Deel

advertentie

Nog niet gepicknickt dit jaar?

Aankomend weekend is waarschijnlijk je laatste kans...

Nog niet gepicknickt dit jaar?

Nodig je familie en vrienden uit en… geniet. Een mand voor zes personen om te gaan picknicken op het strand, in het bos, in het park of waar dan ook. Komt ie:

1. Stokbrood met dips en smeersels
Wat zeker niet mag ontbreken, is een heerlijk vers stokbrood met allerlei dips en smeersels erbij. Dat maakt het meteen gezellig. Het lekkerste en helemaal niet zo ingewikkeld is toch wel als je de smeersels zelf maakt. Zo maakten wij zelf kruidenboter, roomkaas met dille en augurk en olijfoliedipjes.

Wat je nodig hebt voor de kruidenboter:
100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
blaadjes van 10 takjes platte peterselie
5 takjes dille
10 stengels bieslook
1 teentje knoflook
1 tl vers citroensap
zeezout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 1 uur in de koelkast

Roer de roomboter los in een kom. Hak de kruiden helemaal fijn en pers het teentje knoflook uit. Roer dit samen met de citroensap door de boter totdat alles goed vermengd is. Breng op smaak met zeezout.
Neem een stuk huishoudfolie en spreid dit uit op het aanrecht. Schep hier de kruidenboter op en vouw het huishoudfolie dicht. Rol daarna met je handen de kruidenboter uit tot een dikke worst die overal dezelfde dikte heeft. Draai daarna de uiteindes dicht en leg de kruidenboter zo in de koelkast om op te stijven. Als de kruidenboter goed koud is, kun je er mooie plakken van snijden die je kunt serveren tijdens het ontbijt, een brunch of bij de borrel.

Roomkaas met dille en augurk
De roomkaas met dille en augurk heb je zo gemaakt. Hiervoor meng je 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur) met 4 takjes fijngehakte dille, een halve augurk in blokjes en 1 eetlepel citroensap door elkaar en je smeersel is ready to go!

Olijfoliedipjes
Olijfoliedipjes zijn eigenlijk niet veel meer dan een goede olijfolie gemengd met ingrediënten naar keuze. Super simpel maar onwijs lekker. Zelf kozen wij voor een dip met pit, namelijk een olijfolie gemengd met chilivlokken en grofgehakte gedroogde chilipepers. Maar je kunt er ook een kruidendip van maken, meng de olie dan bijvoorbeeld met verse bieslook, peterselie en oregano. Of maak een citroendip, en meng de olijfolie met citroensap en -schil, ook heel lekker! Kijk voor goede olijfolie vooral eens op de site van Foodelicious. Dat is onze favoriet.

2. Pastasalade met spinazie, avocado, tomaat en spekjes
Een pastasalade vinden we een van de ultieme picknickgerechten, want die kun je van tevoren al bereiden, wordt koud geserveerd, is makkelijk mee te nemen en is bovenal natuurlijk heel erg lekker. En deze variant met spinazie, avocado, tomaat en spekjes al helemaal!

Wat je nodig hebt:
300 gr mini fussili
125 gr gerookte spekreepjes
50 gr pijnboompitten
100 gr babyspinazie
2 avocado’s, in blokjes
250 gr tomaatjes, gehalveerd
100 gr zongedroogde tomaatjes, in stukjes
10 blaadjes basilicum, grof gehakt
olijfolie
peper
zout

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 20 minuten

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant, laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan terwijl je ze om blijft husselen, dit kan heel hard gaan (we spreken uit ervaring).
Meng de pasta met de spekjes, pijnboompitten, spinazie, avocado’s, (zongedroogde) tomaatjes, basilicum en olijfolie, peper en zout naar smaak.

3. Zomerse fruitsalade
Een zomerse fruitsalade is een echte picknicktopper. Al dat heerlijke fruit smaakt namelijk in de zomer nog lekkerder, het ziet er gezellig uit en ook dit heb je weer in een handomdraai gemaakt.

Wat je nodig hebt:
2 kiwi’s
1 bakje aardbeien van 250 gr
1 mango
1 klein bakje blauwe bessen van 150 gr
2 el honing
1 el citroensap
10 blaadjes munt, fijngehakt
water

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 15 minuten

Schil de kiwi en mango en snijd in kleine blokjes. Was de aardbeien en blauwe bessen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren. Meng de honing, citroensap en munt door elkaar. Leng aan met een beetje water om te verdunnen.
Meng de dressing door het fruit en je zomerse salade is klaar!

4. Hartige en zoete wrap hapjes
Wat we zo leuk vinden aan wraps is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt ze beleggen met wat je zelf maar wil en zelfs met het soort wrap kun je eindeloos variëren. Wij gebruikten bijvoorbeeld de bietenwraps van No Fairytales (te koop bij Albert Heijn) voor een hartig hapje met zalm en die smaken top én bestaan ook nog eens voor 45% uit groenten. Naast de hartige wrap maakten we ook nog een zoete wrap met Nutella en aardbei.

Bietenwraps met zalm:
1 el mayonaise
2 takjes dille, fijngehakt
2 (bieten)wraps
100 gr gerookte zalm
halve komkommer, in dunne reepjes

Nutellawraps met aardbei
200 gr aardbeien
2 wraps
Nutella

Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 10 minuten

De bietenwraps met zalm: meng de mayonaise met de dille en breng hiervan een dun laagje aan op de bietenwraps. Verdeel de zalm en komkommerreepjes erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.
De nutellawraps met aardbei: was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren, besmeer de wraps met een dun laagje nutella, verdeel de aardbeien erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.

5. Vrolijke spiesjes
Nog zoiets leuks om mee te nemen naar de picknick zijn spiesjes, je kunt ze van tevoren al rijgen en op de plaats van bestemming hoef je ze alleen nog maar af te happen. We maakten drie varianten: een klassieke caprese spies, een Hawaï spies en een gehaktballetjes spies. Maar laat natuurlijk vooral ook je eigen creativiteit de vrije loop!

Wat je nodig hebt voor 12 spiesjes per soort:
Caprese spies
12 cherrytomaatjes
12 blaadjes basilicum
12 mozzarella bolletjes

Hawaï spies
250 gr verse ananas in (36) kleine stukjes
6 plakjes beenham
24 muntblaadjes

Gehaktballetjes spies
24 mini gehaktballetjes (kant en klaar of maak bijvoorbeeld Indische gehaktballen in het klein)
2 kleuren paprika naar keuze in kleine stukjes

Wat je gaat doen:
De caprese spies: schuif per spies 1 mozzarella bolletje, 1 blaadje basilicum en 1 cherry tomaatje op een spies.
De Hawaï spies: snijd ananasstukjes klein en beenhamplakjes door de helft. Rijg dan de spies in de volgorde ananas, munt, ananas, beenham, munt, ananas.
De gehaktballetjes spies: schuif per spies een stukje paprika van kleur 1, een gehaktballetje, een stukje paprika van kleur 2, een gehaktballetje en weer een stukje paprika van kleur 1 op een spies.
De hoeveelheden zijn gebaseerd op een middellang spiesje, als je een groter of kleiner spiesje hebt, kun je de hoeveelheid aanpassen.

6. Wijn en water met fruit
Natuurlijk nemen we ook wat lekkers te drinken mee naar de picknick. Voor onszelf maken we het niet te ingewikkeld, we nemen wat wijn, bier voor de mannen en water met fruit mee. Daar zijn een heleboel lekkere combinaties voor, kijk maar eens op Culy waar ze de twaalf ultieme water-met-fruit combinaties op een rijtje hebben gezet. En wat we de kids te drinken geven, kun je lezen in het artikel ‘Drinken voor kinderen? Wat zijn de beste keuzes’.

7. Handig picknickservies
En wat als laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, niet mag ontbreken in onze picknickmand is handig picknickservies. We zijn zelf erg enthousiast over de to go producten en buitenservies van Rosti Mepal. Zo hebben ze driedelige besteksetjes in een hoesje die je weer heel handig vies in het hoesje kunt bewaren en een lunchpot met twee aparte compartimenten, die wij eigenlijk wel heel handig vonden voor het stokbrood met de olijfoliedip. En de saladebox is ook heel fijn, want daarvan kun je het deksel als bordje gebruiken. Daarnaast picknick je ook nog eens in stijl, want het mooie design en die leuke kleurtjes mogen gezien worden.

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s Wijnen

14 augustus 2020

Een uitstekend ‘wijntje’

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Waarom je vaak toch een beetje teleurgesteld bent na een avondje BBQen…

14 augustus 2020

Grillen op houtskool. Tips waar je wat aan hebt!

Grillen op houtskool, dat is toch wel het summum als je net zoals wij fan bent van die rokerige smaak en het gevoel dat je krijgt als je je ogen dicht doet...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 augustus 2020

L’Esperit – Marc de Cava Agustí Torelló Mata

Het werd weer tijd voor een bezoek aan Agustí Torelló Mata. Karin en ik waren er voor de derde keer denk ik. Karin is mijn vriendin en was de eerste paar jaar...

10 x recepten bij warm weer

7 augustus 2020

Wat dacht je van een heerlijke couscous salade?

Met dit warme weer heb je natuurlijk geen zin om uren in de keuken te staan, zelfs ik niet. Je wil zo snel mogelijk een frisse en lichte maaltijd op tafel...

Cuno’s Wijnen

31 juli 2020

Franse wijnboeren die overal schijt aan hebben...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Zo organiseer je een tapas-etentje

31 juli 2020

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken

Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

24 juli 2020

Napa Valley Californië

Tijdens onze roadtrip van Texas naar Californië in augustus 2014 reisden we via LA naar San Francisco.

Gazpacho… een goddelijk zomers Spaans gerecht

24 juli 2020

En... lekker snel klaar

Deze traditionele Spaanse soep wordt altijd koud opgediend en is een heerlijk verfrissende maaltijd...

Cuno’s Wijnen

17 juli 2020

Oogverblindend pareltje uit Toscane: Il Borro Pian di Nova

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Heerlijk voor bij de BBQ. Zomerse aardappelsalade

17 juli 2020

Lekker op een zomerse dag of bij de BBQ: aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Kook deze in een pan met water met een snufje zout 10 minuten. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Durf je het aan? Zelf een overheerlijk Spaanse tortilla maken…

10 juli 2020

Niet iedereen krijgt de Spaanse tortilla even goed onder de knie

Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Je hebt ware meesters en je hebt thuiskoks die het nooit zullen leren.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

10 juli 2020

Primeurs bij Agustí Torelló Mata…

Een paar keer per jaar reis ik af naar Spanje wat natuurlijk meteen een mooie gelegenheid is voor een bezoek aan ‘mijn’ Cavahuis: Agustí Torelló Mata.

Cuno’s Wijnen

19 juni 2020

Rode rakkers uit de Franse Beaujolais

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De eerste mosselen uit de Oosterschelde zijn er weer: volle schelpen en met biokeurmerk

19 juni 2020

De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan

Ratelend vallen de nieuwe mosselen van de band in een bigbag. De oogst van de hangcultuurmosselen is van start gegaan.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 juni 2020

Prosecco?

Vanaf het moment dat ik met Cavastore begon, kreeg ik vaak positieve en enthousiaste reacties, wat natuurlijk ontzettend leuk is.

Zelf Spaanse paella bereiden

12 juni 2020

Dit rijstgerecht is het Spaanse antwoord op Italiaanse risotto

Saffraan, paellarijst, zeevruchten, bouillon, kip en een portie geduld: que aproveche!

Eenvoudig zelf te bereiden: Truffelrisotto met gemengde paddenstoelen

5 juni 2020

Snijd ui en knoflook fijn en bak in een scheut truffelolie glazig...

Paddenstoelen en truffel zijn een gouden combinatie en in deze romige risotto komen ze helemaal goed tot hun recht.

Cuno’s Wijnen

5 juni 2020

Oude wijn en jonge kippetjes

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

29 mei 2020

Cava of Champagne? Wat is het verschil?

Voor de niet-kenner zijn Champagne en Cava soms moeilijk uit elkaar te houden, toch zijn er wel degelijk grote verschillen.

Nog niet op vakantie en toch trek in een ultieme Spaanse specialiteit?

29 mei 2020

Ibéricoham. Laat ham altijd op kamertemperatuur komen voordat je het plakje opeet, dan proef je namelijk de volle smaak

Ibéricoham is gedroogde ham van het zwarte Ibéricovarken. Deze ham is rood, licht dooraderd en heeft een fruitige geur.

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

De temperatuur gaat weer stijgen, dus hoogste tijd…

15 mei 2020

Voor een fijne pastasalade met boontjes en tonijn

Zo'n simpele koude pastasalade smaakt altijd, zeker met een goed glas gekoelde witte wijn erbij.

Cuno’s Wijnen

8 mei 2020

Duitse wijn om in te bijten...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De BBQ is on fire: Theater in de achtertuin

8 mei 2020

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets...

Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap.

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

1 mei 2020

Het familiehuis versus het familie-imperium

Wat is het verschil in beleving tussen de ‘kleinere’ familiebedrijven en een groot familie-imperium?

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

1 mei 2020

Recept Oosterschelde-kreeft met pernodboter

Deze smakelijke kreeft is tot half juli nog verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het...

Langzaam maar zeker nadert de zomer, dus… hoogste tijd voor een fijne BBQ

1 mei 2020

Hier vind je alle tips en tricks voor de echte grillmaster

Barbecueën is voor veel mensen (en vooral mannen) een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn.

Cuno’s Wijnen

24 april 2020

Door de bomen de wijn niet meer proeven

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is onder meer bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Koningsdag 2020 vieren we dit keer grotendeels binnen…

24 april 2020

10 Oranje-recepten voor Koningsdag

Tijdens het koken en bakken van onderstaande recepten voor Koningsdag sta je droog en warmpjes in je eigen keuken.

Nieuwe rubriek: Anouk Mak praat ons bij over vloeibare goud!

17 april 2020

Een weekendje Sitges (Spanje) werd de start van Cavastore

Wie had kunnen bedenken dat een gezellig weekendje weg zou leiden tot de start van mijn Cavastore...

Nieuwe rubriek: Cuno’s Wijnen

10 april 2020

"Champagne: In victory we deserve it, in defeat we need it"

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in...

Gooi de overblijfselen van asperges niet weg, maar maak een lekker soepje

10 april 2020

Kook de schillen en kontjes mee

Voor de aspergesoep van schillen wordt gebruik gemaakt van het asperge kookvocht. Eet dan ook eerst de asperges zoals je wilt.

Terug