Neêrlands bekendste balletje bestaat honderd jaar
Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt?
Gepubliceerd: 13 januari 2023
De bitterbal viert de komende maand zijn honderdjarig bestaan. Dat wil zeggen: februari 1923 is de oudst bekende vermelding van het woord ‘bitterballetje’ in de Nederlandse media. De eeuweling staat de laatste jaren volop in de belangstelling.
Het is een aantal jaar wat kariger geweest met de bekende borrelhap door onder andere het ontbreken van veel recepties en feestjes door corona, maar ‘de bitterbal is back’.
Natuurlijk is er ook concurrentie bijgekomen in de vorm van mini-loempiaatjes, ‘vlammetjes’, mini-sateetjes, kipnuggets en noem maar op. Maar de bitterbal blijft een ware klassieker.
Er komen ook steeds meer varianten: van de garnalenversie tot vegabal en van ouderwetse ragoutbal tot de Duitse hutspotvariant, de zogenaamde ‘hutsbal’. De vleesloze bitterbal is sowieso aan een grote opmars bezig doordat steeds meer vleessnacks in de ban worden gedaan als zijnde onnodig ongezond.
Wist u trouwens waar de naam bitterbal vandaan komt? Dat heeft te maken met het feit dat de snack in den beginne werd geserveerd bij een ‘bittertje’ (oude naam voor jenevertje, likeurtje). Mooi om te weten, maar het gaat ons toch echt om die hartige hap bij een drankje. Zonder drankje mag trouwens ook…