Niemand minder dan Youp van ‘t Hek opent POP-UP expositie Historische Vereniging Bergen

Waar en wanneer: Petrus en Pauluskerk op 16 juni om 10.15 uur

Niemand minder dan Youp van ‘t Hek opent POP-UP expositie Historische Vereniging Bergen

Op deze zaterdag viert de HVB haar 25-jarig bestaan met een expositie in de Petrus en Pauluskerk over Feest en Vermaak in Bergen. Ruim 25 exposanten staan met een marktkraam met een kleine expositie in de kerk. Tegelijkertijd verschijnt het boek Feest en Vermaak in Bergen. De leden van de vereniging kunnen het boek gratis ophalen bij de boekenkraam op het kerkterrein. Wie tijdens de jubileumdag lid wordt, krijgt het boek ook cadeau. Kom vooral op de fiets, er is slechts zeer beperkt parkeerruimte in de omgeving van de kerk.

FEEST en VERMAAK
De hele dag draait er een korte diaserie van Fred Jostmeijer over Koninginnedag/Koningsdag, 4 en 5 mei, vliegtuigcrashes in de omgeving gedurende de oorlogsperiode en de geallieerde begraafplaats.
De Harmonie brengt drie grote foto’s mee van het 50-, 90- en 100-jarig bestaan (1947, 1987 en 1997). Een platenspeler draait 33-toeren platen met muziek van concoursen in Leiden in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Passanten mogen blazen op een grote bas, voor wie erin slaagt daar fatsoenlijk geluid uit te krijgen, ligt er een glorieus lidmaatschap van De Harmonie in het verschiet.
Ed Duin brengt de Zusters Ursulinen en de geschiedenis van het uitgestrekte terrein in beeld. Het St. Antonius pensionaat, de kweekschool voor onderwijzeressen, de St. Ursula lagere school, de huishoudschool, koepelkapel en het Retraitehuis, de boerderij, het was een dorpje op zich.
In de boekenverzameling van Leo Rotthier over de “heerlijkheid”, hij verzamelt al 50 jaar bekende maar ook onbekende boeken, staan de vele verrassende wetenswaardigheden die hij gebruikt voor de excursies en lezingen van de HVB. Er zitten enkele unieke exemplaren bij. Leo heeft ook mooi historisch materiaal bij zich van het oude Postkantoor en de PTT.

Archiefbeheerder Kees Wokke laat het fotomateriaal van Berdos zien, onder andere het vertrek van Berdos 1 per autobus vanaf het mededelingenkastje op de hoek Dorpsstraat/Sint Antoniusstraat naar een uitwedstrijd. Op de achtergrond de Molenstraat. Op de foto staat geheel links Jaap Schmidt met naast hem Dirk Dekker. Voor meer namen, of misschien herkent u wel familieleden, kunt u terecht bij de marktkraam van de VV Berdos.
Bergen aan Zee is aanwezig met een Badstoel van de BEM (Bouw en Exploitatie Maatschappij) uit 1950, een badhanddoek van de BEM zoals deze meegegeven werd in 1928 in de badkoetsjes, souvenirs uit de jaren zestig, een ansichtkaartenverzameling van voor 1940, een verbandkist uit het “Zeebad” en tafelgerei uit het ‘oude’ hotel Nassau Bergen.

Op de marktkraam van Henk Min oude kaarten en genealogie, bijvoorbeeld de situatie van 1832 op de huisnummerkaart (1974). Als u een oud trouwboekje van opa en oma meeneemt, kan hij opzoeken of uw voorouders uit Bergen NH komen. Op de computer ook alle kaarten van Bergen, veldnamen etc.
Bij de dorpsdichter Arij van der Vliet, gemeentedichter Dick van Hoeve en gelegenheidsdichter Ad Blomsteel liggen hun dichtbundels over het dorp en haar historie ter inzage. Ook presenteren zij diverse poëtische momenten aan de bezoekers. Zowel in voordracht als hedendaags interactief.

De Stoom Zuivelfabriek Wilhelmina was in gebruik van 1906 tot 1950. Na sluiting van de melkfabriek is er eerst een markiezenopslag gevestigd geweest en later een autosloperij plus handel in onderdelen van de firma Anema. Na de sloop in 1988 heeft het vervuilde terrein een nieuwe functie gekregen als zonnepanelenweide. Mooie oude foto’s laten het verleden zien.

Jelle en Edwin brengen de Tweede Wereldoorlog in Bergen in beeld. Met onder andere foto’s van het vliegveld van Bergen, de uitrusting van een Nederlandse soldaat in 1940 en een leren vliegeniersjas.
De werkgroep Beeld & Geluid van de HVB vertoont de hele dag een doorlopende voorstelling van oude foto’s en historische filmpjes. Met onder meer een prachtige fotopresentatie over Bello. Alles wordt geprojecteerd op grote schermen.

Maquette Vredeskerkje Bergen aan Zee. Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee is dit jaar honderd jaar oud. Om de bouw voor te bereiden werd een maquette gemaakt door baron Taets van Amerongen. Hij is er nog steeds en hoort tot de collectie van Het Sterkenhuis. José Siebers-Faber en Joop Bekius van het Vredeskerkje nemen deze maquette mee naar de tentoonstelling en vertellen er graag alles over.
130.000 jaar Bergen gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van Bergen aan de hand van landkaarten. Voor de meeste mensen begint de geschiedenis van ons dorp in de zeventiende eeuw, waarin Blaeu zijn prachtige kaart publiceerde. Maar ook ver vóór die tijd is er veel te vertellen over het uiterlijk en de structuur van Bergen zoals we het nu kennen. Met behulp van deels gereconstrueerde kaarten wordt deze voorhistorische geschiedenis in beeld gebracht.

Reproducties van prenten en tekeningen illustreren de gebeurtenissen tijdens de Slag bij Bergen in 1799. Ook te zien zijn kaarten via het Russisch kadaster over de plekken van de veldslagen, die verder niet vrijgegeven zijn hier in Nederland, emblemen, kogels, vaandels en uniformen.
De bekendste stranding was die van het Panamese vrachtschip Katingo in de nacht van 21 op 22 december 1954. Geniet van de foto’s van de drukte bij patatbakker Hoebe, waaraan door het vlot trekken in de nacht van 18 op 19 februari 1955 een einde kwam.

De huidige Petrus en Pauluskerk aan de Dorpsstraat is gebouwd in 1923-1924. Op foto de eerste kerk uit 1810-1867. Pastoor C.F. Blom was toen een van de eerste geestelijken. Ook foto’s van de tweede kerk (1867) met als eerste pastoor B.A. van ’t Rood.

Een begrip voor velen was Zwembad Pesie, oorspronkelijk aangelegd aan de Groeneweg in 1933-1934 bij De Karperton. De eigenaren waren achtereenvolgens Judel, Ringers en Hendrik Pesie. Onder de naam Pesie’s familiebad ‘De Bergermeer’ opende hij op 16 mei 1936 een nieuw zwembad aan de Bergerweg.
Adam Kaldenbach zet de kerststal van de Petrus en Pauluskerk neer. Op videobeelden ziet u Jaap Min aan het werk tijdens het maken van de kerststal in 1951. Enkele poppen vertoonden sterke gelijkenis met flamboyante figuren uit het dorpsleven van toen. Ook is er aandacht voor de kunst van de Petrus en Pauluskerk.
De brandweer rukt uit naar het voorplein van de kerk met foto’s, museummateriaal over de oude burgerwacht én de oude brandweerauto, waar kinderen op- en in kunnen klimmen.