Deel

Nog niet gepicknickt dit jaar?

Aankomend weekend is waarschijnlijk je laatste kans...

Nog niet gepicknickt dit jaar?

Nodig je familie en vrienden uit en… geniet. Een mand voor zes personen om te gaan picknicken op het strand, in het bos, in het park of waar dan ook. Komt ie:

1. Stokbrood met dips en smeersels
Wat zeker niet mag ontbreken, is een heerlijk vers stokbrood met allerlei dips en smeersels erbij. Dat maakt het meteen gezellig. Het lekkerste en helemaal niet zo ingewikkeld is toch wel als je de smeersels zelf maakt. Zo maakten wij zelf kruidenboter, roomkaas met dille en augurk en olijfoliedipjes.

Wat je nodig hebt voor de kruidenboter:
100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
blaadjes van 10 takjes platte peterselie
5 takjes dille
10 stengels bieslook
1 teentje knoflook
1 tl vers citroensap
zeezout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 1 uur in de koelkast

Roer de roomboter los in een kom. Hak de kruiden helemaal fijn en pers het teentje knoflook uit. Roer dit samen met de citroensap door de boter totdat alles goed vermengd is. Breng op smaak met zeezout.
Neem een stuk huishoudfolie en spreid dit uit op het aanrecht. Schep hier de kruidenboter op en vouw het huishoudfolie dicht. Rol daarna met je handen de kruidenboter uit tot een dikke worst die overal dezelfde dikte heeft. Draai daarna de uiteindes dicht en leg de kruidenboter zo in de koelkast om op te stijven. Als de kruidenboter goed koud is, kun je er mooie plakken van snijden die je kunt serveren tijdens het ontbijt, een brunch of bij de borrel.

Roomkaas met dille en augurk
De roomkaas met dille en augurk heb je zo gemaakt. Hiervoor meng je 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur) met 4 takjes fijngehakte dille, een halve augurk in blokjes en 1 eetlepel citroensap door elkaar en je smeersel is ready to go!

Olijfoliedipjes
Olijfoliedipjes zijn eigenlijk niet veel meer dan een goede olijfolie gemengd met ingrediënten naar keuze. Super simpel maar onwijs lekker. Zelf kozen wij voor een dip met pit, namelijk een olijfolie gemengd met chilivlokken en grofgehakte gedroogde chilipepers. Maar je kunt er ook een kruidendip van maken, meng de olie dan bijvoorbeeld met verse bieslook, peterselie en oregano. Of maak een citroendip, en meng de olijfolie met citroensap en -schil, ook heel lekker! Kijk voor goede olijfolie vooral eens op de site van Foodelicious. Dat is onze favoriet.

2. Pastasalade met spinazie, avocado, tomaat en spekjes
Een pastasalade vinden we een van de ultieme picknickgerechten, want die kun je van tevoren al bereiden, wordt koud geserveerd, is makkelijk mee te nemen en is bovenal natuurlijk heel erg lekker. En deze variant met spinazie, avocado, tomaat en spekjes al helemaal!

Wat je nodig hebt:
300 gr mini fussili
125 gr gerookte spekreepjes
50 gr pijnboompitten
100 gr babyspinazie
2 avocado’s, in blokjes
250 gr tomaatjes, gehalveerd
100 gr zongedroogde tomaatjes, in stukjes
10 blaadjes basilicum, grof gehakt
olijfolie
peper
zout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 20 minuten

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant, laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan terwijl je ze om blijft husselen, dit kan heel hard gaan (we spreken uit ervaring).
Meng de pasta met de spekjes, pijnboompitten, spinazie, avocado’s, (zongedroogde) tomaatjes, basilicum en olijfolie, peper en zout naar smaak.

3. Zomerse fruitsalade
Een zomerse fruitsalade is een echte picknicktopper. Al dat heerlijke fruit smaakt namelijk in de zomer nog lekkerder, het ziet er gezellig uit en ook dit heb je weer in een handomdraai gemaakt.

Wat je nodig hebt:
2 kiwi’s
1 bakje aardbeien van 250 gr
1 mango
1 klein bakje blauwe bessen van 150 gr
2 el honing
1 el citroensap
10 blaadjes munt, fijngehakt
water

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 15 minuten

Schil de kiwi en mango en snijd in kleine blokjes. Was de aardbeien en blauwe bessen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren. Meng de honing, citroensap en munt door elkaar. Leng aan met een beetje water om te verdunnen.
Meng de dressing door het fruit en je zomerse salade is klaar!

4. Hartige en zoete wrap hapjes
Wat we zo leuk vinden aan wraps is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt ze beleggen met wat je zelf maar wil en zelfs met het soort wrap kun je eindeloos variëren. Wij gebruikten bijvoorbeeld de bietenwraps van No Fairytales (te koop bij Albert Heijn) voor een hartig hapje met zalm en die smaken top én bestaan ook nog eens voor 45% uit groenten. Naast de hartige wrap maakten we ook nog een zoete wrap met Nutella en aardbei.

Bietenwraps met zalm:
1 el mayonaise
2 takjes dille, fijngehakt
2 (bieten)wraps
100 gr gerookte zalm
halve komkommer, in dunne reepjes

Nutellawraps met aardbei
200 gr aardbeien
2 wraps
Nutella

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 10 minuten

De bietenwraps met zalm: meng de mayonaise met de dille en breng hiervan een dun laagje aan op de bietenwraps. Verdeel de zalm en komkommerreepjes erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.
De nutellawraps met aardbei: was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren, besmeer de wraps met een dun laagje nutella, verdeel de aardbeien erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.

5. Vrolijke spiesjes
Nog zoiets leuks om mee te nemen naar de picknick zijn spiesjes, je kunt ze van tevoren al rijgen en op de plaats van bestemming hoef je ze alleen nog maar af te happen. We maakten drie varianten: een klassieke caprese spies, een Hawaï spies en een gehaktballetjes spies. Maar laat natuurlijk vooral ook je eigen creativiteit de vrije loop!

Wat je nodig hebt voor 12 spiesjes per soort:
Caprese spies
12 cherrytomaatjes
12 blaadjes basilicum
12 mozzarella bolletjes

Hawaï spies
250 gr verse ananas in (36) kleine stukjes
6 plakjes beenham
24 muntblaadjes

Gehaktballetjes spies
24 mini gehaktballetjes (kant en klaar of maak bijvoorbeeld Indische gehaktballen in het klein)
2 kleuren paprika naar keuze in kleine stukjes

Wat je gaat doen:
De caprese spies: schuif per spies 1 mozzarella bolletje, 1 blaadje basilicum en 1 cherry tomaatje op een spies.
De Hawaï spies: snijd ananasstukjes klein en beenhamplakjes door de helft. Rijg dan de spies in de volgorde ananas, munt, ananas, beenham, munt, ananas.
De gehaktballetjes spies: schuif per spies een stukje paprika van kleur 1, een gehaktballetje, een stukje paprika van kleur 2, een gehaktballetje en weer een stukje paprika van kleur 1 op een spies.
De hoeveelheden zijn gebaseerd op een middellang spiesje, als je een groter of kleiner spiesje hebt, kun je de hoeveelheid aanpassen.

6. Wijn en water met fruit
Natuurlijk nemen we ook wat lekkers te drinken mee naar de picknick. Voor onszelf maken we het niet te ingewikkeld, we nemen wat wijn, bier voor de mannen en water met fruit mee. Daar zijn een heleboel lekkere combinaties voor, kijk maar eens op Culy waar ze de twaalf ultieme water-met-fruit combinaties op een rijtje hebben gezet. En wat we de kids te drinken geven, kun je lezen in het artikel ‘Drinken voor kinderen? Wat zijn de beste keuzes’.

7. Handig picknickservies
En wat als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, niet mag ontbreken in onze picknickmand is handig picknickservies. We zijn zelf erg enthousiast over de to go producten en buitenservies van Rosti Mepal. Zo hebben ze driedelige besteksetjes in een hoesje die je weer heel handig vies in het hoesje kunt bewaren en een lunchpot met twee aparte compartimenten, die wij eigenlijk wel heel handig vonden voor het stokbrood met de olijfoliedip. En de saladebox is ook heel fijn, want daarvan kun je het deksel als bordje gebruiken. Daarnaast picknick je ook nog eens in stijl, want het mooie design en die leuke kleurtjes mogen gezien worden.

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Ster restaurant Merlet wederom in de prijzen bij 'Proefschrift'

18 oktober 2019

9.2 voor gerechten die uitblinken in design, evenwicht en finesse

Keuken en interieur van Merlet zijn begin 2019 prachtig vernieuwd. De uitstraling is van klassiek naar internationaal en trendy gegaan...

Uit eten tijdens de Kunst10Daagse?

18 oktober 2019

De Flessenpost tipt veertien Bergense restaurants

De gedrukte editie van de Flessenpost staat vanzelfsprekende vol met info over de Kunst10Daagse, maar na zo'n dagje cultuur snuiven...

Jubileumdiner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl

11 oktober 2019

Mattijs Kaptein viert zijn driejarig jubileum als chefkok bij Grand Café Bourgogne

Tijdens deze avond serveren ze zijn succesgerechten van de afgelopen drie jaar.

Speciaal Flessenpost menu voor liefhebbers van vis, schaal en schelpdieren

4 oktober 2019

Waar en wanneer: Bij het nieuwe visrestaurant Fisher's in Bergen aan Zee op donderdag 10 okt. a.s.

Dit keer strijkt gastchefkok Remco Sterk neer bij het nieuwe visrestaurant Fisher's en heeft samen met chefkok Guido van Leeuwen een fantastisch...

Ook het wildseizoen in Bergen is weer geopend. Smaakvol en duurzaam...

11 oktober 2019

Waar en bij wie...

Ook in en rond Bergen is het wildseizoen weer van start gegaan. Vanzelfsprekend kom je dan ook uit bij Gasterij 't Woud aan de...

Herfst... dus hoogste tijd voor wilde pad­den­stoe­len­soep met wit­te wijn & crè­me fraî­che

4 oktober 2019

Snel gemaakt en zó lekker. Ontdek ook de smaak van de witte wijn

Aan het werk... Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een speciaal zacht borsteltje. Snijd de paddenstoelen...

Houd de zomer nog wat langer in huis...

27 september 2019

De allerlekkerste limoncello zelf gemaakt

Voor de allerlekkerste limoncello neem je de allerlekkerste citroenen (biologisch, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%.

Exclusief diner inclusief wijnarrangement voor het goede doel!

27 september 2019

Waar en wanneer: Brasserie Nero op woensdag 2 oktober

Heeft u zin in een heerlijke avond uit voor het goede doel: de Ruïnekerk? Dat kan op woensdagavond 2 oktober.

Het is bij Merlet inmiddels traditie om de Kunst10Daagse op spectaculaire wijze te openen

20 september 2019

Humberto Tan meets chefkok Jonathan Zandbergen

Op 11 oktober zal Merlet in het teken staan van fotografie en dance tijdens de opening van de expositie van Humberto Tan.

Topchef Remco Sterk is back én is gastkok bij The Bourbon Room

13 september 2019

Update... het evenement is sinds zaterdag volgeboekt

Na een mooie reis langs vele culinaire hotspots in Zuid-Europa is Remco weer terug in Bergen.

Chef's Collaboration bij *restaurant Merlet met 3-sterrenchef Thomas Bühner

13 september 2019

Wanneer: zondag 29 september

Op deze zondag organiseert Merlet de volgende Chef's Collaboration met dit keer een internationale chef.

Jazz&Sail... dus een stevig ondergrondje is raadzaam

6 september 2019

Wereldburgers eten hamburgers

Zelf burgers maken? Helemaal niet zo moeilijk, maar wel héél lekker.

Sterrestaurant Merlet Schoorl en 13 andere sterrestaurants verzorgen 'Supernovae diner'

6 september 2019

Wanneer: zondag 6 oktober

Liefst veertien bij Alliance Gastronomique aangesloten restaurants verzorgen zondag 6 oktober een zogeheten Supernovae.

Vissoep van o.a. rode poon

30 augustus 2019

Waar: Restaurant Fishers' Bergen aan Zee

Eerder deze week tijdens die prachtige tropische dagen, moest ik geruime tijd wachten op een camerateam...

Verschillende soorten inktvis. En zo bereid je ze

30 augustus 2019

Inktvissen kunnen opgedeeld worden in drie soorten: de pijlinktvis, zeekat en de octopus

Dé inktvis bestaat niet, het is namelijk geen vissoort maar een verzamelnaam voor verschillende weekdieren uit dezelfde familie: de koppotigen.

De temperaturen lopen weer op... dus gaan we fijn BBQen

23 augustus 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch, op gas of ouderwets op houtskool barbecuet...

Spaanse avond bij paviljoen Noord gemist?

23 augustus 2019

Zo maak je zelf een echte Spaanse paëlla

Happy paëlla heeft met veel zorg en liefde dit recept ontwikkeld. Wij zijn continue bezig geweest om het recept te verbeteren en...

Wat je misschien nog niet wist...

16 augustus 2019

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

Specerijen worden ontzettend ondergewaardeerd in Nederland, als je het ons vraagt – en dan niet alleen exotische specerijen...

Proeverij van het Cape Winemakers Guild en diner bij Grand Café Bourgogne

16 augustus 2019

Waar en wanneer: Schoorl op maandag 9 september

Op deze maandag zal er een proeverij plaatsvinden van het Cape Winemakers Guild (CWG) met diner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl.

De bramen zijn rijp, dus hoogste tijd om te oogsten!

16 augustus 2019

Tips en recepten

Bramen zijn niet alleen lekker en gezond om zo te eten, je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken.

Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt

9 augustus 2019

In een bunker of midden in het bos bijvoorbeeld

We hebben in Nederland niet alleen heel goede kazen, maar ook speciale en onverwachte plekken waar deze worden gemaakt.

Spaanse Paëlla én Cava-avond bij paviljoen Noord

9 augustus 2019

Wanneer: Vrijdag 23 augustus vanaf 18:00 uur

Spaans genieten bij Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee. Met uitzicht op zee, Spaanse live muziek van...

Weet jij wat er allemaal uit de Noordzee komt wat we kunnen eten?

2 augustus 2019

Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten is lekker en gezond.

Leuk om samen met de kinderen te maken...

2 augustus 2019

Aard­bei­en­ti­ra­mi­su met si­naas­ap­pel

Zomerse tiramisu met in de hoofdrol aardbeien, basilicum en sinaasappel.Bereiden stap voor stap koken print Zo lukt het altijd!vaak met video's en foto's in kortere stappen ideaal om mee te koken Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Meng het rasp met de likeur. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de lange vingers. Schenk het likeurmengsel en de helft van het sinaasappelsap erover. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in plakjes. Snijd de blaadjes van de basilicum in dunne reepjes en meng door de aardbeien. Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Dit gaat het beste als je het gehalveerde stokje plat op een snijplank legt. Roer de mascarpone met het vanillemerg los met een vork en spatel door de slagroom. Verdeel de helft van de aardbeien over de lange vingers in de ovenschaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel en vervolgens de rest van de lange vingers erover. Besprenkel met de rest van het sinaasappelsap. Verdeel de rest van de mascarpone erover en schik de rest van de aardbeien erop. Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Feedback Bereidingstip: Je kunt de tiramisu 4 uur van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.Ingrediënten:1 perssinaasappel 4 el sinaasappellikeur 40 lange vingers 500 g aardbeien 15 g verse basilicum 500 ml verse slagroom 4 el fijne kristalsuiker 1 vanillestokje 500 g mascarpone zet producten op mijn lijst Keukenspullen ovenschaal (20 x 30 cm)Bron: AH.nl

Mosselseizoen is gestart: Lekker aanzitten bij een Bergens restaurant of... zo bereid je ze thuis

12 juli 2019

Veel bruikbare tips voor een goed resultaat

Het Nederlandse mosselseizoen is weer begonnen. Een goed moment om de bereiding van mosselen eens onder de loep te nemen.

Heerlijk Bergen van start (met filmpje van de opbouw)

21 juni 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Het smakelijkste gratis foodevenement start vandaag op het Ruïnekerkterrein in hartje Bergen.

Visfestijn bij restaurant Bergen Binnen

21 juni 2019

Waar en wanneer: Breelaan op zondag 30 juni vanaf 15.00 uur

Kom fijn genieten met je vrienden en familie op het jaarlijks terugkerende visfestijn bij restaurant Bergen Binnen.

Ken je deze al? De Ofyr-barbecue

14 juni 2019

De Ofyr is meer dan een barbecue

Onder het genot van een drankje buiten zijn bij het warme vuur en samen de heerlijkste gerechten klaar maken.

Lazy Summer Party bij sterrestaurant Merlet (filmpje)

14 juni 2019

Wanneer: 7 juli vanaf 15.00 uur

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer wordt op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party georganiseerd...

Zondag 16 juni is het weer vaderdag

14 juni 2019

Hoogste tijd om paps weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een van de vele fijne restaurants in Bergen?

Jaap Harm van Duinen spreekt én signeert in Bistronomie ’t Parkje

10 juni 2019

Lekker én leerzaam met een exclusief en bijzonder arrangement

Oud-Bergenaar en schrijver Jaap Harm van Duinen (55) komt op woensdag 26 juni naar Bistronomie ‘t Parkje in Bergen.

Hollandse nieuwe in aantocht (filmpje)

7 juni 2019

Wanneer verkrijgbaar: op woensdag 12 juni bij uw lokale visboer

De start van het nieuwe seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ vindt dit jaar plaats op woensdag 12 juni.

Als u een lekkerbekje bent, dan bent u bekend met Anthony Bourdain

7 juni 2019

Twee topchefs lassen een Anthony Bourdain herdenkingsdag in op 25 juni

Het is alweer bijna een jaar na het overlijden van onze culinaire held Anthony Bourdain. Het nieuws trok op 8 juni 2018 als een schokgolf door

Sterrestaurant Merlet en vaderdag

31 mei 2019

Wanneer: 16 juni

Op zondag 16 juni is het weer vaderdag. Een dag om alle vaders te bedanken.

Terug