Deel

advertentie

NO GO

Column: Kraantje

NO GO

‘Wat een veerkracht van bioscopen, theaters en restaurants, ze verzinnen het ene na het andere ludieke, originele concept om maar open te kunnen blijven; het WK barkruk zitten, een biljarttoernooi van vijf uur ‘s ochtends tot vijf uur ’s avonds, in ons dorp een theater in het restaurant, waarbij de opbrengst nota bene geheel ten goede aan de artiesten komt. Maar het mag niet baten, het zijn druppels op een roodgloeiende plaat. Ik zie weinig licht in de duisternis, het blijft maar doorgaan, dat ellendige virus houdt onze samenleving helemaal in de tang, we worden gewoon weer gegijzeld.’

‘Je vergeet dat dit slechts één deel van het verhaal is. Er zijn ook delen van de samenleving die zich helemaal niet laten gijzelen. Die gaan gewoon door met leven. Het scheelt namelijk een hoop gedoe, als je op zoek gaat naar “de waarheid”. Dan hoef je niet bang te zijn, dan hoef je geen mondkapje op, je hoeft je niet te laten vaccineren en je hoeft ook niet deel te nemen aan de anderhalvemeter maatschappij.
Neem nou Zarayda Groenhart, ooit een tv-persoonlijkheid en columniste voor NRC. Next nu online media-ondernemer oftewel Instacoach. Ze geeft diepzinnige adviezen zoals: “Je waarheid een podium geven, leidt tot meer business.” Wel een beetje jammer voor haar dat haar waarheid leidde tot een IC-opname. Misschien nog vervelender voor de patiënt wiens broodnodige operatie door Zarayda’s waarheid moest worden opgeschort. Maar Zarayda zelf was vooral helemaal happy; “een ziekenhuisbed was overduidelijk ’the place to be’.
Het orakel uit Friesland, topmodel Doutzen Kroes, had in haar Instagramverhaal recent een video over “de grootste misdaad in de wereldgeschiedenis”. Zo blijken vaccins door “satanisten” gemaakt te worden. Vaccins zouden bedoeld zijn om de bevolkingsgroei wereldwijd te remmen. Orakel Doutzen plaatste wel een disclaimer bij de video: “Het zou kunnen dat dit nep is, ik weet het niet. Maar deze informatie moet gehoord worden. Ook vraag ik me af waarom deze mensen zich uitspreken, zij hebben alles te verliezen…” Maar ondertussen maakte ze zelf wél gebruik van de NOW regeling. Haar geloofwaardigheid als coronacriticus heeft ze volgens mij ook verloren, nu ze voor haar portemonnee kiest.’

‘Het wordt er in onze samenleving niet makkelijker op als je met dit soort denkbeelden rekening moet houden. Met de feestdagen in aantocht vraag ik me af hoe inclusief je moet zijn? Kan je wel de hele familie uitnodigen als maar een deel gevaccineerd is omdat de rest informatie van dubieuze bronnen serieus neemt, omdat ze hun eigen onderzoek hebben gedaan?’

‘Het wordt er niet makkelijker op, durf jij je tachtigplus ouders – die tegen de kerst hopelijk een boosterprik hebben gehad – bloot te stellen aan je veganistische, havermelk slurpende achternichtje die hoewel ze niet vies is van een festivalpilletje, geen coronavaccin wil in haar zorgvuldig gesculpteerde en chirurgisch gecorrigeerde yogabody?’ ‘Dat lijkt me geen moeilijk dilemma. Zelfs een gerenommeerde strafrechtadvocaat als Gerard Spong zegt inmiddels dat juridisch gezien: “de huidige onnodige verabsolutering van het medisch zelfbeschikkingsrecht onhoudbaar is. Artikel 11 van de Grondwet garandeert weliswaar het recht op onaantastbaarheid van het lichaam, maar dat recht mag bij of krachtens de wet worden beperkt als daar goede redenen voor zijn. Hetzelfde geldt voor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van artikel 10.” In het strafrecht durft de overheid dat wel, maar de politiek durft in dit geval geen maatregelen te nemen. Ze nemen op de koop toe dat er mensen sterven zodat een groep kan volharden in hun vrijheid om (zonder medische redenen) geen vaccin te nemen.’

Hoe moeten we verder, als een deel van de bevolking zich wel zich laat vaccineren en een ander deel niet?’
‘Als de overheid eens duidelijke maatregelen neemt, mogen de antivaxxers naar hun eigen parallelle samenleving, hun NOGO gaan: Niemand Ongewenst Gevaccineerd Oorden. Daar mogen de Zarayda’s en de Doutzen’s en Willem’s en de Thierry’s allemaal bij elkaar klonteren. Daar mogen ze zonder 2G, zonder QR-codes, zonder mondkapjes, zonder anderhalve meter, zonder een testmaatschappij, je moederhart openhouden om te zijn, te doen en te laten wat je zelf wil.’ ‘Klinkt als een soort Forumland, een Vaxxit in plaats van een Nexit. Waar zouden die NOGO-zones trouwens moeten komen?’

‘Noordoost Groningen natuurlijk, No Go. Het wordt een win-win situatie; in ruil voor de grond krijgt de rest van Nederland gewoon weer aardgas en dalen de energieprijzen. En wat die aardbevingen betreft, als je je eigen onderzoek doet, weet je dat het boreale winden zijn die uit de aarde opborrelen. Wetenschap? Dat is maar een mening.’

advertentie

Meer 'Columns':

De Prooi

28 januari 2022

Column: Kraantje

‘Wat een week. Ik hoop zo dat er eindelijk iets gaat veranderen. Dat we niet weer blij worden gemaakt met een dode mus.‘

Van wie is de grens?

28 januari 2022

Column: JoMo

Afgelopen week stond in het teken van de grensoverschrijding, wat betekent dat men een scheidingslijn is gepasseerd.

Bergen! Een Heerlijkheid om lief te hebben..!

Column: Rob van de Pas

Als kandidaat-raadslid heb ik voor de komende columns enige beperkingen opgelegd gekregen. Dat klinkt natuurlijk gek als je het hebt over de vrijheid van meningsuiting zoals dat in artikel 7 van de Grondwet is vastgelegd. Met name de lokale overheid gaat daar al hélemaal niet over.

Reybrouck

Column: Kauw

“Hey vriend, de blue Monday overleeft?” Ha,ha, mijn wens om weinig voetprint achter te laten, houdt het hele jaar stand!

We zullen doorgaan…

14 januari 2022

Column: Kraantje

‘Zo goed als ik het jaar was begonnen zo slecht gaat het nu, ik hou het gewoon niet vol. Ik heb het geprobeerd maar het lukt me echt niet.’

Bisdom dommer domst

14 januari 2022

Column: JoMo

Ik werd getroffen door het verhaal van een jong stel, dat een kavel bouwgrond in de tuin van de Bavo-kerk in Ursem had gekocht. Na maandenlang te koop te hebben gestaan, bieden zij de vraagprijs en bereiken een akkoord met de makelaar van de kerk.

De Beste Wensen

Ik wens u voor 2022 luiheid, pessimisme en middelmatigheid! Ik weet zeker dat het u gaat bevallen. Neem luiheid. Ik weet niet hoe u bent opgevoed, maar hard werken is gezond en in de tijd die overblijft moet je alles uit het leven halen.

Had ik maar…

7 januari 2022

Column: Kauw

Had ik maar niet gezegd dat het knallen dit jaar verboden was. Alle kauwen rekenden daardoor op een rustige Oudjaarsnacht.

Stilletjes en nutteloos het nieuwe jaar in…

29 december 2021

Column: JoMo

De lockdown en de beperkende maatregelen zijn voor niemand een pretje. Ik kan me niet voorstellen dat de landsregeringen in Europa en hun adviserende instanties een ander doel voor ogen hebben dan onze volksgezondheid.

Koning Willem de Laatste

24 december 2021

Column: Rob van de Pas

Drie weken geleden kreeg ik totaal onverwacht een cadeau van Sinterklaas en Zwarte Roetveeg Piet. Een boek, mooi papiertje eromheen en een rijmpje erbij. Het rijm sloeg op het boek en het boek linkt weer naar mijn sympathieën voor het Republikeins Genootschap.

Heerlijke flauwekul of misschien niet

16 december 2021

Column: JoMo

In deze donkere dagen voor kerst mag ik graag de vrolijke verhaaltjes van Toon Tellegen lezen. Een knipoog naar de dolende ziel, die zo langzamerhand niet meer weet hoe de wereld in elkaar zit. Deze aimabele schrijver verdient een ode. Vooruit, hierbij een kerstverhaal.

Bye, bye Betonnetje Bakema

26 november 2021

Column: Rob van de Pas

Eindelijk.., we gaan bouwen op het Plein in Bergen. En dat werd tijd. Sinds de jaren 80 wordt er al gesproken over een complete renovatie of ‘make-over’ van het centrale winkelhart van Bergen.

Allemaal vragen…

26 november 2021

Column: Kauw

Ik hoorde dat er weer honderden kippen zijn geruimd vanwege de vogelgriep. Die krijgen de kans niet om anderhalve meter van elkaar te zitten.

M/V

19 november 2021

Column: Kraantje

‘De feminisering van de maatschappij heeft toch wel z’n hoogtepunt bereikt met het fenomeen dat iedereen tegenwoordig zijn eigen gender mag bepalen.’ ‘Hoe bedoel je?’ ‘Het aantal genderidentiteiten is volgens de laatste...

Prik op stuk

19 november 2021

Column: JoMo

Ik heb lange tijd buiten Nederland gewerkt en om in verre continenten te kunnen wonen, moest ik langs het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam om mijn inentingen te halen voor pokken, malaria, gele koorts, cholera, tetanus, polio, tyfus en wat dies meer zij.

De woke vertrutting van Holland

12 november 2021

Column: Rob van de Pas

Zo.., ga er maar even lekker voor zitten. Columnist Robbie heeft zin in een stevig stukkie. Zit je tegen een winterdip of burn-out aan te hikken, heb je wéér ruzie met je vrouw, vriend of die slopende relatie waarin je ronddoolt?

In de rij

12 november 2021

Column: Kauw

Waar mensen zijn, kan je ons vinden. Dus dat was deze week bij de HOED in de Nassaulaan, waar sinds kort de lucht weer zo mooi in de vijver spiegelt. Daar stond een lange rij om de griepprik te halen.

Klaas en het zwarte pieten

5 november 2021

Column: JoMo

In Lochem, Wijhe, AA en Hunze, Ameide, Tienhoven aan de Lek, Brielle, Katwijk, Alphen aan de Rijn, Cadzand, Beverwijk, Heemskerk en in vele andere gemeentes wordt nagedacht over het bouwen voor eigen inwoners; de zogenaamde doelgroepenverordening.

Ethisch Reveil

5 november 2021

Column: Kraantje

‘Het duurde maar tien dagen, maar wat was het toch weer heerlijk dat ons dorp weer bruiste. Dat we het middelpunt van kunst en levendigheid waren. Dat hebben we toch wel even gemist, afgelopen jaar.’

D-Day 2.0 en BOOBIE TRAP

29 oktober 2021

Column: Rob van de Pas

Mijn KunsttienDaagse 2021 had deze week een min of meer ‘gewelddadig’ tintje. Vorige week donderdag was ik de marketingmanager van mijn wederhelft Ingrid, die haar boek BOOBIE TRAP aan vijftig vrienden en kennissen presenteerde in restaurant LadyPapa.

Volg de vlag

29 oktober 2021

Column: Kauw

Op het muurtje van de Ruïnekerk zitten wij graag het laatste nieuws door te nemen, ondertussen af en toe een beestje tussen het mos wegpikkend.

Even een vakantiebreak…

22 oktober 2021

Column: Kraantje

Columniste Kraantje is de sombere Nederlandse herfst even ontvlucht. Dus deze week geen column van haar hand. Geniet Kraantje!

Een plekje voor mijn heilige koe

22 oktober 2021

Column: JoMo

Terwijl het stadhouderloze tijdperk zich voortsleept en we nog geen idee hebben over de inhoud van het regeerprogramma, praten we in de gemeenteraad van Bergen over de hoogst interessante kwestie van het berm-parkeren versus het groenstrook-parkeren.

Langs het tuinpad van founder Hendrik…

15 oktober 2021

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met mijn felicitaties op te schrijven voor de mannen en vrouwen van POD. De nieuwe Partij ONS DORP. Prachtig VVD-blauw logo met een skyline vol kerken en de vuurtoren van Egmond aan Zee. Hier is echt goed over nagedacht.

Hangplek

15 oktober 2021

Column: Kauw

Ik zat op het platte dak bij Steff’s. Beneden zag ik een groepje hangouderen zitten. Waarover spraken zij? Ik deed even als een luistervink en keek over de rand.

Ik haat kunst…

Column: JoMo

Tijdens mijn slentering langs de Schoorlse Kunsten, werd ik getroffen door het T-shirt van de vrolijke en creatieve duizendpoot Steven de Peven met het opschrift ‘Ik haat kunst’.

De Magere Mannetjes

1 oktober 2021

Column: Rob van de Pas

Uit de titel van mijn tweewekelijkse column mag u rustig afleiden dat het niet over mij en de dikke vrienden van De Puddinkjes gaat.

Oude begraafplaats

1 oktober 2021

Column: Kraai

Vanaf het einde van een tafel wacht ik geduldig de situatie af. “Moet je kijken hoe die kauw zit te gluren naar jouw bord”. “Ja zeg, toevallig las ik dat kauwen, ondanks hun kleine hersenpan,
hele intelligente vogels zijn”.

Imposter Syndroom

24 september 2021

Column: Kraantje

Neem jij taart bij je koffie, je was toch helemaal op de “clean eating” tour?!’ ‘Ach wat maakt het nog uit, de meteorologische herfst is begonnen, het bikini seizoen is over en nu mag ik van mezelf een cheat-day hebben.’

Een schop onder je kont

24 september 2021

Column: JoMo

Weer een roedel ministers opgestapt. De achtergebleven tolken en koks in Afghanistan kunnen fluiten naar hun enkeltje Amsterdam en de vrouwen worden weer opgesloten in hun in puin geschoten huizen. Twintig jaar kommer en kwel en we zijn weer terug bij af. Klimaatproblemen hebben ze daar niet of het moeten de kruitdampen zijn uit de boedel wapens en ander schiettuig, die door de buitenlandse legers zijn achtergelaten.

Kleur bekennen

17 september 2021

Column: Rob van de Pas

Als je als columnist ‘kleur bekent’ is de kans groot dat de lezer vanuit zijn of haar perceptie een dubbele bodem zoekt. In mijn communicatietrainingen roep ik vaak: ‘Laat OMA maar thuis hoor!’ Wie is OMA dan..? OMA staat voor...

Natuurbescherming?

17 september 2021

Column: Kauw

Kauw zocht wat vrienden op in ’t Hof. Daar zijn de geruchten ook doorgedrongen dat de gemeente fors gaat ingrijpen. Er moeten 23 bomen worden gekapt… Kauwenfamilies in de scheve oude lindes zijn compleet gestrest.

Andere Koek…

10 september 2021

Column: Kraantje

‘Dit was wel weer een week om nog lang van na te genieten; de zon is letterlijk en figuurlijk achter de wolken vandaan gekomen. Stralend weer, blije mensen op het strand, de terrassen, lange rijen bij de ijssalons, zomerjurkjes...

De helaasheid der dingen

10 september 2021

Column: JoMo

Ik moest aan dit boek van Dimitri Verhulst denken, toen ik de week aan mij voorbij zag trekken. In dat boek formuleert Verhulst de onnavolgbare zin: 'God schiep de dag en wij slepen ons er doorheen', in dit geval een week gevuld met voorvallen, waaronder een zonovergoten weekeinde...

Terug