Deel

Nieuw online restaurantplatform. Eerste Awards op 5 november a.s.

Gedrukte restaurantgidsen die één keer per jaar worden gepubliceerd hebben hun langste tijd gehad

Nieuw online restaurantplatform. Eerste Awards op 5 november a.s.

Jan van Lissum (links op de foto) start een nieuw online restaurantplatform onder de naam Proefschrift Restaurants. Het gaat volgens Van Lissum om een selectie van de betere restaurants van Nederland. Hij gaat ook eigen awards uitreiken en de restaurants rangschikken; in vier categorieën.

Jan van Lissum koppelt aan Proefschrift Restaurants tevens een jaarlijkse award-presentatie waarbij de beste restaurants per categorie beloond worden. Net als professionals die werkzaam zijn bij deze restaurants.

Het nieuwe platform wordt volgens Van Lissum – voorheen de uitgever van GaultMillau Nederland – dagelijks voorzien van nieuwe recensies en updates. Met daaraan gekoppeld een jaarlijkse award-presentatie voor de beste restaurants per categorie en professionals die er werkzaam zijn.

Proefschrift Restaurants gaat met vier categorieën werken, ingedeeld op prijs. Waar de grenzen liggen is nog niet definitief vastgesteld, laat Van Lissum Misset Horeca weten. ‘Maar een goede bistro kan een rapportcijfer 9 krijgen, en een sterrestaurant ook.’

De professionele proevers letten niet alleen op het eten, ook op beleving/sfeer, wijnbeleid, niveau van de keuken, service en de prijs-kwaliteitverhouding. ‘Als het eten fantastisch is, maar de bediening faalt, dan scoor je op Proefschrift Restaurants niet goed.’

Naast de rangschikking reikt Van Lissum ook weer prijzen uit. Zo wordt bijvoorbeeld in elk van de categorieën eind 2018 een Chef van het Jaar verkozen. Daarnaast gaat Van Lissum ook awards uitreiken aan bijvoorbeeld sommeliers en gastvrouwen/gastheren.

Online versus gedrukt
Van Lissum: ‘Gedrukte restaurantgidsen die één keer per jaar worden gepubliceerd hebben hun langste tijd gehad. De actualiteit verandert anno 2018 zó snel, dat op het moment van verschijnen (te) veel inhoud al weer geschiedenis is. De verkochte oplage van alle restaurantgidsen loopt al jarenlang terug.’

‘Terwijl er onder restaurantbezoekers volgens mij wel grote behoefte aan deskundige beoordelingen, tips, analyses en adviezen is. Maar met talloze blogs, vlogs, recensiesites en de overstelpende hoeveelheid informatie op social media, is het lastig om door de bomen het bos te blijven zien.

Proefschrift Restaurants, genoemd naar het online wijnvakblad ‘Proefschrift’, helpt de gast onderscheid te maken tussen betrouwbare, onafhankelijke informatie en als recensies ‘verklede’ promotieacties.’

‘Met Proefschrift Restaurants biedt The Wine & Food Association evenwichtig tegenwicht. Hier recenseren alleen professionals. Daarom staan op de nieuwe site alleen restaurants die écht de moeite waard zijn. Actueel en voor elk budget.’

Inspecties zijn begonnen
Proefschrift Restaurants bouwt voort op de expertise en ervaring die door het team van Van Lissum de afgelopen 12 jaar is vergaard. Het team van enthousiaste en bekwame inspecteurs met een goede relatie met tal van restaurants en restaurantprofessionals is inmiddels gestart met een uitgebalanceerde en goed onderbouwde beoordeling van alle geselecteerde restaurants.

Beoordelingen
Proefschrift Restaurants maakt een waardering gebaseerd op beleving/sfeer, wijnbeleid, niveau van de keuken, service en prijs-kwaliteitverhouding. Bij het toekennen van de cijfers wordt er rekening gehouden met het prijsniveau.

Het platform deelt de restaurants in naar vier categorieën, gebaseerd op prijs en niveau van de keuken. Waardoor een hoog rapportcijfer voor een laagdrempelige bistro niet vergeleken kan worden met een hoog rapportcijfer voor een sterrenzaak.

Een beknopte, relevante samenvatting van de recensie van het beoordeelde restaurant wordt kort na het inspectiebezoek gepubliceerd op de site van Proefschrift Restaurants. De eerste publicaties van het platform zullen direct na de zomervakantie zichtbaar worden.

Awards 5 november 2018
Op 5 november, tijdens de tweedaagse vakbeurs ‘Gastronomie-Fine Food Professional’, onthult Proefschrift Restaurants voor elk van de vier prijscategorieën de Chef van het Jaar. Tegelijk worden ook de winnaars onder sommeliers, gastvrouwen/-heren, fromagier, wijn-spijsspecialist, de wijnkaart van het jaar en het beste restaurant per prijscategorie bekend gemaakt.

Bron: MissetHoreca

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Terug