Opening tentoonstelling figuratief beeld Teun de Jager in Schoorl

Drie kunstenaars en u kunt stemmen op wie/wat het gaat worden...

Afgelopen woensdag 12 april opende de tentoonstelling voor de verkiezing van het figuratieve beeld van Teun de Jager. Drie beelden zijn tot en met 14 mei te zien in de bibliotheek in De Blinkerd. Inwoners van Schoorl zijn in die tijd van harte welkom om de beelden te komen bekijken en hun stem uit te brengen; zij bepalen welke van de drie beelden aan de voet van het Klimduin komt te staan.
In 2017 is de gemeente gestart met het ontwikkelen van een plan om de openbare ruimte van het centrum van Schoorl op te knappen. De gemeente deed toen een algemene oproep voor ideeën voor de buitenruimte. Eén van de ideeën die verder is ontwikkeld, is om een figuratief beeld van Teun de Jager te plaatsen aan de voet van het Klimduin.

Drie kunstenaars
In het voorjaar van 2022 is de verkiezing voor het beeld van Teun de Jager landelijk uitgezet. Eind 2022 heeft de kunstcommissie van de gemeente drie kunstenaars geselecteerd. Zij hebben hun idee de afgelopen maanden uitgewerkt en een kleine versie van hun beeld gemaakt. Nu mogen de inwoners van Schoorl kiezen welk beeld straks aan de voet van het Klimduin komt te staan. Zij ontvangen deze week een brief met meer informatie en een stemformulier met unieke stemcode. Elk huishouden mag één stem uitbrengen via de stembus in de bibliotheek of via www.ikdenkmeeoverbergen.nl/teundejager. Op de website is van elke kunstenaar ook een video te bekijken.

Klik op de foto voor een uitvergroting.


Speech Kees de Bakker bij presentatie beeldontwerpen Teun de Jager.

Teun de Jager-beeld eindelijk in zicht

November 1987

De eerste uitgave in de Negentiende-eeuw-reeks an uitgeverij Conserve was Teun de Jager. De redacteur was Peter van Zonneveld van de Universiteit Leiden en kenner van de Romantiek in de 19e eeuw.

Het verhaal, dat eerst ‘De Patrijzen’ heette nam Beets op in de vierde druk van de Camera Obscura in 1854. Daarvoor had hij met zijn verloofde Aleide van Foreest door de Schoorlse Duinen gezworven om inspiratie op te doen, ook verdiepte hij zich in het jagersleven.

Teun krijgt ’s nachts een nare droom. Een voorgevoel. Verloofde Zijtje heeft hem uitgedaagd dat hij ook op ‘veren’ durft te schieten. Ze is de volgende dag nieuwsgierig of hij meer geschoten heeft dan een haas. Als ze in zijn weitas kijkt, gaat per ongeluk zijn geweer af, Zijtje wordt getroffen onder de hartstreek en is dood. Teun sterft twee dagen later aan liefdesverdriet.

Februari 1990 

Er moet een robuust romantisch beeld komen voor Teun als de nieuwbouw bij de Roode Leeuw voor het Klimduin er komt. Het plein zou Teun de Jagerplein moeten worden en daarop kan een beeld verrijzen. In De Oorsprong beleg ik een informatieavond met de grote Beetskenner, beeldhouwster Louk van Meurs en Hanny Alders’ Kaas- en Broodvolk die haar liedteksten over Beets en Teun ten gehore brengen. Helaas heeft de toenmalige gemeente Schoorl gekozen voor het beeld van de strandvonder van John Bier in Camperduin. Later belt Harry Schipper, met Kees Mienis directeur van de fusiescholen Kinderweijdt en Molenwiek. ‘Kees, je hebt geen beeld en geen plein, maar wel een Teun de Jagerschool!’

December 2003/Oktober 2018

Vanuit MO-Nederlands was 19e eeuws een belangrijk onderdeel. Op de instructie van Peter van Zonneveld hertaalde ik het verhaal van Teun volgens de laatste versie van Marijke Stapert-Eggen in de Amstel Klassieken-uitgave, verscheen in de bundel Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en CamperduinVan Reve tot Bernlef in december 2003 met stukken van Peter over Nicolaas Beets en teksten van Hanny Alders van Teun en Beets, bij het 20-jarig bestaan van uitgeverij Conserve, in oktober 2018 eveneens in Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – van Beets tot Van Dis bij het 35-jarig bestaan.

Juni 2017   

Het is inmiddels 30 jaar later. Tot mijn verrassing wordt bekend dat gemeente Bergen het centrum van Schoorl wil herinrichten. Hoort daar geen 2% bij voor beeldende kunst? Ik neem contact op met de plannenmakers. Of ik een enthousiasmerend verhaal wil schrijven voor de site, dat doe ik meteen. Er volgt een gesprek met buurtregisseur Monique Klaver en projectleider Bart Henneman. Arian de Rijk en (korte tijd) Alphons Leijsen en ik vormen de historische werkgroep beeld en wandelroute Teun de Jager.

Juni 2022

Als historische werkgroep maken wij het profiel voor het beeld van Teun de Jager, het moet robuust zijn en romantisch. De tekst wordt verwerkt in een oproep van gemeente Bergen in de Gemeentekrant en een advertentie in BK-Informatie. En zelf schrijf ik ook een column over het beeld dat er nu echt aan lijkt te komen.

Oktober 2022

Vergadering van de historische werkgroep met de kunstcommissie Bergen over de selectie uit 26 inzendingen. 3 kunstenaars worden genomineerd: Pauline Bakker uit Bergen, Marieke van der Meer uit Rotterdam en Guust Persoon uit Driehuis.

April 2023

Vandaag op 12 april worden de drie ontwerpen van de genomineerde kunstenaars, die kunstcommissie en werkgroep hebben geselecteerd, gepresenteerd. De bevolking van Schoorl, Groet en Camperduin mag tot in de loop van mei meestemmen, net als de leerlingenraad van Teun de Jager. We hopen dat het mooiste beeld wordt gekozen.

2024

Onthulling van het beeld, voorafgegaan bij het lopen van de officiële Teun de Jager-wandelroute (volgens Arian de Rijk alleen zinvol als gemeente Bergen zorgt voor bebording, de vraag is of dat geld er is). Het is al mooi als het beeld er komt. Als het lukt is er dan als kers op de taart een optreden van poppenspeelster Ila van der Pouw, die dichtbij woont, bij het grote Klimduin.