NIVON 100 jaar – Zeehuis Bergen aan Zee

Een eeuw lang voor én door vrijwilligers...

NIVON 100 jaar – Zeehuis Bergen aan Zee

In 2024 bestaat Nivon Natuurvrienden 100 jaar! Nivon, voluit het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk, werd in 1924 opgericht als het Instituut voor Arbeiders-Ontwikkeling (IvAO), met scholing en vorming van de arbeiders als belangrijkste doel. In 1929 fuseerde het IvAO met de Nederlandse Arbeiders Reisvereniging en werd het onderdeel van de Natuurvrienden Internationale (NFI).

Na een eeuw heeft Nivon altijd nog een groen en rood hart, met passie voor sociale verbindingen en voor de natuur. Nivon heeft 19 accommodaties (natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen) op de mooiste plekken in Nederland, inmiddels bijna 30.000 leden en duizenden vrijwilligers die de vereniging draaiende houden. Nivon-vrijwilligers onderhouden de terreinen, zijn gastheer en gastvrouw van de accommodaties, coördineren verschillende langeafstandswandelroutes en organiseren activiteiten én reizen voor jong en oud. Van een middag vogelhuisjes timmeren tot wekenlange wandel-, klim- of kano-avonturen in de bergen, en alles daartussen.

100 jaar Nivon kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom vinden er in de loop van 2024 door het hele land feestelijke activiteiten plaats en verschijnt er een jubileumboek. We willen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk, van binnen naar buiten gaan en heel Nederland laten zien wat Nivon allemaal te bieden heeft.
Een overzicht van de activiteiten vind je op http://100jaar.nivon.nl/agenda.