Deel

advertentie

Noblesse Oblige

Column: Kraantje

Noblesse Oblige

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’ ‘Wat is dat toch met nieuwe partijen, dat ze telkens in de publiciteit komen in verband met perikelen van hun leden? Of het nou om de voormalige LPF gaat – herinner je je Philomena Bijlhout nog – tot en met Hein Pieper van NSC, altijd blijkt er wat te zijn.’

‘Als iemand weggaat naar aanleiding van een afgehandeld arbeidsconflict dat notabene twintig jaar geleden speelde, dan leg je de lat wel hoog als partij, dan neem je je voorbeeldfunctie echt serieus. Vergeet niet dat allerlei gevestigde partijen te maken hebben gehad met de nodige perikelen van partijleden die dubieus handelden. Herinner je je nog Wijnand Duijvendak? Hij moest aftreden omdat hij betrokken was geweest bij een inbraak op het ministerie van Economische Zaken waarbij plannen voor nieuwe kerncentrales werden buitgemaakt en gepubliceerd in de media, of de toch niet aan kanker lijdende Tara Singh Varma die met veel gevoel voor dramatiek van het politieke toneel verdween, de van de daklozenkrant stelende Bert Roest, de corrupte Jos van Rey die na zijn veroordeling gewoon weer terug kon keren en zich tegenwoordig zelfs wethouder van Roermond mag noemen. Van links tot rechts, het beperkt zich niet tot één partij en of het nou een gevestigde of nieuwe partij betreft. Daarbij, politici worden gekozen, je hebt de keuze om wel of niet op hen te stemmen. Je hebt de mogelijkheid ze weg te sturen.

Wat veel erger is, als leden van het bestuur die niet gekozen worden maar dankzij hun achternaam en familie een hoge positie hebben zich laakbaar gedragen en toch onschendbaar blijven.
Zo werd deze week bevestigd en als exclusief nieuws gebracht dat prins Bernhard, Prinsgemaal wel degelijk lid is geweest van de NSDAP, hoewel hij zelf dat tot aan zijn dood bleef ontkennen. Dat hier al in 1948 berichten over waren en 28 jaar geleden in 1995 een boek verscheen waarin dit is vermeld, is grotendeels vergeten. De schrijvers van het boek werden met dwang vanuit koninklijke kringen via de regering gemaand hun tekst aan te passen en de auteurs werden zo indirect van laster beschuldigd. Zolang er alleen indirect bewijs was, werd er niks mee gedaan. Maar nu rijst toch de vraag uit allerlei kringen of er niet een gedegen onderzoek moet komen naar het verleden van de Prinsgemaal.’

‘Maar wat zou dat dan opleveren? Het roept alleen meer vragen op dan antwoorden, en in de jaren dertig was het in Duitsland niet verboden om lid te worden van de NSDAP, alleen na de Tweede Wereldoorlog was het iets waar je niet te koop mee liep. Hij was een flagrante leugenaar, niet alleen tegenover zijn vrouw maar zelfs toen hij aan het einde van zijn leven een exit-interview gaf dat postuum werd gepubliceerd bleef hij volhouden dat hij van de prins geen kwaad wist wat betreft zijn Nazi-verleden. Dat hij buitenechtelijke dochters had, durfde hij wel postuum toe te geven. Als je zo makkelijk leugens vertelt, en de gebeurtenissen waren lang geleden, de getuigen zijn merendeels overleden, wat voor nut heeft zo’n onderzoek?

Dat Bernhard nog steeds tot benarde situaties leidt voor het koningshuis is overduidelijk. Toch lijkt het zinvoller dat er een maatschappelijke kosten baten-analyse komt. Wat is een koningshuis ons waard en wat is het maatschappelijke nut? Een hedendaagse koning, die zichzelf een vakantie gunt terwijl de regering iedereen oproept om thuis te blijven, die zijn kroondomein  pas na politieke druk aan dezelfde regels houdt als andere gesubsidieerde natuurgebieden, die een troonrede voorleest waarin hij meldt dat het volk de buikriem moet aanhalen en zelf een kleine vier ton extra loon mag innen. Zo’n koning gun je dat zijn dochter dat nooit hoeft te gaan doen. Dat ze als student zonder bedreigingen als gewone burger door het leven mag gaan. Laat hem de koninklijke weg bewandelen voor zijn dochter, noblesse oblige.

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

Partij Ons Dorp
close-link
Terug