‘Oorlog aan Zee’ gaat volgende week in première! Ere wie ere toekomt!

Kaarten voor ‘Oorlog aan Zee’ zijn nu te koop via www.oorlogaanzee.com of bij Boekhandel Thomas

‘Oorlog aan Zee’ gaat volgende week in première! Ere wie ere toekomt!

Welgeteld 99 acteurs en actrices doen er mee aan ‘Oorlog aan Zee’, plus meer dan 50 vrijwilligers, een artistiek team van 5 personen en een gedreven productiecrew van 22 personen. Je kunt ‘Oorlog aan Zee’, het historische locatie-theaterstuk dat volgende week in Bergen in première gaat, gerust een mega-productie noemen. Behalve de 12 reguliere voorstellingen zijn er ook 2 speciale leerlingenuitvoeringen in het kader van het educatieve project dat ‘Oorlog aan Zee’ ontwikkelde in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar en het 4 Mei Comité Bergen.

Verder zijn er speciale activiteiten zoals koffieconcertjes in zorgcentra voor ouderen en heel bijzonder, aanstaande zondag 25 september: de dienst in de Ruïnekerk die voor een belangrijk deel in het teken zal staan van de thematiek van ‘Oorlog aan Zee’ mede in relatie tot de situatie in Oekraïne. Tijdens de viering zullen ook enkele liedjes uit de voorstelling ten gehore worden gebracht. Het stuk en het gelijknamige boek geven niet alleen een levendige beschrijving van wat zich in de jaren 1940-1945 in Bergen heeft afgespeeld, maar gaat ook in op de vraag hoe het destijds zo verschrikkelijk mis is gegaan.
Waar kwam het fascisme vandaan? Welke invloed hadden de propagandamachines van de nazi’s en de NSB op het menselijk gedrag? In hoeverre zijn er overeenkomsten met fake news? En last but not least: van welke Bijbelse wijsheden zouden we in dit verband iets kunnen opsteken? Als je erbij wilt zijn: de viering aanstaande zondag in de Ruïnekerk begint om 10.00 uur.

Terug naar ‘Oorlog aan Zee’, naar al die fantastische mensen die het project mogelijk maken. Neem bijvoorbeeld de ‘kledingploeg’, bestaande uit 4 dames die onder de inspirerende leiding van de 26-jarige Robin Vollenbrock zich gestort hebben op de meer dan 150 verschillende kostuums en uniformen die er nodig zijn om ook wat betreft kleding een stap terug in de tijd te doen. Het is een hecht en vooral ook gezellig team geworden, die ontelbare dagen samen hebben doorgebracht terwijl ze onvermoeibaar doorwerkten aan de kostumering. En tijdens het maakproces waren er ook momenten die emotioneel best moeilijk waren, zoals het in elkaar zetten van de nazi-vlaggen waarmee de Van Reenschool tijdens de voorstelling als Duits legeronderkomen herkenbaar moet worden. Of het handgemaakte zilveren meeuwtje, het symbool waarmee het uniform van de NSB Jeugdstorm versierd werd.

Veel meer plezier beleefden Fien Jansen Conchita Proot, Loes Vader en Henriëtte Vet aan het in elkaar zetten van de zogeheten bevrijdingsrokken die tijdens het Vrijheidsfeest aan het einde van de voorstelling door een aantal actrices gedragen zullen worden. Een interessant historisch fenomeen, deze bevrijdingsrokken die kort na de oorlog plotseling een enorme rage werden. Samengesteld uit willekeurige kleurrijke lappen stof vormen ze een vrolijk contrast met de grauwe afgedragen kleding die tegen het einde van de oorlog meestal te zien was.

Textiel was tijdens de bezetting op de bon en amper meer te krijgen. Je droeg wat er nog enigszins netjes uitzag en vooral: wat je warm hield. Zeker in de hongerwinter, waarin er ook geen brandstof meer voorradig was, had warmhouden de hoogste prioriteit.
Hoe kijken de dames op de samenwerking terug? Fien Jansen is er duidelijk over: ‘Het was fantastisch, het zijn gemotiveerde en onvermoeibare dames die alles kunnen maken wat er door de regie werd gevraagd!’ Kostuumontwerpster Robin Vollebrock is het volkomen met haar eens: ‘Een gezellige groep dames die zowel zeer gemotiveerd als getalenteerd zijn. Ik ben bevoorrecht om met hen samen te kunnen werken om deze voorstellingen tot leven te brengen.’ Hoezeer kostumering ook voor de spelers van belang is, bleek deze week overduidelijk bij een repetitie van het bevrijdingsfeest. Door zich voor het eerst in de kleding van destijds te hullen, doken ze automatisch dieper in hun rol en werd de scène nog realistischer.

Dus als je straks naar de voorstelling komt en je denkt: wat zijn die spelers goed, weet dan dit mede te danken is aan de dames van de kledingploeg! En natuurlijk aan alle andere vrijwilligers en productiemensen achter de schermen die deze megaproductie mogelijk hebben gemaakt. Ere wie ere toekomt!

Kaarten voor ‘Oorlog aan Zee’ zijn te koop via www.oorlogaanzee.com of bij Boekhandel Thomas.
Speeldata: van donderdag 29 september tot en met zondag 2 oktober en van 6 tot en met 9 oktober, op zaterdag en zondag ook matinee.

Foto:s © oorlogaanzee

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

‘Oorlog aan Zee’ gaat volgende week in première! Ere wie ere toekomt! ‘Oorlog aan Zee’ gaat volgende week in première! Ere wie ere toekomt!