Deel

advertentie

Nimby time… het houdt maar niet op!

Column: Rob van de Pas

Nimby time… het houdt maar niet op!

Afgelopen week zat ik in LadyPapa naast een voormalige hotemetoot uit het bedrijfsleven. De man zit in de Rotary of Lions en had een droog sherry’tje gescoord met een ander lid van de club. Tijdens het sherry-nippen was de gesprekspartner van de hotemetoot helemaal leeggelopen over het ‘onzalige plan’ van de gemeente Bergen. In dit plan moet tijdelijk onderdak worden verleend aan de leerlingen van de Berger Scholengemeenschap (BSG). Het leegstaande scholencomplex De Ruimte staat aan de Oudtburghweg. De BSG aan de Guurtjeslaan moet namelijk dringend verbouwd worden. Niet uit luxe, maar uit pure noodzaak.

Hart van NL
Mijn hotemetoot vertelde dat zijn vrind uit de serviceclub zelfs de krant (NHD) al had gehaald en woordvoerder was van de  straat, de buurt, de wijk en eigenlijk wel van héél Nimby-land. Een indringend item bij Hart van Nederland van SBS6 zou slechts een kwestie van tijd zijn. Oude bozige witte mannen uit Bergen krijgen namelijk altijd wel wat nutteloze zendtijd bij de commerciëlen.
Maar goed, nadat Marcel van LadyPapa het bewuste krantenartikel tussen de stapel oud papier had opgevist, kon ik mij nader verdiepen in de volgende Nimby-epidemie die ons dorp treft. Ná het lezen van het verhaal keek ik mijn hotemetoot aan en vroeg hem wat hij van het artikel en het gedrag van zijn Rotary- of Lionsvriend vond?

Nina Brink
Hotemetoot
dacht lang na, bestelde nog twee cappuccini  voor ons, en gaf mij een uitgebreide samenvatting van zijn sherrydialoog: “Kijk beste Robbie, Sjors is natuurlijk wel een mannetje hoor. Weet je het nog? Op 17 maart 2000 werd onder zijn verantwoordelijkheid, als beurspresident, Nina Brink in één klap met haar World Online miljoenen rijker. Deze exercitie bleek niet veel later de grootste beursafgang van de 21e eeuw te worden. Daar zijn toen echt miljarden verdampt. Onze Bergense onderzoeksjournalist Vincent Dekker heeft er in Trouw nog een geweldige reconstructie over geschreven..!”

Breekijzer
Ik vroeg mijn hotemetoot wat dit verhaal met de tijdelijke verhuizing van de BSG naar de Oudtburghweg heeft te maken? Hotemetoot vervolgde zijn relaas:  “Nou, heel veel! Wat Sjors in zijn hoofd heeft, dat zit niet in zijn achterwerk. Hij is namelijk in staat om voormalig ‘breekijzer’ Pieter Storms, die nieuwe opduwer van Nina, in een procedure tegen de gemeente in te zetten! Berg je dan maar!”

Goed onderwijs
Nou, zo spannend gaat het toch niet worden met die golddigger, reflecteerde ik?  Hotemetoot ging verder: “Ik vroeg dus aan Sjors of hij het belangrijk vindt dat zijn kleinkinderen en andere kinderen goed onderwijs krijgen en dat de leeromgeving voldoet aan de moderne eisen van deze tijd? Sjors was het daar mee eens. Toen ik hem daarna vroeg of er tijdens de verbouwing misschien een leegstaande onderwijslocatie in de buurt zou kunnen worden gebruikt, was Sjors het ook dáár mee eens. Maar… hij had duidelijk géén zin om tijdens die bouwperiode van slechts 14 maanden die 800 luidruchtige leerlingen op ‘zijn’ Oudtburghweg te dulden. Volgens Sjors moet die verbouwing worden uitgesteld tot de Europese School in 2028 gaat verhuizen, tegen die tijd rijden ze maar lekker over de Landweg en de Churchilllaan, maar Not In My Backyard..!”

Ik stelde mijn hotemetoot voor op het terras van LadyPapa te gaan zitten om te kijken naar de sloop van de Bakemaflat. Van dat Nimby-geneuzel krijg ik namelijk ongelooflijk veel zin in wat ‘opbouwends’.

“Marcel heb je voor ons twee droge sherry en doe er maar wat kaasvlinders van Roos bij..!”

Robbie

 

advertentie

Meer 'Columns':

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug