Deel

advertentie

Nieuwe cursussen Regionaal Archief

De geschiedenis van je huis uitzoeken...

Nieuwe cursussen Regionaal Archief

Het Regionaal Archief in Alkmaar biedt ook dit voorjaar weer verschillende cursussen. Het cursusprogramma geeft iedereen de kans kennis te maken met het archief, oude archiefstukken te leren lezen of meer te ontdekken over de geschiedenis van zijn huis.

Wie het Regionaal Archief wil leren kennen en wil ontdekken hoe je kunt zoeken in de archieven – naar voorouders bijvoorbeeld, of naar een onderwerp uit de regionale geschiedenis – kan terecht bij de maandelijks terugkerende gratis middag ‘Introductie in de wereld van archieven’.

Huizenonderzoek en oud schrift
Voor wie verder in de geschiedenis van bijvoorbeeld een huis of een winkel wil duiken of wil uitzoeken waar zijn voorouders hebben gewoond, is er de cursus Huizenonderzoek, die bestaat uit vijf bijeenkomsten op de vrijdagmiddag. De cursus begint op 25 maart.

Omdat het lezen van handgeschreven oude documenten bij archiefonderzoek lastig kan zijn, geeft het Regionaal Archief ook dit voorjaar weer de beginnerscursus ‘Lezen van oud schrift’. Tijdens acht vrijdagmiddagen leren cursisten de meest voorkomende handschriften uit de periode van de zestiende tot en met de achttiende eeuw lezen. De eerste bijeenkomst is op 1 april. Deze cursussen worden allebei afgesloten met een rondleiding door de depots van het archief.

Meer informatie
Meer informatie over de cursussen en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail ([email protected]) of telefonisch (072-8508200).

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel.

Foto: Winkels en woningen in 1914: de Stationsstraat in Bergen.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Laat je verrassen door wonderen in de natuur

3 februari 2023

Wanneer: zondag 12 februari om 10.15 uur

Wat is er leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes. Op zondag 12 februari neemt IVN-gids Willem Babyn u weer mee voor een heerlijke, leerzame en vrolijke wandeling door het bos van PWN bij de Schaapskooi Bergen.

Bijzonder Gipsy Jazz concert in de Ruïnekerk Bergen

3 februari 2023

Wanneer: zondag 12 februari 2023 van 15:00 tot 17:00 uur

Fapy Lafertin (gitaar), Paulus Schãfer (gitaar) en Matheus Nicolaiewsky (bas). Zij hebben ieder hun sporen in de muziek ruimschoots verdiend. Deze muzikale virtuozen komen naar het prachtige Noord-Hollands dorpje Bergen voor een onvergetelijk concert. Dit vindt plaats in een sfeervolle locatie, namelijk de Ruïnekerk in Bergen.

Vrijdag 3 februari Thank God It’s Steef in de Taverne

3 februari 2023

Taverne Live: met o.a. Diederik Nomden

DJ Steef draait de lekkerste disco, funk, big beats en hiphop en alles wat verder dansbaar is met hart en ziel. Het maakt niet uit of het 70's , 80' , 90's of 00's is, als het maar knalt en soepel beweegt. Djensen!!! Tussen 22.00 en 03.00 uur, 20+, gratis entree

Gratis cursus zwemvaardigheid in zwembad De Beeck

3 februari 2023

Wanneer: bij voldoende animo zal de cursus in het voorjaar van start gaan

Goed nieuws voor inwoners uit de gemeente Bergen. Zwembad De Beeck organiseert in samenwerking met de buurtsportcoach Bergen een gratis basiscursus zwemvaardigheid. De cursus is speciaal ontworpen voor mensen vanaf 18 jaar die nog niet kunnen zwemmen en bestaat uit 10 lessen die worden georganiseerd op maandagavond in het splinternieuwe zwembad van De Beeck in Bergen.

Succesvolle start nieuw project Sport-Z in gemeente Bergen

3 februari 2023

Wandelingen voor mensen met een haperend brein...

Wekelijks begeleidt de beweegcoach van stichting Sport-Z een aantal groepjes senioren met (beginnende) dementie bij een wandelactiviteit. De deelnemers worden bij dit programma Stap voor Stap thuis opgehaald en starten de wandeling vanaf een locatie nabij het duingebied van Bergen, Egmond of Schoorl. Na een wandeling van ongeveer een uur drinkt men samen wat en worden de wandelaars weer thuisgebracht.

Tentoonstelling Social Art in Museum Kranenburgh

3 februari 2023

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Kranenburgh, de gemeente Bergen en het PCC

Tot en met 12 februari is in de Tuinzaal van Museum Kranenburgh de tentoonstelling Social Art te zien. Deze tentoonstelling bestaat uit werken die zijn gemaakt door leerlingen van het Petrus Canisius Lyceum in Bergen. Zo’n 150 leerlingen hebben kunstwerken gemaakt van alledaagse objecten, geïnspireerd op het werk van kunstenaar Jeroen Henneman. Daarnaast hebben de leerlingen filmpjes over hun kunstwerk gemaakt; ook deze filmpjes zijn te zien op de tentoonstelling.

Sportspektakel én Dreumesochtend in de voorjaarsvakantie

3 februari 2023

Wanneer: op donderdag 2 maart in de sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseren de buurtsportcoaches van Holland Sport in de gemeente Bergen een leuke activiteit. Deze keer staat naast het bekende Sportspektakel ook een Dreumesochtend op het programma. Op donderdag 2 maart kunnen de allerkleinsten zich uitleven in de sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee.

Beweegprogramma ‘Schoorl Ontmoet’ in gymzaal Bovenweg

3 februari 2023

Ook op een leuke en gezellige manier in beweging komen, de deur even uit en nieuwe mensen ontmoeten?

Schoorl Ontmoet is een ontmoet- en beweegprogramma voor volwassenen die in beweging willen komen en er daarbij voor open staan nieuwe mensen te ontmoeten. Er is nog ruimte bij de gratis sport- en spellessen die op maandag en donderdag van 10.00-11.00 uur plaatsvinden. Op maandag in de gymzaal aan de Bovenweg, op donderdag (verzamelend) bij Duinrand S aan de Smeerlaan.

Vrijdag 27 januari Thank God It’s Friday

27 januari 2023

met DJ's Frank en Guido...

DJ's Frank en Guido draaien de lekkerste disco, funk en soul en alles wat verder meeblèrbaar en dansbaar is. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en beweegt. Dansen!!!

Natuur- en cultuurwandeling

27 januari 2023

Waar: Bergen aan Zee

Op zondagmiddag 5 februari 2023 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

IVN-natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

27 januari 2023

Wanneer: zondag 5 februari 2023

De maandelijkse wandeling in het noordelijke Egmondse duingebied gaat eerst over het pad langs de bollenvelden. De eerste lentebodes, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen zijn al herkenbaar.

Karavaan trekt met ‘Springtij festival’ jonge theatermakers aan

27 januari 2023

Op vrijdag 24 februari is er een speciale Makersdag voor jonge makers, gericht op kennisvergroting, netwerkverbreding en verdieping

Voor Springtij ontwikkelt Karavaan een speciaal programma voor jonge theatermakers én een programma waarin publiek kennismaakt met avontuurlijk theater van jonge makers.

Spannende strijd om Nederlandse titels bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run

27 januari 2023

Kan titelverdedigster Marcella Herzog dit hardloopgeweld aan?

Er staat op zondag 12 februari een breed en sterk deelnemersveld aan de start van het NK 10 km bij de Groet uit Schoorl Run. Khalid Choukoud, Luuk Maas, Filmon Tesfu, Frank Futselaar, Tom Hendrikse en Benjamin de Haan zijn de grootste kanshebbers voor de Nederlandse titel.

Het Concertgebouw zoekt jeugdige muziekmakers uit Noord-Holland

27 januari 2023

Waarvoor: voor jubileumeditie Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen uit Noord-Holland die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar zijn vijftiende editie beleeft, draait het om plezier hebben in muziek maken.

Ruiterkamp bij Poelenburgh

27 januari 2023

Een ruiterkamp is voor iedere echte paarden- en ponygek een onvergetelijke vakantieweek vol plezier...

De hele week staat in het teken van bezig zijn met paarden en de paardensport, daarnaast zijn er ook andere leuke vakantie-activiteiten. Er wordt natuurlijk veel paardgereden: Video: dressuur- en springlessen, voltige, pushball en natuurlijk grandioze buitenritten: naar het bos en naar het strand voor de gevorderde ruiters.

Egmond aan Zee heeft feestelijk wandelweekend voor de boeg

20 januari 2023

9300 deelnemers aan Egmond Wandel Marathon komen genieten van de routes en livemuziek

Aankomend weekend staat Egmond aan Zee en omgeving in het teken van de achttiende editie van de Egmond Wandel Marathon.

Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek!

20 januari 2023

Wanneer: 25 januari tot en met 4 februari

Kom tijdens de Nationale Voorleesdagen naar de bibliotheken in Bergen en Schoorl. Alles staat tijdens deze feestelijke dagen in het teken van voorlezen en prentenboeken voor peuters en kleuters...

Rondleiding schrijvers Dumon Tak en Schutten in Museum Kranenburgh

20 januari 2023

Wanneer: woensdag 25 januari om 11:00 uur

Museum Kranenburgh is een aantal keer per jaar het toneel van schrijvers die tijdelijk verblijven in het Roland Holsthuis in Bergen. Tijdens een zogenoemd Schrijversloopje verzorgen de schrijvers een rondleiding door het museum waarin zij reflecteren op de tentoonstelling en vertellen over hun bijzondere verblijf in Bergen...

Vrijdag 20 januari Bruce Springsteen Undercover in de Taverne

20 januari 2023

Een topklasse Tribute aan The Boss!

Bruce Springsteen behoort samen met zijn legendarische E-Street Band al ruim 40 jaar tot de absolute wereldtop. Begonnen als singer/songwriter en uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste stadionacts.

Galerie De Kapberg 50 jaar

20 januari 2023

Vrijwilligers en vrienden in het zonnetje

In 2022 bestond Galerie De Kapberg 50 jaar, Door corona kon de geplande tentoonstelling van de Vrijwilligers en Vrienden toen geen doorgang vinden. Nu dus wel!

Stiltewandeling Schoorlse Duinen

20 januari 2023

Wanneer: zaterdag 11 februari 2023

Echte stilte is zeldzaam en daarom heel waardevol. Kom tot rust tijdens een wandeling met een gids door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur.

Workshop Natuurfotografie in de Schoorlse Duinen

20 januari 2023

Wanneer: zaterdag 11 februari 2023

Maakt u graag foto’s in de natuur? Staatsbosbeheer biedt zaterdag 11 februari 2023 in samenwerking met fotograaf Frank Nieuwenhuizen een workshop Natuurfotografie in de Schoorlse Duinen aan.

Europa Kinderhulp zoekt vakantiegezinnen in Noord-Holland

13 januari 2023

Zin in wat extra avontuur?

Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken.

Zelf je gezondheidszaken regelen via internet?

13 januari 2023

Leer het in de bibliotheek met DigiVitaler

Contact met de huisarts of ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal via je smartphone, tablet of computer. Hartstikke handig want het kost minder tijd en moeite én je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens of van diegene waarvoor je zorgt.

Vrijdag 13 januari Freaky Friday met DJ’s Michael en Salinas

13 januari 2023

Vrijdag kan er weer gedanst worden in de Taverne!

Deze avond niet alleen maar old school funk en disco op 12" vinyl, maar ook early nineties house en hedendaagse hits. Uit de collectie van DJ’s Gerard Kok en Michael Admiraal, bekend en berucht van destijds The Club en de Berger Meermin, en nu van diverse clubavonden in oa. Victorie. Tussen 22.00 en 03.00 uur, 20+, gratis entree.

Stiltewandeling Schoorlse Duinen

13 januari 2023

Wanneer: zaterdag 14 januari 2023

Echte stilte is zeldzaam en daarom heel waardevol. Kom tot rust tijdens een wandeling met een gids door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur.

Buitendag voor het hele gezin – Thema: uilen

13 januari 2023

Wanneer: zondag 15 januari voor kinderen van 3 t/m 10 jaar en hun ouders

Schoorl - Elke derde zondag van de maand organiseert het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer een Buitendag voor het hele gezin. Duik in de groene wereld in en om het buitencentrum.

Frank Kraaijeveld exposeert zijn ‘Wall’

13 januari 2023

Waar: bij galerie Klein Zwitserland

Het begon toen ik in de kloostertuin snijbonen aan het afhalen was om de bonen uit de schillen te halen. Naast mij een kom met de te drogen bonen, voor mij de lege schillen.

Het beste van IDFA bij Filmtheater Cinebergen

13 januari 2023

Apolonia, Apolonia portretteert de kunstenaar als jonge vrouw. Apolonia is getalenteerd, maar is dat genoeg om door te breken in de kunstwereld? (foto)

Het beste van IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) op één dag! Best of IDFA on Tour 2023 met een aantal winnaars van het vermaarde documentairefestival doet op zondag 22 januari Cinebergen aan.

Schilderen in Heerlijkheid Bergen

13 januari 2023

Er zijn nog enkele plekjes vrij...

Er zijn weer tien schilder-en tekenlessen begonnen. In het centrum van Bergen kan je één keer in de week een ochtend of middag creatief bezig zijn.

Biljarttoernooi in sportcentrum De Beeck

6 januari 2023

Wanneer: zaterdag 7 januari a.s.

Deze zaterdag wordt er in De Beeck te Bergen een nieuwjaarstoernooi libre biljart gehouden voor de leden van de biljartclub ‘de Beeck’.

Wandeling Schaapskooi Bergen op 8 januari

6 januari 2023

De natuur nodigt u uit voor een zoektocht naar de koning van het bos

Wat is er leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes. Zondag 8 januari gaat IVN-gids Willem Babyn een winterse wandeling maken door onze mooie achtertuin: het duingebied vanuit de Schaapskooi in Bergen. De meteorologische winter is ingegaan. In deze periode is er veel te zien in de natuur.

Ramsey Nasr komt naar Bergen aan Zee

6 januari 2023

Waar en wanneer: Vredeskerkje op zondag 8 januari

In de serie ‘Gedachten aan Zee’ komt deze zondag Ramsey Nasr naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. De dichter, schrijver, acteur in het theater en op het witte doek, regisseur en verzamelaar van curiosa bouwt in zijn gedachten verder op zijn boek ‘De Fundamenten’, waarin hij een hartenkreet uit om zaken anders aan te pakken, waar in zijn ogen het heersende politieke en economische systeem de fundamenten van de samenleving heeft aangetast.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug