intelligente lockdown hebben de hulpagenten (BOA’s) een nieuwe status en EGO-vergroting gekregen. Ze zijn door premier Mark Rutte en...

Zwanenzang

29 mei 2020

Column: Kraantje

‘Ben jij ook klaar voor de versoepeling?’ ‘Klaar voor? Ik kan niet wachten tot ik eindelijk weer eens legaal een terrasje mag pakken.

Digitaal, analoog of oraal…

29 mei 2020

Column JoMo

Ik wist niet dat het bestond, maar heb het nu voor het eerst meegemaakt: de digitale inloopavond. Het betrof in dit geval Bergen Oost.

Ik hoorde dat de gemeente niet moeilijk zal doen

22 mei 2020

Door: Kauw

Wij lijden aan afkickverschijnselen van het zoeken naar eten en weinig kunnen vinden. Laatst zag ik een echte waaghals bij de deur van...

Bergense Boomer Beweging

22 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch met die ‘politieke oudjes’? En dan bedoel ik de generatie 1945-1964. De babyboomers en waar de internetmeme (digitale grap) ‘OK Boomer’ aan is ontleend.

Hoe heurt het eigenlijk?

15 mei 2020

Column: Kraantje

‘Het lijkt langzamerhand alsof we toch een beetje van het slot af gaan en er eindelijk weer eens wat reuring is in ons dorp. Heerlijk toch?’

Royaal gebaar aan Vlaanderen

Column: JoMo

Waarom komt alle narigheid uit Brabant? Met carnaval worden alle schulden vereffend en onder een sluier van alcohol is er...

De vrijheid van Complottokkies

8 mei 2020

Column: Rob van de Pas

Een stukkie schrijven in de week van 4 & 5 mei vraagt om behoedzaam manoeuvreren. Niet dat ik mij beperkt voel, integendeel, maar juist nu we zo intens stilstaan bij de 4e mei...

Jeeps

8 mei 2020

Door: Kauw

Sinds de terrassen dicht zijn, moeten we ons best doen om eten te vinden. Op het moment dat er honger in het spel is, ben je er niet zeker meer van wie je vriend is en wie je vijand.

Living in a Ghost Town

1 mei 2020

Column: Kraantje

‘Leuke Koningsdag gehad?’ ‘Leuk? Het was zeker anders. Ik heb eerst gesport, toen een museum bezocht...

De honderdste column van JoMo: Waar is de uitgang?

1 mei 2020

Column JoMo

De aarde geniet van een welverdiende full body detox en kan even op adem komen. Onze zintuigen zien weer schone lucht, proeven helder water...

Is ‘beddendood’ een Scrabblewoord?

24 april 2020

Column: Rob van de Pas

Sinds het coronatijdperk, zondagavond 15 maart, vul ik mijn dagen met ochtendwandelingen, thuiswerken, klusjes in en rond het huis en af en toe bij het spelen van een potje Scrabble...

Struikelstenen

24 april 2020

Door: Kauw

Ze zeggen dat wij op glinsteringen afkomen, dat klopt, wij zijn heel nieuwsgierig en dan valt elke glans op. Zo vloog ik in het rond en viel mijn oog op...

De Openbaring

17 april 2020

Column: Kraantje

‘Heb je het een beetje leuk gehad met Pasen?’ ‘Oh zeker, heerlijk genoten van het prachtige weer, op gepaste afstand een wandeling gemaakt.’

Stoempen

Column JoMo

Gelukkig houdt iedereen een beetje rekening met elkaar in deze zoekende tijden.

Overpeinzingen

10 april 2020

Column: Kauw

Ik zie dat de laatste maand veel meer mensen zomaar wat wandelen en rustig een gesprek voeren, terwijl ze op afstand lopen.

Goede Vrijdag! Nog maar een keer uitleggen?

10 april 2020

Column: Rob van de Pas

Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag ná Witte Donderdag. Voor de atheïsten en ongelovigen onder ons nog maar even een verkorte duiding van het...

We benne op de wereld…

3 april 2020

Column: Kraantje

‘En gaat het weer een beetje met je?’ ‘Ja hoor, ik krabbel langzaam op maar ben nog niet helemaal de oude.

Ophokplicht

3 april 2020

Column JoMo

Terwijl de meeste landen de wereld afstruinen naar mondkapjes, ontsmettende gel, toiletpapier en beademingsapparaten...

Terug