Deel

advertentie

Nederland in #SPERTIJD 2.0

Column: Rob van de Pas

Nederland in #SPERTIJD 2.0

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar de dingen die buiten onze rijke elitaire enclave achter de blanke top der duinen plaats hebben.

Sinds afgelopen zaterdag zitten we in een ‘clockdown’. Voor mijn dagelijkse activiteiten maakt dat niet veel uit. Op zich vind ik het af en toe wel leuk om ’s avonds laat door mijn buurt te wandelen en bij bekende en minder Bergenaren of zelfs Bekende Nederlanders naar binnen te glauwen en gluren. Een mens is namelijk nergens zo privé als in zijn eigen woning en de gordijnen zijn bijna altijd open. Hoewel soms ook in een riante Bergense woning het huis te klein blijkt te zijn. Maar goed, die details zijn voor een andere rubriek.

Statement
Uiteraard werd op de eerste dag van de #SPERTIJD 2.0 de lokale en landelijke overheid uitgeprobeerd door Nederlanders die een statement wilden maken. Prima, je haalt het NOS Journaal voor 95 euries boetegeld en uiteindelijk zit je thuis uitgezakt naar het laatste nieuwsbulletin te kijken of jouw oneliners toevallig langskomen. Jo Bro!
Iedereen lag dus in zekere zin wel op tijd in bed voor de grote demonstraties in Amsterdam en Eindhoven. Met z’n allen ‘koffiedrinken’ op het Mokumse Museumplein en het 18 Septemberplein van de Lichtstad. Gezellig! Zeker als je dan ziet wie er allemaal langskomen. Echt waar, het is een representatieve afspiegeling van onze brede multiculturele samenleving. Mooi ook om te zien; iedereen is daar welkom.

Vijfde Colonne
Deze ‘koffiedrinkers’ zijn verontrust, boos, angstig, bezorgd of teleurgesteld. En dat is helemaal verklaarbaar, want we zijn tenslotte al tien maanden in oorlog met een longvirus. Eigenlijk een heel smerig virus. Het is een verdeel-en-heers-virus. Een soort Vijfde Colonne. Jonge mensen hebben er namelijk weinig tot geen last van, maar ouderen met onderliggend lijden lopen gewoon heel veel risico om in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care terecht te komen. Het virus zorgt voor een scherpe tweedeling in de maatschappij. Mag je jongeren vragen om één jaar van hun leven in te leveren om hun grootouders twaalf maanden langer te laten leven? Een duivels dilemma?
Sinds zondagmiddag 17 januari hebben de ‘koffiedrinkers’ op het Museumplein ongevraagd visite gekregen van relschoppers, plunderaars, opruiers, anarchisten, autonomen en radicaal rechtse en radicaal linkse maatschappij-ontregelaars. Destructief en idealistisch schuim sámen op de barricaden.

Krakersrellen
De geschiedenis herhaalt zich in zekere zin. En dan bedoel ik de krakersrellen vanaf het midden van de jaren zeventig en tachtig zoals die er waren in het centrum van Amsterdam en een aantal andere Nederlandse steden. De maatschappelijke onrust en de politieke polarisatie binnen de samenleving namen steeds meer toe waardoor het vanaf februari 1980 tot een reeks grootschalige geweldsuitbarstingen kwam. Met als grootste dieptepunt de rellen in de Vondelstraat in maart 1980. De ME probeerde daar in eerste instantie een pand te ontruimen, maar werd verpletterend verslagen door een overmacht aan krakers. 54 politiemensen liepen verwondingen op. Uiteindelijk moest de ME enkele dagen later in een tweede poging worden ondersteund door pantservoertuigen van de landmacht om de metershoge wegversperringen te kunnen doorbreken.

Ratjes met bontkraagjes
Zo ver zal het niet komen. De veroorzakers van de huidige avondklok-rellen zijn vooral minderjarige, slecht opgeleide ratjes met petjes, hoodies, bontkraagjes en blèrende scootertjes uit de bekende Vogelaarwijken. Dat laffe spul bleef angstig en broekplassend thuis toen, naast de aanwezige politie, ook de harde supporterskernen van de landelijke voetbalclubs en lokale burgerwachten een statement maakten: ‘Blijf met je poten van onze stad, ondernemers én inwoners af’. Ineens werd het een stuk rustiger op straat. Opzouten!

Voor aankomende weekend zijn er weer koffie-corona-demonstraties aangekondigd. Die worden weer door de burgemeesters opgeheven, de politie vraagt om weg te gaan en de ‘hoodies’ zullen zich weer keren tegen de Mobiele Eenheid en later hun ‘fantastische’ middag delen op social media. Ná het weekend worden de plunderende en stenengooiende puistenknijpertjes door rechercheurs van hun bedje gelicht en etteren we nog even door.
Met als slotakkoord: dikke krokodillentranen in de rechtbank, een strafblad en dan moet je nog volwassen worden. Jo bro!

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

The day after the night of MP Teflon

9 april 2021

Column: Rob van de Pas

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Terug