Noord-Hollanders praten het allerminst over afscheidswensen dierbaren

100-jarig Monuta lanceert nieuwe cake als gespreksstarter

Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder inwoners van Noord-Holland, net als in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 82% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten.

Ook de voorkeuren van dierbaren zijn amper onderwerp van gesprek, geeft 85% van de Noord-Hollanders aan. Daarmee praten ze het minst van heel Nederland over hoe dierbaren hun afscheid voor zich zien. Reden voor de jarige uitvaartorganisatie om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigt Monuta iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.

Cake ook in Noord-Holland nog steeds populair
Hoewel er in de afgelopen eeuw veel veranderd is op afscheidsgebied, lijkt openheid over afscheid nog niet vanzelfsprekend. Ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag heeft Monuta daarom de klassieke plak cake nieuw leven ingeblazen. Eten is een van de meest laagdrempelige thema’s rondom het afscheid. Het onderzoek toont aan dat de welbekende cake nog steeds in de  top drie staat, zowel bij Nederlanders in het algemeen als in Noord-Holland. In deze provincie serveren ze het liefst belegde broodjes, gevolgd door bittergarnituur en dus cake.

Monuta lanceert nieuwe cake: Plakje Troost®
De mogelijkheden voor de catering zijn tegenwoordig talrijk, toch associëren Nederlanders een uitvaart vaak met koffie en cake. “Cake is van oudsher een prachtig symbool bij het afscheid. Het is vertrouwd en dat is fijn om je aan vast te kunnen houden in een emotionele tijd”, vertelt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta. Het onderzoek laat zien dat bijna de helft van de Noord-Hollanders cake passend vindt bij het afscheid. Vooral omdat het een mooie traditie is, zegt 51% van de ondervraagden.

“Vandaag bestaat Monuta 100 jaar. Daarom lanceren we een nieuwe eigen cake. Hij wordt speciaal voor ons gebakken door gespecialiseerde cakebakkers van een familiebedrijf. Als je bij Monuta kiest voor een plakje cake, krijg je vanaf nu altijd deze cake met de naam Plakje Troost®. Met een bijzonder ingrediënt: citroenmelisse. Een oud kruid dat rust geeft in emotionele situaties.” Alles over de cake en de rol van cake bij afscheid is te lezen op monuta.nl/plakjetroost.