Ooievaars in Bergen

Door: Dook Vlugt

Ooievaars in Bergen

Vanaf eind maart dit jaar zijn er vliegend boven Bergen meerdere keren ooievaars gezien. Maar ook aan de grond, zoals bijvoorbeeld in een weiland langs de Voert en in de polder ten oosten van Bergen. Op het weiland langs de Breelaan is het bekijken van de ooievaars nog het makkelijkst. Meestal zijn het er twee, soms is er sprake van maar één exemplaar, soms op het nest maar ook wel zoekend naar voedsel op het weiland.

Als een vogel geringd is en als dat met een kijker is af te lezen, kan er nagegaan worden waar en wanneer deze vogel deze ring heeft gekregen. Van drie ooievaars is dat mogelijk geweest. De man met ring 4E941 is twee keer met een vrouwtje op het weiland aan de Breelaan gezien. Deze man is in juni 2018 geringd in Alphen aan de Rijn. Herkenbaar is deze aan de donkere borstveren en nek, hier is sprake van een of andere vervuiling.
Wat betreft de dames die met hem meekwamen: één is in 2018 geringd in Lippenhuizen in Friesland. De ander, de ooievaar en de ring GB46 zijn op de foto te zien, is geringd in Engeland in een opvangcentrum voor ooievaars. Het hoe, waarom en het bijzondere daaraan is in de mail hieronder te lezen.

Thank you for your email about GB46 who you saw on 16th and 17th April in the Netherlands.
This is a 4 year old female from our project who originally came from Poland, she was brought to the UK in early 2018 after sustaining an injury in the wild and was held at our satellite site in Surrey before being released August 2019. She then spent the rest of 2019 and 2020 exploring the UK. She was last seen on 18th September 2020 on the Isle of Wight and this is the first sighting we have had of her since then.
The sightings coming in are vital for the project to learn about how these birds are behaving post release and we are monitoring their movements closely.
You can find out more about the project via our website and keep up to date on our twitter account @ProjectStork

The White Stork Project Team

@ProjectStork on Twitter and Facebook
@WhiteStorkProject on Instagram
whitestorkproject.org

Tot slot:
– Het kan jaren duren voordat een ooievaarspaar een nest bezet. Als dat nest eenmaal gebruikt is, kan het langere tijd gebruikt worden.
– In Nederland zorgen de laatste jaren ongeveer 1000 broedparen voor nageslacht.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Ooievaars in Bergen Ooievaars in Bergen