Onderzoek: ruim 75% van inbraakpogingen succesvol in 2023

Meer inbraken op tweede paasdag...

Bergen had 32 geslaagde en 21 mislukte inbraken in 2023.

Het lukt inbrekers steeds vaker om een woning binnen te dringen en spullen buit te maken. In 2023 slaagden maar liefst 76,5% van de inbraakpogingen. Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de politie. Pogingen zijn vaker succesvol in ‘goedkopere’ dan ‘dure’ wijken. In de provincie Groningen ligt het slagingspercentage het hoogst. Ook wordt er op tweede paasdag in de vakantieregio’s Noord en Midden gemiddeld zo’n 20% vaker ingebroken.

Grootste risico op donderdagen
De Woninginbraken Index van Independer is gebaseerd op 97.218 inbraak-incidenten die hebben plaatsgevonden van 2020 tot en met 2023. Uit dit onderzoek blijkt dat inbrekers de afgelopen jaren steeds vaker succesvol te werk gaan. In 2020 slaagde 70,4% van alle inbraakpogingen in Nederland, een jaar later was dit ‘slaagpercentage’ toegenomen tot 73,5%. Ook in 2022 (74,5%) en in 2023 (76,5%) zette deze stijging verder door. Op de donderdag zijn de inbraakpogingen het meest succesvol.

Meer inbraken op tweede paasdag
Gedurende het jaar schieten bepaalde kalenderdagen er ook uit. Zo doen inbrekers op tweede paasdag bovengemiddeld veel inbraakpogingen in de regio’s Noord- en Midden-Nederland: ongeveer 20% meer dan op een gemiddelde dag.
Verder maken inbrekers volop gebruik van de feestdagen: kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag en Nieuwsjaarsdag zitten met elk ruim 100 pogingen allemaal in de top 5 kalenderdagen met de meeste inbraakpogingen. 28 mei is met ‘slechts’ 33 inbraakpogingen juist het rustigst.

Extra veiligheidsmaatregelen
Voor de verzekering is het belangrijk dat bewoners genoeg maatregelen nemen tegen inbraak. Expert woonverzekeringen Michel Ypma: “Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen.”

Bron: https://www.independer.nl

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Onderzoek: ruim 75% van inbraakpogingen succesvol in 2023