Deel

advertentie

Ook zo’n zin om op vakantie te gaan?

Waarom het goed is af en toe alleen op reis te gaan...

Ook zo’n zin om op vakantie te gaan?

Wanneer je samen ergens naartoe gaat, is het gaaf zo’n ervaring met elkaar te delen. In je eentje reizen heeft daarentegen voordelen voor je zelfontwikkeling. “De mensen in je omgeving halen bepaalde delen in jezelf naar boven. Het kan zijn dat je bij de ene persoon een meer ondersteunende rol vervult, terwijl je je bij de ander meer van je grappige kant kunt laten zien”, zegt Barbara Kuiters, psycholoog gespecialiseerd in Positieve Psychologie. “Ga je alleen op reis, dan leer je vaak andere kanten van jezelf kennen, die je in het licht van je vertrouwde omgeving nooit goed hebt leren kennen.”

Als je alleen de wijde wereld intrekt, zul je vaker uit je comfortzone moeten stappen en is er meer druk om vreemden aan te spreken. Waar je thuis als het goed is in een veilige omgeving verkeert, is dat op reis minder. Gaat er iets mis, dan moet je wel doorgaan en actie ondernemen.
Kuiters: “Op reis heb je meestal niet de mogelijkheid je een paar dagen terug te trekken wanneer het tegenzit. Dat kan ervoor zorgen dat je beter met je angst leert omgaan. In onze vertrouwde omgeving kunnen we vaak te lang ergens over nadenken en te lang blijven malen. De noodzaak of druk is niet hoog genoeg. We hebben iets nodig om ons in beweging te zetten.”

Volgens Kuiters blijven mensen boven alles sociale dieren. “We richten ons meestal eerst op wat er om ons heen is, in plaats van ons te richten op wat van binnenuit komt.” Het is een van de redenen dat veel mensen verslaafd zijn aan sociale media, denkt de psycholoog. “Maar wanneer je alleen op reis bent, heb je vaak geen andere keus dan te vertrouwen op je intuïtie en wat je zelf eigenlijk wil.”

Goed voor je zelfvertrouwen
Alleen op reis ben je genoodzaakt op andere hulpbronnen terug te vallen dan je gewend bent. Dat maakt dat je niet alleen op jezelf zal leren vertrouwen, maar ook dat je anderen beter leert inschatten. “In de meeste gevallen blijkt dat mensen heel empathisch zijn en anderen helpen in nood. Dat kan een enorme boost geven voor het vertrouwen in eigen kunnen, waar je later ook weer op terug kunt vallen in tijden dat het in het dagelijkse leven even tegenzit”, legt Kuiters uit. “Dat is belangrijk,” vervolgt de psycholoog, “omdat het helpt uitdagingen aan te gaan en veerkracht te ontwikkelen, nodig voor het overwinnen van eventuele hobbels en obstakels die het leven verder met zich meebrengt.”

In sommige gevallen kun je beter niet alleen op reis gaan. Als een soloreis je zelfontwikkeling in de weg staat, bijvoorbeeld. Dat kan er dan namelijk voor zorgen dat je alleen maar minder vertrouwen krijgt in jezelf. Arno van Dam, bijzonder hoogleraar Antisociaal Gedrag, Psychiatrie en Maatschappij, bedoelt daarmee vooral mensen die een burn-out hebben of depressief zijn. “Je brein is in dat geval overbelast en de informatieverwerking gaat moeilijker. Dus als je op vakantie gaat, kom je in nieuwe situaties terecht die aanpassingsvermogen en nieuwe informatieverwerking van je vragen. Er zijn allerlei zaken die je moet regelen, en vaak ook dingen die je van tevoren niet ziet aankomen. Als je al moe bent in je hoofd, komen dat soort stressfactoren erbij kijken die de klachten juist verergeren.”

Gaan voor het gewenste effect
Samen reizen zou dan een beter idee zijn. En vooral met iemand die weet van de klachten en het niet erg vindt om dingen te regelen. “Sociale steun is een van de belangrijkste dingen die je kunt ervaren als je een burn-out of depressie hebt. En het is vooral fijn als je die kunt krijgen van mensen in je vertrouwde omgeving, want dat zijn geen vreemde mensen waar je op af moet stappen als je al somber bent”, legt Van Dam uit.

Wil je wel graag alleen op reis? “Dan raad ik aan eerst thuis te herstellen en pas als het weer beter gaat een soloreis te ondernemen. Dan zul je er veel meer van genieten en is de kans ook groter dat het reizen het gewenste effect heeft.”

Bron: NU.nl

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Samen Fit: Samen Zweten, Stralen en Grensverleggen, De Kracht van Quality Time in ‘Je Relatie in Beweging’

22 september 2023

Waarom is samen sporten goed voor koppels in hun relatie?

Deze vraag stelden wij aan pyscholoog Amira Christensen

Hoe herken je een herfstdepressie en wat kun je er aan doen?

22 september 2023

Doe de test...

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het regent en waait harder en een gevolg van het sombere weer is dat we ons sneller wat neerslachtig voelen; oftewel een herfstdip. Soms leidt die somberheid tot een zogenoemde herfstdepressie. De officiële benaming is een seizoensgebonden depressie. Hoe kun je dit herkennen en wat kun je er aan doen?

Ladiesnights hele maand oktober!

15 september 2023

Bodyvit gaat de hele maand oktober ladiesnight organiseren op de donderdagavond van 19:30 uur t/m 21:00 uur

De avond bestaat uit leuke en verschillende activiteiten zoals BBB-workouts, kickboksen en fitness. Daarna een drankje bij het zwembad De Beeck indien gewenst!

Modetrends herfst/winter 2023

15 september 2023

De vijf meest draagbare trends voor aankomend najaar

Benieuwd naar de modetrends voor de herfst/winter van 2023? De modetrends van het najaar 2023 (en modekleuren overigens) zijn al lang en breed bepaald! Wat wordt de nieuwe mode voor de herfst 2023?

Advertorial: After summer actie!

8 september 2023

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee! Wil jij dit één maand gratis uitproberen bij Bodyvit? Maak dan nu gebruik van de Bodyvit AFTER SUMMER actie!

Straks ook lekker in de herfst en winter buiten tafelen…

8 september 2023

Het idee van een buitenkeuken spreekt veel mensen aan

Buitenkeuken plannen, de ultieme how-to gids

Bodyweight trainen! Wat zijn de voordelen?

25 augustus 2023

Een sportschool geeft veel verschillende mogelijkheden om jouw fitnessdoel te behalen...

Verschillende gewichten, fitness ballen, cardio apparaten etc. Dit is geweldig, want je kan je training daarom goed op je eigen behoeften afstemmen.

Best Shape Ever programma!

18 augustus 2023

Geef ons 6 weken en wij geven jou your Best Shape Ever. Voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen! Start in september 2023

Al vele jaren maken wij gebruik van deze methode voor onze gewaardeerde klanten, waarbij wij onze rijke ervaring en kennis hebben samengevoegd tot een 6-weken programma!

Zomerretraite in Bergen op zaterdag 26 augustus

11 augustus 2023

Heb je behoefte aan een pauze, waarin je kunt ontspannen en weer opladen o.l.v. een ervaren docente?

Ga je mee naar het mooie Bergen (Noord-Holland), een 1-daagse retraite in de natuur? Zomerretraite zaterdag 26 augustus 2023 (nog 2 plaatsen vrij). o.l.v. docente Rhodes Selhorst en als bonus een gratis massage van Heidi Heuvelman.

Supplementen “nut or not”

28 juli 2023

Er is maar een handjevol supplementen die wetenschappelijk zijn getest en waarvan ook daadwerkelijk is aangetoond dat ze een meerwaarde hebben voor de sporter

Het gebruik van voedingssupplementen is onder sporters flink toegenomen. Tegenwoordig gebruikt ongeveer een kwart van de sporters voedingssupplementen.

Het belang van actief blijven tijdens de vakantie!

21 juli 2023

Regelmatig bewegen heeft veel gezondheidsvoordelen, ongeacht het seizoen!

De vakantie komt er aan! Tijd voor ontspanning en rust. Maar betekent dit dat we de hele vakantie kunnen stil zitten? Wij denken van niet en we leggen uit waarom!

Leuk om te geven én… goed voor de natuur

21 juli 2023

Geef een stuk natuur cadeau

Iedereen wordt blij van natuur. Je kunt er tot rust komen, sporten in de buitenlucht of samen met anderen genieten van planten en dieren.

Zesweekse loopcursus Rondje Bergen

7 juli 2023

Rondje Bergen staat dit jaar weer op het programma op zondag 1 oktober a.s.

Wij als trotse hoofdsponsor zijn blij dat het dit jaar weer mag doorgaan.

Wetenschappers: Je kunt je brein jonger maken met een middagdutje

7 juli 2023

Uiltje knappen kan hersenen 6,5 jaar jonger maken...

Halverwege de dag een uiltje knappen, kan heel gezond zijn voor de hersenen blijkt uit een onderzoek onder ruim 35.000 volwassenen.

Je eigen lichaam is het beste apparaat!

30 juni 2023

Steeds vaker hoor je het belang van het functioneel trainen voor ouderen in de fitness...

Vaak als we denken aan fitness, denken we aan apparaten en zware gewichten.. Maar! Wat houdt functioneel trainen in en waarom is deze manier van trainen zo belangrijk voor ouderen maar eigenlijk voor iedereen?

Knieklachten? Wat zou het kunnen zijn?

9 juni 2023

Bij Bodyvit Bergen weten ze er wel raad mee...

Pijn in de knie, zonder dat daar echt een oorzaak voor is geweest, is een veelvoorkomende klacht bij mensen boven de 40. Een scheur in de meniscus kan daar de oorzaak van zijn. De fysiotherapeuten van Bodyvit geven je informatie, advies en tips.

Door minimaal 2x per week 30 minuten te trainen verklein je de kans op fysieke en mentale beperkingen op latere leeftijd

2 juni 2023

'T Gymlokaal Bergen is gevestigd op Dorpsstraat 7

Hoe vaak hoor je niet dat een oudere na een valpartij niet meer echt van het leven kan genieten, omdat er problemen zijn met het bewegingsapparaat en het geestelijke welbevinden.

Dit zijn dé babyshower trends in Nederland

2 juni 2023

Ballonnen, foto's en taart

De zomer staat voor de deur en dat betekent: baby’s! Tegenwoordig mag je natuurlijk niet meer onopgemerkt zwanger zijn, dat moet GEVIERD! En wees eerlijk, overladen worden met cadeaus is toch nooit een straf? Lees hier hoe je een trendy babyshower organiseert!

Volop zon de aankomende dagen…

26 mei 2023

Dus denk om je huid

Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken. De huid hoeft hiervoor niet eens rood te worden. Blanke mensen hebben maar vijftien minuten zonlicht per dag nodig op het gezicht en de handen om genoeg vitamine D aan te maken.

Cupping massage! Wat is het en waar is het goed voor?

26 mei 2023

Bodyvit Bergen legt het je uit...

Je ziet steeds vaker sporters met opvallende rode cupping plekken op het lichaam. We zagen het voor het eerst in 2016 in Rio tijdens de Olympische spelen. Michael Phelps zwom goud met paarse ronde plekken op zijn schouders en sindsdien is cupping mega populair onder de sporters.

Tijdelijk extra mogelijkheid om baantjes te zwemmen in De Beeck

19 mei 2023

Op veler verzoek...

Banenzwemmen in het Bergense zwembad De Beeck is al mogelijk op maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.00 uur, op maandag, woensdag en vrijdag van 07.00 tot 09.00 uur en op dinsdagavond.

Kickboks je Fit!

19 mei 2023

Het beoefenen van deze sport werkt onwijs goed als Full Body Work-out!

Een van de bekendste vechtsporten in de wereld: Kickboksen. Goed voor lichaam en geest en het wordt veel beoefend bij Bodyvit! Maar waar komt het vandaan en wat zijn de voordelen ervan?

Ik wil me beter kunnen ontspannen…

12 mei 2023

Waarom is ontspannen belangrijk?

Iedereen heeft wel eens stress. Het hoort bij het leven.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug