Deel

advertentie

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

Ibéricoham. Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

Ibéricoham is gedroogde ham van het zwarte ibéricovarken. Deze ham is rood, licht dooraderd en heeft een fruitige geur. De smaak van de ham is lichtzoet en ziltig. Op het etiket staat informatie over de levensomstandigheden en voeding van de varkens. Er is een onderverdeling in vier categorieën: de bellota 100% ibérico, de bellota ibérico, de cebo de campo ibérico en de cebo ibérico.

Top of the bill
De 100% ibéricoham is de absolute top en komt van zwarte raszuivere ibéricovarkens die vrij hebben rondgelopen en alleen maar eikeltjes (bellota) eten – tot wel 10 kg per dag! Vandaar dat de ham ook wel Jamón Ibérico de Bellota wordt genoemd. Ibéricoham is gespierder en langer en heeft een fijne hiel en een kenmerkende zwarte poot (vandaar de naam ‘pata negra’). De kleur is donkerrood of lichtpaars en de ham heeft een zoete notensmaak. Om te weten of je echte ibéricoham koopt, is het belangrijk om de ham voor je ogen te laten snijden. Echte ibéricoham herken je aan het vet, zacht en zoet, dat op lichaamstemperatuur hoort te smelten, bijvoorbeeld door een snipper warm te maken tussen je vingers.

De beroemdste producent van bellota-ham is Joselito. Voor zijn Joselito ‘Gran Reserva’ betaal je al gauw 700 euro!

Ibéricoham
Niet elke pata negra is hetzelfde.
Het is wel even goed om te weten dat Jamón Iberico de Bellota wél pata negra ham is, maar pata negra ham niet uitsluitend Jamón Ibérico de Bellota is. De meeste andere producenten gebruiken een kruising met Engelse duroc-varkens, die zich sneller voortplanten en meer vlees geven. Die kruisingen hebben niet altijd zwarte poten. Als er 75% Iberisch bloed door de aderen van de varkens stroomt, mag de ham ook Ibérico worden genoemd.

De bellota ibérico slaat op een kruising van ibérico- en duroc-varkens. Eén van de varkens moet 100% ibérico zijn. Ze worden op dezelfde manier grootgebracht als de 100% ibéricovarkens.

Beetje eikels, veel granen
De cebo de campo ibérico is een ham van een kruising met vrije uitloop, maar niet in de bossen en heuvels waar bellota-varkens lopen. Deze varkens worden intensiever gehouden. De dieren krijgen een mengvoer van granen en peulvruchten, maar eten ook eikels. De cebo ibérico slaat op ham van gekruiste varkens uit intensieve veeteelt. Deze varkens hebben alleen graan gegeten en weinig bewegingsvrijheid gehad. Deze factoren beïnvloeden de kwaliteit van de ham.

Op kamertemperatuur
Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak. Hoe dunner de plakjes, hoe lekkerder de ham smaakt. Een paar druppels olijfolie (of nog beter écht goeie truffelolie) op een plakje ham is gewoonweg goddelijk.

Ham kopen?
In Amsterdam of Rotterdam kun je voor echte Spaanse ham naar Ibericus (www.iberdeli.nl/nl/ibericus). Een werkelijk geweldige winkel, waar je veel verschillende kwaliteiten ham kunt kopen en uiteraard ook proeven en eten. Ter plekke wordt de ham gesneden door goed getrainde Spanjaarden.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s wijnen

25 september 2020

Alcoholbeukers: knock-out in de eerste ronde

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Weet je nog, vroeger bij oma…

25 september 2020

De echte groentesoep met gehaktballetjes zoals je oma die vroeger maakte

Het geheim van deze soep zit hem natuurlijk in de krachtige vleesbouillon die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

18 september 2020

'Cornishe' wijn en eeuwenoude tradities…

Een goede vriendin van mij woont in Cornwall, gelegen in het uiterste zuidwesten van Engeland. Een aantal jaren geleden zijn we met haar 'May Day' gaan vieren in Padstow...

Mosselen, maar dan net even anders…

18 september 2020

Mejillones à la Catalana (mosselen op zijn Catalaans)

Wist je dat je mosselen heel gemakkelijk op verschillende manieren kan bereiden? Ik heb er nu een Spaans tintje aan gegeven.

Cuno’s Wijnen

11 september 2020

Wijn en gootsteenputjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak en van wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Velen van ons zijn dit jaar niet naar het buitenland op vakantie geweest

11 september 2020

Voor de Griekenlandgangers, een recept vol warme vakantieherinneringen

Een klif, boven een idyllische baai met azuurblauw water, met de rust van de hoogte maar de levendigheid die je alleen in zuidelijke landen terugvindt. En dan...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

4 september 2020

Central Coast Californië

Tijdens onze rondreis in de Verenigde Staten, augustus 2014, kwamen we uiteindelijk in Californië terecht. Ik moet zeggen dat...

Captainsdinner kapucijners

4 september 2020

Het kost weinig maar is super smakelijk een voedzaam

Bereiden en de ingrediënten

Cuno’s Wijnen

28 augustus 2020

Schaarse druifjes uit Italië

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Pasta alle Vongole

28 augustus 2020

Simpel te bereiden en super smaakvol

Liefde gaat door de maag (dat weten Italianen maar al te goed). Zeker als het om deze pasta gaat.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

21 augustus 2020

Wijnmaker Telmo Rodriguez

In het eerste jaar van Cavastore had ik alleen Cava in mijn assortiment. Op zich ook voor de hand liggend als je zaak de naam Cavastore draagt.

Wat dacht je van grote gamba’s bereid in witte wijn met knoflook…

21 augustus 2020

Binnen de kortste keren staan ze op tafel en kan het grote smullen beginnen

Koop de garnalen in de diepvries, in van die grote zakken, en haal ze de ochtend voordat je ze wilt eten uit de vriezer en...

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

14 augustus 2020

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 augustus 2020

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Gazpacho… een goddelijk zomers Spaans gerecht

24 juli 2020

En... lekker snel klaar

Deze traditionele Spaanse soep wordt altijd koud opgediend en is een heerlijk verfrissende maaltijd...

Cuno’s Wijnen

17 juli 2020

Oogverblindend pareltje uit Toscane: Il Borro Pian di Nova

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Heerlijk voor bij de BBQ. Zomerse aardappelsalade

17 juli 2020

Lekker op een zomerse dag of bij de BBQ: aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

10 juli 2020

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Zelf Spaanse paella bereiden

12 juni 2020

Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op Italiaanse risotto

Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon, kip en een portie geduld: que aproveche!

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Cuno’s Wijnen

5 juni 2020

Oude wijn en jonge kippetjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

29 mei 2020

Cava of Champagne? Wat is het verschil?

Voor de niet-kenner zijn Champagne en Cava soms moeilijk uit elkaar te houden, toch zijn er wel degelijk grote verschillen.

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

Terug