Nieuwe tentoonstelling: Diana Scherer – Farming Textiles in Museum Kranenburgh
Farming Textiles is van 1 oktober 2023 tot en met 10 maart 2024 te zien in Museum Kranenburgh
Gepubliceerd: 15 september 2023
Scherer hanteert een unieke techniek waarmee ze, gebruikmakend van natuurlijke groeiprocessen, betoverende en schijnbaar fragiele weefsels van plantenwortels creëert. De patronen van haar weefsels baseert zij op zowel microscopische opnames van celstructuren uit de botanische wereld als op door de mens bedachte oervormen en vormen uit onze dagelijkse leefomgeving. In al hun filigraan-achtige schoonheid nodigen Scherers werken uit tot nadenken over natuurlijke processen en de mogelijkheden én beperkingen die we als mens hebben om deze te controleren. Tegelijkertijd doen ze ons stilstaan bij de actualiteit van de verstoorde band tussen mens en natuur. In de tentoonstelling zijn niet alleen recent door Diana Scherer vervaardigde weefsels te zien, ook groeit er nieuw werk in de zaal. Het zaaien, kweken en oogsten van het werk maakt onlosmakelijk deel uit van deze uitzonderlijke museale presentatie.
Diana Scherer exposeert haar werk internationaal. Het was onder meer te zien tijdens de Biennale of Sydney (2022) en Paradys – Arcadia, Oranjewoud (2022), in Haus der Kunst München 2023, bij de Frankfurter Kunstverein (2021) en in het V&A Londen (2018). Farming Textiles is Scherers eerste museale solotentoonstelling in Nederland. De tentoonstelling is te zien in de benedenzaal van het museum en omvat een veertigtal werken, waaronder monumentale formaten. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek InterWoven (uitgeverij Jap Sam Books).
Farming Textiles is van 1 oktober 2023 tot en met 10 maart 2024 te zien in Museum Kranenburgh.
Intelligentie van plantenwortels
Zo’n tien jaar geleden ontdekte Diana Scherer dat plantenwortels niet op een willekeurige wijze groeien en hun weg vinden, maar beschikken over een bijzondere intelligentie en kunnen communiceren met hun omgeving. Zo groeien ze bijvoorbeeld naar de plaatsen waar vocht is en vormen ze onderlinge netwerken. Gebruikmakend van deze eigenschappen heeft Scherer veel experimenten uitgevoerd en een uniek procedé ontwikkeld, waarin ze plantenwortels weefsels laat vormen volgens patronen die door haar zelf zijn ontworpen. Dit groeiproces speelt zich grotendeels ondergronds af, maar wordt door de kunstenaar in banen geleid die zij vooraf heeft bepaald. De uitkomst van deze samenwerking tussen mens en plant is niet geheel voorspelbaar; de intelligente plant bepaalt mede de uiteindelijke vorm van het werk. Op deze manier staan de weefsels symbool voor de (on)controleerbaarheid van de natuur en daarmee voor de ecologische actualiteit waarin we ons bevinden.
Diana Scherer
Diana Scherer (DE, 1971) studeerde aan de Rietveld Academie en woont en werkt in Amsterdam. In haar praktijk op het snijvlak van plantkunde, materiaalonderzoek en beeldhouwkunst werkt ze samen met biologen en studenten van de TU Delft en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze ontwikkelde een nieuwe techniek Interwoven en doet innovatief onderzoek naar textiel en materialen gemaakt van plantenwortels.
Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de bijzonder vormgegeven publicatie InterWoven, een samenwerking van de kunstenaar en uitgeverij Jap Sam Books. In InterWoven vat Diana Scherer de resultaten van haar gelijknamig onderzoeksproject in de afgelopen acht jaar samen.
Beeldbijschriften
1 Diana Scherer
2 Diana Scherer, Interwoven, 2023
3 Diana Scherer, Weefsel van plantenwortels (detail)
4 Diana Scherer, Hyper Rhizome, 2023
5 Diana Scherer, Interwoven
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Fonds 21, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en het Niemeijer Fonds. Diana Scherer wordt voor deze tentoonstelling ondersteund door Fonds Kwadraat.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.