Deel

advertentie

Nieuw kunstwerk herman de vries in de beeldentuin van Museum Kranenburgh

Het nieuwe kunstwerk blijft permanent opgesteld in de beeldentuin

Nieuw kunstwerk herman de vries in de beeldentuin van Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh verwerft een nieuwe sculptuur van herman de vries voor de museumtuin. De in Alkmaar geboren kunstenaar die dit jaar 91 werd, onderhoudt sinds zijn jonge jaren een bijzondere band met het dorp Bergen. Ter gelegenheid van de plaatsing van de sculptuur opende Museum Kranenburgh in april van dit jaar al een kleine presentatie van zijn werk. Museum Kranenburgh besteedt regelmatig aandacht aan de relatie tussen mens en natuur. Processen en verschijnselen die zich voordoen in de natuur liggen volgens de vries aan de basis van ons begrip van de werkelijkheid. Zijn werk is dus helemaal ‘thuis’ in de buitenruimte van Museum Kranenburgh.

Het nieuwe kunstwerk blijft permanent opgesteld in de beeldentuin, de tentoonstelling natura artis magistra is te zien t/m 18 september 2022.

Marmeren zuil
Vlakbij Kranenburghs vijver is een stralend-witte, marmeren zuil opgericht met hierop een gedicht van de vries in gouden letters: i see | i smell | i taste | i hear | i feel | i think | i eat | i drink | i breathe | i piss | i shit | i love | so | i am | this. Met deze poëtische tekst geeft herman de vries in essentie weer hoe wij ons door zintuiglijke ervaringen verhouden tot de werkelijkheid om ons heen. Het zijn ervaringen die allesbepalend zijn voor ons bewustzijn.

Bergen
De vries bracht tijdens zijn jeugd veel tijd door in Bergen en koestert sindsdien een warme band met het dorp. In het bos tegenover Museum Kranenburgh plukte zijn moeder traditiegetrouw elk jaar het kruid Lievevrouwebedstro. Als lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie leerde herman de vries het Bergense landschap kennen als geen ander. Hij kan zich nog steeds de grove dennen voor de geest halen die aan de Bergense Eeuwigelaan staan. In de duinvalleitjes bij Petten ontkiemde zijn liefde voor de natuur: “Daar heb ik als kind een compleetheid van de wereld ervaren die ik in woorden nauwelijks beschrijven kan. Ik hoorde de meeuwen, ik rook de zee, ik lag op de grond tussen de kruipwilgen en ik rook de vochtige bodem waar het veenmos groeide met zonnedauw erin.” Zijn zintuiglijke ervaringen vormen de basis onder de vries’ artistieke praktijk.

Mini-tentoonstelling
In de oudbouw van het museum is een compacte presentatie te zien van werk van de vries, getiteld natura artis magistra, de natuur als meester van kunst en wetenschap. Het zijn ingelijste vegetaties in al hun prachtige verschijningsvormen, waar de wind nog doorheen lijkt te waaien.
In het werk van herman de vries spelen natuurlijke processen een belangrijke rol. De natuur is de oerbron van het leven; de processen en verschijnselen die zich er in voordoen, liggen aan de basis van ons begrip van de werkelijkheid. Door ze bewust te ervaren, komen we tot de kern van het menselijk bestaan. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven: het zijn zintuiglijke ervaringen die leiden tot een bewust zijn. Dit is ook de strekking van het gedicht op de marmeren zuil.

herman de vries
Herman de vries (Alkmaar, 1931) werd opgeleid tot plantkundige, maar houdt zich vanaf de jaren 1950 bezig met het maken van kunst: collages van gevonden voorwerpen, abstracte schilderijen en, later, onder meer ‘toevalstekeningen’ met willekeurig geplaatste blokken, stippen en letters. In de jaren zestig verhuist de vries naar het Duitse Steigerwald. Vanaf medio jaren 1970 staat de natuur centraal in zijn werk. Met zijn kunst vraagt de vries ook aandacht voor de verstoorde relatie tussen mens en natuur, waardoor volgens hem een belangrijke bron van essentiële kennis verloren dreigt te gaan. In boeken documenteert de vries kruiden en gewassen, hij exposeert grassen en planten en maakt werken op papier met verschillende soorten aarde als pigment. Naast kunstenaarsboeken maakt de vries foto’s, films en tekstwerken. Werk van de vries is opgenomen in belangrijke internationale museale collecties. In 2015 vertegenwoordigde hij Nederland op de internationale manifestatie de Biënnale van Venetië met zijn tentoonstelling: to be all ways to be.

De verwerving en de plaatsing van de zuil is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

Fotobijschrift: herman de vries, zonder titel, 2022, carraramarmer en bladgoud, collectie Museum Kranenburgh.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Portretwedstrijd Gezichten van Noord-Holland

23 februari 2024

Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen uit Noord-Holland...

Op 5 februari hebben het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum de 'Gezichten van Noord-Holland portretwedstrijd' gelanceerd. Deze wedstrijd roept makers - met en zonder ervaring - op om inwoners van Noord-Holland vast te leggen.  

Optredens en evenementen in de Taverne 23 – 25 februari

23 februari 2024

Vrijdag 23 februari 10 jaar Thank God It’s Friday! The White Edition

Frank en Guido doen het vandaag 10 jaar! En het zou zo leuk zijn als iedereen in het wit komt!

Marlies Du Mosch, componiste-pianiste geeft huiskamerconcert

23 februari 2024

Waar en wanneer: Duinweg 12 Bergen op zondag 17 maart

Ze speelt o.a. werken uit haar album Inside-outside. Marlies du Mosch is een klassieke pianiste en heeft samengewerkt met dichter des Vaderlands Ramsey Nasr, Piet Souer en Bob Zimmerman. Op 16 april verschijnt haar eerste soloalbum Tale Of A City, opgenomen door Gijs van Klooster (bekend van o.a. Joep Beving).

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

23 februari 2024

Waar kunt u de Exmoorpony aan herkennen?

Op zondagmiddag 3 maart 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Bijeenkomst voor Bergense mantelzorgers

23 februari 2024

Notaris spreekt over levenstestament...

Notaris Nadine Holman komt op donderdag 7 maart van 13.30-15.30 uur in het T&O-gebouw (Jaap Veldheerhof 1) in Bergen uitleg geven over het levenstestament.

‘Zingen met Bach’

23 februari 2024

Waar en wanneer: Dorpskerk Schoorl op zondag 3 maart 14.00-17.00 uur

De Stichting Bachcantate Bergen organiseert op zondag 3 maart opnieuw een inspirerende workshop onder leiding van Ellen Verburgt.

Nieuwe kunst bij Het Hof by blooming en je bent van harte welkom

23 februari 2024

Wanneer: zaterdag 24 februari vanaf 16.00 uur

Kom op deze zaterdag naar de opening van de nieuwe kunstexpositie bij Het Hof; een unieke samenwerking tussen kunstenaarsvrienden.

Ontdek bijzondere vogels in de Schoorlse Duinen

16 februari 2024

Wanneer: woensdag 21 februari

Kom in de vroege ochtend genieten van het gezang van de vogels in de Schoorlse Duinen. De gids van Staatsbosbeheer gaat met je op onderzoek en kan veel over de vogels vertellen.

Uilenspeurtocht voor kinderen in de Schoorlse Duinen

16 februari 2024

Wanneer: dinsdag 20 februari

In de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer leven ransuilen, bosuilen en soms de velduil. Als het begint te schemeren zijn de bosuilen aan de binnenduinrand te horen.

Karavaan trekt met festival Springtijd jonge theatermakers aan uit de regio

16 februari 2024

Springtijd vindt plaats op 7 t/m 9 maart 2024

Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Voordat je het weet, is het al weer voorjaar…

16 februari 2024

Kom... laten we een nestkastje timmeren!

Kom in de krokusvakantie naar Buitencentrum Schoorlse Duinen en timmer je eigen nestkastje in elkaar. Je kunt het kastje daarna mooi versieren. Wie weet kiest in het voorjaar een vogel jouw kastje uit om een nestje in te maken!

Het beleg van Alkmaar en de impact daarvan op de Ruïnekerk en Bergen

16 februari 2024

Lezing donderdag 22 februari 20:00 - 22:00 uur

Op donderdag 22 februari 20.00 houdt Harry de Raad, oud-archivaris van het Regionaal Archief Alkmaar, in de Ruïnekerk van Bergen een lezing over de gebeurtenissen in 1573-1574.

Lezing: Vrije Energie, heilige geometrie & meer

16 februari 2024

Op zaterdagmiddag 16 maart is Hans Kamperman te gast voor een lezing over ‘Vrije Energie’

Hoe zit ons energiesysteem in elkaar en wat zijn de mogelijkheden om energiekosten te reduceren? Welke mogelijkheden op het gebied van vrije energie zijn er beschikbaar? Welke invloed heeft de heilige geometrie op de natuur en mens? Met welke technieken kan je zelfvoorzienend worden met een moestuin? 

Lezing over zomerhuis Dijkstra in Groet

16 februari 2024

Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op dinsdag 27 februari om 19.45 uur in De Blinkerd in Schoorl

Op  dinsdag 27 februari verzorgt Nanine Moonen in de De Blinkerd in Schoorl een lezing over het zomerhuis Dijkstra in Groet. Zij is architectuurhistoricus bij Vereniging Hendrick de Keyser Monumenten en zal ook vertellen over het werk van de vereniging.

Optredens en evenementen in de Taverne 16 – 21 februari

16 februari 2024

Met o.a. zondag 18 februari Taverne Live: Wild Romance

Vrijdag 16 februari Tom Schiphorst Allnighter.

Berlage Saxophone Quartet, Karin Strobos, Martijn Cornet in ‘Feier/Fire’

9 februari 2024

Waar en wanneer: Ruïnekerk op zondag 25 februari - 15:00 uur

Feestmuziek na onheil en omgang met opnieuw onheil. ‘Feier/Fire’ gaat over de enorme opbloei van de muziek tussen twee wereldoorlogen in.

450 jaar Ruïnekerk in Bergen, een dag om nooit te vergeten

13 februari 2024

Op 18 februari 2024 staan wij stil bij deze voor Bergen beeldbepalende gebeurtenis

Waren het de Spaanse troepen die net terug waren van het beleg van Alkmaar, waren het de Geuzen die wilde voorkomen dat de dorpskerk van Bergen gebruikt zou worden door de vijand, waren het zwervers die in de barre winterkou in de kerk een vuur stookten?

Interactieve bijeenkomst Elisa Namaste (deze bijeenkomst is in het Engels)

9 februari 2024

Op 24 maart is er de mogelijkheid om een privéconsult te boeken van 30 minuten...

"We begeven ons in een tijd in van grote veranderingen, op een manier die heel verschillend is van wat we tot nu toe hebben ervaren.

Wandeling vanuit de Schaapskooi

9 februari 2024

Wat is er leuker dan vroeg op pad voor een heerlijke winterwandeling? Goed ingepakt, met rooie koontjes...

Op zondag 11 februari neemt IVN-gids Jos Bos u weer mee voor een heerlijke, leerzame en vrolijke wandeling door het bos van PWN bij de Schaapskooi Bergen.

Optredens en evenementen in de Taverne 9 – 11 februari

9 februari 2024

Met op zondag Taverne Live: Alison’s Fall (foto)

Vrijdag 9 februari Freestyler met LaDJ Sam Hof

BSG Muziektheater 2024 presenteert: De gelaarsde Poes

9 februari 2024

Wanner en waar: donderdag 15 en vrijdag 16 februari om 20.00 uur in De Blinkerd

21 leerlingen van de BSG vormen samen een band en een groep toneelspelers. Ze nemen jullie mee in een vrolijke bewerking van een avontuurlijk sprookje.

Expo Young Talent bij blooming

9 februari 2024

Wanneer: zaterdag 17 februari 16.00 uur

Wij nodigen U heel graag uit voor de opening van de nieuwe expositie van the blooming gallery: YOUNG TALENT.

Cursus ‘Op zoek naar zin’ start op 1 maart

9 februari 2024

De cursus 'Op zoek naar zin' draait om jouw levensverhaal...

We duiken in herinneringen, zoals woningen, geuren van vroeger en belangrijke mensen. Terugblikken helpt gebeurtenissen op een rij te zetten en een rode draad te ontdekken. Het kan verhelderend zijn en inzicht bieden.

Schoorl beperkt bereikbaar tijdens Groet uit Schoorl Run

9 februari 2024

Wanneer: zondag 11 februari

Op deze zondag vindt de 44e editie van de Groet uit Schoorl Run plaats. Voor een veilig verloop van het hardloopevenement is een groot deel van Schoorl op deze dag vanaf 08:30 uur afgesloten voor het binnenkomend verkeer.

Workshop Natuurfotografie

2 februari 2024

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zaterdag 10 februari a.s.

Meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar de Schoorlse Duinen voor een workshop door de ervaren fotograaf Frank Nieuwenhuizen.

Stiltewandeling Schoorlse Duinen

2 februari 2024

Waar en wanneer: Buitencentrum Schoorlse Duinen op zaterdag 10 februari

Echte stilte is heel waardevol en in het dagelijks leven is het nauwelijks meer te vinden. Kom tot rust tijdens een wandeling met een gids door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur.

Art Gallery tha Banque, Plein 29 Bergen presenteert ‘Tha love formula’

2 februari 2024

Wanneer: opening zaterdag 10 februari van 16.00-18.00 uur

Welkom op de expositie 'tha love formula’ op deze zaterdag met drankjes, pinxios, muziek en vrolijkheid...

Expositie schildersgroep ‘de Harmonie’

2 februari 2024

Wanneer: op vrijdag 16 en zaterdag 17 februari

Schildergroep 'de Harmonie' is een club enthousiastelingen die iedere woensdag onder leiding van Raffaelle Nigita het penseel ter hand neemt.

Optredens en evenementen in de Taverne 2-4 februari

2 februari 2024

Met op zondag Taverne Live: Juicy ( ervaren rotten spelen de funk)

Vrijdag 2 februari. Freestyler met DJ Peter Parker

Doe mee en verlos de zee…

2 februari 2024

Groene Strand opruimactie

Ben jij ook zo dol op het strand en de zee. Help dan mee het strand schoonmaken!

Olympiërs strijden om Nederlandse titel bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run

2 februari 2024

Wanneer: zondag 11 februari

De Groet uit Schoorl Run heeft op zondag 11 februari een sterk bezet deelnemersveld aan de start van het Nederlands kampioenschap 10 km.

Vrijdagavond is thema-avond bij De Beeck

2 februari 2024

Een kinderfeestje vieren tijdens de thema-avond is ook mogelijk...

Elke vrijdagavond organiseert De Beeck van 19.30 tot 21.00 uur een thema-avond voor de jeugd. De ene week staat er een disco centraal met de vetste hits, de andere week draait er een film in het doelgroepenbad. En altijd ligt er een variatie aan speelattributen in het water. Meer informatie is te vinden op www.debeeck.nl/thema-avond.

Lazy Sundays bij Merlet

26 januari 2024

Op 28 januari, 3 maart en 24 maart

Zondag 28 januari staat de volgende Lazy Sunday Muziek Middag gepland met een swingend optreden van Easy Time.

Een tegen eenzaamheid

26 januari 2024

Eenzaamheid is voor iedereen anders...

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem?

Presentatie Bergense Valentine Box

26 januari 2024

Waar en wanneer: Boekhandel Thomas op zaterdag 10 februari van 12 tot 17 uur

Op deze zaterdag wordt de nieuwe Valentine Box gepresenteerd, verkrijgbaar bij boekhandel Thomas aan de Stationsstraat in Bergen.

Optredens en evenementen in de Taverne 26-28 januari

26 januari 2024

Met o.a. Ralph de Jongh met Tim Birkenholz en Jaap Stam (foto)

Vrijdag 26 januari. Thank God It's Friday met DJ's Frank en Guido

Maak impact en ontdek je talenten…

26 januari 2024

Start Gouden Kans project op 13 en 21 maart; meld je nu aan!

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar kunnen zich aanmelden voor het Gouden Kans project. In maart starten er weer 2 groepen. Het Gouden Kans project is bedoeld voor jongeren in Noord-Holland Noord, die gestopt of klaar zijn met hun studie, een tussenjaar hebben genomen, impact willen maken in de maatschappij, of thuis zitten en geen idee hebben wat ze willen als volgende stap.

Leren beeldhouwen in Tha Banque in Bergen

26 januari 2024

Beeldhouwen met het materiaal dat jou het meeste aanspreekt: steen of hout, en schetsen in was of klei

In de vorm van twee uren in de ochtend of in de avond of eenmalig een workshop met familie of vrienden.

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

26 januari 2024

Weet u waar de namen Vredeskerkje en Russenduin vandaan komen?

Op zondagmiddag 4 februari 2024 start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Schik 2024 – De inschrijving verloopt goed

26 januari 2024

Je kan je nog aanmelden tot en met 14 februari

Het bestuur ontvangt veel enthousiaste reacties voor het Schik-weekend op 15 en 16 juni van dit jaar.

Workshops met kinderboekenillustrator Alice Hoogstad in Kranenburgh

19 januari 2024

De workshops op 28 januari en 21 februari zijn van 13.30 - 15.00 uur, de kosten zijn € 7,50 per deelnemend kind

Kinderboekenillustrator Alice Hoogstad geeft op zondag 28 januari en woensdag 21 februari 2024 workshops Monsters tekenen in Museum Kranenburgh.

Optreden Lidy Blijdorp (cello) & Tobias Borsboom (piano)

19 januari 2024

Waar en wanneer: de Ruïnekerk op zondag 28 januari 15.00 uur

Werk van Schubert, Schumann, Bosmans, Debussy, Vermeulen, Prokofiev, Poulenc.

BiebStart begint weer. Lezen met kinderburgemeester Tygo Fontijn

19 januari 2024

Van 24 januari t/m 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen

Hoera! De bibliotheek begint weer met BiebStart. Woensdag 24 januari is de start van de Nationale Voorleesdagen, het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Kinderburgemeester Tygo Fontijn opent samen met wethouder Yvonne Roos-Bakker de Nationale Voorleesdagen bij de bibliotheek in Bergen. Tygo gaat voorlezen uit het bekroonde prentenboek: 'Help! Een verrassing' van Miriam Bos.

Herontdek de magie van muziek: doe mee met het klein orkest van Bergens Harmonie!

19 januari 2024

Of je nu klarinet, hobo, dwarsfluit, trompet, hoorn, saxofoon, trombone, euphonium, tuba, slagwerk, cello of contrabas speelt - wij willen jou erbij hebben

Ben jij ooit begonnen aan een muzikaal avontuur en heb je er ontzettend veel plezier aan beleefd? Ook al is het jaren geleden dat je voor het laatst je instrument hebt vastgehouden...

Galerie de Kapberg toont werk Egmonders

19 januari 2024

De tentoonstelling is te zien van 19 januari tot en met 18 februari a.s.

Maar liefst veertig creatieve inwoners van de drie Egmonden hebben zich ingeschreven om mee te doen aan de traditionele tweejaarlijkse Egmonderstentoonstelling in Galerie de Kapberg.

Hospice de Bregthoeve houdt Open Huis. Overlijden in een voor jou gereserveerd appartement?

19 januari 2024

Waar en wanneer: Schoorl op woensdag 24 januari 13.30 – 15.30 uur

Op deze woensdag ben je van 13.30 – 15.30 uur welkom in hospice De Bregthoeve, Voorweg 55 in Schoorl voor ons Open Huis.

Optredens en evenementen in de Taverne 19-21 januari

19 januari 2024

Vrijdag 19 januari Friday Night met DJ Barry Miracles (foto)

Deze vrijdag draait DJ Barry Miracles in de Taverne. Normaal maakt hij het iedereen naar de zin in grand café Wonders.

Dichters dragen voor uit eigen werk in de bibliotheek

19 januari 2024

Wanneer: zaterdag 27 januari

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari de Poëzieweek van start. Poëzieliefhebbers uit heel Nederland passen gedichten toe in het leven van alledag.

Creëer jouw kijkdoos voor een expositie en schitter op het podium!

19 januari 2024

"Hey daar, jonge (creatieve) geest tussen de 12 en 18 jaar!

Voel jij je soms overweldigd door alles wat er in je hoofd omgaat?

Terug