NY Style Bistro Fabbrica per direct gestopt. Paul de Wit neemt met pijn in hart afscheid

Door: Rob van de Pas

NY Style Bistro Fabbrica per direct gestopt. Paul de Wit neemt met pijn in hart afscheid

De Bergense horecaondernemer Paul de Wit zit er zichtbaar doorheen als we hem spreken. Praten over de sluiting van ‘zijn’ Fabbrica emotioneert hem behoorlijk. Na vijf jaar hard werken is hij door omstandigheden gedwongen om de deuren van Fabbrica achter hem te sluiten. Plat gezegd én geschreven: een gebrek aan liquide middelen bieden geen ruimte meer tot verder ondernemen aan de Breelaan 21. Hoewel er geen dreigende schuldeisers bij Paul de Wit op zijn stoep staan lijkt een (technisch) faillissement aanstaande. Paul de Wit wil zijn verhaal wel kwijt, maar heeft niet zoveel zin om tot in detail de oorzaak van dit persoonlijke en financiële drama te duiden.

De plotselinge sluiting van Fabbrica sloeg afgelopen zondagmorgen in als een bom? Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren, Paul?
Dat is een combinatie van factoren. Prive, zakelijk, personeel, de leegstand van het Parkhotel en zelfs deze mooie zomer hebben niet bijgedragen aan een gezonde bedrijfsvoering voor een zaak zoals Fabbrica.
Ik noem een voorbeeld: als je op allerlei manieren wordt gedwarsboomd door overijverige BOA’s omdat je bij een temperatuur van plus 35 graden meer dan 25 terrasstoelen buiten hebt staan. Tja, wat moet je dan?

Op een gegeven moment ga je je knopen tellen. Dan stel je vast dat onder andere de oplopende huurachterstand en huidige bedrijfsvoering geen soelaas meer gaan bieden. Dan kun je nog een tijdje aanmodderen, maar daar zou ik het lek niet meer mee boven krijgen. Ik ben zeker niet vies van hard werken, maar als je maandenlang in de vroege ochtend je eigen tent moet stofzuigen en laat in de avond de afwas staat te doen komt er een eind aan dit commitment. En daar mag je van vinden wat je wilt.

Je zag het dus feitelijk al aankomen?
Ja, eigenlijk wel! En de afgelopen 14 dagen heb ik dat voor mijzelf en met enkele naaste medewerkers besproken en in kaart gebracht. Dat was geen gemakkelijke klus. Dat emotioneert. Vijf jaar Fabbrica verdwijnen voor ons team zo maar in het putje.

En nu?
Mijn medewerkers staan per heden op straat, maar kunnen zo goed als zeker aan het werk in mijn andere bedrijven of gaan bij de collega’s aan de bak. Ook de koks zullen binnen enkele dagen wel ergens emplooi kunnen vinden. Dat komt goed.

Als Fabbrica straks technisch failliet gaat zullen er dus financiële slachtoffers vallen?
Die kans is groot. Ik moet in overleg met mijn leveranciers én met mijn huurbaas Joop Punt. Ik heb natuurlijk ook nog andere zakelijke belangen met leveranciers en Joop. Dat gaan we de komende weken allemaal bekijken en bespreken. Dit debacle is niet alleen mijn verlies.

Eigenaar van Fabbrica en Bergense vastgoedverhuurder Joop Punt wilde in eerste reactie het volgende aan de Flessenpost kwijt: “De plotselinge sluiting van Fabbrica heeft mij zeer verrast en ook verbaast. Natuurlijk, de huurachterstand was behoorlijk, maar aan de andere kant was het wel een TOP tent waar ik graag kwam. Zeker als ik buitenlandse gasten over had in Bergen. We waren ook wel met Paul in gesprek over de huur, maar voor mij was dat zeker geen reden om de stekker uit dit project te trekken. Pand en bedrijf zijn van mij en Paul deed daarin zijn eigen ding. Ik had de stille hoop dat hij het wel zou redden. Ik vind het erg jammer, voor Paul, de medewerkers en voor de vaste gasten van Fabbrica.”

Joop Punt wilde nog niet speculeren over de toekomst van Fabbrica en zijn relatie met het naastgelegen Parkhotel: “Ik zou een doorstart geen gek idee vinden. Voorlopig wacht ik de ontwikkelingen rustig af. Want bij alles wat ik roep staat er weer een leger zeurkousen klaar die overal tegen zijn. Luister goed, ik ben 77 en zit niet echt meer te wachten op oeverloze inspraakavondjes met lokale dwarsliggers. Maar voor een goed plan of initiatief mag je me altijd bellen“.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

NY Style Bistro Fabbrica per direct gestopt. Paul de Wit neemt met pijn in hart afscheid NY Style Bistro Fabbrica per direct gestopt. Paul de Wit neemt met pijn in hart afscheid