Openbare laadpalen in Noord-Holland gemiddeld 14% duurder dan in rest van het land

Hoe zit dat in Bergen...

Openbare laadpalen in Noord-Holland gemiddeld 14% duurder dan in rest van het land

Wil je je elektrische auto opladen bij een publiek laadpunt? In Noord-Holland ben je dan duur uit. Per kWh betaal je binnen de provincie 13,7% meer dan elders in het land. Gemiddeld kost een kWh stroom bij een Noord-Hollandse laadpaal 45 cent. Het landelijk gemiddelde komt neer op 39 cent per kWh. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Ondanks de hoge prijzen is Noord-Holland niet de duurste provincie van Nederland. Zo ben je in Flevoland (50 cent) en Utrecht (51 cent) veel meer kwijt aan het ‘volgooien’ van je elektrische auto. De goedkoopste provincie om je auto op te laden bij een publiek laadpunt is Overijssel. Hier betaal je per kWh gemiddeld slechts 31 cent. Daar komen nog wel de eventuele kosten van je laadpas bij.

Goedkoopste en duurste gemeenten van Noord-Holland
Het gemiddelde laadtarief varieert per gemeente. Amsterdam is de goedkoopste gemeente van de provincie. Opladen bij een publieke laadpaal kost je hier 40 cent per kWh. Dat is zo’n 24% goedkoper dan in Blaricum of op Texel, de duurste gemeenten van Noord-Holland. Voor het opladen van je auto betaal je in beide gemeenten gemiddeld 52 cent per kWh. De duurste gemeente van Nederland is Terschelling met gemiddeld 60 cent per kWh.

“Dit zijn echt opvallend grote verschillen, want het gaat om openbare laadpalen. Je kunt er ook voor kiezen om thuis de auto op te laden, want dan betaal je, tot het prijsplafond,  ‘maar’ 40 cent per kWh. Dat is toch goedkoper dan de genoemde 60 cent. Pas dan wel op dat je in het gebruik niet over het prijsplafond heen gaat, want dan betaal je het afgesproken tarief met je leverancier”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit. Maar er zijn al leveranciers die contracten aanbieden met tarieven ruim onder het prijsplafond. Als je zonnepanelen hebt en daarmee de auto op kunt laden, dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.

Bekijk hier de gemiddelde kosten per gemeente: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/verschillen-laadpaal-kosten

Ondergrondse parkeergarages het duurst
Hoeveel je betaalt voor het opladen van je auto kan ook sterk variëren per type parkeerplek. Zo kost het opladen in een ondergrondse parkeergarage je gemiddeld 16,8% meer dan bij een parkeerplek op straat. Ook op parkeerterreinen en in ‘gewone’ parkeergarages betaal je meer dan langs de weg (+13,6%).