Deel

advertentie

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

Column: Rob van de Pas

Op weg naar een ‘normaal’ Bergen?

Hoppa, de terrassen van onze geliefde Bergense cafés en restaurants zijn weer open! Ik mag weer niet-geagendeerd winkelen in het centrum. Wat een verademing en wat lekker om iedereen weer spontaan tegen te kunnen komen. We mogen tijdens het bezoeken van de terrassen weer praten over andere zaken dan corona, wappies, monddoekjes, vaccinaties, militante anti-vaxxers, Museumplein-betogers, avondklok-plunderaars en verzetsstrijders 2.021. Nog even doorzetten en we hebben al onze vrijheden weer gewoon terug. Als je dan toch een vergelijking wil maken met WO II dan moet je COVID-19 als onze tijdelijke bezetter zien en de alliantie van vaccinmakers als de geallieerde troepen die ons zijn komen bevrijden en nu de laatste verzetshaarden elimineren.

Natuurlijk, sommige zaken en ook vrijheden krijgen met de nieuwe werkelijkheid te maken. Ik had vroeger in Alkmaar een huisarts die tijdens het spreekuur een Caballero-sigaret opstak. Mijn leraar Duits op de middelbare school duwde tijdens de les meerdere Lucky Strikes in zijn hoofd en mijn buurvrouw dronk tijdens de zwangerschap van haar kindjes dagelijks een flesje cream sherry leeg. Allemaal vrijheden, normen en waarden waar we nú onze vraagtekens bij plaatsen of ze hebben bijgesteld of gewoon afgepakt.

Onbespoten venusheuvel
Weet u het nog? De PSP, de voorloper van GroenLinks, had in de jaren zeventig een naakte vrouw met koe op de verkiezingsposter staan. Dat plaatje is nu écht volstrekt ondenkbaar en niet vanwege haar onbespoten, macrobiotische venusheuvel. Nee, dat is gewoon het bijstellen van normen, waarden en dus het herdefiniëren van onze vrijheden. Daarmee zijn wij niet op weg naar een totalitaire staat die TOP-DOWN al onze vrijheden afpakt. Nee, dat is de dynamiek van een vrije en intelligente samenleving.

Als ik toch ál die lulkoek op social media had geloofd, zat ik nu met aluhoedje in een hysterische commune te wachten op het einde der tijden en durfde ik niet meer in Bergen aan Zee te gaan zwemmen uit angst dat ik van onze plat-verklaarde aarde zou kunnen vallen. Mijn hemel, wat dat betreft hebben we wel een bizar jaar achter de rug. Maar ook in mijn eigen Facebook-kringen én mijn eigen familie lopen figuren, met stevige opleidingen en belangrijke maatschappelijke functies, rond die complot-technische slapeloosheid ervaren. Dan heb ik het niet over mijn verre achterneef Thierry Baudet, want die hebben ze volgens de familieverhalen spreekwoordelijk gezien prenataal laten verdrinken in zijn eigen vruchtwater. Die man is de politieke Lou de Palingboer van de 21e eeuw. Negeren dus.

Unitaire republiek Israël
Terug naar mijn terrasgesprekken. Afgelopen donderdagochtend zat ik even te praten met de bekende ‘locals’ Joep K., Marco W. en cafébaas Paul de W.. U begrijpt dat ik vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) deze mensen genderneutraal moet duiden. Het gesprek ging over van alles en nog wat, maar werd echt serieus toen het actuele conflict tussen de democratische staat Israël en de terroristische HAMAS-beweging op de Gazastrook aan de orde kwam.

‘Hitler had gelijk…
Als twintig moslimmeisjes bij hun schooltje in Kaboel door een IS-autobom worden opgeblazen, zie je geen linksgekkie de straat opgaan en met Afghaanse vrijheidsvlaggen zwaaien. Maar als Israël gedoceerd reageert op een aanval met inmiddels 3500 ongeleide raketten op burgerdoelen rond Jeruzalem en Tel Aviv, dan staat links Nederland te gillen en te schreeuwen tegen de ‘zionisten’. Teksten als: ‘Hitler had gelijk…’ of ‘Verkracht alle Jodendochters…’ en ‘Jodenvergassing is nog te mild…’ vallen dan ineens onder vrijheid van meningsuiting. Prima, maar het zegt wel genoeg over de abjecte en selectieve verontwaardiging als het gaat over de Joodse staat en haar strijd en recht om zich te verdedigen en te overleven. Dit is mijn tegengeluid: ‘Opdat wij niet vergeten…!’. Ik wens u een gezegend pinksterweekend.

Rabiate Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Kleur bekennen

17 september 2021

Column: Rob van de Pas

Als je als columnist ‘kleur bekent’ is de kans groot dat de lezer vanuit zijn of haar perceptie een dubbele bodem zoekt. In mijn communicatietrainingen roep ik vaak: ‘Laat OMA maar thuis hoor!’ Wie is OMA dan..? OMA staat voor...

Natuurbescherming?

17 september 2021

Column: Kauw

Kauw zocht wat vrienden op in ’t Hof. Daar zijn de geruchten ook doorgedrongen dat de gemeente fors gaat ingrijpen. Er moeten 23 bomen worden gekapt… Kauwenfamilies in de scheve oude lindes zijn compleet gestrest.

Andere Koek…

10 september 2021

Column: Kraantje

‘Dit was wel weer een week om nog lang van na te genieten; de zon is letterlijk en figuurlijk achter de wolken vandaan gekomen. Stralend weer, blije mensen op het strand, de terrassen, lange rijen bij de ijssalons, zomerjurkjes...

De helaasheid der dingen

10 september 2021

Column: JoMo

Ik moest aan dit boek van Dimitri Verhulst denken, toen ik de week aan mij voorbij zag trekken. In dat boek formuleert Verhulst de onnavolgbare zin: 'God schiep de dag en wij slepen ons er doorheen', in dit geval een week gevuld met voorvallen, waaronder een zonovergoten weekeinde...

Niet te geloven…

3 september 2021

Column: Kauw

Zoveel respons als ik kreeg op mijn vorige verhaal. Eerst maar even vertellen dat de wethouder ook Kauw leest en graag met mij wilde kennismaken en zo geschiedde.

PPIO’21! Nieuwe wijn in oude zakken?

3 september 2021

Column: Rob van de Pas

We krijgen een nieuwe politieke beweging in Bergen. De lokaal bekende Hendrik Borst (64) en mede aandeelhouder van Flessenpost Nederland BV heeft het initiatief genomen om een politieke partij te starten.

Schandalig

27 augustus 2021

Column: Kraantje

‘Heb je nog trek in wat calorie-arms om lekker van te smullen?’ ‘Caloriearm? Altijd goed, hoewel je met deze zomerse temperaturen je bikini body zelden maar hoeft te tonen.’ ‘

Verwarring

27 augustus 2021

Column: JoMo

Als ik mij erger aan het bombastisch exhibitionisme van de Gayparade, ben ik homofoob. Als ik mij verzet tegen godsdienstextremisme, ben ik een heiden.

‘Rectalificatie!’

20 augustus 2021

Column: Rob van de Pas

Twee weken geleden werd mijn column in onze digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen bijna, let wel bijna de Charly Hebdo-ervaring van ons Madurodam aan Zee.

Klaar mee…

20 augustus 2021

Column: Kauw

Chagrijnig zit ik in de toren van de Ruïnekerk. Waarom ik mij zo rot voel? Ik heb nu al meer dan 50 keer verteld over een of andere misstand hier in dit ‘lieftallige dorp’. En wat denk je? Je schiet er geen fluit mee op. Erger nog, men vindt het wel amusant, zo’n kauw die zich uitlaat over zaken die ertoe doen.

Komkommertijd?

13 augustus 2021

Column: Kraantje

‘Van de week liep ik naar mijn kledingkast en werd ik intens verdrietig. Schaamde je je voor al je aankopen, kreeg je last van geweten, dat je CO2 afdruk zo groot is?

Rare sporten

13 augustus 2021

Column: JoMo

Er zijn veertig sporten met een Olympische status. Er komen nieuwe bij en sommige verdwijnen weer. Het duiven schieten is bijvoorbeeld geschrapt. In 1900 werden er nog 300 levende duiven afgeknald, waarvan 21 door de Belg...

Bergen! Wat gaan we doen?

6 augustus 2021

Column: Rob van de Pas

Als ik naar de huidige deplorabele situatie in het centrum van Bergen kijk, dan vraag ik mijzelf hardop af: ‘Hoe lang nog? Hoe lang laten we deze situatie bestaan?

Twijfels

6 augustus 2021

Column: Kauw

In het bos tegenover museum Kranenburgh reed een vervaarlijke machine met bovenin een man met een zaagmachine. Hij keek goed naar de bomen en zaagde er daarna de dooie takken uit.

Olympisch klatergoud

30 juli 2021

Column: JoMo

Toen Pierre de Coubertin in 1890 de Olympische Spelen nieuw leven inblies, kon hij niet vermoeden hoe zijn idealen 130 jaar later volledig vermorzeld zouden zijn. De Coubertin had bij de start...

Vakantie

30 juli 2021

Column: Kraantje

Columniste Kraantje is de sombere Nederlandse zomer even ontvlucht. Dus deze week geen column van haar hand. Geniet Kraantje!

Tik tok

23 juli 2021

Column: Kauw

Al mijmerend zag ik vanuit mijn oude stekkie in de lindeboom hoe vaak de terrasbezoekers op hun phones keken. Gewoon terwijl men samen zit te praten.

Nieuwe burgervader Lars is onderweg

23 juli 2021

Column: Rob van de Pas

We hebben een nieuwe Burrie en Robbie is het nie..! Ik kwam zelfs  niet door de eerste selectieronde. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk liet mij nog vóór de finish struikelen...

Hete brij

16 juli 2021

Column: Kraantje

‘Het belooft een zware zomer te worden.’ ‘In sommige delen van het land is het een natte zomer.’ ‘Nat of droog, het wordt in ieder geval niet de hete zomer die ons in het vooruitzicht werd gesteld.

Op de spies drijven

16 juli 2021

Column: JoMo

Het CDA heeft recentelijk bij paus Franciscus een verzoek ingediend tot heiligverklaring van Pieter Omtzigt.

De Zondvloed

25 juni 2021

Column: Kraantje

‘Heb jij het droog weten te houden?’ ‘Drooggehouden? Overdrijven is ook een kunst, heel leuk dat we in de achtste finales staan. Maar zo bijzonder was het voetbal tot nu toe nog niet.’

Zeesnot

25 juni 2021

Column: JoMo

Soms lijken dingen niet wat ze zijn. We kampen momenteel met een gigantische woningnood en voor jonge mensen is er simpelweg niet aan een huis te komen. Het aanbod is laag en de prijzen sky-high.

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Het schip in…

28 mei 2021

Column: JoMo

Terwijl de regen onze vruchtbare akkers overspoelt en de temperaturen maar niet willen stijgen naar een betamelijk voorjaarsniveau, blijven de bootjes troosteloos in de jachthavens liggen.

Nieuwsgierig

21 mei 2021

Column: Kauw

Waartoe zijn wij hier op aarde? Als kauw vraag ik mij dat regelmatig af. “Zeg, wat is hier gaande?” hoor ik een persoon vragen aan iemand in een heel opvallend pak.

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Terug