Ondernemer Dirk Kat presenteert de plannen voor een vernieuwd Parkhotel (filmpje)

Bergenaren massaal aanwezig bij presentatie plan Parkhotel. ‘Pension Erica moet weer grande dame van weleer worden’

Ondernemer Dirk Kat presenteert de plannen voor een vernieuwd Parkhotel (filmpje)

Maandagavond 4 november 2019. Het voormalige Fabbrica aan de Breelaan stroomt vol met bewoners uit de buurt, ondernemers, belangstellenden, Bergenaren en vertegenwoordigers van diverse politieke partijen en maatschappelijke organisaties. Niet iedereen kan zitten, maar het zal de pret niet drukken. Gastheer en ondernemer Dirk Kat ontvangt iedereen persoonlijk en biedt zijn genodigden koffie, thee, fris of een glas wijn aan. Aan de orde is de presentatie van het nieuwe Parkhotel dat moet herrijzen op de hoek van de Breelaan en Stationsstraat.

Filmpje van mediapartner RTV80.

Bergenaar en ondernemer Dirk Kat
Even na 19:00 uur neemt Bergenaar Dirk Kat het woord en memoreert dat het deze dag precies drie jaar geleden was dat het Parkhotel haar deuren sloot in afwachting van een spoedige start van de voorgenomen bouw in februari 2017. Een aantal ingediende bezwaren heeft er uiteindelijk toe geleid dat er tot op de dag van vandaag niet is gestart met de bouw.

Dirk Kat benadrukt nog maar eens dat de gemeente Bergen hier geen enkele blaam treft. Integendeel, het gemeentebestuur en gemeenteraad zijn volgens Kat ‘zeer constructief en zijn zelfs bereid om wijzigingen in het bestemmingsplan Parkhotel Bergen en de aanvraag omgevingsvergunning Parkhotel II gecoördineerd te laten verlopen’.
Volgens Dirk Kat bespaart dat veel tijd inzake het afgeven van de nieuwe vergunning. Advocaat mr. Johan van Groningen, die Dirk Kat adviseert, bevestigt desgevraagd dat alleen direct belanghebbenden nog een procedure bij de Raad van State zouden kunnen aanspannen.

Tophotel
Het nieuwe Parkhotel krijgt 83 kamers waarvan een aantal zal worden ingericht als ‘serviced appartments’. Dat maakt een verblijf van langer dan een week mogelijk. Het hotel krijgt ook een aantal luxe suites.
De economische input die het nieuwe hotel met zich meebrengt, wordt substantieel. Dirk Kat verwacht dat de gasten naast hun verblijf in het hotel jaarlijks meer dan 4 miljoen euro in het dorp gaan besteden.

Ook voorziet het hotel in een aantal modulaire vergaderkamers en een grote zaal voor 150 personen ten behoeve van presentaties, recepties, kunstexposities en partijen. Het voorste deel van het huidige Fabbrica zal worden ingericht als wijnbar waar volgens Kat ‘’s werelds mooiste wijnen zullen worden geschonken’.
In overleg met lokale ondernemers zal de exploitatie van de fitnessruimte, behandelkamers voor visagie, kapper en massage worden ingevuld.

Parkeergarage
In de kelder van het nieuwe pand komt een parkeergelegenheid voor 40 voertuigen. De ingang komt aan het Smalle Pad en zal middels zogenaamde enkelvoudige voertuigdocering een relatief bescheiden entree kennen. Geen dubbellaagse parkeerkelder, wat de bouwoverlast in de Stationsstraat behoorlijk zal beperken. Ook het laden en lossen bij het nieuwe hotel wil ondernemer Kat in overleg met zijn directe buren en ondernemers regulieren en duidelijk afspreken.

Duurzaam
Het nieuwe hotel wordt, door toepassing van de innovatieve koel- en warmtetechnieken, één van de meest duurzame gebouwen van Bergen. Er komt zeer waarschijnlijk zelfs geen aansluiting meer op het landelijke gasnet. De oude zomertuin van Pension Erica wordt in ere hersteld en in het pand zelf komt een dynamische en gezellige wintertuin.

Architectuur
Mevrouw Neelu Boparai van Boparai Associates Architecten uit Oostzaan sloot de presentatie af met fraaie beelden en een duidelijk en betrokken verhaal over de totstandkoming van de assimilerende ideeën voor het nieuwe hotel. Juist omdat het nieuwe hotel een beeldbepalend object wordt in het hart van Bergen willen architect én ondernemer dat het Parkhotel de chique grande dame van de Heerlijkheid wordt. Een veelbelovende en mooie ambitie.

Door: Rob van de Pas

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Ondernemer Dirk Kat presenteert de plannen voor een vernieuwd Parkhotel (filmpje) Ondernemer Dirk Kat presenteert de plannen voor een vernieuwd Parkhotel (filmpje) Ondernemer Dirk Kat presenteert de plannen voor een vernieuwd Parkhotel (filmpje)