Deel

Opstandelingen en het BING-rapport

Column: Gerrit Mollema

Opstandelingen en het BING-rapport

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om op jacht te gaan naar het Grote Kwaad binnen het gemeentebestuur van Bergen. Ze vlooien het kadaster na op bouwsels zonder vergunningen, zoeken bij de Kamer van Koophandel naar verboden nevenfuncties en scannen het archief van rechtbanken op vreemde vonnissen. Dat alles natuurlijk in dienst van de publieke zaak. Elke keer weer een ernstig karwei, het is dan ook meestal stil in de kamer.

Maar dan gooit Opstandeling 1 zijn armen in de lucht en roept: “Ik heb wat, ik heb wat!”
De twee anderen scharen zich om hem heen. Opstandeling 1: “Een van de huidige wethouders heet toch Houtenbos?”
Opstandeling 2: “Ja. Wat dan?”
Opstandeling 1: “Kijk, op het erf van Houtenbos staat een gigantisch duivenhok. En kijk hier, daar is geen vergunning voor verleend. Hebbes!”
Opstandeling 3 kijkt hem meewarig aan: “Jij woont nog niet zo lang in Bergen, hè?”
Opstandeling 1: “Nee.”
Opstandeling 2: “Precies. Anders zou je weten dat verspreid over het dorp hele nesten Houtenbossen zitten. En deze is in ieder geval niet de wethouder. Die woont op een ander adres.”

“Sorry”, zegt Opstandeling 1 en buigt zich weer naar zijn scherm.
Maar het is snel met de rust gedaan. Na een minuut klinkt er op de drie schermen een ‘ping’ en verschijnt de mededeling ‘Breaking news. BING-rapport openbaar.’
Kijk, daar hebben ze tijden op gewacht. In de daverende finale van de uitzending De Opstandelingen posteerde hun leider Fred Vos zich met presentatrice Sophie Hilbrand in het pikkedonker bij de woning van een ambtenaar die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de verkoop van een aantal gemeentelijke woningen onder de WOZ-waarde. Fraude! “Dus dit is na Erik van H. de volgende ambtenaar die gaat hangen?” wilde Hilbrand weten? Nou, dat kon Vos wel bevestigen.

Door alle commotie rond de tv-uitzending gaf de gemeente vervolgens opdracht aan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten om de kwestie te onderzoeken.
En nu was het dan zover, het rapport lag er. Razendsnel gingen ze er doorheen. De teleurstelling was groot. BING had niets verkeerds kunnen vinden.
“Tsja”, zegt Opstandeling 1 na een poosje. “Eigenlijk is het geen verrassing.”
“Waarom niet?” wil Opstandeling 2 weten.

Opstandeling 1: “Nou, de naam zegt het al: Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Dus een overheidsinstelling die een andere overheid controleert. Dat is als de beroemde slager die zijn eigen vlees keurt. Aan zo’n uitslag kun je geen waarde hechten.”
Opstandeling 2: “Er is alleen een klein dingetje. BING is helemaal geen overheidsorgaan, maar een particulier bureau dat de opdracht van de gemeente Bergen heeft gekregen.”
Opstandeling 3 springt op: “Maar dat is nog veel erger! Dat bureau krijgt in ruil voor een grote zak geld de taak om iets uit te zoeken. Driemaal raden met welke conclusie ze dan komen. Ik herinner maar even aan het beroemde spreekwoord: wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.”
“Je hebt gelijk”, zegt Opstandeling 2. “En ik lees hier net dat ook een vastgoedadvocaat beweert dat het onderzoek niet deugdelijk is.”
“Een advocaat?” werpt Opstandeling 3 tegen. “Die moet je nooit vertrouwen.”
Opstandeling 1 kijkt bedrukt voor zich uit.
“Wat is er?” wil Opstandeling 2 weten.
Opstandeling 1: “Eh… ik durf het bijna niet te zeggen.”
Opstandeling 2: “Kom op. Waar zit je mee.”
Opstandeling 1: “Nou ja, ik bedenk me zojuist: als we nooit iemand of iets mogen vertrouwen, wat zitten we hier dan helemaal te doen. Dan kunnen we net zo goed stoppen.”

“Stoppen?” roept Opstandeling 3 verontwaardigd. “Opgeven? Nooit. Laat Fred het maar niet horen. Kom op, weer aan de slag.”
Even later zoomen ze alle drie via Google Maps in op wat pandjes binnen de gemeentegrenzen waarmee best eens iets mis zou kunnen zijn.

Gerrit Mollema

Meer 'Columns':

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Terug