Deel

advertentie

Nieuw kunstwerk herman de vries in de beeldentuin van Museum Kranenburgh

Het nieuwe kunstwerk blijft permanent opgesteld in de beeldentuin

Nieuw kunstwerk herman de vries in de beeldentuin van Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh verwerft een nieuwe sculptuur van herman de vries voor de museumtuin. De in Alkmaar geboren kunstenaar die dit jaar 91 werd, onderhoudt sinds zijn jonge jaren een bijzondere band met het dorp Bergen. Ter gelegenheid van de plaatsing van de sculptuur opende Museum Kranenburgh in april van dit jaar al een kleine presentatie van zijn werk. Museum Kranenburgh besteedt regelmatig aandacht aan de relatie tussen mens en natuur. Processen en verschijnselen die zich voordoen in de natuur liggen volgens de vries aan de basis van ons begrip van de werkelijkheid. Zijn werk is dus helemaal ‘thuis’ in de buitenruimte van Museum Kranenburgh.

Het nieuwe kunstwerk blijft permanent opgesteld in de beeldentuin, de tentoonstelling natura artis magistra is te zien t/m 18 september 2022.

Marmeren zuil
Vlakbij Kranenburghs vijver is een stralend-witte, marmeren zuil opgericht met hierop een gedicht van de vries in gouden letters: i see | i smell | i taste | i hear | i feel | i think | i eat | i drink | i breathe | i piss | i shit | i love | so | i am | this. Met deze poëtische tekst geeft herman de vries in essentie weer hoe wij ons door zintuiglijke ervaringen verhouden tot de werkelijkheid om ons heen. Het zijn ervaringen die allesbepalend zijn voor ons bewustzijn.

Bergen
De vries bracht tijdens zijn jeugd veel tijd door in Bergen en koestert sindsdien een warme band met het dorp. In het bos tegenover Museum Kranenburgh plukte zijn moeder traditiegetrouw elk jaar het kruid Lievevrouwebedstro. Als lid van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie leerde herman de vries het Bergense landschap kennen als geen ander. Hij kan zich nog steeds de grove dennen voor de geest halen die aan de Bergense Eeuwigelaan staan. In de duinvalleitjes bij Petten ontkiemde zijn liefde voor de natuur: “Daar heb ik als kind een compleetheid van de wereld ervaren die ik in woorden nauwelijks beschrijven kan. Ik hoorde de meeuwen, ik rook de zee, ik lag op de grond tussen de kruipwilgen en ik rook de vochtige bodem waar het veenmos groeide met zonnedauw erin.” Zijn zintuiglijke ervaringen vormen de basis onder de vries’ artistieke praktijk.

Mini-tentoonstelling
In de oudbouw van het museum is een compacte presentatie te zien van werk van de vries, getiteld natura artis magistra, de natuur als meester van kunst en wetenschap. Het zijn ingelijste vegetaties in al hun prachtige verschijningsvormen, waar de wind nog doorheen lijkt te waaien.
In het werk van herman de vries spelen natuurlijke processen een belangrijke rol. De natuur is de oerbron van het leven; de processen en verschijnselen die zich er in voordoen, liggen aan de basis van ons begrip van de werkelijkheid. Door ze bewust te ervaren, komen we tot de kern van het menselijk bestaan. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven: het zijn zintuiglijke ervaringen die leiden tot een bewust zijn. Dit is ook de strekking van het gedicht op de marmeren zuil.

herman de vries
Herman de vries (Alkmaar, 1931) werd opgeleid tot plantkundige, maar houdt zich vanaf de jaren 1950 bezig met het maken van kunst: collages van gevonden voorwerpen, abstracte schilderijen en, later, onder meer ‘toevalstekeningen’ met willekeurig geplaatste blokken, stippen en letters. In de jaren zestig verhuist de vries naar het Duitse Steigerwald. Vanaf medio jaren 1970 staat de natuur centraal in zijn werk. Met zijn kunst vraagt de vries ook aandacht voor de verstoorde relatie tussen mens en natuur, waardoor volgens hem een belangrijke bron van essentiële kennis verloren dreigt te gaan. In boeken documenteert de vries kruiden en gewassen, hij exposeert grassen en planten en maakt werken op papier met verschillende soorten aarde als pigment. Naast kunstenaarsboeken maakt de vries foto’s, films en tekstwerken. Werk van de vries is opgenomen in belangrijke internationale museale collecties. In 2015 vertegenwoordigde hij Nederland op de internationale manifestatie de Biënnale van Venetië met zijn tentoonstelling: to be all ways to be.

De verwerving en de plaatsing van de zuil is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

Fotobijschrift: herman de vries, zonder titel, 2022, carraramarmer en bladgoud, collectie Museum Kranenburgh.

advertentie

Meer 'Evenementen':

Overzichtstentoonstelling van de beelden van Aad Hoetjes

17 maart 2023

Waar en wanneer: Galerie Klein Zwitserland, vanaf 22 maart tot 29 mei

In Galerie Klein Zwitserland is vanaf 22 maart tot 29 mei een overzichtstentoonstelling van de beelden van Aad Hoetjes (1941-2020) te zien en te koop. Aad was de laatste achttien jaar van zijn leven actief in zijn atelier in Schoorl. In zijn werk richtte hij zich in de eerste plaats op vakmanschap en abstractie, waarbij de vorm in al zijn eenvoud telkens opnieuw moest blijven verrassen.

Word wakker uit je winterslaap!

17 maart 2023

Waar en wanneer: Adriaan Roland Holstschool Bergen, zaterdag 1 april van 10.00 tot 17.00 uur

Ga dansend en bewegend de nieuwe lentekracht tegemoet. Volg je lichaam in al het nieuwe dat wil ontstaan en bloeien. Open je voor de vreugde, de warmte en de kracht van een nieuw begin.

Duinstreek Kamermuziek Festival volgende week van start van Egmond Binnen tot Groet

17 maart 2023

Donderdag 23 maart begint de vijfde editie van het Duinstreek Kamermuziek Festival...

Tot aan corona was violiste Maria Milstein de programmeur van het Duinstreek Kamermuziek Festival. Nu is het de Bergense celliste Quirine Viersen die Nederlandse topmusici presenteert in de diverse kerkjes en kerken die de gemeente rijk is.

Vrijdag 17 maart Circus Knoppendraaiers in de Taverne

17 maart 2023

En op zondag 19 maart Taverne Live: Grunge Unplugged

Het DJ-carrousel is terug! Aanstaande vrijdag 17 maart zal Circus Knoppendraaiers terugkeren naar de Taverne Bergen. Dit keer met zeven DJ's van 21:00 tot 03:00 met de beste House, Afro, Disco en Techno.

Lezing Madelon Oostwoud ’Tuinen om van te smullen’

17 maart 2023

Waar en wanneer: de ARH school woensdag 12 april 19:30 uur

In deze inspirerende lezing reikt Madelon eenvoudige ideeën aan om tuinen en balkons zodanig te beplanten dat je kunt oogsten dat het een lieve lust is, zonder af te doen aan de sierwaarde en de schoonheid.

Beleef Schoorlse Duinen in de Zonnetrein

17 maart 2023

Tijdens deze anderhalf uur durende rit vertelt Frank enkele wetenswaardigheden over de duinen van Schoorl...

Frank Hoogvorst rijdt vanaf 2 april met zijn zonnetrein weer wekelijks op zondag en woensdag door de Schoorlse Duinen. Ideaal voor iedereen die het duingebied wil verkennen. Staatsbosbeheer is blij met deze voorziening in Schoorl omdat mensen die minder goed ter been zijn ook het bos en de duinen kunnen beleven. Een groene bijkomstigheid is dat de Zonnetrein deels op zonne-energie rijdt!

Duin- en strandwandeling

17 maart 2023

De start van de wandeling is op zondag 19 maart om 10 uur in het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee...

Weet u wat een kwarrige eik is? Wilt u de mooiste meertjes in de duinen zien? Heeft u wel eens eieren gevonden op het strand? Weet u waarom er hoofdzakelijk linker handschoenen aanspoelen?

Koorvereniging Bergen zingt de Johannes Passion van Bach

17 maart 2023

Wanneer: vrijdag 24 maart

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert Koorvereniging Bergen samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Johannes Passion van J.S. Bach uit op vrijdag 24 maart.

Lente Instuif Meet The Makers

17 maart 2023

Wanneer: zaterdag 18 maart

Welkom op de Lente Instuif Meet The Makers pinchxios party van de expositie 'Don’t Panic II’ op zaterdag 18 maart van 16.18-18.18 uur in Art Gallery tha Banque, Plein 29 Bergen.

Paas Pop-Up Shop

17 maart 2023

Wanneer: zaterdag 25 maart

Zaterdag 25 maart presenteren negen kunstenaars hun werk in het Harmoniegebouw op Plein 38 in Bergen.

Het sportboekje is er weer!

17 maart 2023

In het boekje vind je activiteiten als boksen en bootcamp, dansen en karate, maar ook tennis en indianen-scouts...

Na de voorjaarsvakantie konden de basisschoolkinderen uit Bergen, de Egmonden en Schoorl meteen actief van start. Vanaf 6 maart kwamen buurtsportcoaches Elles en Eefke namelijk de sportboekjes voor 2023 bij alle basisscholen langsbrengen. Deze samenwerking van de gemeente Bergen, de buurtsportcoaches en de sportverenigingen en -clubs in Bergen, de Egmonden en Schoorl brengt ieder kind in de gemeente in beweging!

Zondag 26 maart TC Bergen Open Dag

17 maart 2023

Ja het nieuwe tenniszomerseizoen komt er aan...

Zet alvast in de agenda: zondag 26 maart Open Dag bij TC Bergen. Met uiteraard een programma voor de jeugd en senioren.

Filmtheater Cinebergen en Alliance Française slaan de handen ineen

Woensdag 22 maart is het zover; dan start met de gloednieuwe film van François Ozon, Mon Crime, een maandelijks terugkerende samenwerking tussen Filmtheater Cinebergen en de Alliance Française Alkmaar. De voorstellingen zullen ook daarna vast op de woensdagochtend om 10:30 uur plaatsvinden.

Gaat u graag naar buiten? Neem eens iemand mee!

10 maart 2023

Lijkt het u gezellig om iemand mee te nemen? Dan horen we graag van u...

Hoewel het s ’nachts nog vriest en de kachel (helaas) nog aan moet, voel en hoor je toch dat de lente in de lucht zit. Vogels zijn druk bezig en er komen steeds meer knoppen aan de bomen.

Gezocht: 10 Schoorlse Duinen Natuurgidsen

10 maart 2023

Met jouw inzet draag je bij aan het vergroten van kennis over de natuur en liefde voor de natuur bij jong en oud en het open houden van het Buitencentrum...

Staatsbosbeheer zoekt tien vrijwilligers die groepen kinderen en volwassenen de Schoorlse Duinen willen laten zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen en volwassenen bij de natuur te betrekken? Dan biedt Staatsbosbeheer je hiervoor een mooie kans!

Saskia Laroo en Warren Byrd starten de lente in het Vredeskerkje

10 maart 2023

Wanneer: donderdagavond 16 maart

Jazz at the Vredeskerkje beleeft donderdagavond 16 maart een mooie seizoenstart met het duo Laroo/Byrd, een jazzband op zich.

Afscheid nemen tijdens het leven…

10 maart 2023

Op donderdag 30 maart is er een bijeenkomst voor mantelzorgers uit de gemeente Bergen

Het thema deze keer is “Afscheid nemen tijdens het leven”.

Buitendag “Vier de lente” in de Schoorlse duinen

10 maart 2023

Wanneer: zondag 19 maart

Ga elke derde zondag van de maand op expeditie in de Schoorlse Duinen met het hele gezin. Tijdens deze educatieve en actieve ochtend of middag ontdekken kinderen met hun ouders de natuur.

Wandeling naar de geheimzinnige ‘koepeltjes bunker’ in de Bergense duinen

10 maart 2023

Wanneer: zondag 12 maart a.s.

IVN-gids Willem Babyn neemt u mee op een vrolijke en altijd weer leerzame wandeling door het bos op zoek naar verborgen of onbekende paadjes.

Vrijmarkt en muziekfestival Schoorl Koningsdag 2023

10 maart 2023

Locatie: Heereweg Schoorl tussen de Jumbo en Meijer en Meijer

Aanvang Vrijmarkt: vanaf 8:00 – 18:00 uur. Start Schoorlse talenten: vanaf 14:00 uur

Workshop Natuurfotografie in de Schoorlse duinen

3 maart 2023

Wanneer: zaterdag 11 maart

Meer weten over fotografie in de natuur? Kom naar de Schoorlse Duinen voor een workshop door de ervaren fotograaf Frank Nieuwenhuizen.

Het 100-jarig Molenkrocht tennistoernooi is in aantocht

10 maart 2023

Aan alle lieve tennisvrienden, namens het Molenkrochtteam...

Jan Donders, "Lieve tennisvrienden, zoals jullie ongetwijfeld weten, bestaat tennispark de Molenkrocht al ruim 100 jaar, sinds 1918 namelijk. Dit jaar vieren wij nu ook het 100-jarig bestaan van het Molenkrocht toernooi."

Het wordt binnenkort gezellig bij de buren

3 maart 2023

Kaeskoppenstad 2023. Beleef het Alkmaar van 450 jaar geleden...

Dit jaar viert Alkmaar 450 jaar Ontzet. In het weekend van 3 en 4 juni kun je zelf beleven hoe de stad er na de overwinning op de Spanjaarden uitzag: dan is het in de oude binnenstad weer Kaeskoppenstad!

Een programma vol activiteiten maar ook ruimte voor rust en bezinning

3 maart 2023

Yoga, krijgskunst & coaching

Met deze prachtige combinatie ga je een verzorgde dag beleven waarin je verschillende bronnen van energie aan het licht zult brengen en krijg je tips en tools mee om het in te zetten in je dagelijkse leven.

Vrijdag 3 maart Thank God It’s Steef in de Taverne

3 maart 2023

En op zondag 5 maart Taverne Live: Soul Survivors

DJ Steef draait de lekkerste disco, funk, big beats en hiphop en alles wat verder dansbaar is met hart en ziel. Het maakt niet uit of het 70's , 80' 90's of 00's is, als het maar knalt en soepel beweegt. Djensen!!!

Schoorlse Brenda en Maarten zijn sinds het eerste uur betrokken bij Schoorl Ontmoet

3 maart 2023

Met de oefeningen en spellen, die elke week weer anders zijn, werken de deelnemers bij Schoorl Ontmoet aan kracht, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen...

Al langer keken ze om zich heen maar een echt passend aanbod wat hen beiden aantrekkelijk in de oren klonk hadden ze nog niet gevonden. Brenda (66) en Maarten (71) uit Schoorl stuitten in het voorjaar van 2022 op een artikel in het lokale nieuwsblad, over een nieuw op te richten beweeggroep ‘Schoorl Ontmoet’.

Yogajet bij blooming

3 maart 2023

Iedereen mag deelnemen aan deze hatha yogalessen...

Iedere zondagochtend om 10.30 geeft yogabergen, Jetty Stammes, een yogasessie in een van de mooie, ruime zalen in het bloominghotel op de Duinweg.

Glansrijk ouder worden met de cursus Grip&Glans

3 maart 2023

De cursus start 9 maart 2023 en bestaat uit zeven bijeenkomsten...

Als u ouder wordt, verandert uw situatie. Sommige veranderingen zijn prettig, zoals het krijgen van kleinkinderen. Andere veranderingen zijn minder prettig, zoals een slechtere gezondheid, of verlies van dierbaren. Door die veranderingen kunt u de behoefte hebben aan nieuwe manieren om grip te houden op uw leven en het een beetje meer glans te geven.

Karavaan en partners lanceren nieuw speelcircuit voor jonge theatermakers

3 maart 2023

Springtij is een gloednieuw festival van en voor theatermakers van de toekomst...

Op het nieuwe Springtij Festival in Alkmaar is vanmiddag een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER.

Internationale Vrouwendag Festival – powered by WomanLink – zondag 5 maart

Het is event is gratis toegankelijk voor jong en oud(er)

WomanLink viert op zondag 5 maart, in samenwerking met diverse lokale ondernemers en organisaties Internationale Vrouwendag 2023!

Natuur- en cultuurwandeling Bergen aan Zee

24 februari 2023

Wanneer: op zondagmiddag 5 maart om 14.00 uur

Op deze zondag start een duinwandeling vanaf het IVN-gebouw Parnassia in het Parnassiapark in Bergen aan Zee.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug