Ook al gestopt met de goede voornemens?
Misschien was 1 januari toch niet zo'n goed moment...
Gepubliceerd: 3 februari 2023
De meeste goede voornemens gaan in de eerste week van januari al mank. De eerste reden is dat het aanleren van elke nieuwe gewoonte simpelweg lastig is. Ons brein kiest veelal de weg van de minste weerstand: door blijven gaan met het oude gedrag.
Met goede voornemens op de proppen komen is makkelijk, maar ze daadwerkelijk volhouden kan lastig zijn. Wat is de psychologische reden dat goede voornemens zo vaak stuklopen?
Laten we beginnen bij het begin, want wat is nu eigenlijk een gewoonte? Een gewoonte is een handeling die je regelmatig uitvoert zonder dat je er bewust bij stilstaat. Onze hersenen zijn dol op gewoontes, want ze helpen om denkwerk, en dus energie, te besparen. Gewoontes kunnen positief voor ons uitpakken – zoals een dagelijks rondje wandelen. Maar tegelijkertijd kunnen ze ook negatief gedrag in stand houden – zoals de gewoonte om een ongezonde snack te scoren zodra je een tankstation binnenloopt.
Waarom goede voornemens (bijna) altijd falen
De meeste goede voornemens gaan in de eerste week van januari al mank. De eerste reden is dat het aanleren van elke nieuwe gewoonte simpelweg lastig is. Ons brein kiest veelal de weg van de minste weerstand: door blijven gaan met het oude gedrag. Vanuit dit perspectief falen onze goede voornemens niet zozeer omdat er een vloek rust op de doelen die we ons rond de jaarwisseling stellen, maar simpelweg doordat de meeste doelen falen.
Er is echter reden om aan te nemen dat uitgerekend de jaarwisseling een uitzonderlijk slecht moment is om je leven over een andere boeg te willen gooien. Hoe uitzonderlijker de omstandigheden waarin een besluit wordt genomen – zoals de jaarwisseling – des te lastiger deze plannen geworteld raken als gewoonte. Omgevingen en omstandigheden roepen namelijk gedrag op. Het beste moment om te besluiten om langdurig een gewoonte veranderen, is op de plek en tijd waar deze gewoonte normaliter plaatsvindt.
Hetzelfde effect zien we vaak wanneer mensen een personal development workshop bijwonen. Tijdens de sessie blaken de deelnemers van de ideeën en plannen om vanaf morgen alles anders te doen. En morgen doen ze alles weer precies hetzelfde. De reden: de locatie van het besluit om te veranderen en van de daadwerkelijke gewoonte liggen mijlenver uit elkaar.
Kortom: oude gewoontes zijn hardnekkig, en nieuwe gewoontes zijn moeilijk aan te leren.
Kijk HIER wat je kunt doen om toch te slagen in je goede voornemens.