Deel

advertentie

Nieuwe cursussen Regionaal Archief van start: Leren over familiegeschiedenis en oud schrift

Wanneer: de eerste cursusmiddag is op 20 oktober a.s.

Nieuwe cursussen Regionaal Archief van start: Leren over familiegeschiedenis en oud schrift

Het Regionaal Archief in Alkmaar start dit najaar een nieuwe reeks cursussen. Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie worden de cursisten weer ontvangen in het gebouw aan de Bergerweg 1. De cursussen zijn er voor iedereen die wil leren onderzoek te doen in het archief – naar de familiegeschiedenis bijvoorbeeld – of die oude archiefstukken wil leren lezen. De eerste cursusmiddag is op 20 oktober.

De maandelijkse gratis middag ‘Introductie in de wereld van archieven’ biedt een mooie eerste kennismaking met het Regionaal Archief en het zoeken in archieven – naar familie, naar een huis of woning, of naar een onderwerp uit de regionale geschiedenis.

Wie wil beginnen met het uitzoeken van zijn stamboom kan terecht bij de cursus ‘Voorouders gezocht!’. Tijdens deze cursus leren deelnemers stap voor stap aan de slag te gaan met hun familiegeschiedenis, met ter afsluiting een kijkje in de depots van het Regionaal Archief. Het lezen van handgeschreven oude documenten kan bij archiefonderzoek best lastig zijn. Daarom biedt het Regionaal Archief ook twee cursussen ‘Lezen van oud schrift’, voor beginners en voor gevorderden.

Meer informatie over de cursussen, de data en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072-8508200).

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

Foto: Les op de Alkmaarse Huishoud- en Industrieschool, 1896. Foto W. Hooijer/Regionaal

advertentie

Meer 'Evenementen':

Concert mannenkwartet La Notte

15 oktober 2021

Waar en wanneer: Petrus en Pauluskerk op donderdag 28 oktober 16.00 – 1700 uur

Het vocaal mannenkwartet La Notte, opgericht in 1989, ontleent zijn naam (de nacht) aan het rijke repertoire van de negentiende-eeuwse romantiek, een periode waarin nacht en maan frequent werden bezongen en het vocaal mannenkwartet tot grote bloei kwam. Dichters als Goethe, Schiller, Mathison en anderen leverden teksten die door componisten als Schubert en Mendelssohn op muziek werden gezet. Ook La Notte heeft veel van deze liederen op het repertoire.

Tijdens de Kunst10Daagse bij Filmtheater Cinebergen zijn deze speciale films te zien

15 oktober 2021

Met o.a. Hermitage - The Power of Art

Traditiegetrouw staat oktober bij Cinebergen in het teken van de Kunst10Daagse. Naast de prachtige beeldenexpositie van Wilma Hoebee op het grasveld voor de Zwarte Schuur zijn er binnen diverse indrukwekkende kunstdocumentaires te zien.

De Bergense Irene Min presenteert haar song ‘Glimpse’ (filmpje)

15 oktober 2021

De song werd opgenomen met behulp van een aantal topmuzikanten

Irene Min bracht op 14 oktober Glimpse uit. De song werd opgenomen met behulp van een aantal topmuzikanten uit de vriendenkring.

Nieuws van de Jan van Scorel-Schilderclub

15 oktober 2021

De expositie 'CORONA-VOORBIJ' van de avondgroep hangt in de foyer van De Blinkerd

Werk dat is gemaakt tijdens die eindeloze coronaperiode. Maar on-line, via zeer actieve WhatsApp-communicatie, bleef de avondgroep enthousiast doorschilderen.

Leuk voor de kids… vier de herfstvakantie in zwembad Hoornse Vaart

15 oktober 2021

Van 16 tot en met 24 oktober staat de herfstvakantie weer voor de deur

Zwembad Hoornse Vaart pakt uit met extra ruime openingstijden voor recreatieve zwemmers, een gevarieerd aquafitnessprogramma, gratis animatie op woensdag- en zaterdagmiddag én elke middag een 15-meter lange Water Obstakel Run in het 50-meterbad. Daarnaast organiseert zwembad Hoornse Vaart extra zwemlessen in de herfstvakantie.

Ticketverkoop gestart voor de Karamazov’s

De knusse winter tegemoet met het leukste interactieve theater-feuilleton ooit

Op 26 oktober start het 8-delige theater-feuilleton De Karamazov’s in de meetingspace van Karavaan in de binnenstad van Alkmaar. Elke woensdagavond, 8 weken lang, beleef je een aflevering.

Tijdens de aankomende Kunst10Daagse: Kunst voor weinig…

15 oktober 2021

Pakje Kunst® uit een automaat

Voor slechts € 4,- kunst uit een automaat? In de bibliotheek in Bergen trek je tijdens de Kunst10daagse een Pakje Kunst® uit een oude sigarettenautomaat met daarin een uniek kunstwerk van een deelnemend kunstenaar. Daarnaast wordt er in de bibliotheek geëxposeerd door Inez Mühren, Anna Groot en Linda Goudsblom.

New Masters on Tour: De sensatie onder de pianotrio’s

Waar en wanneer: Ruïnekerk op 10 november

Ludwig van Beethoven, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Wolfgang Amadeus Mozart.

Leerlingen van de BSG exposeren eigen werk bij de kick-off van het scholenproject Roaring Twenties

15 oktober 2021

Waar en wanneer: Studio C in Museum Kranenburgh van 16 oktober t/m 4 december

De opening van deze kick-off tentoonstelling, die in het kader van het scholenproject ‘Roaring Twenties - Reset Generation’ is georganiseerd, vindt op zaterdag 16 oktober tussen 14-16 uur in Kranenburgh plaats.

Katinka Krijgsman tijdens de Kunst10Daagse Bergen: Hollands Realisme in café d’Alderliefste

15 oktober 2021

Zij combineert haar fantasie met de dagelijkse werkelijkheid, een ondeugende flirt met de brave saaiheid

Wat hebben een uitbaatster van een café in Bergen en een kunstschilder uit Egmond met elkaar gemeen? Het zijn allebei rasechte nuchtere Noord-Hollandse meiden. De één geboren in Groote Keeten en de ander in Schagen... Negen jaar geleden kwamen zij elkaar na lange tijd weer tegen en spraken nog steeds dezelfde taal. ‘Volgend jaar exposeer je bij’, mij zei de één... ‘Daar houd ik je aan’, zei de ander.1.00 uur in café d’Alderliefste, Karel de Grotelaan 1A Bergen N-H.

Oktober Kunstmaand in Het Wapen van Bergen

8 oktober 2021

Geopend op zaterdag en zondag 9-10 oktober en 16-17 oktober van 12.00 tot 17.00 uur, tijdens de K10D 22 t/m 31 oktober dagelijks geopend

Het Wapen van Bergen opent nu alvast de deuren met een expositie die ook tijdens de Kunst10Daagse te zien zal zijn. Tien kunstenaars exposeren de hele maand oktober met schilderijen, foto's, beelden en een installatie op een oppervlakte van ruim 675 m2.

Halloween nachtgolf

8 oktober 2021

Waar en wanneer: Sluispolder op 29 oktober

Het wordt weer heerlijk griezelen 29 oktober: Halloween Nachtgolf op Sluispolder!

Cinekid Festival bij Filmtheater Cinebergen

8 oktober 2021

Het is binnenkort herfstvakantie en dat betekent… Cinekid, het grootste film- en mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar

Filmtheater Cinebergen staat van maandag 18 t/m donderdag 21 oktober in het teken van het jaarlijkse Cinekid Festival met prachtige kinderfilms voor verschillende leeftijden, gratis limonade, gezellige versiering en een tekentafel met kleurplaten. De Zwarte Schuur is dagelijks geopend vanaf 12:30 uur.

IJsbaan De Meent vanaf zaterdag 9 oktober geopend

8 oktober 2021

Om te komen schaatsen, is ook een coronatestbewijs niet nodig. Tickets zijn te koop via de kassa of online

Zaterdagmiddag 9 oktober opent de Alkmaarse ijsbaan haar deuren. Vanaf zaterdagmiddag 12.10 uur tot en met zondag 13 maart 2022 kan er weer volop geschaatst worden op de halfoverdekte 400-meterbaan van De Meent. Vooraf reserveren is dit seizoen niet nodig.

Vijf zondagmiddagen in Bergen aan Zee met o.a. Adriaan van Dis

8 oktober 2021

Waar: Vredeskerkje

De Vrienden van het Vredeskerkje en Kunstgetij slaan de handen ineen voor ‘Gedachten aan Zee’, een serie zondagmiddagen, waarop schrijvers, theatermakers, een cineast en een verhalenverteller gedachten ontsluiten en zo deuren openen voor een frisse blik.

Workshop ‘De werking van edelstenen’

8 oktober 2021

Waar en wanneer: Schoorl op vrijdag 15 oktober

In augustus opende Elisa Dupree haar holistische massagepraktijk Alma Pura in Schoorl. Naast ontspannende massages geeft Elisa onder andere op vrijdag 15 oktober en vrijdag 19 november de workshop ‘De werking van edelstenen’. Als edelsteen-therapeut weet Elisa alles te vertellen over edelstenen en de werking hiervan. Zo leer je in deze met 5 sterren bekroonde workshop o.a:

Vintagemarkt Ruïnekerk “Everthing Old in New Again!”

8 oktober 2021

Wanneer: zaterdag 9 oktober van 9.00 - 17.00 uur

Op deze zaterdag wordt de Ruïnekerk omgetoverd tot een grote tweedehands markt. De kerk hangt deze dag vol met kleding, handtassen,schoenen, pumps, laarzen en sieraden voor zowel volwassenen, kinderen en baby’s. Werkelijk alle maten en stijlen van klassiek tot stoer, hip, vintage en casual. Toegang is gratis!

IJsbaan de Meent vanaf zaterdag 9 oktober weer geopend

1 oktober 2021

Alvast oefenen voor natuurijs...

Schaatsliefhebbers kunnen vanaf zaterdag 9 oktober weer terecht op IJsbaan De Meent in Alkmaar. In het eerste weekend van het seizoen is de schaatsbaan op zaterdag geopend van 12:10 tot 17:00 uur en op zondag van 09:00 tot 17:00 uur. De ijshal is op zondag ook open en wel van 13:00 tot 17:00 uur.

Expositie in Galerie Klein Zwitserland Schoorl

1 oktober 2021

Textiel Godinnen van Marjolein van der Wal

Beeldend kunstenaar Marjolein van der Wal (a.k.a. Mar-vellous) omschrijft zichzelf als beeldhouwer van textiel. In haar werk transformeert ze alledaagse textielvoorwerpen en kledingontwerpen naar kunstobjecten met een ziel.

DYLAN 80

1 oktober 2021

Waar en wanneer: - zondag 3 oktober Vredeskerkje 15.00 uur

In mei werd Bob Dylan 80 jaar. Om dit luister bij te zetten bracht saxofonist Victor Posch een aantal musici bijeen. Als 'Dylan 80' maakt de groep een flinke toernee, die zondag 3 oktober begint in het Vredeskerkje. Naast liedjes uit de begintijd, als troubadour, worden ook grote hits gespeeld als Like a rolling stone, Knocking om heaven's door en Forever Young. Willem Schoone basgitaar, mondharmonica en zang, Victor Posch piano, sax, fluit en zang, Robbert Smit gitaar en zang, Nout Ingenhousz drums en zang. Aanvang 15.00 uur, Qr code noodzakelijk. Kaarten à 15 euro via kunstgetij.nl

Mantelzorgers zijn van harte welkom op… hun dag!

1 oktober 2021

Laat u ons uiterlijk voor 15 oktober a.s. weten of u komt

Het Steunpunt Mantelzorg organiseert ook dit jaar weer “De dag van de Mantelzorg” voor mantelzorgers van de gemeente Bergen. Wij nodigen u daarom graag uit op dinsdagmiddag 2 november a.s.

De herfst in de galerie

1 oktober 2021

Het werk van vier kunstenaars is nu te zien in Galerie De Kapberg

De natuur is prachtig afgebeeld in de litho’s van Lies Verdenius, wie van etsen houdt krijgt met het werk van Gerrit de Weerd kijkplezier, er zijn spannende kleine voorwerpen van Marjan Jaspers met kleine aquarellen en de ruimte wordt gevuld door grote bouwsels van Talitha Schiffer, van hout en spannend gietwerk.

Creatief en sportief dagprogramma bij HerfstvakantieFUN

24 september 2021

Wanneer: vrijdag 22 oktober a.s.

Stichting Sport-Z organiseert deze herfstvakantie het creatieve en sportieve dagprogramma VakantieFUN in samenwerking met de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum. Op vrijdag 22 oktober kunnen kinderen van 6 t/m 9 jaar, die een GGZ-indicatie hebben, meedoen met het programma in sportcomplex De Meent, onder professionele begeleiding. Aanmelden kan via www.sport-z.org/vakantiefun

Binnenkort: The roaring twenties bij Museum Kranenburgh

1 oktober 2021

Wanneer: vanaf 17 oktober a.s.

We zijn toe aan bevrijding, feestroes en dansen! Vanaf 17 oktober 2021 kun je jezelf heerlijk onderdompelen in onze tentoonstelling The Roaring Twenties!

Stembevrijdend Zingen: zing je vrij en blij!

1 oktober 2021

Waar en wanneer: de Vrije School in Bergen op zondag 3 oktober

Stembevrijdend Zingen is moeiteloos zingen, zingen vanuit je hart, vanuit overgave, voorbij aan ‘presteren’, voorbij aan ‘hoe hoort het eigenlijk’, en voorbij aan wat vinden anderen ervan. Het is je openen voor de magie van je stem, voor de vreugde van samen zingen, voor de stem van je ziel.

Fietstocht door Bergen met een cultureel én sportief tintje…

1 oktober 2021

Wanneer: vrijdag 15 oktober

Op deze vrijdag organiseren de buurtsportcoaches van de gemeente Bergen in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties en sportclubs een Maatschappelijke Fietstocht. Iedereen kan deelnemen aan deze prachtige activiteit bestaande uit een route van ongeveer 40 kilometer. Tijdens de fietstocht wordt gestopt bij diverse buurthuizen en sportclubs in de gemeente.

Zinnig en Zalig

1 oktober 2021

Verboden boeken...

In de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. Onder bovenstaande titel worden ieder seizoen heel verschillende activiteiten georganiseerd voor een breed publiek.

Start inschrijven ‘Vrijwilligers bedankt’ 2021

24 september 2021

Inschrijfperiode: 4 oktober 10.00 uur t/m uiterlijk 21 oktober

In de week van 6 t/m 14 november organiseert Stichting Welzijn Bergen in samenwerking met Team Vrijwillig namens de gemeente Bergen het jaarlijkse waarderingsevenement Vrijwilligers Bedankt.

Open dag Manege Poelenburgh

24 september 2021

Er zijn gratis proeflessen, spelletjes, shows & clinics

Op zondag 26 september organiseert Duinmanege van Poelenburgh een open dag. Er zijn gratis proeflessen, spelletjes, shows & clinics. Ook is er een stro-dorp en een loterij met mooie prijzen waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.

Kinderboekenweek 2021

24 september 2021

Ontdek wat jij worden wilt met VideoLab...

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt.

Pianist Feico Deutekom speelt muziek van de wereldberoemde Amerikaanse componist Philip Glass, afkomstig van zijn nieuwste cd Musical Offering

24 september 2021

Waar en wanneer: Ruïnekerk op 24 oktober a.s.

De muziek van Philip Glass, grondlegger van de minimal music, is enorm populair en onder meer bekend van zijn soundtracks van films als The Hours en baanbrekend muziektheater als Einstein on the Beach. Ritmes en klanken om bij weg te dromen of die je juist in een hogere staat van bewustzijn brengen: daarom staat deze muziek hoog op de lijst bij liefhebbers van zowel populaire als klassieke muziek.

Zingen bij de harp in het Vredeskerkje

24 september 2021

Wanneer: zondagmiddag 26 september om 15.00 uur

Deze zondag komt een nieuw duo muziek laten klinken die goed past bij het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. De tocht over de Zeeweg naar het kustdorp is op zich al een bijzondere ervaring van het donker naar het licht.

Speciale viering in de Petrus en Pauluskerk

24 september 2021

Wanneer: zondag 26 september

Op deze zondag om 9.30 uur is er een bijzondere Eucharistieviering in de Petrus en Pauluskerk, Dorpsstraat 20 in Bergen. De viering heeft als thema ‘Goed u te zien’.

Bouw je eigen egelhuisje…

24 september 2021

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen

Het gaat erg slecht met de egel in Nederland. Het aantal egels gaat genadeloos achteruit en is in 10 jaar tijd gehalveerd. Ze raken uitgehongerd, vergiftigd of worden overreden. Maak van je tuin een veilige plek voor egels met het gratis egelhuispakket. Bouw je eigen egelhuisje en krijg praktische tips om de egels in jouw tuin te helpen!

Terug