Deel

advertentie

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

Ibéricoham. Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

Ibéricoham is gedroogde ham van het zwarte ibéricovarken. Deze ham is rood, licht dooraderd en heeft een fruitige geur. De smaak van de ham is lichtzoet en ziltig. Op het etiket staat informatie over de levensomstandigheden en voeding van de varkens. Er is een onderverdeling in vier categorieën: de bellota 100% ibérico, de bellota ibérico, de cebo de campo ibérico en de cebo ibérico.

Top of the bill
De 100% ibéricoham is de absolute top en komt van zwarte raszuivere ibéricovarkens die vrij hebben rondgelopen en alleen maar eikeltjes (bellota) eten – tot wel 10 kg per dag! Vandaar dat de ham ook wel Jamón Ibérico de Bellota wordt genoemd. Ibéricoham is gespierder en langer en heeft een fijne hiel en een kenmerkende zwarte poot (vandaar de naam ‘pata negra’). De kleur is donkerrood of lichtpaars en de ham heeft een zoete notensmaak. Om te weten of je echte ibéricoham koopt, is het belangrijk om de ham voor je ogen te laten snijden. Echte ibéricoham herken je aan het vet, zacht en zoet, dat op lichaamstemperatuur hoort te smelten, bijvoorbeeld door een snipper warm te maken tussen je vingers.

De beroemdste producent van bellota-ham is Joselito. Voor zijn Joselito ‘Gran Reserva’ betaal je al gauw 700 euro!

Ibéricoham
Niet elke pata negra is hetzelfde.
Het is wel even goed om te weten dat Jamón Iberico de Bellota wél pata negra ham is, maar pata negra ham niet uitsluitend Jamón Ibérico de Bellota is. De meeste andere producenten gebruiken een kruising met Engelse duroc-varkens, die zich sneller voortplanten en meer vlees geven. Die kruisingen hebben niet altijd zwarte poten. Als er 75% Iberisch bloed door de aderen van de varkens stroomt, mag de ham ook Ibérico worden genoemd.

De bellota ibérico slaat op een kruising van ibérico- en duroc-varkens. Eén van de varkens moet 100% ibérico zijn. Ze worden op dezelfde manier grootgebracht als de 100% ibéricovarkens.

Beetje eikels, veel granen
De cebo de campo ibérico is een ham van een kruising met vrije uitloop, maar niet in de bossen en heuvels waar bellota-varkens lopen. Deze varkens worden intensiever gehouden. De dieren krijgen een mengvoer van granen en peulvruchten, maar eten ook eikels. De cebo ibérico slaat op ham van gekruiste varkens uit intensieve veeteelt. Deze varkens hebben alleen graan gegeten en weinig bewegingsvrijheid gehad. Deze factoren beïnvloeden de kwaliteit van de ham.

Op kamertemperatuur
Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak. Hoe dunner de plakjes, hoe lekkerder de ham smaakt. Een paar druppels olijfolie (of nog beter écht goeie truffelolie) op een plakje ham is gewoonweg goddelijk.

Ham kopen?
In Amsterdam of Rotterdam kun je voor echte Spaanse ham naar Ibericus (www.iberdeli.nl/nl/ibericus). Een werkelijk geweldige winkel, waar je veel verschillende kwaliteiten ham kunt kopen en uiteraard ook proeven en eten. Ter plekke wordt de ham gesneden door goed getrainde Spanjaarden.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Zelf Spaanse paella bereiden

12 juni 2020

Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op Italiaanse risotto

Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon, kip en een portie geduld: que aproveche!

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Cuno’s Wijnen

5 juni 2020

Oude wijn en jonge kippetjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

29 mei 2020

Cava of Champagne? Wat is het verschil?

Voor de niet-kenner zijn Champagne en Cava soms moeilijk uit elkaar te houden, toch zijn er wel degelijk grote verschillen.

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

De temperatuur gaat weer stijgen, dus hoogste tijd…

15 mei 2020

Voor een fijne pastasalade met boontjes en tonijn

Zo'n simpele koude pastasalade smaakt altijd, zeker met een goed glas gekoelde witte wijn erbij.

Cuno’s Wijnen

8 mei 2020

Duitse wijn om in te bijten...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De BBQ is on fire: Theater in de achtertuin

8 mei 2020

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets...

Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap.

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

1 mei 2020

Het familiehuis versus het familie-imperium

Wat is het verschil in beleving tussen de ‘kleinere’ familiebedrijven en een groot familie-imperium?

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

1 mei 2020

Recept Oosterschelde-kreeft met pernodboter

Deze smakelijke kreeft is tot half juli nog verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het...

Langzaam maar zeker nadert de zomer, dus… hoogste tijd voor een fijne BBQ

1 mei 2020

Hier vind je alle tips en tricks voor de echte grillmaster

Barbecueën is voor veel mensen (en vooral mannen) een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn.

Cuno’s Wijnen

24 april 2020

Door de bomen de wijn niet meer proeven

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is onder meer bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Koningsdag 2020 vieren we dit keer grotendeels binnen…

24 april 2020

10 Oranje-recepten voor Koningsdag

Tijdens het koken en bakken van onderstaande recepten voor Koningsdag sta je droog en warmpjes in je eigen keuken.

Nieuwe rubriek: Anouk Mak praat ons bij over vloeibare goud!

17 april 2020

Een weekendje Sitges (Spanje) werd de start van Cavastore

Wie had kunnen bedenken dat een gezellig weekendje weg zou leiden tot de start van mijn Cavastore...

Nieuwe rubriek: Cuno’s Wijnen

10 april 2020

"Champagne: In victory we deserve it, in defeat we need it"

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in...

Gooi de overblijfselen van asperges niet weg, maar maak een lekker soepje

10 april 2020

Kook de schillen en kontjes mee

Voor de aspergesoep van schillen wordt gebruik gemaakt van het asperge kookvocht. Eet dan ook eerst de asperges zoals je wilt.

In Bergen kunnen we gewoon ons glaasje wijn blijven drinken

3 april 2020

Betaalbare #blijfthuis wijnboxen voor dorstige Bergenaren

Voor de in Bergen wonende wijnjournalist Cuno van ’t Hoff, vooral bekend van zijn wijngids ‘De Wijnalmanak’ en zijn columns in het Financieele Dagblad...

Lente, dus hoogste tijd voor mooi lamsvlees op het bord

3 april 2020

Lamskoteletten met een korianderkorstje

Italiaans hoofdgerecht, 12 koteletten, 25 min. bereiding.

De aanvoer laat wat te wensen over, maar ze zijn er weer: asperges

3 april 2020

Een klassiek recept: as­per­ges met bo­ter, ham en ei

Hoe ga je te werk... Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

28 februari 2020

Shervin van der Meulen en chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room

The Bourbon Room op de Jan Oldenburglaan bestaat binnenkort vijf jaar en heeft inmiddels faam gemaakt als culinaire hotspot.

Verwen jezelf eens op de zaterdag bij Bistronomie ’t Parkje

28 februari 2020

Sparkling Saturday Lunch € 21,50 p.p.

Iedere zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur een sprankelende lunch om het weekend te vieren....

Terug