Deel

Nieuwe fractievoorzitter Gemeentebelangen (BES) geïnstalleerd

En de naam is... Mariëlla van Kranenburg

Nieuwe fractievoorzitter Gemeentebelangen (BES) geïnstalleerd

Afgelopen donderdag werdt Mariëlla van Kranenburg na de gebruikelijke plichtplegingen tijdens de raadsvergadering in De Blinkerd in Schoorl geïnstalleerd. De afscheid nemende fractievoorzitter Hans Haring gaf niet thuis… terwijl er een koninklijke onderscheiding op hem lag te wachten (want twaalf jaar in de gemeenteraad) en kon worden opgespeld door burgemeester Hetty Hafkamp. Maar… hij wil dat liever opgespeld krijgen tijdens Koningsdag a.s.

NHNieuws maakte een filmisch verslag met raadsleden Meis de Jongh en Kees van Leijen die overstapten naar de VVD.

Mariëlla van Kranenburg van Gemeentebelangen ziet overigens de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. “We blijven ons inzetten voor onze kiezers en de inwoners van de Egmonden, Schoorl en Bergen.” De eenmans/vrouw fractie is de enige oppositiepartij in de Bergense gemeenteraad. Overigens is Mariëlla tevens columnist onder de pseudo ‘Kraantje’ in de Flessenpost.

Foto: Burgemeester Hetty Hafkamp heeft zojuist een kleurrijk boeket overhandigd aan de nieuwe fractievoorzitter Mariëlla van Kranenburg.

Er was deze avond geen tijd voor haar maidenspeech. U kunt het hier lezen:

Geachte voorzitter, college, raadsleden en toehoorders,

Vandaag heb ik de eer toe te treden tot het gezelschap van inwoners die binnen ons democratisch bestel de nobele taak heeft volksvertegenwoordiger te zijn via het Raadlidmaatschap.

Ik sta hier in het wit gekleed om mijn eer te bewijzen aan de vrouwen die ruim honderd jaar geleden voor mij het pad geëffend hebben en er voor zorgde dat vrouwen in 1919 het actieve kiesrecht kregen. Vrouwen zoals Aletta Jacobs: o.a. Oprichtster van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht, sociaal gedreven, onvermoeibaar ondanks tegenslagen op haar pad liet zij zich nooit kisten.
Suze Groeneweg; het allereerste vrouwelijke Tweede Kamerlid. Dankzij haar inspanningen werd het vanaf 1931 mogelijk vrouwelijke burgemeesters te benoemen.
Wilhelmina Hofman-Poot, in 1919 de eerste vrouw die wethouder werd in Oostzaan.
En om te eindigen; Mathilde Haan in 1919 het eerste vrouwelijke raadslid in Nederland.

In mijn geboortejaar bijna een half decennium later was slechts 4 procent van de raadsleden vrouw. En als ik nu hier om mij heen kijk bestaat meer dan de helft van onze Raad uit vrouwen. Wat is er veel bereikt in honderd jaar.
Met het algemeen kiesrecht hebben alle stemgerechtigde inwoners het recht van vertegenwoordiging gekregen.

Graag wil ik verder gaan in het heden.
We horen telkens berichten in de media dat onze democratie onder druk staat en dat kiezers niet meer weten wie te geloven.
Recent heeft u allen aan de inwoners bekend gemaakt dat u graag met elkaar verder wil in nieuw vertrouwen.
Dit vertrouwen heeft met de gebeurtenissen van afgelopen week, ook in de ogen van veel inwoners van onze gemeente een forse deuk opgelopen. Kiezers hebben vertrouwen verloren. Kiezers zijn bedrogen.

Het huidige kiesstelsel laat inderdaad toe dat Raadsleden kunnen opstappen, overlopen naar een andere partij en hun zetels meenemen. Maar zoals minister Ollongren van Binnenlandse Zaken al eerder vaststelde “ het is onwenselijk als politici afsplitsen vanwege persoonlijke ambities of belangen.”

Met het opstappen en meenemen van twee zetels van Gemeentebelangen naar de fractie van de VVD, zijn 20 procent van de kiezers in onze gemeente bedrogen, door twee volksvertegenwoordigers die gezamenlijk nog niet eens 1 procent van alle stemmen in onze gemeente trokken.

Als wij als volksvertegenwoordigers het vertrouwen in ons bestel en het geloof in lokale democratie willen versterken is dit NIET de wijze waarop dat moet gebeuren. Deze handelswijze is mijn inziens een vorm van minachting naar de kiezers toe. Wat je als inwoner ook kiest in goed vertrouwen, kan door deze daden zo maar omslaan in wantrouwen. Wat voor vertrouwen kan een kiezer dan nog hebben in dit bestel?

Het feit dat er naar eigen zeggen van een van mijn voormalige fractieleden meerdere gegadigden naar zijn hand hebben gedongen geeft dit schouwspel nog een extra bittere nasmaak.

Als dit de wijze is waarop u met elkaar vertrouwen vorm geeft dan is het inderdaad maar beter dat mijn fractie hier geen deel van uit maakt. Ik ga dan ook maar uit van verantwoord vertrouwen.

Ik sta daarom ook in het wit, niet om de overgave van mijn fractie te symboliseren maar als symbool van hoop en van een nieuw begin van mijn relatie met inwoners en de kiezers die mijn fractie oprecht vertrouwen hebben geschonken. Ik hoop zelf oprecht, dat ik mag bijdragen aan een mooier Bergen.

Graag eindig ik met de woorden van Aletta Jacobs:
Uit (de) strijd valt heel veel leering te trekken. Duidelijk toont hij aan, dat een strijd voor ene grote, rechtvaardige zaak niet door tegenkanting gedood kan worden. Hoogstens kan men den voortgang bemoeilijken en het eindpunt verschuiven.

 

Meer '#481':

Bestemmingsplan ‘De 7 Dorpelingen’ moet hersteld worden

De vormfouten die de RvS heeft gesignaleerd in het bestemmingsplan ‘De 7 Dorpelingen’ moet de gemeente verplicht herstellen

Het college heeft de tijd genomen om de uitspraak van de Raad van State (RvS) over het bestemmingsplan ‘De 7 Dorpelingen’ te analyseren en na te denken over het vervolg.

Paasbrunch bij de Batavier

12 april 2019

Chefkok Eelce ten Broeke van restaurant Cunst uit Bergen gaat voor u koken

Wij van Restaurant Cunst© zijn zeer vereerd om een overheerlijke paasbrunch te mogen organiseren in de nostalgische speeltuin “De Batavier”.

Foto van de week... De Meermin ken je nog wel, maar ooit gehoord van Dancing "The Tourist Club"?

11 april 2019

Museum Het Sterkenhuis viert dit jaar de Bergens horeca.

In een dorp waar kunst, natuur en vertier zo mooi samenkomen zijn cafés, restaurants en hotels pleisterplaatsen met een...

Van ballonnen word je vrolijk, maar… ze loslaten is een ander verhaal

12 april 2019

Toon Hermans, een ballon een ballon een ballonnetje

Afgelopen donderdagavond heeft de gemeenteraad van Bergen een motie van GroenLinks aangenomen om het oplaten van ballonnen tijdens evenementen te verbieden.

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Automobilist laat na aanrijding fietser bewusteloos achter

12 april 2019

Politie opzoek naar dader

Een automobilist heeft afgelopen zaterdag in Bergen een fietser aangereden en is vervolgens doorgereden zonder zich over het slachtoffer te bekommeren.

Winkelketen Sissy-Boy is failliet verklaard

12 april 2019

De Nederlandse keten vroeg eerder deze maand al uitstel van betaling aan

Sissy-Boy heeft in totaal 45 winkels in de Benelux, waarvan 13 in Noord-Holland en ook een in Bergen in de Jan Oldenburglaan.

Natuurmonumenten stopt voorlopig met bomenkap

12 april 2019

De organisatie gaat de komende maanden het gesprek aan met betrokken leden, donateurs en vrijwilligers

Natuurmonumenten stopt voorlopig met het kappen van bomen. Aanleiding is de groeiende kritiek van de achterban op het kapbeleid.

Filmpje van de week... De Ruïnekerk; de huiskamer van Bergen

12 april 2019

Een impressie van alle mogelijkheden die deze unieke Ruïnekerk heeft te bieden

De monumentale kerk én het kerkterrein in het hart van de Heerlijkheid Bergen vormen de perfecte...

Supermarktketen Lidl komt naar centrum van Bergen

12 april 2019

Datum opening nog onbekend

Daar waar de Flessenpost al in november vorig jaar bekend maakte dat de Lidl het oude ABNAMRO gebouw aan het Plein had gekocht...

Rondje horeca...15

12 april 2019

Goed nieuws voor Bergense horeca. In 2030 tot wel 4,3 miljoen buitenlandse kustbezoekers

19 miljoen buitenlandse toeristen bezochten Nederland vorig jaar. Bijna 15 procent van die buitenlandse bezoekers (2,8 miljoen mensen) bezocht Nederland in de eerste plaats om de kust.

Programma Taverne aankomende week

12 april 2019

Vrijdag 12 april Red Nose Distrikt met Michiel Romeyn

We gaan ons te pletter dansen met DJ's Steven de Peven (Awanto 3) en Aardvarck. En om 21:00 vooraf een talkshow over slechte humor met als gast Michiel Romeyn (Jiskefet).

Op zaterdag 27 april vieren we weer Koningsdag in Bergen

12 april 2019

Oproep: vind je het leuk om een keer een dag mee te werken?

En ook dit jaar is er weer een heel programma samengesteld door de Oranjevereniging Bergen. Aanstaande woensdag verschijnt...

Sander en Fritz bouwen nagelnieuw strandpaviljoen in Bergen aan Zee

12 april 2019

Bada Bing, met bijna anderhalf keer zoveel oppervlakte

Ze waren zes jaar toen ze elkaar tegenkwamen in de eerste klas van de Matthieu Wiegmanschool. De Bergenaren werden vrienden voor het leven.

Paasbrunch in de Schaapskooi

12 april 2019

Waar en wanneer: maandag tweede paasdag

Gezellig met de hele familie Pasen vieren? Op tweede paasdag stelt de herder de deuren van haar schaapskooi open...

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Honderden bieractiviteiten in de Week van het Nederlandse Bier

12 april 2019

Wanneer: van 16 t/m 26 mei a.s.

Tijdens de Week van het Nederlandse Bier zorgen cafés, restaurants, brouwerijen, slijterijen en andere organisaties...

Een reis langs het cartografische erfgoed vanaf de zestiende eeuw

19 april 2019

Toen Schoorl nog 1200 inwoners had...

In archieven en bibliotheken zijn vele oude kaarten te vinden, gedrukt of in manuscript. Ze geven historische geografische informatie...

Gemeente Bergen weer terug bij af?

12 april 2019

Raad van State vernietigt bestemmingsplan De 7 Dorpelingen

De Raad van State in Den Haag heeft woensdagmorgen 10 april 2019 in een lijvige uitspraak met bijna 18.000 woorden...

Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini komen naar Bergen

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op 10 mei a.s.

Mille Affetti - duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma...

Vader uit Groet rijdt op tweede pinksterdag fiets-elfstedentocht om geld in te zamelen voor zieke dochter

11 april 2019

235 km fietsen voor kleine dappere Dana

Rene Petiet uit Groet fietst voor zijn lieve dochtertje Dana. Zij is 2,5 jaar geleden geboren met de verschrikkelijke ziekte CF; beter bekend onder de naam taaislijmziekte.

Lente: dus hoogste tijd voor as­per­ges met zalm en ei

12 april 2019

En dat... smelt op je tong

Het Hollandse goud op je bord...

Lente: dus hoogste tijd voor lams­rack met tijm-ho­ning­bo­ter

12 april 2019

Een klassieker waar je indruk mee kunt maken

Bereiden: Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Advertorial: Nieuwe Range Rover Evoque Veiligste Land Rover ooit

12 april 2019

Nieuwe Range Rover Evoque leverbaar vanaf € 56.400,-

De nieuwe Range Rover Evoque heeft bij de meest recente botsproeven van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald.

Thema-avond 'Omgevingsstraling en ontwikkeling 'in Bergen

12 april 2019

Waar en wanneer: Dr. van Peltlaan op woensdag 24 april

Dat straling verzwakkend werkt en slecht is voor je gezondheid, is tegenwoordig algemeen bekend.

Bergenaren in de media: Vrouwen in golf

12 april 2019

Renate Roeleveld is al dertien jaar manager op de golfbaan Sluispolder

Vrouwen in de golfwereld. Ze zijn er wel, maar in de minderheid. En lang niet altijd zichtbaar.

Bergen in de media: De leukste stadjes en dorpen aan zee in Nederland

12 april 2019

En... natuurlijk staan Bergen aan Zee en Egmond aan Zee op dat lijstje bij Zoover

Met een prachtige lente en een mooie zomer in het vooruitzicht, is een vakantie in eigen land zo’n gek idee nog niet.

Voor de kleintjes... Het geheim van de paashaas

12 april 2019

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zondag 14 april

Poppentheater Belletje Sterk geeft regelmatig poppenvoorstellingen in het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Stabat Mater van Pergolesi

12 april 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerk op vrijdag 19 april

Ingrid Stijsiger en Liesbeth Brinkman zingen in de passietijd traditiegetrouw samen met het Pergo Ensemble...

Agenda Cinebergen t/m donderdag 18 april

12 april 2019

C’est ça l’amour

Bekroond ontwapenend familiedrama van Calire Burger, waarin een onhandige maar liefdevolle vader (ontroerende Bouli Lanners) alles op...

Vintagemarkt in Ruïnekerk en Garage Sale bij de nieuwe Beuk (achter de Petrus en Pauluskerk)

12 april 2019

Wanneer: zaterdag 13 april vanaf 09.00 uur

Op deze zaterdag vindt er een grote tweedehands- & vintagemarkt plaats in de Ruïnekerk in Bergen...

Expositie: Lizette Luijten, de kracht van tederheid

12 april 2019

Waar en wanneer: The Obsession of Art, opening zondag 14 april, van 15.00 – 18.00 uur

Lizette doopt haar penselen in potten vol hartstocht, kwetsbaarheid en vuur om de liefde te schilderen. Gedreven, stralend emotioneel...

Kaartverkoop Karavaan Festival losgebarsten


12 april 2019

Routes en arrangementen

Van 30 mei t/m 10 juni brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 7 landelijke premières, 1 wereldpremière én een zomers,...

Bergen start met Jongerenrechtbank op BSG

12 april 2019

Geïnspireerd door Amerikaanse ‘youth courts’

Binnenkort start op de Berger Scholengemeenschap (BSG) een pilot met een jongerenrechtbank...

Mensen met dementie zingen de Matthäus Passion in Kranenburgh

12 april 2019

Wanneer: paaszaterdag 20 april om 15:00 uur

De Matthäus-concerten zijn een jaarlijks terugkerend hoogtepunt dat in populariteit alsmaar toeneemt.

Lezers met een mening: Sarah Schwarz

12 april 2019

Ik ben een van de vele Bergense nomaden

Ik rijd op een zonnige namiddag naar de supermarkt in Bergen om nog wat laatste boodschapjes te halen. Na vijf rondjes rond te rijden vind ik eindelijk...

Bergenaren in de media: Jan Roos

12 april 2019

Jan kreeg vorige week een boete van 750 euro wegens mishandeling. Hij vertelt zijn verhaal

Vorig jaar mei deed het bewuste incident zich voor op een terras in Bergen. Jan laat het...

Scholieren van de BSG winnen het twaalfde landelijk VMBO Debattoernooi

12 april 2019

Ook dit jaar zetten de vmbo’ers hun tanden in actuele, uitdagende stellingen...

Bijna 40 vmbo-debatteams uit heel Nederland gingen eerder deze week in Wijk bij Duurstede in debat over uiteenlopende maatschappelijke stellingen...

Nationale ombudsman en Kinderombudsman: Iedereen moet mee kunnen doen

12 april 2019

Het gaat nog te vaak mis tussen (overheids)instanties en de mensen die een beroep op hen doen.

"Het zijn al lang niet meer alleen de meest kwetsbare mensen die niet mee kunnen komen. Ook zelfredzame burgers lopen vast"...

Fit4lady Limmen - Alkmaar - Bergen starten SummerBodyTraining

12 april 2019

Train in de lente, straal in de zomer!

"Het zou bijna ons motto kunnen zijn", lacht Fit4lady-franchisegever Arina van Damme. Al jaren runt ze met steeds...

blooming presenteert weer een uniek paaspreuvenement!

5 april 2019

Wanneer: zondag 21 april 2019 van 13:00 - 17:00

Samen met vrienden, familie en geliefden informeel genieten van alle heerlijkheden die we je in en om het hotel aanbieden.

Bent u ook al vriend geworden van de Ruïnekerk?

12 juni 2019

Terug