Deel

Nog niet gepicknickt dit jaar?

Aankomend weekend is waarschijnlijk je laatste kans...

Nog niet gepicknickt dit jaar?

Nodig je familie en vrienden uit en… geniet. Een mand voor zes personen om te gaan picknicken op het strand, in het bos, in het park of waar dan ook. Komt ie:

1. Stokbrood met dips en smeersels
Wat zeker niet mag ontbreken, is een heerlijk vers stokbrood met allerlei dips en smeersels erbij. Dat maakt het meteen gezellig. Het lekkerste en helemaal niet zo ingewikkeld is toch wel als je de smeersels zelf maakt. Zo maakten wij zelf kruidenboter, roomkaas met dille en augurk en olijfoliedipjes.

Wat je nodig hebt voor de kruidenboter:
100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
blaadjes van 10 takjes platte peterselie
5 takjes dille
10 stengels bieslook
1 teentje knoflook
1 tl vers citroensap
zeezout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 1 uur in de koelkast

Roer de roomboter los in een kom. Hak de kruiden helemaal fijn en pers het teentje knoflook uit. Roer dit samen met de citroensap door de boter totdat alles goed vermengd is. Breng op smaak met zeezout.
Neem een stuk huishoudfolie en spreid dit uit op het aanrecht. Schep hier de kruidenboter op en vouw het huishoudfolie dicht. Rol daarna met je handen de kruidenboter uit tot een dikke worst die overal dezelfde dikte heeft. Draai daarna de uiteindes dicht en leg de kruidenboter zo in de koelkast om op te stijven. Als de kruidenboter goed koud is, kun je er mooie plakken van snijden die je kunt serveren tijdens het ontbijt, een brunch of bij de borrel.

Roomkaas met dille en augurk
De roomkaas met dille en augurk heb je zo gemaakt. Hiervoor meng je 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur) met 4 takjes fijngehakte dille, een halve augurk in blokjes en 1 eetlepel citroensap door elkaar en je smeersel is ready to go!

Olijfoliedipjes
Olijfoliedipjes zijn eigenlijk niet veel meer dan een goede olijfolie gemengd met ingrediënten naar keuze. Super simpel maar onwijs lekker. Zelf kozen wij voor een dip met pit, namelijk een olijfolie gemengd met chilivlokken en grofgehakte gedroogde chilipepers. Maar je kunt er ook een kruidendip van maken, meng de olie dan bijvoorbeeld met verse bieslook, peterselie en oregano. Of maak een citroendip, en meng de olijfolie met citroensap en -schil, ook heel lekker! Kijk voor goede olijfolie vooral eens op de site van Foodelicious. Dat is onze favoriet.

2. Pastasalade met spinazie, avocado, tomaat en spekjes
Een pastasalade vinden we een van de ultieme picknickgerechten, want die kun je van tevoren al bereiden, wordt koud geserveerd, is makkelijk mee te nemen en is bovenal natuurlijk heel erg lekker. En deze variant met spinazie, avocado, tomaat en spekjes al helemaal!

Wat je nodig hebt:
300 gr mini fussili
125 gr gerookte spekreepjes
50 gr pijnboompitten
100 gr babyspinazie
2 avocado’s, in blokjes
250 gr tomaatjes, gehalveerd
100 gr zongedroogde tomaatjes, in stukjes
10 blaadjes basilicum, grof gehakt
olijfolie
peper
zout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 20 minuten

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant, laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan terwijl je ze om blijft husselen, dit kan heel hard gaan (we spreken uit ervaring).
Meng de pasta met de spekjes, pijnboompitten, spinazie, avocado’s, (zongedroogde) tomaatjes, basilicum en olijfolie, peper en zout naar smaak.

3. Zomerse fruitsalade
Een zomerse fruitsalade is een echte picknicktopper. Al dat heerlijke fruit smaakt namelijk in de zomer nog lekkerder, het ziet er gezellig uit en ook dit heb je weer in een handomdraai gemaakt.

Wat je nodig hebt:
2 kiwi’s
1 bakje aardbeien van 250 gr
1 mango
1 klein bakje blauwe bessen van 150 gr
2 el honing
1 el citroensap
10 blaadjes munt, fijngehakt
water

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 15 minuten

Schil de kiwi en mango en snijd in kleine blokjes. Was de aardbeien en blauwe bessen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren. Meng de honing, citroensap en munt door elkaar. Leng aan met een beetje water om te verdunnen.
Meng de dressing door het fruit en je zomerse salade is klaar!

4. Hartige en zoete wrap hapjes
Wat we zo leuk vinden aan wraps is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt ze beleggen met wat je zelf maar wil en zelfs met het soort wrap kun je eindeloos variëren. Wij gebruikten bijvoorbeeld de bietenwraps van No Fairytales (te koop bij Albert Heijn) voor een hartig hapje met zalm en die smaken top én bestaan ook nog eens voor 45% uit groenten. Naast de hartige wrap maakten we ook nog een zoete wrap met Nutella en aardbei.

Bietenwraps met zalm:
1 el mayonaise
2 takjes dille, fijngehakt
2 (bieten)wraps
100 gr gerookte zalm
halve komkommer, in dunne reepjes

Nutellawraps met aardbei
200 gr aardbeien
2 wraps
Nutella

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 10 minuten

De bietenwraps met zalm: meng de mayonaise met de dille en breng hiervan een dun laagje aan op de bietenwraps. Verdeel de zalm en komkommerreepjes erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.
De nutellawraps met aardbei: was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren, besmeer de wraps met een dun laagje nutella, verdeel de aardbeien erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.

5. Vrolijke spiesjes
Nog zoiets leuks om mee te nemen naar de picknick zijn spiesjes, je kunt ze van tevoren al rijgen en op de plaats van bestemming hoef je ze alleen nog maar af te happen. We maakten drie varianten: een klassieke caprese spies, een Hawaï spies en een gehaktballetjes spies. Maar laat natuurlijk vooral ook je eigen creativiteit de vrije loop!

Wat je nodig hebt voor 12 spiesjes per soort:
Caprese spies
12 cherrytomaatjes
12 blaadjes basilicum
12 mozzarella bolletjes

Hawaï spies
250 gr verse ananas in (36) kleine stukjes
6 plakjes beenham
24 muntblaadjes

Gehaktballetjes spies
24 mini gehaktballetjes (kant en klaar of maak bijvoorbeeld Indische gehaktballen in het klein)
2 kleuren paprika naar keuze in kleine stukjes

Wat je gaat doen:
De caprese spies: schuif per spies 1 mozzarella bolletje, 1 blaadje basilicum en 1 cherry tomaatje op een spies.
De Hawaï spies: snijd ananasstukjes klein en beenhamplakjes door de helft. Rijg dan de spies in de volgorde ananas, munt, ananas, beenham, munt, ananas.
De gehaktballetjes spies: schuif per spies een stukje paprika van kleur 1, een gehaktballetje, een stukje paprika van kleur 2, een gehaktballetje en weer een stukje paprika van kleur 1 op een spies.
De hoeveelheden zijn gebaseerd op een middellang spiesje, als je een groter of kleiner spiesje hebt, kun je de hoeveelheid aanpassen.

6. Wijn en water met fruit
Natuurlijk nemen we ook wat lekkers te drinken mee naar de picknick. Voor onszelf maken we het niet te ingewikkeld, we nemen wat wijn, bier voor de mannen en water met fruit mee. Daar zijn een heleboel lekkere combinaties voor, kijk maar eens op Culy waar ze de twaalf ultieme water-met-fruit combinaties op een rijtje hebben gezet. En wat we de kids te drinken geven, kun je lezen in het artikel ‘Drinken voor kinderen? Wat zijn de beste keuzes’.

7. Handig picknickservies
En wat als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, niet mag ontbreken in onze picknickmand is handig picknickservies. We zijn zelf erg enthousiast over de to go producten en buitenservies van Rosti Mepal. Zo hebben ze driedelige besteksetjes in een hoesje die je weer heel handig vies in het hoesje kunt bewaren en een lunchpot met twee aparte compartimenten, die wij eigenlijk wel heel handig vonden voor het stokbrood met de olijfoliedip. En de saladebox is ook heel fijn, want daarvan kun je het deksel als bordje gebruiken. Daarnaast picknick je ook nog eens in stijl, want het mooie design en die leuke kleurtjes mogen gezien worden.

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Culinaire tip. Koop dit boek!

13 december 2019

Bouillon auteur: William Ledeuil

Bouillon vormt de basis voor menig heerlijk recept. Chef-kok William Ledeuil maakte er zijn handelsmerk van en combineert zijn waardering voor de Franse culinaire...

Kerst in aantocht... dus wat gaan we eten?

13 december 2019

Kom kijken bij Culy voor inspiratie

Wij zijn al volop bezig geweest om de kerstmenu’s van dit jaar voor je samen te stellen. Om je alvast een beetje enthousiast te maken voor wat...

Vegetarisch Dining in the dark...

29 november 2019

Waar en wanneer: Stadspaviljoen Noord op 15 december

Tijdens dit unieke evenement toveren ze de winkel bij Stadspaviljoen Noord om tot een ...

Foodmarket in blooming op oudejaarsavond

29 november 2019

Wanneer: dinsdag 31 december 2019 van 18:00-02:00

Op oudejaarsdag presenteren wij vanaf 18.00 uur de blooming foodmarket...

Schorseneren = Armeluisasperges

29 november 2019

Ze hebben een lichtbittere, nootachtige smaak en mals, sappig vruchtvlees

Schorseneren vallen net als pastinaken en meiknollen onder het kopje ‘vergeten groenten’; in de Tweede Wereldoorlog werden ze veel gegeten...

Het klinkt gek... 40 tenen knoflook in een gerecht...

29 november 2019

Maar het is verrukkelijk

In veel gerechten zitten wel een paar teentjes knoflook! Maar dit recept maakt het wel heel bont: je hebt maar liefst 40 teentjes knoflook nodig voor dit recept.

Lekker uit eten met de kerstdagen in een van de betere Bergense restaurants?

22 november 2019

Wekelijks nieuwe Kerstmenu's in deze rubriek

Het is pas november maar veel Bergense restaurants zijn voor de kerst al helemaal volgeboekt.

Lesley Kookt!

22 november 2019

Waar en wanneer: Sluispolder op vrijdag 29 november

Op deze vrijdag staat Lesley achter de kachel van Sluispolder! Kom genieten van een heerlijk diner van één van de meest...

Recept: Gezellig met de kids zelf pepernoten maken

22 november 2019

Heerlijk en makkelijk te bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar.

Kookgod Escoffier zei: “Een goede bouillon is alles in de kookkunst, zonder bouillon kan er niets gedaan worden.”

22 november 2019

Een goede bouillon is betrekkelijk eenvoudig én goedkoop te maken

Er gaat niets boven een zelfgemaakte bouillon van botten, vlees en groenten: rijk van smaak, geurig en barstens vol voedingsstoffen.

Herfst: hoogste tijd voor hachee met rodekool

15 november 2019

Een eenvoudig traditioneel basisrecept

Hét basisrecept om klassieke hachee te maken, een heerlijk zacht stoofvlees met o.a. uien, laurier en kruidnagels. Lekker met aardappelpuree en rode kool!

Wild: van reebout uit de Poolse wouden tot patrijs van de Schotse Hooglanden

15 november 2019

Iedere dinsdag Wilde Dinsdag bij Bistronomie 't Parkje

Reserveer snel met minimaal 2 personen en het wild-hoofdgerecht is 2 voor 1.

Smullen voor jong en oud bij Filmtheater Cinebergen

8 november 2019

De Brief voor Sinterklaas - zondag 24 november 15:30 uur

Chefkok Jeroen Klepper van Hemingway’s Beach Restaurant gaat dit seizoen thematisch te werk. Voor de kinderen wordt op zondagmiddag 24 november...

Indonesische keuken terug in Bergen

8 november 2019

Waar en wanneer: Rogier Jonk gallery & artcafé op vrijdag en zaterdag

De liefhebbers van Indonesisch eten kunnen weer terecht in Bergen. In Rogier Jonk gallery & artcafé wordt er namelijk elke vrijdag...

Ben jij een lekkerbek? Doe jezelf of een goede relatie de Lekker500 cadeau

8 november 2019

Bestel 'm nu!

De feestelijke lancering van de Lekker 500 editie 2020 is inmiddels een week geleden! De 500 beste restaurants in Nederland zijn bekend...

Hutspot: een oer-Hollands wintergerecht

8 november 2019

Basisrecept voor hutspot

Wie wordt er niet blij van een bord hutspot op een koude dag? Vooral met een knapperige speklap of met botermals stoofvlees.

Speciaal afscheidsmenu tot eind november bij Brasserie Nero

1 november 2019

Wat dacht u van... “Nero’s Sushi Madness”, iedere dinsdag en donderdag iedere portie sushi voor € 10,00 i.p.v. € 15,00

Zoals al vermeld in de Flessenpost gaan Fabel's en ’t IJkgebouw per 1 december in Nero een geheel nieuw horecaconcept neerzetten.

Wintertijd... dus hoogste tijd voor een klassieke rauwe andijviestampot, met... spekjes

1 november 2019

Stamppot andijvie kan op enorm veel verschillende manieren worden bereid. Dit recept is het klassieker

Voordat je de aardappels gaat schillen, deze goed wassen. Hetzelfde geldt voor de andijvie. Daarna schil je de aardappels.

Gasterij 't Woud en wild

25 oktober 2019

De afbeelding ziet er bijna uit als een stilleven...

Sinds jaar en dag staat Gasterij 't Woud bekend om zijn voortreffelijke wild-menukaart.

De zes Beste IJssalons In Noord-Holland voor een heerlijk ijsje

25 oktober 2019

IJssalon Pinoccio gevestigd in Bergen en Schoorl valt in de prijzen

De zomer is mijn favoriete seizoen van het jaar. Reden nummer één: heerlijk buiten zijn met vrienden en familie en...

Ster restaurant Merlet wederom in de prijzen bij 'Proefschrift'

18 oktober 2019

9.2 voor gerechten die uitblinken in design, evenwicht en finesse

Keuken en interieur van Merlet zijn begin 2019 prachtig vernieuwd. De uitstraling is van klassiek naar internationaal en trendy gegaan...

Uit eten tijdens de Kunst10Daagse?

18 oktober 2019

De Flessenpost tipt veertien Bergense restaurants

De gedrukte editie van de Flessenpost staat vanzelfsprekende vol met info over de Kunst10Daagse, maar na zo'n dagje cultuur snuiven...

Jubileumdiner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl

11 oktober 2019

Mattijs Kaptein viert zijn driejarig jubileum als chefkok bij Grand Café Bourgogne

Tijdens deze avond serveren ze zijn succesgerechten van de afgelopen drie jaar.

Speciaal Flessenpost menu voor liefhebbers van vis, schaal en schelpdieren

4 oktober 2019

Waar en wanneer: Bij het nieuwe visrestaurant Fisher's in Bergen aan Zee op donderdag 10 okt. a.s.

Dit keer strijkt gastchefkok Remco Sterk neer bij het nieuwe visrestaurant Fisher's en heeft samen met chefkok Guido van Leeuwen een fantastisch...

Ook het wildseizoen in Bergen is weer geopend. Smaakvol en duurzaam...

11 oktober 2019

Waar en bij wie...

Ook in en rond Bergen is het wildseizoen weer van start gegaan. Vanzelfsprekend kom je dan ook uit bij Gasterij 't Woud aan de...

Herfst... dus hoogste tijd voor wilde pad­den­stoe­len­soep met wit­te wijn & crè­me fraî­che

4 oktober 2019

Snel gemaakt en zó lekker. Ontdek ook de smaak van de witte wijn

Aan het werk... Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een speciaal zacht borsteltje. Snijd de paddenstoelen...

Houd de zomer nog wat langer in huis...

27 september 2019

De allerlekkerste limoncello zelf gemaakt

Voor de allerlekkerste limoncello neem je de allerlekkerste citroenen (biologisch, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%.

Exclusief diner inclusief wijnarrangement voor het goede doel!

27 september 2019

Waar en wanneer: Brasserie Nero op woensdag 2 oktober

Heeft u zin in een heerlijke avond uit voor het goede doel: de Ruïnekerk? Dat kan op woensdagavond 2 oktober.

Het is bij Merlet inmiddels traditie om de Kunst10Daagse op spectaculaire wijze te openen

20 september 2019

Humberto Tan meets chefkok Jonathan Zandbergen

Op 11 oktober zal Merlet in het teken staan van fotografie en dance tijdens de opening van de expositie van Humberto Tan.

Topchef Remco Sterk is back én is gastkok bij The Bourbon Room

13 september 2019

Update... het evenement is sinds zaterdag volgeboekt

Na een mooie reis langs vele culinaire hotspots in Zuid-Europa is Remco weer terug in Bergen.

Chef's Collaboration bij *restaurant Merlet met 3-sterrenchef Thomas Bühner

13 september 2019

Wanneer: zondag 29 september

Op deze zondag organiseert Merlet de volgende Chef's Collaboration met dit keer een internationale chef.

Jazz&Sail... dus een stevig ondergrondje is raadzaam

6 september 2019

Wereldburgers eten hamburgers

Zelf burgers maken? Helemaal niet zo moeilijk, maar wel héél lekker.

Sterrestaurant Merlet Schoorl en 13 andere sterrestaurants verzorgen 'Supernovae diner'

6 september 2019

Wanneer: zondag 6 oktober

Liefst veertien bij Alliance Gastronomique aangesloten restaurants verzorgen zondag 6 oktober een zogeheten Supernovae.

Vissoep van o.a. rode poon

30 augustus 2019

Waar: Restaurant Fishers' Bergen aan Zee

Eerder deze week tijdens die prachtige tropische dagen, moest ik geruime tijd wachten op een camerateam...

Terug