Deel

advertentie

Ook zo’n zin om op vakantie te gaan?

Waarom het goed is af en toe alleen op reis te gaan...

Ook zo’n zin om op vakantie te gaan?

Wanneer je samen ergens naartoe gaat, is het gaaf zo’n ervaring met elkaar te delen. In je eentje reizen heeft daarentegen voordelen voor je zelfontwikkeling. “De mensen in je omgeving halen bepaalde delen in jezelf naar boven. Het kan zijn dat je bij de ene persoon een meer ondersteunende rol vervult, terwijl je je bij de ander meer van je grappige kant kunt laten zien”, zegt Barbara Kuiters, psycholoog gespecialiseerd in Positieve Psychologie. “Ga je alleen op reis, dan leer je vaak andere kanten van jezelf kennen, die je in het licht van je vertrouwde omgeving nooit goed hebt leren kennen.”

Als je alleen de wijde wereld intrekt, zul je vaker uit je comfortzone moeten stappen en is er meer druk om vreemden aan te spreken. Waar je thuis als het goed is in een veilige omgeving verkeert, is dat op reis minder. Gaat er iets mis, dan moet je wel doorgaan en actie ondernemen.
Kuiters: “Op reis heb je meestal niet de mogelijkheid je een paar dagen terug te trekken wanneer het tegenzit. Dat kan ervoor zorgen dat je beter met je angst leert omgaan. In onze vertrouwde omgeving kunnen we vaak te lang ergens over nadenken en te lang blijven malen. De noodzaak of druk is niet hoog genoeg. We hebben iets nodig om ons in beweging te zetten.”

Volgens Kuiters blijven mensen boven alles sociale dieren. “We richten ons meestal eerst op wat er om ons heen is, in plaats van ons te richten op wat van binnenuit komt.” Het is een van de redenen dat veel mensen verslaafd zijn aan sociale media, denkt de psycholoog. “Maar wanneer je alleen op reis bent, heb je vaak geen andere keus dan te vertrouwen op je intuïtie en wat je zelf eigenlijk wil.”

Goed voor je zelfvertrouwen
Alleen op reis ben je genoodzaakt op andere hulpbronnen terug te vallen dan je gewend bent. Dat maakt dat je niet alleen op jezelf zal leren vertrouwen, maar ook dat je anderen beter leert inschatten. “In de meeste gevallen blijkt dat mensen heel empathisch zijn en anderen helpen in nood. Dat kan een enorme boost geven voor het vertrouwen in eigen kunnen, waar je later ook weer op terug kunt vallen in tijden dat het in het dagelijkse leven even tegenzit”, legt Kuiters uit. “Dat is belangrijk,” vervolgt de psycholoog, “omdat het helpt uitdagingen aan te gaan en veerkracht te ontwikkelen, nodig voor het overwinnen van eventuele hobbels en obstakels die het leven verder met zich meebrengt.”

In sommige gevallen kun je beter niet alleen op reis gaan. Als een soloreis je zelfontwikkeling in de weg staat, bijvoorbeeld. Dat kan er dan namelijk voor zorgen dat je alleen maar minder vertrouwen krijgt in jezelf. Arno van Dam, bijzonder hoogleraar Antisociaal Gedrag, Psychiatrie en Maatschappij, bedoelt daarmee vooral mensen die een burn-out hebben of depressief zijn. “Je brein is in dat geval overbelast en de informatieverwerking gaat moeilijker. Dus als je op vakantie gaat, kom je in nieuwe situaties terecht die aanpassingsvermogen en nieuwe informatieverwerking van je vragen. Er zijn allerlei zaken die je moet regelen, en vaak ook dingen die je van tevoren niet ziet aankomen. Als je al moe bent in je hoofd, komen dat soort stressfactoren erbij kijken die de klachten juist verergeren.”

Gaan voor het gewenste effect
Samen reizen zou dan een beter idee zijn. En vooral met iemand die weet van de klachten en het niet erg vindt om dingen te regelen. “Sociale steun is een van de belangrijkste dingen die je kunt ervaren als je een burn-out of depressie hebt. En het is vooral fijn als je die kunt krijgen van mensen in je vertrouwde omgeving, want dat zijn geen vreemde mensen waar je op af moet stappen als je al somber bent”, legt Van Dam uit.

Wil je wel graag alleen op reis? “Dan raad ik aan eerst thuis te herstellen en pas als het weer beter gaat een soloreis te ondernemen. Dan zul je er veel meer van genieten en is de kans ook groter dat het reizen het gewenste effect heeft.”

Bron: NU.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Wie is er bevattelijk voor stress tijdens de kerstdagen?

25 november 2022

Wat voor veel mensen een ogenschijnlijk leuke tijd moet zijn, is dat voor lang niet iedereen vanzelfsprekend

Nogal wat mensen kunnen als een berg opzien tegen de naderende kerstdagen. Er moet zoveel geregeld worden en iedereen moet het natuurlijk naar zijn zin hebben. Van het idee alleen al schiet bij sommigen de hartslag spontaan omhoog.

Sinterklaas-stress bij je kind: wat doe je er aan?

25 november 2022

Kinderen vinden niet alles leuk en gewoon

Sinterklaas is weer in het land. Is het voor de ouders al gestress door de discussies die er steeds vaker omheen worden gevoerd, voor kinderen kan het sinterklaasfeest ook bijzonder stressvol zijn.

Kersttrend 2022: duurzaam en spannend. Veel goud en zilver…

18 november 2022

Er is op de Hoflaan 16 te Bergen nu onder andere veel zilver en goud in allerlei uitvoeringen te bewonderen

Kerstversiering verzamelen is een nieuwe duurzame trend. Bij het Kersthuis ‘Sfeer van Weleer’ van Annelies Lakeman in Bergen vindt u een grote collectie oude kerstversiering, in een zeer goede conditie, die al een eerder leven achter de rug heeft.

Advertorial: Er zijn verschillende bespaaracties die de energierekening omlaag brengen

18 november 2022

Zo maak je jouw bespaarplan...

Maar hoe weet je nu welke actie het meeste bespaart? Met de BespaarBewust week zie je in de Energie-app of in Mijn Vattenfall hoeveel je bespaaracties in euro’s zouden kunnen opleveren.

Waarom zijn er eigenlijk seizoenen…

18 november 2022

De vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan

Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijker vond een bepaald deel van het jaar te benoemen. Vroeger kenden we in onze streken alleen de winter en de zomer...

Sinterklaassurprise maken

11 november 2022

45+ super leuke & makkelijke surprise ideeën

Vier jij Sinterklaas dit jaar met surprises? Dan begint de voorpret hier! Wij hebben namelijk meer dan 45 geweldige Sinterklaas surprise ideeën voor je op een rij gezet.

Een zachte week op komst… dus pak lekker de fiets en trek er op uit

11 november 2022

Bewegen maakt je weerbaarder

De bossen zien er met de enorme diversiteit aan herfstkleuren haast magisch uit. Tel daarbij op de paddenstoelen, die in alle soorten en maten verschijnen, het geknisper van de gevallen blaadjes, de vogelgeluiden en het zonlicht tussen de bomen of over de velden en het plaatje is compleet.

Bladgoud in de herfst…

4 november 2022

Afgevallen blad is gratis én nodig

Mulchen. Wat een feest hé, dat het elke dag bladeren regent? Hier zijn de Kleine Directeur (ondertussen bijna vijf jaar) en ik al driftig begonnen met het verzamelen van al het gevallen blad uit onze straat.

Zes modetrends voor herfst en winter 2022/2023

4 november 2022

Tweed, tailoring en gorpcore

Op zoek naar dé modetrends voor de herfst en winter van 2022/2023? De zomer is nu écht voorbij en het is hoog tijd om ons te storten op het volgende seizoen.

Boost je gezondheid: 5x positieve effecten van een dagje sauna

27 oktober 2022

Luxe badhuizen, indrukwekkende hamams en talloze kuuroorden...

Een dagje bubbelen en bijkletsen in de sauna is altijd fijn. En het doet ook nog eens veel voor lichaam en geest. Na het lezen van deze voordelen krijg je meteen zin om een dagje weg te gaan.

Beweegstrippenkaart voor Bergen en Schoorl

21 oktober 2022

Inmiddels is voor sportaanbieders een nieuw seizoen begonnen. De ideale gelegenheid om iets nieuws te proberen

Kom laagdrempelig in beweging bij sportaanbieders in de buurt met de beweegstrippenkaart voor 50+. In Duindorp Schoorl een groot succes, maar nu ook in Bergen en binnenkort (volgens verwachting begin 2023) in de Egmonden!

Leven met minder geld…

21 oktober 2022

Voor steeds meer gezinnen realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst. In ieder geval op korte termijn komen er steeds meer geluiden van mensen die het niet meer rond krijgen.

Alles over natuurlijk tuinieren in de herfst

14 oktober 2022

Kan jouw tuin of dakterras wel wat vrolijks gebruiken in de herfst?

Inspiratie voor een prachtige herfsttuin...

Kinderen spelen te weinig in de natuur…

14 oktober 2022

Daarom is er al tien jaar lang OERRR

Kinderen spelen namelijk nog maar weinig in de natuur en dat is slecht nieuws. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit.

Niet iedereen kan de herfst waarderen…

7 oktober 2022

Hoe overleef je de herfst?

Veel mensen vinden de herfst niet zo fijn. De dagen worden korter, het wordt kouder, de regen valt met bakken uit de hemel en de ellenlange wintermaanden zitten er ook nog aan te komen….Ze voelen zich lusteloos, hebben nergens zin in en willen het liefst lekker onder een dekentje cocoonen. Herken je dit? Dan kan het zijn dat jij last hebt van een herfstdipje of zelfs een herfstdepressie. Hoe zorg je ervoor dat je deze herfst wel fluitend doorkomt?

Leven (bijna) zonder geld?

30 september 2022

Voor steeds meer gezinnen bijna realiteit

Met de Algemene Beschouwingen nog vers in het geheugen gloort er voor veel gezinnen een weinig rooskleurige toekomst.

Van alle vier seizoenen is de herfst toch wel de meest wispelturige

23 september 2022

Er zijn ook mensen die in de herfst een herfstdip krijgen door dit druilerige weer

De herfst, koude dagen en regen. Heel veel regen. Zo denken veel mensen over de herfst. Van alle vier seizoenen is dit toch wel de meest wispelturige

Herfst

16 september 2022

De betekenis van de herfst is terugkeren naar de binnenwereld

De herfst is het seizoen dat mens, dier, boom en plant stimuleert om zich terug te trekken. De zon schijnt minder fel en lang, het wordt kouder en vochtiger.

De herfst is onderweg… (filmpje)

15 september 2022

De redactie van het Flesje is volop bezig met de voorbereidingen van de gedrukte najaars/Kunst10Daagse editie 2022

Als straks de Flessenpost bij u op de deurmat valt… dan kan het najaar pas echt beginnen. Een 64-pagina’s dikke tabloid voor én over Bergen en zijn directe omgeving. In de eerste week van oktober huis aan huis in de verspreiding van Bergen t/m Camperduin, VVV-kantoren, hotels, cafés, restaurants en locaties waar veel bezoekers komen.

Aanhoudende droogte noodzaakt andere aanpak

2 september 2022

Zo bespaar je water in je tuin...

Het is al een hele tijd warm en droog. Lokaal valt er wel een bui, maar voorlopig hangen de meeste planten er maar slap bij. Ook je gazon is misschien niet meer zo strak groen als het was.

Blijf ook in de zomer bewegen!

26 augustus 2022

Zet die zomerluiheid aan de kant

Sporten in de zomer is niet beter of slechter dan in andere periodes van het jaar. Dat je in de zomer meer zweet zorgt er niet voor dat je sneller afvalt, omdat je alleen vocht verliest. Je valt alleen af als je een calorietekort hebt.

Hitte is niet ongezond voor je lichaam, maar…

26 augustus 2022

Laat je lichaam wel langzaam wennen

Zodra we in de zomer de 30 graden aantikken, slingeren we maar wat graag de airco aan. Afkoelen: heerlijk! Niet doen, zegt onderzoeker Hannah Pallubinsky. Je lichaam langzaam blootstellen aan warmte is goed voor je hart en heeft een positief effect op je bloeddruk, zelfs bij mensen die te zwaar zijn. Haar boodschap: koester die hitte!

Fitness alleen voor vrouwen

19 augustus 2022

1 maand gratis trainen in de nieuwe Beeck

Vrouwenfitnessclub Fit4lady opent vanaf maandag 27 augustus t/m vrijdag 2 september haar deuren op de eerste verdieping van De ‘nieuwe’ Beeck. In 2017 ging het sportcentrum in vlammen op.

Pilates in De Blinkerd in Schoorl

19 augustus 2022

Pilates wordt 3x in de week aangeboden door Pilates Studio To Flow

“Als je eenmaal aan Pilates begint, dan wil je niet meer anders.”

Retraite

12 augustus 2022

Even helemaal ontspannen... op een berg

Mieke en Laurence nodigen je graag uit voor een avontuur met jezelf, onder begeleiding en op magische plekken.

Er lijkt een ware burn-out epidemie te heersen

12 augustus 2022

Ook (misschien vooral) onder jongeren is het een groeiend probleem...

Wat blijkt: 63% van 18- tot 34-jarigen heeft een psycholoog bezocht. Spanning wordt vooral door werkdruk en het sociale leven veroorzaakt. Ongeveer 24% is dagelijks bang voor een burn-out. Klachten: slecht slapen, piekeren, angstige of sombere gevoelens en problemen met eten.

Moeder en dochter op stap bij blooming in Bergen

5 augustus 2022

“Mama? Wanneer gaan we weer eens samen weg“?

Een vraag die ik steeds vaker hoor. Waar we voorheen als gezin regelmatig de hort op gingen, heeft ons dochtertje nu de leeftijd bereikt dat het ook heel gezellig is om een-op-een leuke dingen te ondernemen. Samen op stap gaan noemen we dat. Waar ze met haar vader graag met de trein naar familie in het noorden van Nederland reist, ben ik diegene met wie ze juist wil windowshoppen, lunchen of een logeerpartijtje doet.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug